מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פרשנות החלטת מועצת מקרקעי ישראל מס' 933 לגבי דמי היתר

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

בית המשפט הוסיף וקבע, כי "פרשנות אחרת של תנאי ההסכם ו/או של החלטות מועצת מינהל מקרקעי ישראל בדבר מבצע ההוון אינה סבירה, אין בה הגיון כלכלי ואינה עולה מלשון הכתוב בהחלטות ו/או בתנאי ההסכם בין הצדדים. לא יעלה על הדעת ליגרוס כי תשלום דמי ההוון של דמי חכירה עתידיים שהוערכו ושולמו על בסיס קיומה של יחידת דיור אחת בנכס, תחייב את המשיב לגבות דמי הוון בשיעורים דומים בעתיד, אם וכאשר על אותו נכס יקום ויבנה ביניין רב קומות שבו מספר רב של יחידות דיור" (עמ' 2 לפסק הדין).
לפי הוראתו של סעיף 5 להחלטה זו, לא יגבה המינהל דמי היתר עבור תוספת בניה למגורים אם שטח המבנה הקיים יחד עם שטח תוספת הבניה לא יעלה על 160 מ"ר. המשיב ביאר בסיכומיו, כי החלטה 402 בוטלה בנתיים, וכיום קובעת החלטה מס' 933 של מועצת מקרקעי ישראל, כי שיעור דמי ההיתר שיגבה המינהל בגין תוספת בניה עומד על 31% מהערך המעודכן של זכויות הבניה הנוספות, אך החוכר לא יהיה זכאי להחזר מחצית מתשלום היטל ההשבחה ששילם בגין זכויות הבניה הנוספות.
בהודעה מטעם המשיב, שנמסרה בעקבות שאלת הבהרה שהצגנו לו באשר לנטען בסיכומיו בעיניין זה, הבהיר המשיב כי "לפנים משורת הדין" מוכן הוא לכך שגובה דמי ההיתר יחושב בעניינינו בין לפי החלטה 402 ובין לפי החלטה 933, לפי הנמוך בין השניים.
...
בית המשפט הוסיף וקבע, כי מקובלת עליו טענת המשיב, לפיה אם המערערת מבקשת להחיל עליה את חוזה החכירה המקורי לצורך קביעת שיעורם של דמי ההיוון, אזי יש להחיל את כל הוראותיו של החוזה האמור ללא היזקקות להחלטות מועצת המשיב, לרבות ההוראות בדבר תשלום דמי חכירה מוגדלים בשיעור של 4% לשנה "בגין תוספת הבנייה או דמי היתר או דמי הסכמה" (שם, שם).
ואולם, הבדל זה אין בו כדי להוביל למסקנה שונה בענייננו.
וכך נאמר במובאה מתוך פסק דין מצלאוי: "משהתמורה ששולמה על-ידי המערערת (ועידה) עבור זכויות החכירה נגזרה מאפשרות הניצול של המגרש, ומשזכויות השימוש במגרש שהוקנו למערערת הוגבלו לניצול קיבולת הבנייה הקיימת, תכליתו והגיונו המשפטי והכלכלי של הסכם הפיתוח מחייבים את המסקנה, שכוונת הצדדים הייתה שהגדלת קיבולת הבנייה תחייב תשלום נוסף. הדעת אינה נותנת, בנסיבות אלו, שציפייתם הסבירה של הצדדים הייתה שהמערערת תהא זכאית לעשות שימוש בקיבולת הבנייה המוגדלת ללא תשלום (שם, פיסקה 11; הדגשה שלי ד' ח')". דברים אלה מתאימים גם לענייננו, מקל וחומר, בהינתן שהוראות החוזה המקורי קובעות במפורש כי לצורך דמי החכירה יובא בחשבון ערך הקרקע כשלעצמה, בלי הבניינים, וכי אם יבקש החוכר לבנות שטח גדול יותר יהא עליו לקבל את הסכמת קק"ל ולשלם דמי חכירה שנתיים מוגדלים.
נוכח כל האמור, דעתי היא כי דין הערעור להידחות.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

בקשות רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה (סגן הנשיא י' גריל והשופטים ר' סוקול ומ' רניאל) בע"א 5802-04-09 וע"א 3097-03-09 מיום 24.6.2010 שעסק בפרשנות החלטה מספר 933 של מועצת מקרקעי ישראל לגבי תשלום "דמי היתר" בעקבות שינוי יעוד או שינוי ניצול של מקרקעין.
...
זכויותיו של המינהל להתגונן אל מול הטענה קופחו, ובסופו של דבר הטענה אכן התקבלה.
נמסר על כמה תיקים תלויים ועומדים בערכאות הדיוניות בהמתנה לפסיקת בית משפט זה. בהתחשב בכל אלה, החלטנו לדון בבקשת המינהל למתן רשות לערער כאילו ניתנה הרשות והוגש ערעור על פי הרשות שניתנה, בהתאם לתקנה 410 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984.
התוצאה היא שבקשתה של אי.אף.סי למתן רשות ערעור נדחית; בקשתו של המינהל למתן רשות ערעור התקבלה, נדונה כערעור והערעור התקבל; אי.אף.סי וליברסקו ישיבו למינהל את סכומי הכסף ששילם להם על-פי פסק הדין של בית המשפט המחוזי; אי.אף.סי וליברסקו תישאנה בהוצאות המינהל בשתי הערכאות וכמו כן תשלם אי.אף.סי למינהל שכ"ט עו"ד בסך של 60,000 ₪ וליברסקו תשלם למינהל שכ"ט עו"ד בסך של 40,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

סמכות גביית דמי ההיתר ואופן חישובם, עוגנו בהחלטה מספר 933 של מועצת מקרקעי ישראל מיום 2.7.2002, ובה נקבע בסעיף 4.1 כדלקמן: "עבור שינוי יעוד או שינוי ניצול – 31% מההפרש בין הערך המעודכן של זכויות החוכר לפי החכירה המקורית לבין הערך המלא של הקרקע לאחר שינוי היעוד או שינוי הניצול". המחלוקת הצדדים חלוקים בשלוש שאלות; שתיים בעירעור, ואחת בעירעור שכנגד: (א) בשאלת פרשנותה של החלטה מספר 933 הנ"ל: מהו "הערך המלא של הקרקע"? האם זהו ערכן של זכויות החכירה במקרקעין לאחר שינוי היעוד או שינוי הניצול (כטענת עוגן), או שזהו ערכה של בעלות במקרקעין לאחר השינוי (כטענת המינהל)? (ב) בשאלה האם בקביעת ערכם של המקרקעין לאחר "עסקת שינוי יעוד וניצול" יש להביא בחשבון את עלות פיתוח השטחים הציבוריים על-פי ההסכם הנ"ל שבין עוגן לבין עריית תל אביב-יפו (סך של 6,511,963 ₪)? (ג) בשאלה האם יש להוסיף לסכום פסק הדין סך של 207,333 ₪ ששילם המינהל לעוגן במהלך המשפט, שלא על-פי החלטה שיפוטית, על מנת שהסכום הפסוק יעמוד על מלוא סכום התביעה? נדוּן בשלוש השאלות כסידרן.
כל השמאים היו תמימי דעים בעיניין זה, ועל המינהל להרכין ראש ולקבל שומה זאת "בין אם הדבר מעשיר את קופתו הרבה ובין אם הוא מעשירה פחות". חוות הדעת של השמאי המכריע באשר להפחתת עלויות הפיתוח משווי ערך הקרקע לאחר שינוי הייעוד, מחייבת את המינהל, וזאת מכוח סעיף 9 להחלטה 933 ומכוח הסכמי החכירה שבין עוגן לבין המינהל, שבהם נקבע כי ערך הקרקע לצורך חישוב דמי ההיתר יקבע על-ידי השמאי הממשלתי או מי מטעמו.
...
נמצאות אלו השתיים – עוגן ועיריית תל אביב-יפו – מסכימות ביניהן (מבלי לערב את המינהל) על תשלום שבסופו של דבר הציבור הרחב יאלץ לשלם.
סוף דבר על יסוד האמור לעיל נקבע בזאת כדלקמן: (א) משמעוֹ של "הערך המלא של הקרקע" כאמור בסעיף 4.1 להחלטה 933 של המינהל הוא ערכּה של זכות בעלות במקרקעין לאחר שינוי הייעוד או שינוי הניצול.
יש להפחית מערך המקרקעין רק את הוצאות הפיתוח האינהרנטיות לצורך "עסקת שינוי יעוד וניצול". הערעור מתקבל אפוא, והערעור שכנגד נדחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2009 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

המחלוקת בתיק זה הינה סביב פרשנותה של החלטת מועצת מקרקעי ישראל מס' 933 לגבי תשלום דמי היתר הכרוכים בהגשת בקשה לשינוי ייעוד או שינוי ניצול.
...
כך, על פי ההנחיות שנקבעו בהחלטה 402, החישוב נערך בהתבסס על הפרש ערך הקרקע הנובע מהניצול המבוקש לבין שווי הקרקע בקיבולת בניה של 160 מ"ר. מכל האמור אני סבורה שיש לקבוע כי קיבולת הבניה על פי החוזה המקורי הינה קיבולת של 160 מ"ר." 73. לכן, אף אם "נחזור" אחורה בזמן לחוזה הראשוני, ששותק בעניין קיבולת הבניה, יש לראות את החוזה הראשוני ככזה שמתייחס לקיבולת של 160 מ"ר ובהתאם לשום את שווי הזיכוי.
לסיכום אומר כי אני מסכימה שלעיתים יש מקום לשום את ערך המגרש בהתאם ל"פוטנציאל" שלו, כלומר – לאור בחינת היקף הבניה "המכסימלי" שאולי יתאפשר ע"פ התב"ע. אני אף מסכימה כי לעיתים חוכר מקבל זכויות אותן הוא לא מנצל, ובמקרה שכזה אולי יש לשום את הקרקע ביחס לזכויות "הפוטנציאליות" של החוכר (אותן רכש) ולא ביחס לבניה שהוא בנה בשטח.
לאור כל האמור לעיל – אין באפשרותי לקבל את טענות החברה באשר לשווי החיוב או באשר לשווי הזיכוי והתביעה נדחית.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2012 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

סקירת החלטות מועצת מקרקעי ישראל והחלטות ההנהלה הרלבנטיות ההחלטות שהתקבלו במועצת מקרקעי ישראל בנוגע לדמי היתר לפני החלטה 1186 (וקודמתה, החלטה 1184), היו החלטות 402, 933, 1143 ו- 1160.
סעיף 3.1.2 לאותה החלטה זהה בלשונו לסעיף 3.1.2 בהחלטה 1186, השנוי במחלוקת בתובענה זו, ולהלן יובא הקטע הרלבנטי בשנית: "בבקשות לתוספת בניה בהן התוספת המבוקשת עולה על 160 מ"ר... אך מתווספת בעקבות מימוש תוספת הבניה יחידה נוספת לזו הקיימת, בגין יתרת הזכויות שמעבר ל- 160 מ"ר ... יגבה המינהל דמי היתר..." מתברר, כי אותה סוגיה פרשנית שעלתה בתיק זה, התעוררה כבר בשנת 2010, עת ניתנה החלטת הנהלה 2689 מיום 16.3.10.
" בתאריך 30.1.12 (כלומר: לאחר שהמבקשים הגישו את הבקשה) התקבלה החלטת מועצה 1245 שתיקנה את סעיף 3.1.2 להחלטה 1186, וקבעה כך: "המינהל יגבה דמי היתר עבור תוספת בניה אם שטחה המבונה של יחידת הדיור הקיימת יחד עם תוספת הבניה המבוקשת (לרבות יחידת מגורים נוספת) עולה על 240 מ"ר. בגין יתרת הזכויות שמעבר ל- 240 מ"ר (שטח עקרי ושטח שירות) יגבה המינהל דמי היתר בשיעור של 31% מהערך המעודכן של זכויות הבניה הנוספות" בסעיף 16 להחלטה 1245 נקבע כך: "עם כניסתה לתוקף של החלטה זו, תבוטל החלטת מועצה מס' 1186". לפי עדותה של גב' אניה יעקב, סגנית ממונה מחוזית לבנייה נמוכה במינהל, החל מיום 14.3.12 המשיב חדל מגביית דמי היתר, בהתאם לתנאים שהיו קבועים בהחלטה 1186.
...
בסופו של דבר, התקבלה החלטה אחרת, לפיה הפטור הוא ל- 240 מ"ר (יחידה מקורית ותוספת) או 160 מ"ר, כאשר נוצרת יחידה נוספת.
סיכום התביעה מתקבלת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו