מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פרשנות סעיף 204 לחוק התכנון והבנייה

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

כך נקבע לעניין זה בעמ"ק 21729/06 מדינת ישראל נ' מוחסן סאלח (נבו, 3.7.07) – " אני סבור כי הפרשנות הנכונה היא כי "שימוש במקרקעין" נושא בחובו כל שינוי פיזי במצב, המקרקעין, אם שינוי זה מלכתחילה נוגד את חוק התיכנון והבניה, ומחייב קבלת היתר לפני ביצוע השינוי.
אפילו לא נעשה שימוש ממשי במבנה זה, עצם המצאותו במקרקעין, היא זו שמגבשת ויוצרת את עבירת השמוש כאמור בסעיף 204 לחוק התיכנון והבניה.
...
לאור כל האמור אני גוזרת על הנאשמים את העונשים הבאים: הנאשם 1 : קנס בסך 60,000 ₪ או 60 ימי מאסר תמורתו, הקנס ישולם ב-30 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 15.10.22 ובכל 15 לחודש שלאחריו.
אני מורה לנאשם להרוס מבנה המגורים.
אני מורה לשני הנאשמים ביחד ולחוד להרוס את חמשת המבנים.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2014 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

פרשנות זו מרוקנת מתוכן את הוראת סעיף 204(א) לחוק התיכנון והבניה, בכל הקשור והמתייחס להעמדה לדין של "משתמש במקרקעין", שכן עמדת המערער חותרת למעשה ליצירת מעין "חסינות" מהעמדה לדין למשתמש – וזאת, אין לקבל ואין להתיר.
...
סוף דבר הערעור נדחה על כל חלקיו.
אני קובעת כי המערער יחל בביצוע תשלומי הקנס שהוטל עליו בגזר הדין, על פי פריסה ל- 20 תשלומים, וזאת החל מיום 1.12.14, וב- 1 לכל חודש שלאחריו.
אני קובעת כי תשלום אגרת הבניה, בסכום כפי שנקבע בגזר הדין, יבוצע ב- 6 תשלומים חודשיים שווים ורצופים החל מיום 1.12.14 ובכל 1 לחודש שלאחריו.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2021 בעניינים מקומיים חדרה נפסק כדקלמן:

את הבקשה נימק ב"כ הנאשמים בצורך לבדוק האם גם במקרים המפורטים ברשימה – נ/3, נהגה המאשימה באותו האופן שבו היא נוהגת בהם, שכן על פניו נראה כי העמדת הנאשמים לדין בתיק זה נעשתה בדרך של "אכיפה בררנית". בטיעוניו בעל-פה בפני ביום 7.12.21, הוסיף ב"כ הנאשמים וטען כי: סעיף 243(א) לחוק התיכנון והבניה נחקק בשנת 2017 ולכן לא ניתן להחילו על עבירה שלטענת המאשימה עצמה בוצעה בשנת 2014.
בהפנייתו לפסיקת בית המשפט העליון בבש"פ 7008/97 מדינת ישראל נ' הורביץ, קבע אז כב' השופט מודריק, כי: "אף על פי שהפסיקה נקטה גישה מרחיבה בפרשנות הביטוי
...
עם זאת, מכיוון שבאף אחד משלושת המקרים דלעיל, לא מצאתי התייחסות לנימוק עליו מסתמכת המאשימה במקרה שלפני - דהיינו כי כשמדובר ב"קרקע מוגנת" (הכוונה ככל הנראה לסוגי הקרקעות המפורטים בסעיף 243(א) לחוק התכנון והבניה) – ר.ס.מ), לא ניתן להעביר את התיק להליך של "הסדר מותנה", שעה שגם בהם מדובר היה בקרקעות המפורטות באותו סעיף 243(א) שבו מואשמים גם הנאשמים שלפני, אני סבורה כי על המאשימה לנהוג במקרה כזה כפי שהיה עליה לנהוג לו נדרשה לחשוף את נימוקיה לסגירת תיק דומה.
" את הסייג הזה ניסח כב' השופט מודריק בסופו של דבר כך: "גילוי כאמור, בהליך פלילי, יהיה אפשרי רק במקום שהמידע הוא בגדר
סוף דבר ומפני כל נטעמים שפורטו לעיל, אני מורה למאשימה לפרט בפני ב"כ הנאשמים את השיקולים שהביאוה להעברת שלושת התיקים הנ"ל להליך של "הסדר מותנה" כמפורט בסיפת סעיף 14( ד') בהחלטתי לעיל.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

סעיף 208(א) לחוק התיכנון והבניה כנוסחו לפני תיקון 116 לחוק מטיל את האשמה לבצוע עבודה או שימוש במקרקעין "בנסיבות ובדרך שיש בהם עבירה לפי סעיף 204" על אחד או יותר מאלה : בעל ההיתר לבצוע העבודה או השמוש כאמור; מי שמוטלת עליו חובה להשיג היתר כאמור מכוח חוק זה או תקנה על פיו; בעל המקרקעין בשעת ביצוע העבירה; מי שהוחזק כבעלים של המקרקעין בשעת ביצוע העבירה; בבעלות משותפת במקרקעין – כל אחד מן השותפים בשעה ביצוע העבירה; המבצע בפועל את העבודה; המשתמש בפועל במקרקעין; האחראי לעבודה או לשימוש, לרבות האדריכל, המהנדס, המתכנן, המהנדס ו ההנדסאי האחראים לבצוע, הקבלן הראשי וכן סוכניהם, אך למעט עובדים המועבדים על ידיהם".
כך למשל נקבע בעמ"ק 21729/06 מדינת ישראל נ' מוחסן סאלח (נבו, 3.7.07) - " אני סבור כי הפרשנות הנכונה היא כי "שימוש במקרקעין" נושא בחובו כל שינוי פיזי במצב, המקרקעין, אם שינוי זה מלכתחילה נוגד את חוק התיכנון והבניה, ומחייב קבלת היתר לפני ביצוע השינוי.
...
אשר על כן אני קובע כי יש לראות במבנה שקיים על המקרקעין מושא האישום משום "שימוש במקרקעין" המהווה עבירה על החוק גם אם המבנה הזה ריק ואינו ראוי למגורים".
גישה זו אומצה ע"י בית משפט השלום בחיפה בתו"ח 9391-12-18 ועדה מחוזית לתכנון ובניה צפון חיפה נ' אג'נדה בר קפה (נבו, ) שקבע בפסק דינו – " נראה שלא השימוש בפועל אמור לשמש אבן בוחן לביצוע העבירה, אלא אפשרות השימוש. קשה לייחס למחוקק רצון להעמיד מבנה לבדיקה ובחינה מידי יום ביומו ומידי שעה בשעתה. משכך, עבירת השימוש האסור מתייחסת למקרקעין ולא למבנה. כל עוד המבנה שנבנה על מקרקעין ללא היתר מאפשר את השימוש בו אזי בשימוש ללא היתר עסקינן, גם אם המבנה עומד ריק מפעילות במשך פרק זמן כזה או אחר".    בית המשפט המחוזי בע"פ (חיפה) 27173-11-11 אג'נדה בר קפה נ' ועדה מחוזית לתכנון ובניה צפון חיפה (נבו,) קבע כי המסקנה אליה הגיע בית משפט השלום בכל הנוגע לעבירת השימוש, מקובלת עליו במלואה.
אשר על כן אני מרשיעה את הנאשם בעבירת שימוש ללא היתר כדין בהתאם לסעיפים 204(א) ו-204(ב) לחוק התכנון והבניה התשכ"ה-1965 (כנוסחו עד ליום 24.10.17) (להלן: חוק התכנון והבניה) ועבירת שימוש אסור בהתאם להוראת סעיף 243(ה) לחוק התכנון והבניה (כנוסחו מיום 25.10.17).

בהליך דיון נוסף (ד"נ) שהוגש בשנת 1982 בעליון נפסק כדקלמן:

בדיון נוסף זה עלינו לחזור ולעסוק בבעיות שונות, הכרוכות בפרשנות של סעיף 204 לחוק התכנון והבניה, תשכ"ה-1965, הדן באחריות בפלילים בשל בנייה ללא היתר.
...
לאור מסקנתי לעניין בטלות ההיתר מחמת הפגם לו התייחסתי, אין הכרח, כי אתייחס לנושא זה. אציין רק, כי מקובלת עלי עמדתו של חברי המכובד, השופט ברק, כי לא רק לבעל האינטרס הנפגע הזכות לתקוף מעשה הרשות ולבקש ביטולו מחמת אותו פגם, אלא גם לציבור, המיוצג על-ידי היועץ המשפטי, מעמד לתקוף החלטות מינהליות מסוג זה, אשר, לכל הדעות, פוגעות בכללי, הצדק הטבעי.
זה נראה לי דרוש ואף הכרחי להגשמת המטרה והמדיניות התחיקתית של חוק התכנון והבניה.
דעתי היא, כי יש לדחות את העתירה לגבי שני ההיתרים כאחד.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו