מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פרשנות לדמי שכירות בסעיף 354(א)(3)(ג) לפקודת החברות

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

השאלה העומדת לדיון האם החוב כלפי המערערת, בו הכירו המפרקים, העומד על סך של 238,020 ₪, עונה להגדרת "דמי שכירות" במובנם בסעיף 354 (א)(3)(ג) לפקודת החברות [נוסח חדש], תשמ"ג-1983 (להלן: "הפקודה"), ומשכך זוכה הוא לדין קדימה – כטענת המערערת; או שמא מדובר בחוב בגין דמי שימוש, ומשכך מדובר בחוב בדין רגיל? זוהי השאלה העומדת לדיון.
אפילו התכוונו הצדדים לכלול מרכיב זה במונח "דמי שכירות" בחוזה השכירות ביניהם, כוונתם נדחית מפני הדין הקוגנטי בעיניין סדרי הנושים בפרוק, ותכלית הוראת פקודת החברות, המחייבת פרשנות מצמצמת של הוראת דין הקדימה, גוברת .
...
אפילו התכוונו הצדדים לכלול מרכיב זה במונח "דמי שכירות" בחוזה השכירות ביניהם, כוונתם נדחית מפני הדין הקוגנטי בעניין סדרי הנושים בפירוק, ותכלית הוראת פקודת החברות, המחייבת פרשנות מצמצמת של הוראת דין הקדימה, גוברת .
מאחר שכתב הערעור אינו כולל טענות כנגד קביעה זו, לא אדון בקיום שאלה זו. מכל הטעמים שפורטו לעיל, לא כל שכן משקלם המצטבר, הנני מורה על דחיית הערעור.
המערערת תשלם לנאמן הוצאות משפט בסך של 5,000 ₪ והכל תוך 30 יום מהיום.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

השופטת א' חיות: נוכח מעמד הבכורה הניתן בדיני הפרוק לעיקרון השויון ונוכח חולשת התכלית האינדיבידואלית העומדת ביסוד דין הקדימה הניתן ל"דמי שכירות" בסעיף 354(א)(3)(ג) לפקודת החברות [נוסח חדש], התשמ"ג-1983, מקובלת עלי מסקנתה של חברתי השופטת מ' נאור, לפיה אין להרחיב את פירוש המונח "דמי שכירות" בסעיף זה באופן המחיל אותו גם על מרכיב דמי הניהול.
...
סוף דבר אשר על כן, אציע לחבריי לקבל את הערעור, לבטל את החלטתו של בית המשפט המחוזי ולקבוע כי דין הקדימה הקבוע בסעיף 354(א)(3)(ג) לפקודת החברות ביחס ל"דמי שכירות" המגיעים למשכיר, אינו חל על החיובים הנלווים לזכות השימוש של השוכר בנכס או במקרקעין, קרי התשלום בגין דמי ניהול, ניקיון, חשמל ודמי חניה.
השופטת א' חיות: נוכח מעמד הבכורה הניתן בדיני הפירוק לעקרון השוויון ונוכח חולשת התכלית האינדיבידואלית העומדת ביסוד דין הקדימה הניתן ל"דמי שכירות" בסעיף 354(א)(3)(ג) לפקודת החברות [נוסח חדש], התשמ"ג-1983, מקובלת עלי מסקנתה של חברתי השופטת מ' נאור, לפיה אין להרחיב את פירוש המונח "דמי שכירות" בסעיף זה באופן המחיל אותו גם על מרכיב דמי הניהול.
מטעמים אלה, אני מצטרפת לתוצאה אליה הגיעה חברתי, לפיה דין הערעור להתקבל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2005 בעליון נפסק כדקלמן:

שיקול דעת בית המשפט לעניין סעיף 268 בית משפט קמא ציין, כאמור, בהחלטתו כי היא מבוססת, בין היתר, על הסמכות המוקנית לו מכוח סעיפים 268 ו-354(א)(4) לפקודת החברות לאשר עיסקאות של חברה שהוגשה נגדה בקשת פירוק ולסטות ממדרג הנשייה הקבוע בסעיף 354 לפקודת החברות.
הזכרנו כבר, שסעיף 354(א)(3) דן בתשלומי חובה ומסים וכן בדמי שכירות אותם חייבת החברה.
פיסקה (ב) של אותו סעיף מטפלת במסים המגיעים לאוצר המדינה ואילו פיסקה (ג) עניינה בדמי שכירות.
סעיף 354(א)(3)(ב) מורה כדלקמן: "מסים המשתלמים לאוצר המדינה שנשומו והוטלו על החברה עד 31 בדצמבר האחרון שלפני התאריך הקובע וסך כולם אינו עולה על השומה של שנה אחת, ומסים אחרים המשתלמים לאוצר המדינה שהחברה נתחייבה בהם, או שזמן פרעונם הגיע, במשך שנים עשר החודשים שקדמו לאותו תאריך." ברור, שבמקרה הרגיל מע"מ אינו בא בגדר מסים "שנשומו והוטלו על החברה" (לעניין פרשנות ביטוי זה, ראו ע"א 648/82 פקיד השומה לגבייה מיוחדת נ' גפני, פ"ד לח(3) 813).
...
מהשתלשלות העניינים בהליך עולה כי לא עמד בנטל זה. לאור מסקנה זאת לא נדרש הנשיא לשאלה אם יש לאשר תשלומי מע"מ לאחר תחילת פירוק, על פי שיקול הדעת המסור לבית המשפט בסעיף 268 לפקודה.
גם לדעתי דין הערעור להידחות.
הפרדה מלאכותית כזאת מובילה למסקנה לפיה, מחד גיסא, מכוחו של סעיף 268 לפקודה, לא ניתן לקבוע את בטלותה של "העסקה" בגינה הוטל המס – מאחר שקדמה להגשת בקשת הפירוק – ומאידך גיסא, ניתן לקבוע את בטלות "עסקת" תשלום המס עצמו.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1984 בעליון נפסק כדקלמן:

נוגע ישירות לענייננו סעיף 220א(1)(ג)(2) (סעיף 354(א)(3)(ב) לנוסח החדש), הקובע, שבין החובות הנהנים מזכות קדימה יהיו: "מסי ממשלה שנישומו והוטלו על החברה עד 31 במרס האחרון שלפני התאריך המתאים וסך כולם שאינו עולה על השומה של שנה אחת, וכן מסי ממשלה אחרים שהחברה נתחייה בהם, או שזמן פרעונם הגיע במשך 12 החודשים שקדמו לאותו תאריך" (ההדגשות שלי-מ' ב"פ).
טול מקרה, בו מגיעים לנושה פלוני דמי שכירות עבור השנה האחרונה עובר לצוו הפרוק של החברה השוכרת, ואילו לנושה פלמוני מגיעים דמי שכירות עבוד תקופת דומה מלפני חמש שנים.
" (ההדגשה שלי-ג' ב') בסעיף 354(א) לפקודת החברות [נוסח חדש] ככוללות גם את סכומי ההצמדה והריבית, המוטלים על-פי פקודת מס הכנסה [נוסח חדש] בלי לחטוא בפרשנות מלאכותית מדיי. זאת, במיוחד, בהתחשב בעובדה, שהודגשה גם בפסק-דינה של חברתי הנכבדה, המשנה לנשיא, כי פקודת מס הכנסה [נוסח חדש] מתייחסת עקרונית אל סכומי ההצמדה והריבית כאל הכנסה נוספת, החייבת היא עצמה במס (ראה סעיף 2(4) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש]).
...
כפי שהבהרתי, מקובלת עליי לכאורה הדעה, שתוספות אלה הן "מסי ממשלה" וכי הן "הוטלו" מכוח החוק.
ברוח זו התבטא כבוד השופט ברק בע"פ 787/79, 881 בעמ' 427 מול אות השוליים ז: "מלותיו של החוק אינם מבצרים, שיש לכבשם בעזרת מילונים, אלא עטיפה לרעיון חי, המשתנה על-פי ניבות הזמן והמקום, לשם הגשמת מטרתו הבסיסית של החוק". חרף כל אלה הגעתי למסקנה, כי-להבדיל מהחוב הרגיל המגיע לשלטונות המס-הרי לעניין דין קדימה, המפר כשלעצמו את האיזון בין הנושים הן בפשיטת-רגל והן בפירוק חברה, כוונת החקיקה היא למס הנומינאלי בלבד.
אין בשיקולי האחרון כדי לגרוע מהשיקולים, שהובילוני למסקנה, שגם עד היום בו ניתן צו הפירוק אין לתוספות דלעיל זכות קדימה, להבדיל מדין חוב רגיל בר-הוכחה.
אינני רואה צורך לקבוע עמדה בדבר נימוקיה האחרים, כמו גם בשאלה, אם דמי הביטוח הלאומי דינם כדין מסים שנישומו, הנהנים מדין הקדימה (סעיף 4 לחוות הדעת), שאלה שאינה צריכה הכרעה בעירעור זה. השופט ג' בך: גם אני מצטרף למסקנה, אליה הגיעה חברתי הנכבדה, המשנה לנשיא, אם כי הייתה לי היתלבטות לא קלה בעיניין זה. היסוסיי נבעו מכך, שאינני סבור, כי העיקרון של השמירה על השוויון בין הנושים מחייב את הפירוש המוצע להוראות החוק הרלוונטיות.

בהליך בש"א (בש"א) שהוגש בשנת 2006 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

נראה כי מכירת המניות הייתה אמורה להתבצע במהלך הרגיל של עסקי החברה, ולא נראה כי הבנק היה צד לעסקה או כי היה צורך בהסכמתו למכירה זו. לכך יש להוסיף את העובדה כי פרי ניר הייתה אמורה לרכוש רק 50% ממניות החברה, כך שבכל מקרה פרשנות לפיה כל מלאי החברה שוחרר משיעבוד (בשל הסכמה של הבנק, שלא הוכחה) משוללת הגיון.
המבקשת טוענת כי מדובר בחובות בדין קדימה לפי סעיף 354(א)(3)(ג) לפקודת החברות, דהיינו דמי שכירות מקרקעין.
...
באשר לתקופת האחסון לאחר כינוס הנכסים, סבורני כי המצב שונה.
לאור כל האמור לעיל, אני קובע כדלקמן: חובה של החברה למבקשת עומד על סך של 533,750 ₪.
בשים-לב להיתנהגות החד-צדדית (בלשון המעטה) של המבקשת כלפי כונסי הנכסים אני מחייב את המבקשת לשלם לכונסי הנכסים את הוצאות המשפט בהליך הנוכחי וכן שכ"ט עו"ד בסך 15000 (חמישה עשר אלף) ₪ + מע"מ, להיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו