בפנינו בקשה מטעם רכבת ישראל, לצוו מניעה כנגד הצעדים הארגונים שנוספו להודעת נציגות העובדים מיום 2.3.2022 המורים על עצירת כל העבודות הנוגעות להמשך פרוייקט החשמול.
משמדובר בסעד זמני כל הקביעות הנן לכאוריות בשלב זה ולא מן הנמנע ישונו במסגרת ההליך בתיק העקרי ככל שיוגש.
תשתית עובדתית כעולה מחומר הראיות הקשורות להכרעה לבקשה:
ביום 2.3.22 שלח מר עמית הלל, מנהל חטיבה ארצי מייל למנכ"ל הרכבת , מר מיכה מייקסנר מייל בדבר הודעה על צעדים אירגוניים, כמצוטט:
"לאור סירובכם העיקש והמתמשך להעברת הפצוי הכספי למאות עובדים אשר נפגעו ונפגעים פגיעה קשה בשכרם מזה כשנתיים עקב עבודות החישמול, ולאר הסחבת הקיצונית בה הנכם נוקטים בקביעת מועדי המו"מ העולה לכדי סרוב של ממש לקיום המו"מ, הריני להודיע כדלקמן: 1. החל מיום שישי ה-4.4.2022 בשעה 16.00 ועד להודעה חדשה- יינקטו בחברה הצעדים האירגוניים הבאים: כל העבודות הנוגעות להמשך פיתוח החישמול- יופסקו. הנ"ל אמור ותקף לכל החטיבות בחברה. 2. נזכירכם כי הוקמה ועדת חריגים שתידון בפניות שיתקבלו (ככל שיתקבלו) בקשר לצעדים האירגוניים שהוכרזו , לרבות הצעד האירגוני הנ"ל ... 5. יחד עם זאת, נשמח להמשיך ולקיים מו"מ רציפים ואינטנסיביים לצורך הגעה להסכמות ולחתימה על הסכם קבוצי..." ר' נספח 1 לבקשה .
אי מניעת הצעדים האירגוניים נשוא הבקשה באופן מיידי, משמעותה עצירת כלל עבודות הקמת התשתית החשמלית בחברה לטובת שיפור הרחבה והגדלת השרות לציבור, ללא הצדקה, פגיעה ודאית ביכולת החברה לעמוד במועדי השלמת חשמול המקטעים נתניה- רחובות ובנימינה- נתניה, באופן אשר תפגע בציבור הנוסעים גם באיזורים אלה.
משאין היתקדמות במו"מ הקבוצי, במיוחד בנוגע לעלותו הכלכלית של ההסכם, ומשחוזרת בה הרכבת מהסכמות שכבר הושגו ואף הועלו על הכתב בנייר הבנות חתום, ונוכח סרוב הרכבת לשלם את הפצוי בגין השלכות החישמול, פיצוי שכבר הוסכם על תשלומו ואף שולם בפועל במשך חודשיים, ואף חוזרת בה מהסכמות בקשר לאופן חישובו, ומשאין בצעדים הננקטים בכדי לפגוע בתנועת הרכבות הקיימת, התחייבות שלקחה על עצמה נציגות העובדים, הרי שאין כל עילה למתן הצוים המבוקשים ויש להורות להנהלת הרכבת להתכבד ולהשקיע את מרצה וזמנה לישיבות מו"מ אינטנסיביות עם נציגות העובדים כדי להגיע להסכם קבוצי.
...
וועדת החריגים דחתה פנייה זו תוך שציינה נימוק זה בלבד כי :" לטענת הוועד העבודות האמורות בבקשותיכם יכולות להתבצע אף במהלך השבוע ולא בשבת/תוך הפרת הצעדים הארגוניים הקיימים".
מעבר לאמור, נציגות העובדים לא הביאה כל ראיה להוכיח את טענותיה כפי שפורטו בעדות יו"ר ועד עובדים, כי הרכבת מבקש לבצע דברים רחבים יותר מעבר לבקשתה זו.
משכך שוכנענו כי יש להחריג צעד ארגוני זה וליתן צו מניעה כנגד צעד ארגוני זה, מששוכנענו כי מדובר בצעד ארגוני שאינו מידתי ויש בו סיכון להיווצרות בעיה בטיחותית ברכבת וכן יש בו כדי להביא לפגיעה בנוסעים נוכח שלא מתאפשרת נסיעת רכבות בשל כך, כפי שפורט והדבר משפיע על לו"ז הרכבות וגורם לפגיעה בשירות לנוסעים.
להודעת העדכון של הרכבת מיום 3.4.22, הרי שמדובר בצעד ארגוני שכבר נדון ולא שוכנענו כי חל שינוי נסיבות בגינו יש לשנות את החלטותינו בנדון, במיוחד נוכח העובדה כי נציגות העובדים אף אפשרה לפקחים נוספים לעבור את הקורסים.
לסיכום:
הבקשה מתקבלת באופן חלקי.