בית משפט השלום בבאר שבע
חדל"פ 66233-01-22 מנחם נ' ממונה על חידלות פרעון – מחוז באר שבע והדרום ואח'
תיק חצוני: 354163_5
מספר בקשה:10
לפני
כבוד השופט עידו כפכפי
מבקש
סימון שי שבתאי (נאמן)
משיבים
1. אילן מנחם (החייב)
ע"י ב"כ עו"ד ניר שדה
2. ממונה על חידלות פרעון – מחוז באר שבע והדרום
3. חגית מנחם (משיבה)
ע"י ב"כ עו"ד שלמה אסידון
החלטה
בפרוטוקול הדיון בבית המשפט לעינייני מישפחה הצהירו הצדדים כי הדירה שווה כ- 2,000,000 ₪ ולא רובצת עליה , ולכן עולה כי לכאורה מדובר בויתור של מיליון שקלים נכון למועד הסכם הגירושין.
כמו כן לא היתייחס לאישיות המשפטית הנפרדת של החברות ולא נתן הסבר כיצד נכסי החברות, אם היו, מוקנים כולם לו. אין די במסמכים החלקיים מהנהלת החשבונות שצורפו, שאינם אף דוחות כספיים מאושרים, כדי ללמוד על איתנות החברות באותה עת. על החייב היה להציג תמונה מאזנית כוללת כדי ללמוד על רווחיות החברות, ושעה שנימנע מלעשות כן ואף לא צירף שיערוך כללי של החברות בבנקים, לא הוכיח כי מבחינה מאזנית לא היה חדל פרעון.
טענות החייב והמשיבה על הקף הזכויות של החייב עליהן וויתרה, לא נתמכו בראשית ראיה זולת עדות יחידה של בעל דין שאין סיבה להסתפק בה. שעה שהסכם הגירושין המוסכם לא לווה בתחשיב אקטואר לאיזון משאבים, לא ניתן לבחון את סבירות הוויתורים בו.
כאמור לעיל, לא הוכח כלל שווי החברות, ואין בסיס לטענה כי המשיבה וויתרה על נכס בשווי של 800,000 ₪.
...
עמד על כך כב' השופט ר' חיימוביץ, בפש"ר (מחוזי מרכז) 14488-12-16 עו"ד אופיר פדר נ' יוגב ברקוביץ, 02.10.2022, בפסקה 12:
"אולם כאשר מדובר בבקשה לביטול הענקה שבוצעה אגב הסכם גירושין שאושר בערכאה שיפוטית יש לנהוג זהירות יתרה, הן מטעמים של כיבוד ערכאות והן משום ששיקולים של בני זוג שמתגרשים מורכבים. זהירות זו מתחייבת במיוחד אם הצדדים התגרשו לפני שבן הזוג החייב נקלע לחובות ולבן הזוג הגרוש אין קשר לחובות מאוחרים אלה".
וביישום הכללים בפסקה 25:
"כנ"ר והמנהל מיוחד מדגישים כי מבחינה אובייקטיבית החייבת ויתרה על כספים וכי בהענקות לפי סעיף 96(א) לפקודה חייב אינו יכול לוותר על משאבים, גם בתום לב. אכן, מבחינה תיאורטית ניתן היה לדרוש תמורה גבוהה יותר, לפרש את הסכם הממון באופן שונה ולדרוש חלוקת משאבים אחרת, ואפילו לקבל סכום כסף גדול יותר במסגרת הפרשנות המוסכמת. אולם משנמצא כיצד חושבה התמורה בעת הגירושין, וכי על פי הבנת הצדדים את היחסים ביניהם החייבת קיבלה תמורה בת ערך, ומאחר וגם מבחינה אובייקטיבית ניתנה תמורה בת ערך לא נמצא מקום להיעתר לבקשה לביטול הענקה".
כמו כן ראה ע"א 5822/16 אורנית שמיר נ' המנהל המיוחד עו"ד ארז חבר, 24.01.2018, אליו הפנה ב"כ החייב בסיכומיו, שם נקבע בס' 18 לפסק דינו של כב' השופט מ' מזוז:
"התמונה הכוללת העולה מהעובדות בענייננו אינה מצביעה אפוא על נסיבות שיש בהן כדי לבסס הענקה פסולה או הענקה בכלל. אין מדובר בגירושין פיקטיביים ואף לא בנכס שניתן במתנה, אלא בוויתור הדדי על זכויות במסגרת הסכם גירושין שגרתי, סביר ומאוזן לכאורה. תוכן ההסכם אינו מצביע על רכיב חריג או בלתי סביר או לא מקובל בהסכמי גירושין. כנזכר לעיל, מרכיב הוויתור על זכויות החייב בדירה היה בשווי כלכלי מוגבל, ולכך יש להוסיף שהאישה (המערערת) נטלה על עצמה את חוב המשכנתא, ושזו דירה שנועדה לשמש קורת-גג לאישה ולשלושת ילדיהם הקטינים המשותפים".
יחד עם זאת יש להיזהר מיישום פסיקה בפש"ר לאור שינוי החקיקה, שעה שבחוק לא נבחנת שאלת תום ליבו של מקבל ההענקה וכל שעל הנאמן להוכיח הוא כי לא ניתנה תמורה הולמת בנסיבות העניין, רכיב שלילי שנטל הוכחתו לא כבד.
אין די בהצהרת החייב בדיון באישור ההסכם בדבר הכנסתו כדי לגזור ממנה את דמי המזונות הראויים, ושעה שבאותה עת החברות כבר היו בקשיים והחייב בקושי תפקד, נדמה כי לא ניתן לבסס את המזונות הראויים רק על נתון זה.
לאור כל האמור לעיל, מכלול הנסיבות מלמדות כי לא ניתנה תמורה הולמת בנסיבות העניין, והחייב והמשיבה לא עמדו בנטל ההוכחה שעבר אליהם ולא הוכיחו כי החייב וויתר על זכויותיו בדירה כנגד תמורה הולמת בנסיבות הגירושין.
סוף דבר
לאחר בחינת מכלול הנסיבות, מצאתי כי יש לבטל את הענקת זכויות החייב בדירה, ובמידה והושלמה העברת הזכויות, יש להורות על רישום החייב כבעל מחצית הזכויות בדירה.
לאור מסקנה זו, יגישו החייב והמשיבה תוך 30 ימים הצעתם לפדיון זכויות החייב בדירה, לרבות טענות ביחס לדיור החלוף.