מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

צדק צריך לא רק להיעשות אלא גם להיראות כי נעשה

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

כפי שנקבע בעע"מ 1847/06 בזק החברה הישראלית לתקשורת בע"מ נ' מדינת ישראל (25.4.2007): "אכן ראוי ורצוי הוא שעורך המיכרז יגבש את תנאי המיכרז באופן שלא יצריך עריכת שינויים בהם לאחר הפירסום, אך אין להיתעלם מכך שלעתים מתעורר צורך בעריכת שינויים כאלה. כן אין להיתעלם מכך כי הליך אותנטי של השגות והבהרות – להבדיל ממשא ומתן מוסווה ופסול לצורך שיפור מעמדו של מתחרה פוטנציאלי מסוים – יש לו יתרונות שאין לבטלם. במקרים מסוימים הוא עשוי לקדם את התחרות ולעודד משתתפים פוטנציאליים להגיש הצעה. כמו כן הוא מאפשר לעורך המיכרז לאתר ולתקן טעויות ופגמים שנפלו בנוסח המיכרז בשלב מוקדם [...]. השאלה אם שינוי תנאי המיכרז לאחר פירסומו וטרם הגשת ההצעות פוגע בעקרונות של שויון ותחרות הוגנת תלויה במידה רבה באופן שבו היתנהל עורך המיכרז לגבי אותו השינוי. המתוה הרצוי בהקשר זה, ככל שניתן לגבשו בקוים כלליים, הוא כי יש מקום לאפשר לכל מי שרכש את מיסמכי המיכרז לפנות אל עורך המיכרז ולבקש הבהרה לגבי האמור בהם או אף להשיג על תנאי מתנאיו, ובילבד שעשה כן בתוך זמן סביר לפני המועד האחרון שנקבע להגשת ההצעות. תשובתו של עורך המיכרז לפנייה כזו מן הראוי שתובא לידיעתם של כלל המשתתפים הפוטנציאליים במיכרז, וככל שיש בה משום שינוי תנאי המיכרז נראה כי מן הראוי ליתן לה פומבי באופן שיאפשר גם למי שלא רכש את מיסמכי המיכרז עד אותו שלב לשקול האם נוכח השינוי ברצונו להישתתף בו (ראו: שם, פסקה 7; ההדגשה הוספה והפניות לאסמכתאות הוסרו – א.ש.).
בהקשר זה אדגיש כי הצדק המכרזי שעיקרו שויון בין משתתפי המיכרז צריך לא רק להעשות אלא גם להיראות (ראו: עע"מ 5853/05 אחים כאלדי בע"מ נ' רכבת ישראל בע"מ, פסקה י' לפסק דינו של השופט א' רובינשטיין (כתוארו אז) (16.1.2007)).
...
סוף דבר, שלו דעתי תישמע, יש לדחות את הערעור, ומאחר שהתקלה רובצת לפתחה של חברת החשמל, יש לחייב את המערערת בהוצאות המשיבה 2 בלבד בסך 15,000 ₪.
יוער כי בדומה לחברי, השופט א' שטיין, אני סבור ש"עננת" חוסר הבהירות סביב חלק מן הטענות העובדתיות שהעלתה המערערת תומכת בהחלטה לבטל את המכרז.
סוף דבר, אני מסכים כי דין הערעור להתקבל, בתנאים שפירט חברי, השופט א' שטיין.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

ההסבר לכך הוא: היות שהסיבה לפסילת הדיין במקרים של חשש להטיית דין היא כדי שהצדק לא רק ייעשה אלא גם ייראה, אין לנהוג כך אם בהסתלקותו של הדיין נגרם נזק לצד שכנגד, שהרי אז אומנם הצדק כביכול 'נראה' אך לא נעשה.
נוסיף ונאמר שאף ששנינו (בבא קמא קיב, ב) שאדם יכול לטעון "לבית דין הגדול אזילנא" הוא דוקא אם לא פתחו בדינו, אם פתחו בדינו אינו יכול לומר "לבית הדין הגדול אזילנא" (כמבואר שם), ועל אחת כמה וכמה בנדון דידן שלא שייכת אמירה זו. ועיין בזה בתשובת ריב"ש (סימן שנד): גם נראה שמאחר שדייני מורסיי"ה פתחו בדיניה ומורשה שמעון עשה תביעתו בפניהם צריך שיגמר שם הדין בפניהם, כדאמרינן בבבא קמא פרק הגוזל בתרא (קיב, ב) דהיכא לא פתחו בדיניה מצי נתבע למימר "לבית דין הגדול קא אזילנא", אף על גב דהאי בי דינא נקיט רשותא למידן מבית דין הגדול, והיכא דפתחו בדיניה לא מצי למימר "לבית דין הגדול קא אזילנא" אלא צריך שיגמור הדין על פי הדיינים שהתחילו לידון בו. ומעתה בנדון דידן שבית הדין מעורה בפרטי הפרטים של הסיכסוך ודאי שיגרם נזק לצדדים בהעברה לדיון בפני הרכב אחר.
...
ומבואר מדבריו ש'חכם הקהל 'המקבל פרנסתו מהקהל יכול לדון לכל בני קהלו ואף לעשירים שמהם עיקר פרנסתו ולא מצאנו מי שפקפק בזה.
אך אף אם נקבל צורת חשיבה זו, שאינה נכונה לטעמנו, אין סיבה שדבר זה יפעל לרעתה של המערערת.
פסק דין ומתן הוראות לאור האמור לעיל בית הדין קובע: אנו דוחים את הערעור.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

המבקשות הגישו תגובתן לבקשת ב"כ היועמ"ש לקיום דיון, וביקשו כי בית המשפט ייתן את הצוו המבוקש ללא קיומו של דיון וככל שימצא בית המשפט לקיים דיון כמבוקש על ידי ב"כ היועמ"ש, ייפסקו הוצאות לטובת המבקשות וזאת לנוכח המשכות ההליך והצורך בהגשת תגובות ותצהירים, כאשר בכל אלו אין למעשה כל צורך מהותי, אלא משום הערמת קשיים, שאינם נדרשים, על המבקשות.
אף המשיב מצא בראיות אשר המציאו המבקשות די על מנת להסכים לבקשה ללא צורך בעריכת תסקיר עו"ס. עיינתי בבקשת ב"כ היועמ"ש לקיום דיון במעמד הצדדים ובטעמיה, ובכל הכבוד, לא מצאתי כי יש בבקשה זו כל ממש.
...
המבקשות הגישו תגובתן לבקשת ב"כ היועמ"ש לקיום דיון, ובקשו כי בית המשפט ייתן את הצו המבוקש ללא קיומו של דיון וככל שימצא בית המשפט לקיים דיון כמבוקש על ידי ב"כ היועמ"ש, ייפסקו הוצאות לטובת המבקשות וזאת לנוכח הימשכות ההליך והצורך בהגשת תגובות ותצהירים, כאשר בכל אלו אין למעשה כל צורך מהותי, אלא משום הערמת קשיים, שאינם נדרשים, על המבקשות.
משמסכים ב"כ היועמ"ש מהותית כי יש להיעתר לבקשה לגופה, זאת לאחר שעיין בכל שהומצא לו, מה טעם מוצא הוא בקיומו של דיון, אשר לנוכח הסכמות הצדדים, תוצאתו לכאורה ידועה מראש, ולא יהיה בו אלא כדי להעמיס על יומנו העמוס לעייפה של בית המשפט, וכפי שכותב ב"כ היועמ"ש עצמו, אף על ב"כ היועמ"ש, וממילא יהיה בכך אף להעמיס על המבקשות.
על כל אלו אוסיף, כי לאחר שעיינתי במצוי בפני סבורה אני כי טובתו של הקטין היא שצו ההורות הפסיקתי יינתן כמבוקש ובהקדם, ללא שיוערמו קשיים והוצאות נוספות על אימהותיו, אשר מוטב שישקיעו את זמנן, מרצן ומשאביהן ברווחתו של הקטין וברווחתה של המשפחה בה הוא גדל, תחת השקעה בהליכים משפטיים ובדיונים משפטיים אשר בנסיבות העניין שלפני אינם נדרשים, ואין בהם כדי להוסיף למבקשות ולקטין דבר זולת מתח נפשי והוצאות כלכליות.
סוף דבר, הנני נעתרת לבקשה למתן צו הורות פסיקתי כלפי הקטין וביחס למבקשת 2, כמבוקש.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

מושכלת יסוד היא, כי "צדק צריך לא רק להעשות, אלא גם להיראות כי נעשה" (בג"ץ 794/78 חרות בע"מ נ' שר הבריאות‏, פ"ד לג(2) 716, 719 (1979)).
...
בית הדין הארצי בחן נימוקים אלה לגופם, וקבע כי אין לקבל את טענות המערער לגבי קורות החיים שהגיש, באשר אלה כללו דיווחים כוזבים, על אודות 'פרסומים' מחקריים שונים; וכי "קיימים עוגנים למסקנה בדבר יחסי אנוש לקויים", כשבכלל זה ניתן לציין את נסיעתו של ערן לכנס במהלך שנת הלימודים, ללא אישור כנדרש; את אי-הזמינוּת למפגשי עבודה שוטפים, עם הדיקן, ועם פרופ' אוסטינובה, שמונתה לשמש לו כחונכת במחלקה; את הימנעותו מהשתתפות בסיורי חובה; ואת חוסר נכונותו ליטול חלק בעבודה על תכנית לימודים חדשה, אף שהתבקש לסייע בבנייתה.
מכך נמצאנו למדים, כי מדובר בקביעות שבהן אין לבית הדין האזורי, כערכאה דיונית, יתרון משמעותי על פני בית הדין הארצי, היושב לדין כערכאת ערעור.
משאלו הם פני הדברים, בין אם ההכרעה שקיבל בית הדין הארצי היא ההכרעה הנכונה, בין אם לאו, על-פי פסיקת בית משפט זה, לבטח לא נפלה בהחלטת בית הדין הארצי טעות משפטית מהותית: "המקרים, שבהם אפשרית פרשנות משפטית לכאן או לכאן, הם, בדרך כלל, בגדר דוגמה לנסיבות, שבהן אין להסיק על דבר קיומה של טעות משפטית מהותית, שהרי עצם קיומם של פירושים משפטיים חלופיים, או של מיגוון של דרכים משפטיות אפשריות אינו מתיישב עם המסקנה, כי נפלה טעות משפטית מהותית. לשון אחר, אם פתרון פלוני הוא בגדר טעות מהותית, אין, בדרך כלל, מקום למסקנה, כי יש לנושא פנים לכאן או לכאן. אם קיימים מבחר או מספר של אפשרויות לפתרונה המשפטי הנכון של הבעיה, או אם יכולות להיות גישות סבירות חלופיות לאותה סוגיה, רצוי שבית המשפט ייטה לכיוון אי ההתערבות. מטרת ההתערבות אינה העדפתו של פתרון משפטי חלופי, כדי שתינקט הדרך, שבה היה בוחר בית-משפט זה ואשר שונה מזו ששימשה את בית הדין לעבודה, שגם היא דרך שאין לשללה לחלוטין" (עניין חטיב, עמודים 694-693).
יחד עם זאת, בנסיבותיו הקונקרטיות של המקרה דנן, כמפורט לעיל – בדגש על משך ההליך, היקפו, המשמעות הקשה של החזרת התיק לבית הדין האזורי, ובנוסף גם אופן התנהלותו של ערן, עובר להליכים המשפטיים, ואף במהלכם – סבורני כי בית הדין הארצי עשה מלאכתו נאמנה, פעל בשקדנות וחריצות, בשׂום שכל ודעת, ועלה בידו לרפא את עיקר הפגם שנפל בפסק הדין של בית הדין האזורי.

בהליך החזרה/טיפול בתפוס שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עם זאת היו בפיו של המבקש טענות לפיהן נגרם לו עוול, וסברתי שעל מנת שהצדק לא רק ייעשה אלא גם ייראה, יש מקום לבחון לפחות את חלקן.
המבקש לא צירף את הוטרינר כמשיב לבקשה, ולשאלתי בדיון שהתקיים ביום 19.9.23 השיב שאין צורך בזימונו.
המבקש לא נקט בדרך זו. סוף דבר במצב דברים בו נראה כי הוטרינר רשאי היה להעביר את הכלב לאחר; בהיתחשב בכך שהווטרינר לא היה צד להליך; בהיתחשב בכך שהכלב אינו מצוי ברשותה של המישטרה, ובהיתחשב בהוראות החוק לרבות התקנות, אין באפשרותי לבחון את טענותיו של המבקש במסגרת ההליך של "בקשה להחזרת תפוס" ואין לי אלא לדחות את הבקשה.
...
המבקש לא נקט בדרך זו. סוף דבר במצב דברים בו נראה כי הווטרינר רשאי היה להעביר את הכלב לאחר; בהתחשב בכך שהווטרינר לא היה צד להליך; בהתחשב בכך שהכלב אינו מצוי ברשותה של המשטרה, ובהתחשב בהוראות החוק לרבות התקנות, אין באפשרותי לבחון את טענותיו של המבקש במסגרת ההליך של "בקשה להחזרת תפוס" ואין לי אלא לדחות את הבקשה.
לפיכך הבקשה נדחית.
המזכירות תשלח את החלטתי לצדדים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו