מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פרשנות חוזה ביטוח לרעת המבוטח

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

בעיניין זה ראיתי להביא מושכלות יסוד בפרשנות חוזה ביטוח, כפי שנקבעו בע"א 300/97 חסון נ' חסון, פ"ד נב (5) 746, 755 (1999): "השאלה העומדת בפנינו היא איפוא כיצד יש לפרש את חוזה הביטוח. ראשית, יש לבדוק את תכליתו של החוזה. תכלית זו כוללת בתוכה הן ממד סובייקטיבי והן ממד אובייקטיבי. הממד הסובייקטיבי הוא אומד-דעתם של הצדדים. חקר הכוונה האמיתית והמשותפת של הצדדים לחוזה כפי שזו באה לידי ביטוי בהתנהגות הצדדים...הממד האובייקטיבי של תכלית החוזה הוא המטרות, האינטרסים והתכליות שחוזה מהסוג או מהטיפוס שהחוזה שנכרת נועד להגשים...תכלית זו של החוזה נקבעת על-פי "מהותה של העיסקה" ועל-פי "מטרותיה העסקיות והכלכליות" המונחות ביסודה.
כמובן שאין להיתעלם מהפסיקה לפיה במקרה בו יש מספר פירושים סבירים לפוליסה, יש לפרשה לרעת המבטח (ראו ע"א 3577/93 הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ נ' מוריאנו, פ"ד מח (4) 70, 76-77 (1994).
...
זה הגיע למסקנה הפוכה.
בהינתן כל האמור, הגעתי למסקנה כי לא אירע מקרה ביטוח כמוגדר בפוליסה.
התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

     בנסיבות הללו, כאשר אין כל היתייחסות בתעודת הביטוח או בטופס "בקשה לביטוח רכבים", ממנה ניתן ללמוד מה היתה הסכמת הצדדים בסוגיה זו, וכן, אין כל אינדיקאציה בדבר הכוונות הסובייקטיביות של הצדדים, עלינו לפרש את ההסכם בהתאם לתכליות אובייקטיביות, תוך שיקלול עקרונות נוספים אשר סקרתי לעיל.
לא יתכן כי מחד גיסא תטען הנתבעת שמאחר ואין הוראה כזו בפוליסה או בהסכם הביטוח, התובע אינו זכאי לקבל את מלוא תביעתו, דהיינו לראות בעמימות זו ובהיעדר היתייחסות לכך ככזו שפועלת לרעת המבוטח, אך בד בבד תטען כי התובע היה צריך לבקש זאת, כאשר אין כל הוראה המורה לו לעשות כן. 29.
...
     בהתייחס לפסק הדין אליו הפנתה הנתבעת עא 678/86  חסן חניפס נ' "סהר" חברה לביטוח בע"מ, פ''ד מג(4) 177, ממנו מבקשת להקיש, כי הוא תומך בעמדתה המשפטית, לפיה סכום הכיסוי הינו עבור שנת הביטוח ולא עבור כל מקרה בנפרד, אין בידי לקבל פרשנות זו. נסיבות התיק אליו הפנתה שונות לחלוטין.
     נוכח האמור לעיל אני מוצא כי יש לקבל את התביעה ולפיכך אני קובע, כי הנתבעת תישא בכלל נזקי התובע וזאת בהתאם לחוות דעתו של השמאי.
     סיכום: משמצאתי כי יש לקבל את התביעה, אני קובע כי הנתבעת תשלם לתובע את הסכומים הבאים: סך של 28,685 ₪, כאמור בחוות הדעת השמאית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט העליון קבע בהילכת קאר סנטר מוטורס כי הפעלת הכלל ולפיו חוזה מפורש לרעת מנסחו היא רק כאשר לחוזה הביטוח יש יותר מפירוש תכליתי אחד.
...
אין ביכולתי לקבל את המסקנה ולפיה פוליסת סחר מכסה כל רכב שהוא של הנתבע, גם כשאינו קשור למוסך המבוטח.
ו) בנסיבות אלו, אני סבורה, כי לשון הפוליסה ומהותה – פוליסת סחר אינה מאפשרת כיסוי ביטוחי לרכב הפוגע של הנתבע ולפיכך, דין הודעת צד ג' היה להידחות.
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, ניתנת רשות לערער והערעור מתקבל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כך גם הכלל שלפיו יש לפרש את חוזה הביטוח לרעת המנסח, תקף גם במישור היחסים של מבטח כנגד הצד השלישי (ירון אליאס דיני ביטוח כרך ב 1166 (מהדורה שנייה, 2009) ; להלן- "אליאס").
...
אני סבורה שגם אין כל נפקות לעובדה שהנתבעת לא הצליחה לזמן העד מטעמה ולכך שהנתבעת 2 חדלת פרעון (נתון שלא בוסס ראייתית) שכן המחלוקת שגודרה על ידי ב"כ הצדדים הינה מחלוקת משפטית מובהקת ללא שייכות לשיתוף פעולה של מבוטח ו/או לסולבנטיות של הנתבעת 2.
אני סבורה שבמצב דברים זה כאשר הנתבעת צירפה את הפוליסה שהוראותיה כל כך מפורשות וברורות הרי שאין אלא לקבוע שהיא עמדה בנטל ההוכחה בטענת ההגנה, לפיה אינה חבה במלוא פיצוי התובעות אלא בסכום שמעבר לדמי ההשתתפות העצמית.
סוף דבר לאור כל המקובץ, ועל יסוד חוו"ד שמאי התובעות שלא נסתרה, אני מקבלת את התביעה בחלקה ומחייבת את הנתבעים לשלם לתובעות סכום של 4,721 ₪ (סכום התביעה בהפחתת סכום דמי ההשתתפות העצמית) בצירוף הפרשי הצמדה כחוק מהגשת התביעה ועד למועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לגופו של עניין מתייחס התובע לנימוקי הדחיה (המשתנים והלא עיקביים, לשיטתו) של הנתבעת – דוחה את טענת ה"תאריך הרטרואקטיבי", שכן לשיטתו חריג זה לא צוין בפוליסה; לא הובלט כנדרש; ובכל מקרה של מחלקות פרשנית של חוזה ביטוח, יש לפרשו לרעת המבטח.
...
מסקנה זו למעשה מייתרת את הצורך לבחון כל סכום וסכום שהוציא התובע ולהכריע בשאלה האם ההוצאה הנטענת הוכחה כדבעי.
בכל מקרה, וגם אם הניסוח היה חסר, אין בכך כדי להקים חבות מקום שזו לא נכללת בפוליסה, ראו בשינויים המחויבים בסעיף 57 לפס"ד פלונית : "כך בענייננו, עת משמעות חסימת דרכה של המבטחת מהעלאת טענות המרמה בתביעה לתגמולים, משמעה הרחבת הסיכון הביטוחי על סיכון שמלכתחילה לא היה מבוטח על פי פוליסת הביטוח (מרפאתו הפרטית של הנתבע)". התוצאה בהינתן כל האמור לעיל, סבורה אני כי חלקן הארי של העילות הנכללות בתביעות שהוגשו כנגד התובע אינן זוכות לכיסוי ביטוחי.
סכום זה שולם עבור ה"מעשים הרעים" המיוחסים לתובע בתפקידיו הקודמים, והגעתי כאמור לכלל מסקנה שמעשים אלו מהווים את הרוב המוחלט של הטענות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו