מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פרשנות סעיף 1(6)(ה) לחוק בית המשפט לענייני משפחה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

התובענה שלפני היא תביעת המשיב לפירוק השתוף בדירת מגורים שהיא בבעלות משותפת שלו ושל המבקשת לאחר שירש את זכויות המנוח בה. המבקשת טוענת כי התובענה מצויה בסמכותו העניינית הבלעדית של בית המשפט לעינייני מישפחה בהתאם להגדרת עינייני מישפחה בסעיף 1(2) רישא לחוק בית המשפט לעינייני מישפחה, תשנ"ה-1995 (להלן: "החוק") הקובעת כי אחת מן האפשרויות הנכללות בהגדרה זו היא – "תובענה אזרחית בין אדם או עיזבונו לבין בן משפחתו, או עיזבונו, שעילתה סיכסוך בתוך המשפחה ...". המבקשת טוענת כי המשיב מייצג בתובענה זו את עיזבונו של המנוח מכח פסק הדין ועל כן מדובר בתביעת עיזבון, וכי אין חולק כי כאשת המנוח היתה היא בת משפחתו כהגדרת מונח זה בסעיף 1(2)(א) לחוק.
המבקשת טוענת עוד כי סמכותו הייחודית של בית המשפט לעינייני מישפחה נובעת גם מכח היות התביעה – "תובענה שעילתה סיכסוך בקשר לירושה, יהיו הצדדים אשר יהיו", כהוראת סעיף 1(6)(ה) לחוק.
" (ההדגשות שלי ואינן במקור) ברע"א 5038/20 איל דוידס נ' משה דוידס (2.11.2020, פסקה 9) הוסיף בית המשפט העליון והדגיש, מעבר לאמור ברע"א 6558/99, כי – "כידוע, על הסיכסוך המשפחתי לתרום "תרומה משמעותית לגיבושה של עילת התביעה" (רע"א 6558/99 חבס נ' חבס, פ"ד נד(4) 337, 344 (2000); רע"א 8368/18 פלונית נ' פלוני, פסקה 12 (11.2.2020)), כאשר בעניינים כגון דא יש לפרש את גדר סמכותו של בית המשפט לעינייני מישפחה בצמצום (בע"מ 164/11 פלונית נ' פלוני, פסקה 17 לפסק דינו של השופט צ' זילברטל (29.4.2012); רע"א 6750/15 דדון נ' אוליאל, פסקה 10 (4.1.2016)).
...
ברע"א 6558/99 נחום חבס נ' דין חבס (פ"ד נד(4) 337, 344 (30.8.2000), פסקאות 11-10 לחוות דעת כב' הנשיא (כתוארו אז) אהרון ברק שאומצה פה אחד) נקבע כך– "10. נראה לי כי אמת-המידה לקביעת הקשר בין עילת התביעה לבין הסכסוך בתוך המשפחה היא שהסכסוך המשפחתי תרם תרומה משמעותית לגיבושה של עילת התביעה. ... גישה זו מתבקשת מהתכלית המונחת ביסוד סמכותו של בית-המשפט לענייני משפחה. סמכות זו נועדה לרכז בבית-משפט אחד – הוא בית-המשפט לענייני משפחה – את הסכסוך המשפחתי על כל היבטיו, תוך ניסיון לפתור אותו בכלים המיוחדים שהוענקו לבית-המשפט לענייני משפחה. ריכוז זה מוצדק הוא, רק אם הסכסוך המשפחתי מונח בתשתיתן של תביעות אזרחיות המוגשות לבתי-משפט שונים. אין כל צידוק בריכוז זה אם האופי המשפחתי של הסכסוך אינו בעל תרומה משמעותית. במצב דברים זה אין נדרשת מומחיותו של בית-המשפט לענייני משפחה. נהפוך הוא, מן הראוי הוא שהסכסוך בין בני המשפחה ייפתר באופן שבו נפתרו סכסוכים אזרחיים בדרך-כלל, כלומר בבתי-המשפט האזרחיים המתמחים בכך. ...
" בנסיבות אלה, גם אם אגב הדיון בסוגיית פירוק השיתוף תעלה טענת הגנה מכח דיני הירושה לא תהיה כל מניעה מלהכריע בה ואין הדבר מוביל למסקנה כי הסמכות העניינית אינה מוקנית לבית משפט זה. לאור כל האמור אינני מקבל את טענות המבקשת כי הסמכות העניינית לדון בתובענה זו מוקנית לבית המשפט לענייני משפחה.
בשולי הבקשה העלתה המבקשת טענה נוספת של העדר סמכות מקומית לבית משפט זה, נוכח טענתה כי כל הזיקות הנוגעות לסמכות המקומית על פי תקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984 מוליכות לעיר רחובות ומכאן כי לבית משפט זה אין סמכות מקומית לדון בה. דא עקא, העיר רחובות מצויה במחוז המרכז אשר בית משפט זה הוא אחד מבתי המשפט הממוקמים בו ובעלי הסמכות המקומית לדון בתובענות שזיקתן למחוז זה. לאור האמור, אין לקבל גם טענה זו. סיכום הבקשה, על כל הטענות שהועלו בה והסעדים המבוקשים בה נדחית וההליך יתנהל בבית משפט זה אשר לו סמכות עניינית ומקומית לדון בה. בשים לב להיקף ההשקעה סביב בקשה זו תישא המבקשת בהוצאות המשיב בגינה בסך 3,000 ₪ ללא קשר לתוצאה הסופית של ההליך.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בהמשך אף עלתה שאלת סמכותו של בית משפט זה לידון בתובענה, כאשר מלבד הטענות שהעלה הנתבע בדבר סילוק התביעה על הסף, הוסיף וטען, כי הסמכות לידון בתובענה נתונה לבית משפט לעינייני מישפחה, בהתאם להוראת סעיף 1(6)(ה) לחוק בית המשפט לעינייני מישפחה, תשנ"ה-1995 (להלן: "החוק").
חמישית, זכויות הצדדים או חלקם לפחות, לא התקבלו אגב ירושה במישרין מן המוריש אסעד ז"ל, אלא בירושה מיורשיו, ואף מיורשי יורשיו, כך שאין בפנינו סיכסוך בעיניין ירושתו של המוריש הראשון, וסבורני שלא למקרה מעין זה כיוון המחוקק בגדרי סע' 1 (6) (ה) לחוק; פרשנות אחרת תוביל להרחבה לא רצויה של סמכויות בית משפט לעניני מישפחה, והיא תחלוש על סכסוכים בין שותפים במקרקעין או נכסים אחרים אך משום שבעבר הרחוק, מספר דורות קודם, התקבלו בירושה והתגלגלו בהמשך אליהם, מכח ירושה של יורשי המורישים, או יורשי יורשיהם.
...
אין חולק כי לא מתקיימת בין בעלי הדין קרבה משפחתית מהסוג שמקים סמכות לבית משפט לענייני משפחה לדון בסכסוך, בהתאם לסע' 1 (2) לחוק בית המשפט לעניני משפחה, תשנ"ה-1995 (להלן: החוק) והגדרת "בן משפחתו" שם, ועל כן שאלת הסמכות מתעוררת בהקשר של הוראת סעיף1(6)(ה) סיפא לחוק אשר מרחיב סמכות בית המשפט לענייני משפחה לדון ב-"תובענה שעילתה סכסוך בקשר לירושה, יהיו הצדדים אשר יהיו", שעה שהמבקש סבור כי הסמכות העניינית נתונה במצוות הוראה זו לבית משפט לעניני משפחה, בעוד שהמשיבים דוחים טענה זו וסבורים כי הסמכות נתונה לבית משפט זה. לאחר שנתתי את דעתי לאמור בכתב התביעה ולטיעוני הצדדים בעל-פה ובכתב, ולאחר בחינה של כלל הנסיבות ועילת התביעה, ובעיקר המועד בו התגבש ונכרת על פי הנטען ההסכם לו טוענים התובעים, שאת אכיפתו או הצהרה על תוקפו הם מבקשים בגדרי תביעתם דכאן, לא שוכנעתי כי לפנינו תביעה שעילתה סכסוך בקשר לירושה.
מסקנה זו מתחייבת מכל אלה: ראשית, איש מן הצדדים לא חלק ולא חולק על מהות או היקף הזכויות שהתקבלו בירושה; שנית, הזכויות שהתקבלו בירושה התגבשו קודם להסכם מושא התובענה, ואלה הפכו לקניינם של הצדדים במועד מוקדם להסכם, כאשר אין חולק כי כל אחד מיחידי בעלי הדין רשאי היה לנהוג בהן על פי רצונו; שלישית, הסכסוך נולד בעקבות אותו הסכם, בחלוף זמן משמעותי לאחר הפטירה של המוריש וההורשה או ההכרה בזכויות היורשים; רביעית, סבורני כי יש לפרש אותה הוראה כמחילה את עצמה על סכסוך בעניין ירושה ששורשיו נטועים במועד שקדם לפטירת היורשים הישירים, היינו, סכסוך שהתגלע עוד בחייהם, ולא בסכסוך המאוחר לפטירתם.
אפנה לדבריה של המלומדת זלצמן, עמ' 625-626 "מעשה-בית-דין בהליך אזרחי": "מן הצד האחר, הפעלה דווקנית ובלתי-גמישה של כלל מעשה-בית-דין עשויה להוליך לעיתים לתוצאות בלתי-צודקות במשפט. בהיות הכלל מעוגן בתקנת-הציבור, ככלל שימושי המיועד למנוע הטרדת בעל-דין יריב על-ידי התדיינות חוזרת בעניין שכבר נפסק כל אימת שהצדק מצדיק את הדבר – אף יש ליתן לבית-המשפט שיקול-דעת לסטות מכלל מעשה-בית-דין כאשר הצדק מחייב זאת.... ניתן לומר אם-כן, כי התפישה העקרונית חייבת להשאיר שיקול-דעת בידי בית-המשפט באותם מצבים שבהם מחייבים שיקולים של צדק לסטות מגדרו של כלל המניעות הדיונית וליתן לבעל-הדין הזדמנות נוספת להציג לפניו את עניינו בקשר לאותה עילה או ביחס לאותה פלוגתא". לא מצאתי ממש בטענת המבקש, כי יש לדחות את תביעתם של המשיבים מחמת התיישנות – נהפוך הוא.
סבורני, כי כלל טענות המבקש בנוגע למועדים השונים דורשות בירור ראייתי הואיל וטענות אלו קשורות בטבורן לסוגיות עובדתיות, אשר לא ניתן לקבוע לגביהן מסמרות, מבלי שתיבחן התשתית הראייתית המלאה, לרבות שמיעת עדויות.
על יסוד כל האמור לעיל, סבור אני, כי יש לדחות את בקשת המבקש לסלק את תביעתם של המשיבים על הסף, וכך אני מורה.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בעיניין בע"מ 164/11 פלונית נ' פלוני (פורסם בנבו, 29.04.2019) נפסק באופן מפורש כי אין ליתן להיגד "בן זוגו" שבהוראת ס' 1(2)(ו) ובהוראות סעיפים 1(2)(ב) ו - 1(2)(ג) לחוק בית המשפט לעינייני מישפחה פרשנות מרחיבה הכוללת גם בן זוג לשעבר.
ב"כ הנתבעת מבקשת לחילופין לעשות שימוש בסמכות הקבועה בס' 6(ה) לחוק בית המשפט לעינייני מישפחה אולם לא מצאתי מקום לעשות כן. בשלב זה תלויה ועומדת בפני בית משפט זה תובענה אחת נוספת שהיא תביעה להפחתת מזונות שהגיש בנו של התובע כנגד הנתבעת.
...
לפיכך אני מורה על העברת הדיון בתובענה דנן לבית משפט השלום באשדוד.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

השלישית - תקנה 10(ג) לתקנות הירושה, הקובעת: "תובענה חדשה נוספת בעינייני ירושה, תוגש כאמור בסעיף 6(ד) לחוק בית המשפט לעינייני מישפחה, התשה"ח-1995...". אשר ל'מערכת היחסים' בין הוראות הדין הנ"ל - סעיף 6(ד) לחוק הוא נורמת העל או נורמת היסוד, שעניינה (כעולה גם מכותרת הסעיף – "איחוד תיקים") רכוז ההתדיינויות בסכסוכי מישפחה תחת קורת גג שיפוטית אחת.
שנית, התובענות מושא בקשת האיחוד מתייחסות לאותו עזבון או מנוח/ה. להוי ידוע שהצדדים לסכסוכי ירושה יכולים להיות שונים, לרבות כאלה שאינם בני מישפחה (כאמור בסעיף 1(6)(ה) לחוק המקנה לבית המשפט לעינייני מישפחה סמכות לידון בסכסוכי ירושה "יהיו הצדדים אשר יהיו").
זאת, הן משום הכלל הפרשני בדבר דין ספציפי הגובר על דין כללי, והן משום הכלל הפרשני בדבר שאיפה להרמוניה בין הוראות הדין (ר', למשל, ע"א 3295/94 גיל פרמינגר, , הנאמן על נכסי חוה ויוסף מור, פושטי-רגל נ' חוה מור, פושטת-רגל, נ(5) 111, 133 (1997) ).
...
לפיכך, הבקשה נדחית.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2024 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

המונח "ירושה" לא הוגדר בחוק הירושה ואולם דומה שאין מחלוקת שכללי הסמכות שנקבעו בהוראת סעיף 136 לחוק הירושה יחולו על כל העניינים שחוק הירושה דן בהם, למעט עניינים שהוצאו מגדרו במפורש [שוחט, פינברג ופלומין דיני ירושה ועזבון, תשע"ד-2014, בעמ' 35] ראו גם דבריו של פרופ' שילה: "כללי הסמכות שנקבעו בסעיף 136 יחולו על כל עניין ועניין הנובע מהוראות חוק הירושה חוץ מהעניינים שהוצאו במפורש מתחולת חוק הירושה, כגון תשלומים על פי ביטוח וכדומה.." [ש. שילה, פירוש לחוק הירושה, תשנ"ה-1995, בעמ' 124].
התובעות טוענות בעצמן שסמכות בית המשפט לידון בתביעה היא בהתאם להוראת סעיף 1(6)(ה) לחוק בית המשפט לעינייני מישפחה המסמיכה את בית המשפט לידון בתובענות לפי חוק הירושה.
...
תמיכה למסקנה שבית המשפט בישראל אינו הפורום הטבעי לדון בתובענה נמצאת גם בעובדה שהדין החל על הצוואה והעיזבון הוא הדין השוויצרי (וקנטון ברן).
גם שיקול זה תומך במסקנה להותיר לערכאה הזרה הטבעית לדון בעיזבון המנוחה ובחלקותו.
כעולה מהאמור לעיל יישום המבחנים שנקבעו בפסיקה מוביל למסקנה ברורה שמכלול הנסיבות מטות את הכף לכך ששוויץ הוא המקום הטבעי לבירור התביעה.
אילו הייתה המסקנה שלבית משפט בישראל יש סמכות בינלאומית לדון בתביעה אך ימנע מכך משום המסקנה שהפורום המתאים יותר הוא בשוויץ, יתכן שהיה מקום לבחון הותרת צו העיקול הזמני על כנו למשך תקופה קצרה שתאפשר לתובעות להגיש את התביעה בפורום המתאים ולבקש שם כל סעד שימצאו לנכון.
ברם, לאור המסקנה להעדר סמכות בינלאומית של בית משפט בישראל לדון בתביעה, ממילא לא מתעוררת שאלת הפורום ולא ניתן להורות כן. על כן אני מורה על ביטול צו העיקול הזמני שהוטל בגדרו של הליך זה, והוא יפקע בתוך 7 ימים ללא צורך בהחלטה נוספת.
לאור האמור אני נעתרת לבקשה ומורה על דחיית התביעה על הסף בהעדר סמכות לדון בה. בשים לב לתוצאה מחד, להיקף ההתדיינות והעובדה שהוגש כתב הגנה מאידך, כמו גם לעובדה שהנתבע מיוצג באמצעות הלשכה לסיוע משפטי, יישאו התובעות בהוצאות הנתבע, לטובת הלשכה לסיוע משפטי, בסך של 3,000 ₪ שישולמו בתוך 30 ימים ולאחר מועד זה יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כחוק.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו