מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פקיד הבנק לא נתן הסבר על חובת ההחזר של הלוואה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2018 בשלום דימונה נפסק כדקלמן:

לדברי העדה, בתצהיר, הסבירה לאחות, שאין לבנק עניין לתת הלוואה לנתבעת, אלא אם המדובר יהיה בהלוואה שתביא להקטנת התחייבויותיה (של האחות), גם מעבר לסכום שיתקבל ממימוש הרכב; וכי בכל מקרה, שאלת מתן ההלוואה תוכל להבדק, רק לאחר שיוצגו נתונים באשר ליכולת ההחזר של הנתבעת ובכפוף לשיעבוד הרכב לאותה הלוואה.
העדה אישרה, כי כאשר נטלה הנתבעת את ההלוואה, שתיהן הגיעו יחד לבנק, אך טענה, כי הדברים היו "בלחץ", היות שפקידת הבנק היתה צריכה לצאת, להוציא את ילדיה מהגן.
כל קביעה אחרת, היא נעדרת בסיס עובדתי, שכן, משנמצא, שההלוואה נטלה על סך 175,000 ₪ והדבר, כאמור, עולה ממסמך ההלוואה – היה על הנתבעת ליתן הסבר, מה חפצה לעשות עם יתרת הכסף, אילמלא יועד להקטנת החוב אצל אחותה.
מכח חובת תום הלב החלה על הנתבעת, מנועה היא, בדיעבד, לנצל העובדה, כי לא עלה בידי הבנק התובע לאתר תעוד ספציפי של הוראת ההעברה, כדי לחזור בה מהוראה זו, אשר בית המשפט מצא, כי ניתנה בעל פה, אל מול נציגת הבנק.
...
אשר להותרת השעבוד על הרכב גם לטובת חובות האחות – לטענת התובע, לא נתאפשרה הסרתו לאור עיקולים נוספים שהוטלו, מטעם צדי ג', אך מכל מקום, הצהיר הבנק, כבר בשלבים מוקדמים, כי לא יממש השעבוד לכיסוי חובות האחות, אלא לכיסוי חובות הנתבעת בלבד; וכך גם נעשה בסופו של דבר.
מכל מקום, בסופו של דבר, מומש הרכב לטובת הפחתת יתרת החובה בהלוואה שניטלה על ידי הנתבעת, בהתאם להסכמת הצדדים שהושגה בהליך המרצת הפתיחה, כך שהלכה למעשה – שימש הרכב כבטוחה להלוואה זו, כלומר לא היתה כלל הפרה של ההסכם, בעולם המעשה, בנושא זה. יתר על כן, בהתאם להוראות סעיף 21 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג - 1973, מקים ביטול חוזה, חובת השבה על הצדדים.
מכח חובת תום הלב החלה על הנתבעת, מנועה היא, בדיעבד, לנצל העובדה, כי לא עלה בידי הבנק התובע לאתר תיעוד ספציפי של הוראת ההעברה, כדי לחזור בה מהוראה זו, אשר בית המשפט מצא, כי ניתנה בעל פה, אל מול נציגת הבנק.
לאור כל האמור – מוצא בית המשפט לקבל התביעה, במלואה, ולחייב הנתבעת לשלם לתובע, בתוך 30 יום מהמצאת פסק הדין לידיה, סך בן 91,640.03 ₪, בתוספת ריבית והצמדה מיום הגשת התביעה ועד למועד התשלום בפועל.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענתה, לא זו בלבד שהשפה העברית זרה לה, אלא אף פקידי הבנק לא קיימו חובתם להסביר לה על מה היא חותמת ולו היתה מבינה את הכתוב בשטר החוב לא הייתה חותמת עליו.
עוד נטען כי כאשר התברר כי הלווה העיקרית לא עמדה בתנאי החזר ההלוואה, הבנק לא יידע את התובעת במועד ההפרה.
לטענת המשיבה, התובענה הוגשה בעילה חוזית לביטול ערבות ומבוקש בה להורות על ביטול עסקת יסוד (חתימה על ערבות) והיא אינה טוענת לביטול השטר נשוא תיק ההוצל"פ. נטען כי טענותיה בכתב התביעה הנוגעות לתקפות הערבות בגינה נחתם השטר, אינן ניתנות לדיון במסגרת היתנגדות לבצוע שטר בתיק ההוצל"פ. לאחר שעיינתי בטענות הצדדים, מצאתי כי יש מקום לקבל את הבר"ע ולדחות את העירעור לגופו של עניין, מהנימוקים כדלקמן: .
...
משכך, אף אני סבורה כי לא היה מקום לקבל הטענה לפיה בית משפט השלום נעדר סמכות עניינית לדון בתביעה.
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, ניתנת רשות לערער ויש לדחות הערעור לגופו.
ב) בשים לב לכך שטענת המשיבה לפיה טענותיה אינן ניתנות לדיון במסגרת התנגדות לביצוע שטר אינה מקובלת עלי, ישא כל צד בהוצאותיו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד טוענת התובעת, כי הנתבע אף הפר את הנחיות משרד האוצר והמפקח על הבנקים מיום 17.4.90 הקובעות, כי בהלוואות הניתנות מכספי המדינה, קמה חובה לבטח כל זכאי בביטוח חיים בגין החזרי ההלוואה, והואיל ושני סכומים מתוך ההלוואה שנלקחה על-ידם הנם כספים מתוך תכניות ממשלתיות ומענקים, הייתה חובה על הנתבע שלא להעניק להם הלוואה, אלא בקיום ביטוח חיים.
למעלה מן הצורך יובהר, כי אף אם הייתה מוטלת חובה על הבנק ליידע את התובעת ובעלה המנוח על הזכות לרכוש ביטוח חיים כלווים של הלוואה המבוטחת במשכנתא, ואף אם הייתה מוטלת החובה להודיע להם, כי בעלה המנוח לא בוטח בביטוח זה, בשל מצבו הרפואי, הרי שבנסיבות המקרה דנן, ומהעדויות והראיות שהובאו לתיק עולה, כי התובעת לא עמדה בנטל ההוכחה והראיה המוטל עליה להוכיח, כי הבנק לא עמד בחובות אלו, ויוסבר.
ראשית, וכפי שנקבע לעיל, על-פי הילכת רוזנברג לא מוטלת על הבנק חובה ליידע את הלווים על משמעות ביטוח החיים לצורך לקיחת הלוואת משכנתא, ואף לא הוכח על-ידי התובעת, כי לא ניתן להם הסבר על-ידי פקידת הבנק על משמעות ביטוח החיים לצורך הלוואת משכנתא.
...
יתרה מכך, טענה זו הועלתה בעלמא, ללא כל תימוכין מצד התובעת, ועל-כן דין טענה זו להידחות.
לפיכך, התובעת לא הוכיחה את קשר הסיבתי בין טענותיה בדבר רשלנות הבנק והפרת חובותיו, לבין היעדר ביטוח חיים של בעלה המנוח, ומכאן שאף דין טענה זו להידחות.
סוף דבר אשר על-כן, ולאור כל הנימוקים לעיל, התביעה נדחית בזה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

על פי כתב התביעה, נטלו הנתבעים בשלושה מועדים שונים 3 הלוואות (19/12/12; 18/10/13; 18/03/15), לא עמדו בהחזרי ההלוואות כסדרן ובנוסף לא הסדירו את החריגות החוזרות והנישנות שהיו בחשבונם (יתרת חוב בחשבון העו"ש; תשלומי ריבית ויתרת חוב בהתחייבויות עתידיות בכרטיסי אשראי) חרף התראות שנשלחו אליהם מטעם התובע.
ב"כ התובע הפנה למסמך תעוד שיחה, בכתב ידו של פקיד הבנק, על גבי אובליגו חשבון הנתבעים (סומן ת/2), בה צוין כי הנתבעים חורגים בכל פרמטר בחשבונם, וכי הגם שבחשבון קיימות בטוחות על סך של 67,225 ₪, הרי שלא די בהן נוכח החוב אשר עמד באותה העת על סך של 259,837 ₪.
ומן הכלל אל הפרט: בבקשת הרשות להיתגונן, במסגרת החקירה, ואף במסגרת הסיכומים, לא ניתן על ידי הנתבעים הסבר המניח את הדעת בדבר החריגה מצידם מהמסגרות המוסכמות שאושרו להם בהתאם לתנאי ניהול החשבון.
טענות הנתבעים הנוגעות למשא ומתן שהתנהל לשם הסדרת החוב אינן פוטרות את הנתבעים מהחובה לשלם את יתרת חובם לאחר שעל פניו, ועל פי המסמכים שהוגשו, לא עמדו הם בתנאי ניהול החשבון, חרגו מהמסגרות המאושרות ולא החזירו את ההלוואות במועד (והדברים אמורים הגם שלא נעלמה ממני טענתם בדבר הלוואה אשר מועד פרעונה הוא בחודש 12/17).
בית המשפט העליון, בע"א 465/89 בן צבי נ. בנק המזרחי, פ"ד מ"ה (1) 66, מפי כב' השופט (כתוארו אז) דב לוין סיכם היטב את ההלכה הבסיסית הנוגעת לבקשות רשות להיתגונן: "לא במהרה ייעשה שימוש ותוכרע תובענה בסדר דין מקוצר על-פי כתב התביעה ונספחיה בלי לתת לנתבע רשות להיתגונן, זאת משום ש'סדר הדין המקוצר משמש את המטרה למנוע דיון בתובענה רק אם ברור הדבר ונעלה מספק, שאין לנתבע כל סיכוי להצליח בהגנתו...' ... ולעניין זה, 'אין לקבוע שהעניין הוא כך אלא אם תצהיר הנתבע לא גילה "הגנה לכאורה"'.
...
דיון והכרעה לאחר ששמעתי את באי כוח הצדדים בדיון שהתקיים לפניי לרבות עדויות הנתבעים, ולאחר שעיינתי בכלל המסמכים שהוגשו לתיק ובכתבי הסיכומים - מסקנתי היא כי יש ליתן לנתבעים רשות להתגונן מפני התובענה, אם כי רשות זו תינתן בכפוף להפקדה וכפי שיפורט להלן.
אתה יכולה לאשר את זה? אני מאשרת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2016 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

המבקש טוען, כי בזמן שנלקחה ההלוואה, סוכם, כי הריבית בגין הלוואה זו, תהיה זהה לריבית בגין ההלוואה שנלקחה קודם ושסולקה בהלוואה זו. בזמן עריכת מיסמכי ההלוואה לא היה ידוע שיעורה של הריבית ולכן שיעור הריבית מולא לאחר מכן, על ידי פקיד הבנק, בהתאם למוסכם, על פי שיעורה של ההלוואה הקודמת, כאשר פקיד הבנק ציין, כי הוא יקבל אישור על שיעור הריבית בשלב מאוחר יותר.
המבקש טוען, כי למן הקמת ההלוואה ועד אשר הפסיק את התשלומים וגם לאחר נקיטת ההליך המשפטי ביקש את מיסמכי ההלוואה הקודמת ואלה לא סופקו לו. ההסבר שניתן על ידי ב"כ המשיבה בנוגע לאי המצאת מסמכים עקב העידר חובה לשמור אותם, אינו מניח את הדעת ובודאי עומד בסתירה להוראות המפקח על הבנקים (ראה הוראת המפקח על הבנקים: ניהול בנקאי תקין מיום 15.1.06, המורה בסעיף 4, כי על תגיד בנקאי לשמור על כל מיסמך הקשור לעסקה למשך שבע שנים לפחות ממועד ביצוע העסקה).
הגם שמחובת הבנק, (ראה הוראה 4(ב) להוראות הנ"ל), לדאוג להבטחת שמירת המידע שבמסמכי הבנק) ואף לא ברור מדוע לא ניתן להנפיק את שיעור הריבית, כפי שהוזן למחשבי הבנק בעת נטילת ההלוואה הקודמת, הרי שבשלב זה, כאשר מונחת גרסת המבקש לבדה, לא ניתן לברר, כיצד ניתן להיתחקות אחר נתוני ההלוואה הקודמת ומכאן, בשלב זה, לא ניתן לדעת, מהו שיעורה של הריבית על ההלוואה על פי גרסת המשיבה.
כיוון שאין לפנינו את לוח הסילוקין של ההלוואה הקודמת והמבקש הסביר, כי החזיר את ההלוואה הקודמת בהחזרים חודשיים של כ- 1,100 ₪, אני מורה, כי המבקש ישלם מידי חודש סכום של 1,100 ₪, עד לסילוק מלוא ההלוואה, לפי שיטתו, או עד למתן פסק דין בתובענה (לפי המוקדם).
...
הבקשה מתקבלת איפוא, התצהיר התומך בבקשה ישמש ככתב הגנה.
מאחר ובתובענה זו ניתנה למבקש (הנתבע) רשות להתגונן, אני מורה, בהתאם להוראות תקנה 214 ב 1 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד – 1984 (להלן: "התקנות"), כי תובענה זו תידון בסדר דין מהיר.
אני קובעת ישיבה מקדמית ליום 7.2.17 שעה 10:00.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו