מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פרשנות סעיף 217 לחוק סדר הדין הפלילי

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2022 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

נפסק, כי "סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי מקנה לנאשם בפלילים זכות לעיין בחומר חקירה רלוואנטי להגנתו (בש"פ 2781/21 מועלם נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו] פסקה 5 (3.5.2021)). הפסיקה נתנה למונח "חומר חקירה" בסעיף 74 פירוש רחב, ונקבע כי נכלל בו כל חומר שנוגע במישרין או בעקיפין לאישום (בש"פ 7233/18 בכיראת נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו] פסקה 5 (24.10.2018); בש"פ 8252/13 מדינת ישראל נ' שיינר, פ"ד סו(3) 442, 458 (2014) (להלן: עניין שיינר)).
...
באשר לתיק העבודה של המעבדה, ליומנים לרישום ותיעוד ביצוע הבדיקות ומועדיהן – על פי המשיבה, ההגנה קיבלה לידיה את התיק האנליטי בו מוצגים הערכים של הבדיקות, וכן תע"צ פנים-מעבדתי, בו מצוין כל עובד מעבדה שנטל חלק בביצוע הבדיקות, הפעולה שביצע ולצידה תאריך ביצועה; והבקשה נעדרת הנמקה קונקרטית באשר לצורך בהצגת וגילוי חומר נוסף, ובנסיבות אלו עולה המסקנה כי מדובר באפשרות הגנה ערטילאית.
נקבע, כי: "מכאן, שהמבקש אינו עומד בתנאי מבחן הנגיעה של החומר לאישום, במסגרתו נדרש המבקש "יסוד של ממש להשערה או לתקווה של הנאשם כי החומר אכן ישפיע על בירור האישום נגדו" כפי שנקבע "אין ביהמ"ש צריך להביא בחשבון אפשרויות הגנה ערטילאיות שאינן נראות לעין, ואל לו לתת ידו ל'מסע דיג' שאין רואים את תכליתו המעשית"(ראה בש"פ 6717/12); מנקודת מוצא זו, כאשר אין מדובר בחומר חקירה מובהק, לא מצאתי כי הבקשה הונחה על אדני הרלוונטיות הנדרשת ולא שוכנעתי בקיומה של זיקה קונקרטית של הנהלים לבקשה שבפני.
לסיכום, אני סבורה כי ההגנה לא הניחה כל תשתית עובדתית כדי לבסס את הטענה כי יש בחומר המבוקש על ידה רלוונטיות החיונית להגנת המבקש; ויישום של "מבחן הרלוונטיות" יחד עם "מבחן השכל הישר" בענייננו מוביל למסקנה כי אין מדובר ב"חומר חקירה"; ואין באפשרות הערטילאית שהביעה ההגנה באשר לרלבנטיות להגנת הנאשם, כדי להכריע כי מדובר במסמכים רלוונטים במובנו של סעיף 74 לחסד"פ. ההגנה תוכל לברר את הדרוש לה במסגרת חקירת העד/ים מטעם המעבדה לטוקסיקולוגיה בהליך העיקרי.
לפיכך, הבקשה נדחית.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

בפני בקשת הנאשמים, בהתאם לסעיף 108 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 (להלן: החסד"פ) להורות למאשימה להמציא לנאשמים מסמכים שונים.
כך סוכם פרק זה - "כל ארבע התכליות דלעיל מתכנסות למגמה שמעמידה במרכז המשפט הפלילי את הנאשם ואת חקר האמת לשם מניעת עוות דין ועשיית משפט צדק. מעניין לציין כי בעוד במשפט האזרחי יעילות הדיון היא אחת מתכליות העיון והגילוי, תכלית זו אינה נזכרת כאחת מהתכליות שבבסיס הליכי הגילוי והעיון במשפט הפלילי. הבחנה זו יכולה להתפרש כמעין הצהרה שבמשפט הפלילי, בהתנגשות בין יעילות הדיון לבין זכויות הנאשם ידן של זכויות אלה תמיד על העליונה" דברים אלו אמנם נכתבו בהקשר של סעיף 74 ל-חסד"פ, אולם גם החלטה על מתן זכות עיון בחומר חקירה לפי סעיף 108 ל-חסד"פ מחייבת איזון בין אינטרסים שונים.
...
סוף דבר במסגרת שתי הבקשות בשני התיקים ביקש ב"כ הנאשמים להורות למאשימה להמציא מסמכים שונים.
בהינתן הוראות החוק והפסיקה, ראיתי לנכון להיעתר באופן חלקי לבקשות כדלקמן: באשר לבקשה לקבל העתק הנוהל הרלוונטי - מצאתי כי הדין עם המאשימה וכי הנוהל המאושר, אליו הפנתה המאשימה, עונה על הבקשה ומשכך רכיב זה של הבקשה נענה במלואו.
באשר לבקשה לקבל מידע מהרשות - משלא הונחה תשתית לבקשה ואף לא הונחה תשתית כלשהי לנחיצות מידע זה להגנת הנאשמים ולרלוונטיות שלו להליכים הפלילים המתנהלים נגד הנאשמים - מצאתי כי אין מקום להיעתר לבקשה בנוסחה כיום.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

שנית, הפנה בית המשפט את העניין לסעיף 233 לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב), תשמ"ב - 1982, המאפשר לשופט אחר להמשיך במקום קודמו, גם במהלך גביית הראיות: "עינינו הרואות כי אף במשפט הפלילי – דיני נפשות, שנושא מהימנות עדים חשוב בו, אולי מקל וחומר – אפשרי המשך שמיעה בלא חזרה לעדויות קודמות ; ואילו כל עוד לא הוחל בגביית ראיות – דבר שאפשר לקרבו בהקש מסויים לסיטואציה המאוחרת יותר של ערעור – אין מניעה לחילופי שופטים" (פסקה 4).
בהנתן כל זאת, להשקפתי, העובדה שחוק התיכנון והבניה ותקנות סדרי הדין בועדת ערר שותקים בנושא החלפת חברי המותב, אין פירושה כי ניתן להחליף את חברי וועדת הערר ללא קיום כללי הצדק הטבעי, דהיינו מבלי שבעלי הדין מיודעים על כך טרם מתן פסק הדין ומתאפשר להם לטעון בפני חברי המותב המחליפים.
...
ממילא, בהעדר הוכחה כי המערערת ובאי כוחה ידעו על ההחלפה של חלק מחברי ההרכב, נדחית טענה זו של המשיבים.
נוכח האמור, שוכנעתי כי נפל פגם יסודי בכך שוועדת הערר לא נתנה הזדמנות לצדדים לטעון בעניין החלפת ההרכב טרם מתן פסק הדין.
לאחר ששקלתי את כלל השיקולים הרלבנטיים, נוכח אי מתן זכות טיעון טרם החלפת ההרכב ברובו, אי היידוע בהחלפה אלא בעת פסק הדין, נוכח הפגיעה הקשה בזכות הטיעון בעל פה לגוף העניין בפני חברי ההרכב שהוחלפו טרם פסק הדין ומתן פסק דין שניתן למעשה בחוסר סמכות כאמור בעניין רון לעיל, הגעתי לכלל מסקנה כי תוצאת הפגם ראוי שתהא ביטול פסק הדין והשבת הדיון לפני ועדת ערר לשמיעת הערר מחדש, על סמך כתבי הטענות שהוגשו, לאחר שיקויים דיון לצורך טיעון בעל פה. אמנם, תוצאה זו תגרום להתארכות ההליך במידת מה ואף תפגע באינטרס ההסתמכות של המשיבים על פסק הדין, אך אינטרס זה נסוג בנסיבות העניין, נוכח הפגם החמור שאירע בהליך היורד לשורש סמכות וועדת הערר.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2024 בעניינים מקומיים ירושלים נפסק כדקלמן:

הנאשם מימש את זכותו לשאת דברים אחרונים בהתאם לסעיף 192 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982.
לעניין הסעד הנוגע לצוו ההתאמה, לאור הפרשנות שניתנה על־ידי בית המשפט המחוזי לסעיף 254ב(א) לחוק, כאשר מופר צו התאמה/הריסה אין להאריך בגזר הדין את המועד לקיום הצוו אלא יש להטיל צו חדש (ראו למשל: עפמ"ק (י-ם) 19746-12-21).
...
את מתחם העונש ההולם יש לקבוע אפוא תוך התחשבות בערך החברתי שנפגע מביצוע העבירה, במידת הפגיעה בו, במדיניות הענישה הנהוגה ובנסיבות הקשורות בביצוע העבירה.
לסיכום ולאור האמור, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: תשלום ההתחייבות מהליך תו"ב 66327-05-17 בגובה 72,000 ₪ וכן קנס בסך 35,000 ₪ עקב אי־הציות לצו ההריסה.
לפי סעיף 76 לחוק העונשין, דינה של התחייבות כדין קנס, לכן אני קובע כי הסכום הכולל בסך 107,000 ₪ ישולם ב-60 תשלומים חודשיים שווים ורצופים החל מיום 1.3.2024 ובכל 1 לחודש שלאחר מכן.

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2024 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לאור זכות יסוד זו, ניתן פירוש מרחיב למונח "חומר חקירה" לאורך השנים (בש"פ 9322/99 מסארוה נ' מדינת ישראל, פ"ד נד(1) 376) ונקבע כי "מושג זה אינו ניתן להגדרה אלא באורח כללי בלבד, ומבחן העזר העקרי שאומץ לצורך זיהויו הנו מבחן הנגיעה של החומר לאישום. ככלל, חומר הנוגע לאישום הוא 'חומר חקירה' שהנאשם רשאי לעיין בו, ואין עסקינן בנגיעה ישירה, או ודאית בלבד, אלא די בנגיעה עקיפה ואף מסופקת של ראיות השייכות באופן הגיוני לפריפריה של האישום" (בש"פ 3099/08 אברהמי נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (23.2.2009)).
על כן, אני דוחה את בקשת ההגנה ברכיב זה. כתבי האישום שצוינו בתגובה המאשימה לטענות המקדמיות של ההגנה בהליך העקרי דרך המלך להגשת בקשה מעין זו היא באמצעות סעיף 108 לחוק סדר הדין הפלילי, ודי היה בטעם זה כדי לדחות את הבקשה, מה גם שפרטי כתבי אישום אלו צוינו במסגרת תגובה שנמסרה בהליך העקרי.
...
משכך, אני מורה על העברת ההסמכה שניתנה לתובע מטעם היועץ המשפטי לממשלה, בעבירות הרלוונטיות לאישום, לשנת 2021.
על כן, אני דוחה את בקשת ההגנה ברכיב זה. פרטי התובעים הראשיים עימם התקשר בא-כוח המשיבה, וכן פרטי הגורמים ברשות הטבע והגנים באגף הדיג, שהעבירו את חומרי החקירה ואת הפנייה לצורך קבלת החלטה אם להגיש כתב אישום או להטיל קנס ההחלטה באשר לרכיב זה מצטרפת להחלטה לגבי הרכיב הקודם שעה שהקשר שמתקיים עם גורמים שמעבירים חומרי חקירה לתיק החקירה וכן ההתכתבות ביניהם, הם תרשומות פנימיות שלא מהוות חומרי חקירה.
על כן, אני דוחה את בקשת ההגנה ברכיב זה. כתבי האישום שצוינו בתגובה המאשימה לטענות המקדמיות של ההגנה בהליך העיקרי דרך המלך להגשת בקשה מעין זו היא באמצעות סעיף 108 לחוק סדר הדין הפלילי, ודי היה בטעם זה כדי לדחות את הבקשה, מה גם שפרטי כתבי אישום אלו צוינו במסגרת תגובה שנמסרה בהליך העיקרי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו