לאחר עיון בבקשת רשות העירעור ובכלל ההחלטות הרלוואנטיות (כפי שיפורט להלן), החלטתי לידון בבקשה הנדונה כאילו ניתנה רשות ערעור והוגש ערעור לפי הרשות שניתנה (בהתאם לתקנה 149(2)(ב) בתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 (להלן – התקנות החדשות)), לידון בעירעור על יסוד החומר בכתב שלפניי (בהתאם לתקנה 138(א)(5) בתקנות החדשות), ולקבל את העירעור במובן זה שהעניין יוחזר אל בית המשפט קמא לשם מתן החלטה חדשה בהתאם לאמור להלן.
בעקבות זאת, בחודש יולי 2018 הגישה המשיבה אל בית משפט השלום בירושלים בקשה לצוו מניעה זמני נגד המבקשים (ת"א 11589-07-18).
...
לאחר עיון בבקשת רשות הערעור ובכלל ההחלטות הרלוונטיות (כפי שיפורט להלן), החלטתי לדון בבקשה הנדונה כאילו ניתנה רשות ערעור והוגש ערעור לפי הרשות שניתנה (בהתאם לתקנה 149(2)(ב) בתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 (להלן – התקנות החדשות)), לדון בערעור על יסוד החומר בכתב שלפניי (בהתאם לתקנה 138(א)(5) בתקנות החדשות), ולקבל את הערעור במובן זה שהעניין יוחזר אל בית המשפט קמא לשם מתן החלטה חדשה בהתאם לאמור להלן.
בקשתה זו של המשיבה נדחתה בהחלטת בית המשפט קמא (כבוד סגנית הנשיא, השופטת ד' פיינשטיין) מיום 16.5.2022, אשר בה נקבע כי "... הבקשה להכניס מומחה שני מטעמה לשני הבתים, שנים לאחר שנוצרו הנזקים הנטענים או לאחר שנתגלו נדחית. לטעמי מדובר בניסיון להשיג ראיות שחלף הזמן להשיג ואני בספק כיצד ניתן לבדוק היום את מצב הבתים שעה שחלפו כל כך הרבה שנים ונטען כי הבתים עברו שיפוצים ושינויים".
את הבר"ע הקודמת הגישה המשיבה על החלטתו האמורה של בית המשפט קמא (מיום 16.5.2022), אשר כאמור, התקבלה בפסק הדין מיום 14.9.2022, תוך קביעה כי מאחר שדובר בבקשה לפי תקנה 124 בתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (להלן – התקנות הישנות), היה על בית המשפט קמא לפעול בשני שלבים.
עם זאת, בית המשפט קמא הוסיף כי כך נקבע, "אף שיש ספק רב אם ניתן כיום ללמוד דבר מה מבדיקת הדירה בהינתן שחלף זמן רב ובהינתן שנעשו בה עבודות שיפוץ, עניין זה צריך להיות נתון לבדיקת המומחה ולהכרעתו כחלק מהשאלות שייבדקו, ולא ניתן להכריע בכך מראש על סמך סברה בלבד".
בכל הנוגע לחוות דעת המהנדס שהוגשה בעקבות ההסכמה מיולי 2018 ולבקשה להגשת חוות דעת מומחה נוספת מטעם המשיבה, קבע בית המשפט קמא כי "בהתחשב בעמדתה של התובעת שמדובר בחוות דעת פגומה, ובהתחשב בנסיבות מחלתו של המומחה, מוצדק יהיה לאפשר לה לבנות תשתית לחוות דעת חלופית מטעמה, ולאחר שתושלם הכנתה ויעמוד על הפרק עניין הגשתה, אדון בשאלה אם קמו התנאים לכך".
תמצית טענות המבקשים
תמצית טענות המבקשים בבקשת רשות הערעור הנדונה היא כי לא היה מקום לעריכת הבחנה בין הבית שהושכר לטווח ארוך ונותר בבעלותם לבין הבית שנמכר לאחרים, מאחר שבפועל, שני הבתים אינם עוד בהחזקתם ולכן לטענתם, אין לאפשר כניסת מומחה לשם בדיקת שניהם.
לנוכח כל האמור, העניין מוחזר אל בית המשפט קמא לשם בחינת השאלה אם מדובר באותו נכס שלגביו חלוקים הצדדים, או שלנוכח השינויים שחלו בו, בפועל מדובר בנכס אחר; אם אמנם תצמח תועלת כלשהי מבדיקת הנכס אשר נראה כי אין מחלוקת כי חלו בו שינויים מפליגים; אם לא די בבדיקת הנכס מבחוץ; אם יש מקום לאפשר למשיבה בדיקה חוזרת של הנכס, לאחר שכבר ניתנה לה הזדמנות לכך לפני כחמש שנים; מה ההצדקה להבחנה בין הנכס שנמכר לבין הנכס המושכר.
בכפוף לאמור בפסקה 12, הערעור מתקבל.