מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פרשנות הוראות בתקנון בית משותף בדבר אחוזי בנייה

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לטענתו, פסיקת המפקחת בנוגע לחלוקת אחוזי הבנייה מנוגדת לסעיף 8(א) לתקנון המתייחס לזכויות הבנייה "בקשר לחלקה" תוך מתן פרשנות שגויה לביטוי זה ומתעלמת מהמילים "מאיזו סיבה שהיא". המערער טוען עוד, כי שגתה המפקחת במסקנה שהסיקה מעדויות המומחים, לפיה אפשר להרוס את מחצית המבנה (הבית) מבלי לסכן את יתרת המבנה.
לעניין ההסכמה הנדרשת של בעלי הדירות בבית המשותף, הולכים סעיפים 2 - 5א' לחוק החיזוק "מן הקל אל הכבד"; ביצוע עבודה שמטרתה שינוי ברכוש המשותף שאינו הרחבת דירה או בניית דירה חדשה כאמור בסעיפים 4 או 5, טעון החלטה מראש של רוב בעלי הדירות בבית המשותף (סעיף 3); ביצוע עבודה שמטרתה הרחבת דירה, טעון החלטה מראש של מי שבבעלותם שישים אחוזים מהדירות בבית המשותף, בדבר הוצאת חלקים מהרכוש המשותף לשם הצמדתם לאותה דירה וכן בדבר חלוקת זכויות הבניה הנדרשות לשם ביצוע עבודה (סעיף 4); ביצוע עבודה ברכוש המשותף שמטרתה בניית דירה חדשה אחת או יותר, לרבות הוצאת חלקים מהרכוש המשותף לשם התקנת מקומות חניה והצמדתם לדירה או לדירות כאמור, טעון החלטה מראש של כל בעלי הדירות, כאמור בחוק המקרקעין - תוך הקניית סמכויות למפקח להחליט, בהתאם לתנאים מסוימים, בהנתן הסכמה של שני שלישים [סעיף 5(א)]; ביצוע עבודה שמטרתה הריסת ביניין קיים והקמתו מחדש בהתאם לתכנית חזוק (כפי המקרה דנן) טעון החלטה מראש של כל בעלי הדירות [ראו סעיף 5א', שצוטט לעיל].
סמכותה של המפקחת לידון בסכסוך בין בעלי דירות בנוגע לזכויותיהם וחובותיהם על פי התקנון ועל פי חוק החיזוק, מעוגנת בסעיף 72(א) לחוק המקרקעין, הקובעף "72(א) סיכסוך בין בעלי דירות בבית משותף בדבר זכויותיהם או חובותיהם לפי התקנון או לפי סעיפים 58, 59 או 59א עד 59ג ו-59ה עד 59ח, לפי סעיף 1א לחוק המקרקעין (החלפת ספק גז המספק גז באמצעות מערכת גז מרכזית), התשנ"א-1991, לפי חוק המקרקעין (חזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה), התשס"ח-2008 או לפי סעיפים 6נט עד 6סא, 21ב ו-27ג לחוק הבזק, תשמ"ב-1982 יכריע בו המפקח". ע"א 2575/18 שרון יעקובסון נגד אסתר לוין (25.3.2019) אליו הפנו ב"כ המערער, דן בשאלה אם רשאי המפקח להורות, מכוח סעיף 59(ב) לחוק המקרקעין, על הצמדות של רכוש משותף לאחד האגפים.
...
אינני מקבלת את גישתו של המערער.
התוצאה סופו של דבר - אני דוחה את הערעור בכפוף לאשר נאמר בסעיף 30 לעיל.
המערער ישלם למשיבה הוצאות הערעור בסך 10,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

בעלי זכויות הבניה יהיו רשאים לנצל ולבנות עפ"י אחוזי הבניה המוקנים להם.
דא עקא, שעל פני הדברים, דוקא עולה מחלוקת ממשית, לפחות בשני הקשרים – סוגית שינוי חזית הבניין, על דרך של פריצת חלונות בקירותיו החיצוניים של הבניין, אשר לא יכול להיות חולק, כי הנם בגדר רכוש משותף לכל דבר ועניין; וסוגיית מקומות החנייה – לעניין שינוי חזית הבניין, יש על פני הדברים, עגון לטענות הדיירים בלשון סעיף 12 לתקנון הבית המשותף המורה, כאמור, כי "כל שינוי במבנה ו/או בקירותיו החיצוניים של הבית המשותף כפוף להסכמה בכתב ומראש של בעלי הדירות ורשויות התיכנון המוסמכות", כאשר העותרת לא הציגה הסכמה כתובה כאמור, והיא מבקשת להסתמך על לשון ס' 13 לתקנון, המאפשרת מימוש זכויות בניה ע"י בעלי חלקות המשנה המדוברות, כמצוטט לעיל, אלא שפרשנותה זו, אינה בהכרח הפרשנות הטבעית של הוראת ס' 13 לתקנון, ויאמר בזהירות, על מנת שלא לקבוע מסמרות בעיניין אשר אפשר כי יצטרך להתברר בהמשך בפני הערכאה המתאימה, כי סוגיית היחס בין ההוראות האמורות של התקנון, ואומד דעת הצדדים לגביהן, בהקשר האמור, מצריכה, לסברתי, ליבון והכרעה לגופה.
...
לסברת ועדת הערר, "ככל טענת המשיבים נכונה הרי שלא ניתן לבסס בקשה להיתר על מקומות חנייה שכלל אינם בבעלות העוררת. מכאן כי גם מטעם זה צדקה הועדה המקומית כשהחליטה שאין לדון בבקשת ההיתר, אלא אם יורה בית משפט בידי מי מצויות זכויות אלה". הועדה סיכמה החלטתה: "לאור האמור סבורים אנו, כי בזכויות הבניה בבית המשותף דורשים בטחון ויציבות שלא מתקיימים במקרה שבפנינו ולפיכך, בצדק דחתה המשיבה 1 את הבקשה בהעדר תימוכין קניינים. נסיבות המקרה שבפנינו דורשות, שתחילה תתבררנה המחלוקות הקנייניות ולאחר מכן ובכפוף להכרעה במחלוקות הקנייניות תידון בעתיד הבקשה להיתר". העותרת טוענת, כי החלטת הועדה המקומית, ו החלטת ועדת הערר, הינן שגויות וחורגות חריגה קיצונית ממתחם הסבירות, וכי הן לא היו רשאיות לעכב את הטיפול בבקשות ההיתר, עד להכרעה במחלוקות הקנייניות בין העותרת והדיירים.
לאחר ששקלתי טענות הצדדים, סבורני, כי החלטות הוועדה המקומית וועדת הערר, אינן חורגות ממתחם הסבירות - פסיקת בית המשפט העליון מורה, כי מוסדות התכנון רשאים לעכב בקשה להיתר, עד הכרעה של הערכאה המוסמכת "...כאשר מתעוררת שאלה קניינית מהותית הדרושה הכרעה", הגם "...שעצם קיומן של התנגדויות מצד בעלי זכויות בנכס אינן מונעות – כשלעצמן – את קיום הדיון בבקשה להיתר בניה" (דנ"מ 668/11 בני אליעזר בע"מ נ' הועדה המקומית לתכנון ולבניה גבעתיים (24.7.2011)).
העתירה נדחית אפוא.
העותרת תשלם הוצאות הדיון בעתירה בסך 15,000 ₪, לכל אחד משלושת המשיבים.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

מאחר שבמרכז הדיון עומדת פרשנותו של תקנון הבית המשותף ניפתח בכך שנביא את הוראותיו הרלוואנטיות ככתבן וכלשונן: "4.1 כל זכויות הבניה על הגג על פי תב"ע החלה או שתחול בעתיד על הבניין, שייכות לבעל דירה 279/8 והוא רשאי לבנות על חלק הגג הצמוד לדירתו ללא צורך בהסכמת כל הבעלים האחרים ובילבד שיבנה על פי היתר בניה כדין. במידה שתדרש הסכמת הבעלים האחרים, ניתנת בזה הסכמתם מראש לקבלת היתר הבניה כאמור.
4.2 גגות חדשים שייוצרו כתוצאה מבצוע בניה על חלק הגג הצמוד לתת חלקה 279/8 יהיו בגדר רכוש משותף ואחוזי בניה על הגג החדש יוקצו לכל אחד מבעלי הזכויות בבית על פי חלקו ברכוש המשותף.
מטעם זה, אף מצאנו לנכון להמנע מפסיקת הוצאות במקרה זה. סוף דבר: העירעור מתקבל, במובן זה שניתן סעד הצהרתי לפיו המערערים, שהם בעלי הזכויות בדירת הגג, רשאים בהתאם להוראות התקנון לבנות על גג הבניין, בשטח המוצמד לדירתם.
...
לאחר ששקלנו את טענות הצדדים מצאנו כי דין הערעור להתקבל.
בסופו של דבר, עסקינן במחלוקת פרשנית על הוראות התקנון.
מטעם זה, אף מצאנו לנכון להימנע מפסיקת הוצאות במקרה זה. סוף דבר: הערעור מתקבל, במובן זה שניתן סעד הצהרתי לפיו המערערים, שהם בעלי הזכויות בדירת הגג, רשאים בהתאם להוראות התקנון לבנות על גג הבניין, בשטח המוצמד לדירתם.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

טענת הנתבעים כי מימוש וניצול זכויות הבניה היו כפופים לקבלת היתר בניה בתוך זמן סביר ולא בחלוף מעל ליובל שנים היא טענת סרק, שכן על פי מיסמכי הבית המשותף לא עולה שום התניה כאמור והדבר אף נוגד את תכלית עגון הוראות ההסכם בתקנון הבית המשותף שהנו "מיסמך נצחי" כל עוד לא שונה.
ביחס לסיטואציה בה "שיעור חלקו הרשום של אותו בעל דירה בכל הבית המשותף אינו חופף לשעור חלקו ברכוש המשותף" נקבע בעיניין ע"א (ת"א) 15431-04-21 שירלי דוידוביץ נ' עופר גפני (05.09.2022) כי אז "יגבר הכלל הראשון, שהוא הכלל היסודי, לפיו שיעור חלקו של כל אחד מהבעלים באחוזי הבניה יהיה כשיעור חלקו הרשום בכל הבית המשותף, בהיתחשב בהגדרת הביטוי "אחוזי בניה" כ"יחס שבין השטח הכולל המותר לבניה במיגרש לבין שטח המיגרש".
ההסכמה לבניה על הרכוש המשותף שהוצמד לתת חלקה 4; התובעים מפרשים את הוראות הסכמי הרכישה ומסמכי הבית המשותף ביחס לבנייה כויתור מוחלט של המנוח חרותי ז"ל על זכויות הבניה בנכס, לרבות הזכויות העתידיות.
...
פעם נוספת במכתב ב"כ העירייה מיום 27.01.20 בו ציינה כי "... לאחר בחינת האמור במכתבך על צרופותיו נראה כי קיימים תימוכין קנייניים לבניה על הרכוש הצמוד לתת חלקה 4 לאור המוסכם בין בעלי הזכויות בתקנון...". בסיכומים טענו התובעים כי בעוד הנתבעים טענו כי יש לדחות את התביעה, בין היתר נוכח העובדה שהמונח "זכויות בניה" לא נזכר במסמכי הבית המשותף, הם הודו כי מסמכי הבית המשותף כן העניקו לבעלי תת חלקה 4 את זכויות הבניה שהיו קיימות במועד החתימה על המסמכים.
לטעמי אין בהיעדר ההתייחסות בתצהירו של הנתבע 1 ז"ל כדי להשפיע על המסקנה המתבקשת שכן זו עולה בבירור משאר המסמכים והנימוקים המפורטים בפסק דיני, וכן בכל מקרה מסופקני אם היה בידי הנתבע 1 ז"ל, אשר כאמור נפטר תוך כדי ניהול ההליך היכולת ליתן מעבר לכך.
כל הנסיבות שבענייננו, הן במועד רכישת הזכויות המקורית והן לאחריה, וכן הפסיקה הענפה בנושא זה, מביאים למסקנה כי המנוח חרותי לא וויתר על חלקו בזכויות הבניה וכי המנוחה אלפרין שמרה לעצמה את הזכות לממש את זכויות הבניה עד כדי חלקה היחסי בהן, ללא התנגדות הרוכש, נכון לעת ההיא ולתוכניות שהיו במועדי הרכישה המקוריים.
סוף דבר: נוכח כל האמור לעיל, דין התביעה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הדרישה לקבל תשלומי איזון מעוגנת בסעיף 71ב לחוק המקרקעין שזו לשונו: (1) על אף הוראות סעיף 62(א) סיפה, או סעיף 12(ב) לתקנון המצוי שבתוספת, רשאים מי שבבעלותם שלושה רבעים מהדירות ושני שלישים מהרכוש המשותף צמוד לדירותיהם, להחליט בדבר הוצאה של חלקים מסויימים מהרכוש המשותף והצמדתם לדירה פלונית, לשם בניה שמטרתה הרחבת אותה דירה, וכן להחליט בדבר חלוקת זכויות הבניה הנדרשות לצורך זה..
"לאחוזי הבנייה ערך כלכלי, וניצולם על-ידי אחד מבעלי הדירות בבית המשותף מפחית את שווי הדירות האחרות" (ע"א 5043/96‏ גלמן נ' הררי-רפול, פ''ד נד(3) 389, פסקה 5 (2000) (להלן "עניין גלמן")).
במקרים רבים תוכניות בניה מעניקות זכויות בניה הניתנות לניצול על ידי בעלי דירות מסוימים, אך אין פירוש הדבר כי תוכניות אלו מעניקות זכות קניינית בזכויות הבניה, תוך חריגה מברירת המחדל לפיה זכויות הבניה בבית משותף הם נכס משותף של כלל הדיירים (ראו למשל עניין גלמן; עניין שמאי, פסקה 145).
...
סך הכל ישלמו הנתבעים לתובעות סך של 261,579 ₪.
התביעה שכנגד נדחית.
הנתבעים ישלמו לתובעות שכ"ט עו"ד בסך של 30,000 ₪ וכן הוצאות משפט הכוללות אגרות, הוצאות המומחים והוצאות עדים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו