הנתבעים הוסיפו והפנו לשורת פסקי דין שחזרו והדגישו, כי אין מקום ליתן פסק דין המורה על פירוק חלקי בלבד של השותפות וכי לא ניתן לכפות על בעל זכויות, המשך שותפות עם בעלי זכויות אחרים ללא הסכמתו (סעיף 41(ב) לחוק המקרקעין).
מן הכלל אל הפרט
למקרא הפסיקה והוראות החוק עולה, כי נסיבות המקרה שלפני שונות בתכלית, ומכאן שהוראות סעיף 41 לחוק המקרקעין אינן חלות, ואפילו חלות, יש לאבחן את המקרה שלפני מפרשת בנדיקט והלכת גן בועז, וזאת מהטעמים שיפורטו להלן:
בנסיבות שבפני לא קיימת מניעה לחלוקה בעין בין כל השותפים, שכן לפי הצעת החלוקה גם הנתבעת 6 תקבל מיגרש בשטח של 585 מ"ר, הגם שהוא קטן יותר ולטענתה תפוס שלא כדין, מנגד בפרשת גן בועז דובר במקרה שבו: "(ש)בין המשיבים יש כאלה שחלקיהם קטנים מכדי לאפשר את חלוקתם בעין על-פי דיני התיכנון". חרף האמור, יש להעדיף בנסיבות המיוחדות לפרק את השתוף בשני שלבים, כאשר תחילה ינתן פסק דין חלקי ביחס לתובעת ולאחר מכן פסק דין משלים לפירוק שתוף בין הפרטיים וזאת במסגרת אותו הליך.
ויוטעם, במקרה שלפני, פירוק השתוף בשני שלבים, נועד להקל ולאפשר את פירוק השתוף גם בין הפרטיים בשלב השני, וזאת לאור העובדה שמדובר בחלקה גדולה יחסית (כ-30 דונם) כאשר אחד השותפים המרכזיים (התובעת שבעלת מחצית מהזכויות) מוכנה ליטול על עצמה (במסגרת פסק הדין החלקי בלבד) "שטחים צבוריים" בשיעור לא מבוטל מעבר לחלקה היחסי, ומעבר לחלקם היחסי של הבעלים הפרטיים וכן לקבל שטח נטו (לאחר הפרשות) הקטן מהחלק היחסי המגיע לה.
לכך יש להוסיף כי המחלוקות הקנייניות שבין בעלי הזכויות הפרטיים (בין חלקם) אינן נוגעות ואינם קשורות כלל לתובעת, שכן היא אינה צד לאותן עיסקאות ואינה קשורה אליהן.
...
לכך יש להוסיף כי ב"כ הנתבעת 6, עו"ד רביב מייצג נתבעים נוספים במסגרת ההליך הנוכחי (את הנתבעים 1, 2, ו-12) וגם שאר הנתבעים המיוצגים על ידו הודיעו כי החלוקה שהוצעה בתשריט המודד איוב מקובלת עליהם למעט ביחס לנתבעת מס' 6 (ר' הודעת הנתבעים מיום 05.09.21 וכן סעיף 5 לסיכומי הנתבעים).
דיון והכרעה
לאחר שבחנתי את מכלול חומר הראיות, מצאתי כי בנסיבות המיוחדות שבפני מתן פסק דין חלקי יסייע, יקדם וייעל גם לאחר מכן את התביעה לפירוק שיתוף שבין בעלי הזכויות הפרטיים.
מן הכלל אל הפרט
למקרא הפסיקה והוראות החוק עולה, כי נסיבות המקרה שלפני שונות בתכלית, ומכאן שהוראות סעיף 41 לחוק המקרקעין אינן חלות, ואפילו חלות, יש לאבחן את המקרה שלפני מפרשת בנדיקט והלכת גן בועז, וזאת מהטעמים שיפורטו להלן:
בנסיבות שבפני לא קיימת מניעה לחלוקה בעין בין כל השותפים, שכן לפי הצעת החלוקה גם הנתבעת 6 תקבל מגרש בשטח של 585 מ"ר, הגם שהוא קטן יותר ולטענתה תפוס שלא כדין, מנגד בפרשת גן בועז דובר במקרה שבו: "(ש)בין המשיבים יש כאלה שחלקיהם קטנים מכדי לאפשר את חלוקתם בעין על-פי דיני התכנון". חרף האמור, יש להעדיף בנסיבות המיוחדות לפרק את השיתוף בשני שלבים, כאשר תחילה ינתן פסק דין חלקי ביחס לתובעת ולאחר מכן פסק דין משלים לפירוק שיתוף בין הפרטיים וזאת במסגרת אותו הליך.