מנגד, ביקשה המבטחת לקבוע כי משנקבע בתביעת הנפגע כי נפלו "פגמים מהותיים ... בעבודת הוועדות הרפואיות" וקביעותיהן בוטלו, "משמעות האמור, כי לא הוכח קשר סיבתי בין הפגיעה בתאונה לבין מצבו הרפואי של הנפגע. היינו – לא הוכחו תנאי ההסכם ומשכך לא קמה" למבטחת חבות לפצות את המל"ל מכוחו, ו"בכל מקרה, גם אם בתחילה שילם" המל"ל "תגמולים כדין, הרי מרגע שנודע לו על קבלת הבקשות להביא ראיות לסתור ועל הנימוקים לקבלת הבקשות, ובודאי מרגע שנודע לו על קיומן של חוות הדעת, היה עליו לפחות להעמיד את הנפגע לבדיקה חוזרת ... שעה שעיקר התביעה מתייחסת לתשלומים עתידיים".
בית משפט קמא, לאחר שנידרש לפסיקה שעניינה בכלל לפיו המל"ל יכול לחזור אל המבטחת עד לגובה סכום הגימלאות ששולמו על ידו, ובילבד שמקורן בנכות שנגרמה בתאונה, כמו גם לפסיקה שדנה בפרשנותו ובתנאי החלתו של הסכם השבוב, קבע כי הגם ש"אין חולק כי עפ"י הכלל הנוהג, בהיות תביעת" המל"ל "מבוססת על הסכם אין היא תלויה כלל בתביעת הנפגע או בחוות הדעת שניתנו במסגרתה, כאשר הראציונאל העומד מאחורי קביעה זו הוא הרצון למנוע התדיינויות עתידיות בכל פעם" שהמל"ל "יבקש לפעול בהתאם לקבוע בסעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי", עדין "במצבים מסוימים תיתכן חריגה מן הכלל וזאת במקום בו עובדות המקרה הספציפי מחייבות סטייה שכזו", כאשר המקרה דנן בא בגדרם – מקום בו נשלל קיומו של קשר סיבתי בין התאונה לבין שיעור הנכות שנקבעה לנפגע על ידי הוועדות הרפואיות של המל"ל.
עוד הוסיף וקבע "כי משעה שנודע" למל"ל "אודות קיומן של חוות הדעת השוללות קשר סיבתי לתאונה, היה עליו לפעול ולהעמיד את הנפגע לבדיקה מחודשת הן על ידי אורתופד והן עלידי נורולוג וזאת מכח תקנה 37 לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז – 1956, שעניינה 'דיון מחדש'. ומשלא עשה כן – פעל שלא בתום לב".
על יסוד קביעות אלה קיבל בית משפט קמא את התביעה "בכל הקשור לתקופה שמקביעת הוועדות הרפואיות ועד להגשת התביעה" שלפניו, תוך חיוב המבטחת בתשלום הריבית הקבועה בהסכם השבוב ודחה את התביעה "בכל הקשור לתקופה שממועד הגשת התביעה... שאז כאמור נודע" למל"ל "באופן רישמי על קיומן של חוות הדעת ועד בכלל".
תמצית טיעוני הצדדים בעירעור
בעירעור מלין המל"ל על החלטת בית משפט קמא מיום 10.4.2018, בה התיר למבטחת להגיש כראיה מטעמה את חוות הדעת הרפואיות שניתנו בעיניינו של הנפגע במסגרת התביעה שהגיש לפצוי על פי החוק; על הקביעה בפסק הדין לפיה קביעות המומחים הרפואיים שמונו בתביעת הנפגע על פי החוק מחייבות בתביעה מכוח הסכם השבוב, כמו גם על הקביעה כי משהובאו לידיעתו אותן חוות דעת רפואיות, היה עליו להעמיד את הנפגע לבדיקה חוזרת ומשלא עשה כן פעל שלא בתום לב.
בעקרי הטיעון ובדיון לפנינו שבו הצדדים על טיעוניהם המשפטיים, כפי שהובאו לפני בית משפט קמא.
על פסיקה זו חזר בית המשפט העליון ברע"א 5123/10 זטולובסקי נ' המוסד לביטוח לאומי (21.8.2012), שם נידרש להחלת הוראות הסכם השבוב מקום שמדובר בגימלת נכות כללית (להבדיל מנכות מעבודה) "שאז, כידוע, נידרשת הועדה הרפואית של המוסד לכלל הנכויות של הנפגע, יהא מקורן אשר יהא", בעוד שהמל"ל זכאי "לתבוע רק את החלק היחסי מהגמלאות ששולמו, הקשור בקשר סיבתי לתאונה" ועל חברת הביטוח "תוטל החובה לשפות את המוסד רק בגין אותן גמלאות אשר ניתן לייחסן לתאונה הרלבנטית".
בדונו בשוני שבין תביעה לשיפוי מכוח ההסכם בגין גמלאות נכות כללית לבין תביעה בגין גמלאות נכות מעבודה קבע כי "ככלל, אין מתעורר קושי לעמוד על הזיקה הסיבתית שבין הגימלה לבין התאונה, מקום בו משולמות כל הגימלאות במסגרת ענף נפגעי עבודה של המוסד על-פי קביעת הועדה הרפואית, שכן זו, נידרשת לעמוד גם על הקשר הסיבתי שבין הנכות לבין הפגיעה בעבודה" ומש"ברורה הזיקה הסיבתית" יהא המל"ל "זכאי לשיבוב בגין מלוא הסכום ששולם", כאשר "זכות זו אינה תלויה בצלע האחרת של המשולש, הנמתחת בין המזיק לבין הניזוק, ולפיכך אין נפקא מינה אם בית המשפט קבע, במסגרת תביעתו של הניזוק, כי קביעת המוסד נסתרה, כי הנכות היא בשיעור נמוך יותר וכי רק חלק ממנה נגרם בשל התאונה".
(ההדגשה שלי – ש.י.)
בית משפט קמא מצא לסמוך על פסיקתו של בית משפט העליון ברע"א 805/06 המוסד לביטוח לאומי נ' קרנית (29.3.2009) והמבטחת הוסיפה והפנתה לרע"א 4008/17 המוסד לביטוח לאומי נ' קרנית (19.9.2017) אלא ששני פסקי דין אלה עניינם בשאלות משפטיות ייחודיות לתביעות שיפוי בגין גמלאות נכות כללית (האופן בו יקבע הקף השיפוי בהנתן שאין זהות בין הנכות שנקבעה במל"ל מבלי להדרש לשאלת הקשר הסיבתי לתאונת הדרכים לבין זו שנקבעה בתביעת הנפגע), שאלות אשר אין מקומן בתביעת שיפוי בגין גמלאות נכות מעבודה, זאת משביסוד קביעת המל"ל בדבר זכאות הנפגע לגימלה מונחת קביעת קשר סיבתי בין הנכות לתאונת הדרכים (מכאן אף הבסיס להוראת סעיף 6ב. לחוק).
...
אציע, איפוא, לחברי לקבל את הערעור, לחייב את המבטחת – המשיבה במלוא סכום התביעה, בצירוף הריבית ההסכמית זאת משנחה דעתי כי לא היה מקום לדחיית דרישת התשלום לאור פסיקת בית המשפט העליון, וכן בתשלום הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 30,000 ₪.
יונה אטדגי, שופט
התוצאה
הערעור מתקבל.
המשיבה תשלם למערער את מלוא סכום תביעתו, בצירוף הריבית ההסכמית, ובתוספת תשלום הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 30,000 ₪.