מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פרשנות "תוספת מורה-אם" למורות קבועות במשרה מלאה

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

התובעת טענה בתצהירה כי היא "זכאית לקבל את מלוא הפרישי השכר המגיעים לי מכוח תקופת עבודתי בעמותה על פי הקבוע בתקנון שירות עובדי הוראה לרבות הפרשות בגובה 7.5% לקרן הישתלמות, 6% לפנסיה...". כן העידה התובעת בתצהירה כי "לפי ייעוץ חשבונאי ומשפטי שקבלתי מבא כוחי, עולה הרושם המוטעה והמטעה כי העמותה חישבה את השכר לפי המתכונת של התקנון, אולם, היא לא הקפידה על מלוא הזכויות המגיעות לי לפי משרתי, השכלתי, ותק שנות עבודתי והיותי רכזת ומחנכת של כיתה א'". השאלה בדבר תחולת הוראות תקנון שירות עובדי הוראה על עובדי הנתבעת, הוכרעה זה מכבר בתשע תביעות שהדיון בהן אוחד (וזאת לאחר שבית הדין קיבל את קבלת עמדת משרד החינוך באמצעות פרקליטות מחוז ירושלים) בתיקים סע"ש 5666-07-12, 5968-07-12, 5943-07-12, 5882-07-12, 5848-07-12, 5813-07-12, 5756-07-12, 5719-07-12, 34371-03-12.
הילכת בוסי עוסקת בפרשנות חוזה שבין הצדדים והסקת תנאי מכללא, ופרשנות נכונה כידוע, אינה מוגבלת רק ממועד מתן פסק הדין שקבעה ואילך; אין בתשלום תוספות שכר שונות המשולמות למורים על פי תקנון שירות עובדי ההוראה כדי להעיד על אימוצו של כל התקנון; השוואת תנאי שכרם של עובדי ומורי מוסד מוכר שאינו רישמי לתנאי שכרם של עובדי ומורי משרד החינוך נעשית מכוח תקנה 3(א)(6) לתקנות ובהתאם לפסק דין בוסי.
במסגרת זו נכללים עניינים רבים המופיעים בתקנון שירות עובדי הוראה, כגון: גובה השכר המשולב, תוספות אחוזיות ותוספות שונות (תוספת 2001, תוספת 2008, תוספת 2011, תוספת "תיגבור הוראה 94", תוספת "הסכם מסגרת 87", גמול חינוך כיתה, גמול רכוז מיקצוע, גמול רכוז מעבדה, גמול רכוז שכבה, גמול הישתלמות, גמול כפל תואר, תוספת חינוך מיוחד, תוספת מורה אם ועוד), הפרשות לקרן הישתלמות ולקרן פנסיה, קצובת הבראה, ביגוד, מענק יובל, החזר הוצאות טלפון והוצאות נסיעות, תוספת מעונות, שכר עבור חודשי הקיץ והפגרות; תקנה 3(א)(6) מתייחסת להשוואת "השיעורים והכללים" לתשלום משכורות המורים.
עם זאת ובשים לב לכך שהזכות לקבלת קרן הישתלמות היא זכות הנוגעת "לתנאי שכר" שתכלית התקנה הייתה ליצור השוואה בתנאי המשכורת ותנאי העבודה בין מורים במשרד החינוך לבין מורים במוסד רישמי שאינו מוכר, כפי שעולה מהילכת בוסי והפסיקה שבאה בעקבותיה, החלטנו לפסוק לתובעת בגין תקופת עבודתה כמורה (מחודש 9/09) 7.5% משכר המינימום החודשי הממוצע בסך 4,010 ₪ לחודש, בסך 300.75 לחודש, ובסה"כ בגין 44 חודשים בסך של 13,233 ₪ (התובעת עבדה משרה מלאה ולכן חושב לפי שכר מינימום חודשי ממוצע בהתאם לחודש עבודה מלא).
...
התביעה הנגדית של הנתבעת נדחית במלואה.
הנתבעת תשלם לתובעת את הסכומים הבאים, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 12.4.13 ועד התשלום בפועל: פיצוי בגין אי הפרשה לקרן השתלמות בסך 13,233 ₪.
הנתבעת תשלם לתובעת הוצאות שכ"ט עו"ד בסך 4,000 ₪.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2009 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

במסגרת ההליכים הקיבוציים שבפנינו אנו נדרשים להכריע בשאלה הפרשנית-משפטית, בנוגע למהותה של "תוספת מורה-אם", לה זכאיות מורות אמהות לילדים עד גיל 14 מתוקף ההסכמים הקבוציים בין המדינה לבין ארגוני המורים; ארגון המורים בבתי הספר העל יסודיים בסימינרים ובמכללות, (להלן: "ארגון המורים"), והסתדרות המורים בישראל, (להלן: "הסתדרות המורים"), ובמיוחד ביחס למורות-אימהות אשר להן קביעות על היקף משרה מלאה (של 100%), ערב תחילת זכאותן לתוספת מורה-אם. רקע 2.
המדינה מצידה הגדירה את המחלוקת בהליכים שבפנינו כך: האם מורה אם אשר יש לה קביעות על הקף משרה מלאה (100% משרה) זכאית לעבוד בפועל במלוא הקף משרתה (100% משרה) ולקבל בנוסף תוספת כספית לשכרה בשיעור של 10%, כטענת המבקשים, או שמא מהות זכאותה של מורה אם הינה לקיצור שבוע העבודה, קרי הקטנת מספר שעות עבודתה השבועיות עד להיקף עבודה בפועל של 90% משרה, ולקבלת תוספת של 10% להקף משרתה (ללא צורך בעבודה בפועל), כך ששכרה לא יפגע עקב כך וישולם לה השכר המגיע עבור 100% משרה, כטענת המדינה.
יחד עם זאת, אין חולק שהוראת סעיף 6.5.2 להסכם 89 נמצאה פוגעת במורות-אם שהיקף משרתן הוא מ-91% ועד 99% משרה, מכוחה אלו נימצאו זכאיות לתוספת-אם בשיעור מופחת מ-10%, ועובדות שהיקף משרתן הקבועה הינו 100% משרה, אף נימצאו לא זכאיות כלל להטבה זו. כל הצדדים בהליך מסכימים כי מצב זה לא התיישב עם המטרה והתכלית שעמדה בבסיס הטבת תוספת האם ואף נמצא פוגע דוקא במורות שיעבדו משרה מלאה או מעל 90% משרה.
...
אי לכך אנו קובעים כי הפרשנות הנכונה והראויה והמתיישבת עם תכלית ההטבה של תוספת-אם ואופן יישומה לאורך עשור, הינה כדלקמן: מורות-אמהות חברות ארגון המורים מורות-אמהות חברות ארגון המורים, שלהן קביעות על 100%-90 משרה זכאיות לעבוד בפועל את היקף משרתן הקבועה ולקבל בנוסף תוספת-אם כתוספת כספית בשיעור של 10%.
ביחס למורות-אם חברות הסתדרות המורים שנדרשו לעבוד מעל 90% ועד 140% משרה, לפי דרישת המעסיק, אנו דוחים את טענת הסתדרות המורים הכללית לפיה, בכל מקרה ומרגע שמורה-אם התבקשה לראשונה לעבוד בהיקף משרה מעל 90% ועד 140%, זכות זו תעמוד לה עד סוף תקופת הזכאות לתוספת האם, ולו מהטעם העיקרי שגם הסתדרות המורים מסכימה כי ההעסקה בהיקף משרה כזו מותנה בתנאי מקדמי של דרישת המעסיק וצרכי המערכת.
יחד עם זאת והגם שלא הוכחה בפנינו באופן פרטני, מהותן של צרכי המערכת שחייבו מורות-אמהות חברות הסתדרות המורים לעבוד בפועל בהיקף משרה מלאה לפי דרישת המעסיק, ובעיקר לא משך העסקתן במתכונת זו, נראה לנו ומתוך למידת גזירה שווה מהזכות לקביעות על המשרה והיקפה של עו"ה בהתאם לדין, ההסדרים וההסכמים הקיבוציים המחייבים את הצדדים, כי אין לאפשר ביטול חד צדדי ע"י המדינה, של תשלום תוספת-אם מעבר למשרה מלאה לגבי מורה-אם חברת הסתדרות המורים והחזרתה למתכונת הרגילה (לפי הסכם 89), אם זו עבדה לפחות משרה מלאה וקבלה בנוסף את תוספת-אם למשך 3 שנים רצופות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו