מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פרשנות המונח "מניין הימים" לעניין תקופת הפגרה

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

עם זאת ניתן להבחין כי סעיף 10(ג) לחוק הפרשנות, הקובע כי "במניין ימי תקופה יבואו גם ימי מנוחה, פגרה או שבתון שעל פי חיקוק..." אינו יוצר הבחנה לעניין "מניין ימי תקופה" בין תקופות הנמנות בימים או בשבועות או בחודשים, וכי הוא אף עושה שימוש במונח "ימי תקופה" הכולל את המילה "ימים" באופן כוללני.
...
הערעור נדחה בפסק דין מיום 15.5.2017, וביום 15.11.2017 הגישו המשיבות 7 הודעה על כוונתן לעתור לפיצויים בגין הנזקים שנגרמו להן לטענתן כתוצאה מעיכוב ביצוע פסק הדין של בית המשפט המחוזי, וביקשו להורות למזכירות בית המשפט להותיר את הערבות בקופת בית המשפט עד ליום 7.1.2018 או עד לאחר הכרעה בבקשה שיגישו (לפי המאוחר).
מכל הטעמים המפורטים לעיל סבורה אני כי הכף נוטה למסקנה כי ימי הפגרה אינם באים במניין התקופה הנקובה בהוראת תקנה 371(ג) לתקנות סדר הדין האזרחי.
בהינתן כל האמור לעיל סבורה אני כי ככל שהמשיבות 7 טעו טעות שבדין לעניין פרשנות הוראות תקנות סדר הדין האזרחי (וכאמור איני סבורה כך) התקיימו בענייננו נסיבות המצדיקות מתן ארכה (ובהתייחס לטענת המערער אציין כי איני סבורה שעצם העובדה שהארכה התבקשה במסגרת תגובה מונעת את מתן הארכה, משהתאפשר למערער להשיב לכך).
נוכח כל האמור לעיל איני מוצאת לקבל את הבקשה להשבת הערבות הבנקאית על יסוד הטענה הנוגעת לעיתוי הגשת הבקשה לחילוט שהגישו המשיבות 7 ביום 3.1.2018, ובקשה זו תועבר אפוא לטיפול מותב מתאים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

טענות המבקש בתגובתו לתשובת המשיבה מס' 1 באשר למועד הגשת הבקשה הרי שמסעיף 10(א) וסעיף 10(ג) לחוק הפרשנות עולה, כי במקרה שבו נקבעה תקופה קצובה במספר ימים או שבועות הרי שאותו יום לא יבוא במניין.
בתקנה 529 לתקנות סדר הדין האזרחי נקבע, כי תקופת הפגרה לא תבוא במניין הימים שנקבעו בתקנות או על ידי בית המשפט אלא אם בית המשפט הורה אחרת.
המבקש פרש בפני בית המשפט את השתלשלות העניינים טרם ההחלטה בדבר מחיקת התביעה והראה, כי בטרם ניתנה ההחלטה הוא קיים את חובותיו, אף אם באיחור בשל נסיבותיו האישיות של בא כוחו.
זו המחלוקת בה דרושה הכרעתי במסגרת בקשה זו. לאחר שקילת טענות הצדדים והחומר המונח לפניי מצאתי, כי דין הבקשה להיתקבל באופן חלקי, כפי שיפורט.
...
לסיכויי ההצלחה בהליך יש משקל עיקרי בשלב זה. אציין כבר כעת, כי מצאתי שאין מקום להיעתר לבקשה לביטול ההחלטה בנוגע למשיבה מס' 1 אף מחמת שיקול הדעת המסור לבית המשפט.
עם זאת, אין באמור בכדי ללמד בהכרח, כי יש להיעתר לבקשה שלפניי.
ככל שיש למבקש הביטול סיכויים טובים לכאורה לזכות בהליך במידה שתתבטל ההחלטה הרי שבית המשפט ייטה להיעתר לבקשה אף אם לא עלה בידי המבקש ליתן הסברים מספקים למחדלו.

בהליך רשות ערעור על החלטת ראש הוצל"פ (רע"צ) שהוגש בשנת 2013 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

כלל "הידיעה" אין פרושו אלא, כי מקום שבו יודע בעל דין ידוע היטב על קיום פסק דין בעיניינו, ואף יודע, או יכול לדעת בבירור את תוכנו, והוא משתהה השתהות בלתי סבירה, ארוכה וממושכת בייזום הליך ערעורי, תוך ניצול ביודעין של תקלה שאירעה בהמצאה כדין של פסק הדין, כי אז יתכן בנסיבות מסוימות כי חובת תום הלב הדיוני תפעל כחסם וכמניעות לייזום הליך ערעורי עם חלוף תקופה ארוכה מאז ידע בעל הדין בפועל על פסק הדין.
סיכומה של נקודה זו, אני מקבל את טענתו של מסיקה לפיה, "נודע" לו (כמשמעות מונח זה בתקנה 27(ב) לתקנות ההוצאה לפועל) על ההחלטות שניתנו על ידי כבוד הרשמת ואשר אותן הוא בקש לבטל, רק ביום 18.8.2011.
תקנה 128(ב) לתקנות ההוצאה לפועל קובעת, כי "תקופת פגרה של לישכת ההוצאה לפועל לא תבוא במניין הימים שנקבעו בתקנות אלה או שקבע בית המשפט, רשם או רשם ההוצאה לפועל לעניין הגשת היתנגדות לבצוע שטר או תביעה על סכום קצוב, אלא אם הורה בית המשפט, רשם או רשם ההוצאה לפועל אחרת". תקנה 128 קובעת מספר מצומצם של הליכים (היתנגדות לבצוע שטר או תביעה על סכום קצוב), לגביהם לא ימנו ימי הפגרה במניין הימים לצורך הגשתם.
...
כפועל יוצא מכך, אני מורה למשיבות 3 ו - 4 להפקיד בלשכת ההוצאה לפועל, בתוך 20 ימים מיום שיומצא לידיהן העתק מפסק הדין, סך של 2,126,650 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה, החל מיום 6.4.2011.
לפיכך, אני מורה כי ככל שלא יחל מסיקה בפעולה לצורך מינויו של בורר חדש, או יפתח בהליך כנגד המשיבות 3 ו - 4 בבית המשפט המוסמך, וזאת בתוך 45 ימים מהיום, יושבו לידי המשיבות 3 ו - 4 כל הכספים שיופקדו על ידן בלשכת ההוצאה לפועל, בהתאם לאמור לעיל.
אני מחייב את המשיבות 3 ו - 4 לשלם למבקש את הוצאות ההליך ושכ"ט עו"ד בסך של 25,000 ₪.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

על רקע הניסיונות הנוספים שעליהם עמדנו לעיל להטעות את בית הדין ואת בית המשפט גם יחד בטיעונים שאינם מדויקים בלשון המעטה רשאים אנו גם לפקפק אם אכן מדובר בטעות שבתום־לב. ולגופו של עניין: החוק להסדר התדיינויות קובע מועדי עיכוב הליכים וימי קדימה החלים על בתי המשפט ועל בתי הדין הרבניים גם יחד, ועל פי סעיף 10(ג) לחוק הפרשנות, תשמ"א – 1981, (להלן: חוק הפרשנות), יש להביא במניין הימים הקבועים בו גם ימי פגרה זולת אם הם הימים האחרונים שבתקופה.
אכן אנוסים אנו, בתי המשפט ובתי הדין גם יחד, לקבל את הוראת המחוקק ולא למנות את ימי הפגרה במניין הימים הקבועים בחוק להסדר התדיינויות (כבכל חוק אחר) בהיעדר הוראה אחרת בחוק, וכל עוד מדובר בימיה האחרונים של תקופה, אך לכל הפחות נדרשים אנו לפרש את המונח 'פגרה' בהקשר זה בפרשנות המצמצמת האפשרית, כדי שלא להאריך שלא לצורך, ללא קביעה חד משמעית של המחוקק ובאורח לא מידתי את הפגיעה בזכות הגישה לערכאות.
...
כל המדדים מצביעים כי גם לגופה של ההחלטה הייתה היא צודקת (והדעת נותנת כי גם לו אכן היה בית המשפט נזקק להכריע בשאלת הסמכות הייתה הכרעתו זהה): התנהלות המשיב שהגיש את תביעת הרכוש שלו וביקש לכורכה לתביעת הגירושין של המערערת נראית תמת־לב, התביעה הכרוכה עצמה כנה הייתה, את כנות תביעת הגירושין לא היה צורך לברר ולמעשה אין ספק שאף היא כנה הייתה, הכריכה הייתה כדין, התביעה הוגשה במועד שבו רשאי היה המשיב להגישה והיכולת לכורכה לתביעה שהגישה המערערת נשענת על לשון החוק ועל פסיקה עקבית של בתי הדין ובתי המשפט גם יחד.
מסקנות והוראות לאור האמור פוסק בית הדין: דין הערעור להידחות מכל הטעמים המפורטים להלן: המשיב הגיש לבית הדין הרבני האזורי תביעת רכוש במועד שבו רשאי היה להגישה הן משום שאת מניין חמישה־עשר הימים שבהם היה מנוע מהגשת תביעה על פי החוק להסדר התדיינויות יש למנות מהמועד שבו הודיעה המערערת על רצונה לסיים את תקופת עיכוב ההליכים שעליה הוסכם ושחרגה מזו הקבועה בחוק, ולא מהמועד שבו החליט בית המשפט לסגור את תיק יישוב הסכסוך, הן משום שאף ממועד סגירת תיק יישוב הסכסוך חלפו חמישה־עשר הימים טרם הגשת תביעתו.
המערערת תשלם אפוא למשיב הוצאות משפט בסך של 5,000 ש"ח שייגבו מן הערובה להוצאות שהפקידה מלכתחילה בתיק הערעור שבסוגיית החזקת הילדים 1291753/4 שהוסבה, לבקשתה, עם סגירתו (אף היא לבקשתה) לתיק זה. בית הדין מורה על סגירת התיקים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

הנתבעת משליכה את יהבה על סעיפים 5 ו- 6 לחוק ההתיישנות וטוענת כי עילת התביעה היתיישנה לכל המאוחר בחלוף 7 שנים מהמועד האמור ובכל מקרה לפני מועד הגשתה בפועל וסבורה כי יש לידון בטענת ההתיישנות כבר בשלב הזה בטרם ייכנס בית המשפט לעובי הקורה שכן חישוב מניין הימים להתיישנות עילת התביעה ברור ונגלה מן העובדות המוסכמות בתיק ומשכך יש לידון בבקשה עוד בטרם הגשת כתב הגנה מטעמה.
בהתאם עפ"י סעיף 10(ג) לחוק הפרשנות, במקום בו הימים האחרונים שבתקופה שנקבעה לעשיית מעשה חלים בתקופת פגרה, אין להביאם במניין.
על כן השאלה המתעוררת היא: מהו מועד הגשת תביעה, שהוגשה לפני חלוף מועד ההתיישנות והגשתה נדחתה על ידי המזכיר המשפטי ואושרה לאחר תיקון הליקוי בחלוף המועד המקורי להתיישנות התביעה? בשאלה זו המשלבת פן משפטי ועובדתי, קובעת תקנה 33(ה): "מועד ההגשה של מיסמך לבית המשפט, לכל עניין, יהיה המועד שבו הוגש לבית המשפט, ובילבד שקבלתו אושרה; מיסמך שלא אושרה קבלתו רואים אותו כאילו לא הוגש מלכתחילה, למעט אם המסמך המוגש הוא כתב תביעה ואי-קבלתו עלולה להביא להתיישנות התביעה או אחת מעילותיה, ובילבד שהתובע תיקן את הפגם בתוך שבעה ימים מהיום שלא אושרה קבלתו." (תקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018).
שם נקבע, בין היתר, כי: "במסגרת 'הנטל הכבד' המונח על כתפי התובע, עליו להראות מהם טעמיו המיוחדים המצדיקים את מתן הפטור בעיניינו ומינוי מומחה מטעם בית המשפט. טענות אלו אינן יכולות להיטען בעלמא, אלא עליהן להיות מגובות בראיות. כן, על התובע להראות שתביעתו אינה מופרכת ויש בה ממש, אם כי בעיניין זה ניתן להסתפק ברף נמוך יחסית, שהרי בהיעדר חוות דעת לעתים יהיה קשה לעמוד על סכויי התביעה. נראה כי, ככלל, די להראות, על יסוד עובדות המקרה ואופיין של הטענות, שבפי התובע טענה הראויה להשמע או שאלה רצינית שיש לידון בה (a good arguable case)". באשר למצבה הכלכלי של התובעת, עיינתי במסמכים שצורפו לבקשתה, הם אותם מסמכים שצורפו לבקשתה לפטור מהפקדת ערבות (בפני בית המשפט המחוזי בתיק רע"א 16780-09-22), עיינתי בהחלטת בית המשפט המחוזי מיום 27.10.22 ובחנתי את טענות באי כוח הצדדים במועד הדיון ולאחר כל אלה, הגעתי למסקנה כי התובעת לא הרימה את הנטל הכבד המוטל עליה והמצדיק חריגה מהכלל והשתת הוצאות חוות הדעת על הנתבעת.
...
טענת ההתיישנות : לטענת הנתבעת, עילת התביעה התגבשה ביום בו בוצע הניתוח השני, דהיינו ביום 19.4.2015, בעוד כתב התביעה הוגש ביום 28.4.2022, דהיינו בחלוף למעלה משבע שנים ומשכך דין התביעה דחייה בשל התיישנותה.
שם נקבע, בין היתר, כי: "במסגרת 'הנטל הכבד' המונח על כתפי התובע, עליו להראות מהם טעמיו המיוחדים המצדיקים את מתן הפטור בעניינו ומינוי מומחה מטעם בית המשפט. טענות אלו אינן יכולות להיטען בעלמא, אלא עליהן להיות מגובות בראיות. כן, על התובע להראות שתביעתו אינה מופרכת ויש בה ממש, אם כי בעניין זה ניתן להסתפק ברף נמוך יחסית, שהרי בהעדר חוות דעת לעתים יהיה קשה לעמוד על סיכויי התביעה. נראה כי, ככלל, די להראות, על יסוד עובדות המקרה ואופיין של הטענות, שבפי התובע טענה הראויה להישמע או שאלה רצינית שיש לדון בה (a good arguable case)". באשר למצבה הכלכלי של התובעת, עיינתי במסמכים שצורפו לבקשתה, הם אותם מסמכים שצורפו לבקשתה לפטור מהפקדת ערבות (בפני בית המשפט המחוזי בתיק רע"א 16780-09-22), עיינתי בהחלטת בית המשפט המחוזי מיום 27.10.22 ובחנתי את טענות באי כוח הצדדים במועד הדיון ולאחר כל אלה, הגעתי למסקנה כי התובעת לא הרימה את הנטל הכבד המוטל עליה והמצדיק חריגה מהכלל והשתת הוצאות חוות הדעת על הנתבעת.
מכל האמור לעיל, הגעתי לכלל מסקנה כי התובעת לא הוכיחה כי מצבה הכלכלי קשה באופן המונע ממנה לגייס, בעצמה או בסיוע משפחתי, שכר טרחת מומחה מטעמה.
מכל האמור לעיל אני דוחה את בקשת התובעת לפטור אותה מהגשת חוות דעת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו