מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פסק דין לחיוב הוצאות גבוהות בגין הגשת תביעה שכנגד ללא בסיס

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בסמוך להגשת הבקשה, ניתן פסק דין המורה על מחיקת התביעה וכעת נותר לידון בסוגיית ההוצאות.
לשיטתה, מקום בו נמחק הליך על ידי יוזמו, אזי הוא זה שנידרש לשאת בהוצאות יריבו; התביעה שגויה ומיותרת, אך לאור מחיקתה, סוכלה האפשרות לקבוע ממצאים בעיניינה ואין בסיס להנחה המוכחשת של התובעת בבסיס הבקשה, בדבר צדקת התביעה; עניין הצורך בתיקון תקנון החברה הנמצא בסמכות האספה הכללית, הובהר לתובעת עובר להגשת התביעה; הנתבעת התנהגה באחריות המתבקשת, הן ביחסיה מול משרד התיקשורת והן ביחסיה מול כלל בעלי מניותיה; מהלך תיקון התקנון היה יוצא לפועל ומתנהל באותה דרך, גם אם לא הייתה מוגשת התביעה; התובעת היא היחידה שצריכה לשאת בהוצאות בגין הליך הסרק שיזמה והזדרזה להגיש תביעה שלא לצורך ולא המתינה למיצוי העניין בדרך המלך; זו התביעה היחידה שהוגשה נגד הנתבעת, הגם שנעשו אליה פניות דומות גם מטעם בעלי מניות אחרים, שהיו במצב זהה לזה של התובעת; התשתית המשפטית שציינה התובעת בבקשתה אינה רלבאנטית במקרה דנן, אלא עוסקת במקרים של פסיקת הוצאות בתום דיון משפטי שהתנהל כהלכה; הגם שטרם הוגש כתב הגנה, ההיערכות מצד הנתבעת לניהול ההליך המשפטי החלה עם המצאת כתב התביעה, לרבות העלויות הכרוכות בכך; ממילא התובעת לא הוכיחה את הוצאותיה ולא עמדה בנטל לביסוס סבירותן - התובעת נוקבת בסכום הוצאות גבוה ללא הסבר; יש לחייב את הנתבעת בהוצאות תשובתה לבקשה בלבד, זאת הגם שהוצאות הנתבעת בעקבות הגשת התביעה היו רבות ולמרות שלפי הדין, על מגיש ההליך שנמחק מוטלת החובה לשפות את יריבו בגין הוצאותיו.
בהתאם נקבע בתקנה 154(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (להלן: "התקנות") כדלקמן: "רצה תובע או נתבע שהגיש תביעה שכנגד, להפסיק תובענה, או לחזור בו מתביעתו כולה או מקצתה, יגיש בקשה על כך לבית המשפט או לרשם, ואם רצה לעשות כן תוך כדי הדיון יכול שהבקשה תהיה ללא הודעה מוקדמת.". עם זאת, סוגיית ההוצאות אינה מצויה בשליטת התובע ולעניין זה קובעת תקנה 154(ב) כדלקמן: "בית המשפט או הרשם רשאי, בתנאים שייראו לו, להרשות למבקש לעשות כמבוקשו, ואם הרשה, יפסוק גם בהוצאות המשפט.". באשר לפסיקת הוצאות בעת מחיקת הליך על ידי יוזמו ובטרם זה התברר לגופו של עניין, כבמקרה דנן, נפסק בבג"ץ 738/99 הסוכנות היהודית לארץ ישראל נ' מינהל מקרקעי ישראל ואח' (נבו 9.7.2008) (להלן: "בג"ץ הסוכנות"): "ככלל, יש טעם רב בעמדה לפיה מקום בו נמחק הליך על ידי מגישו בטרם התברר והוכרע לגופו, ישא מגיש ההליך בהוצאות להן גרם לבעל הדין שכנגד. בעל דין היוזם הליך כלפי יריבו, תוך גרירתו להוצאות, חייב להניח כי אם הוא חוזר בו מן ההליך שנקט, יעמוד יריבו על ההוצאות שנגרמו לו. עם זאת, לא בכל מקום בו חוזר בו בעל דין מן ההליך, יביא הדבר בהכרח לחיובו בהוצאות הצד שכנגד. יישומו של העקרון נבחן בכל מקרה לפי נסיבותיו, בין היתר, בשים לב לשאלה מדוע חזר בו יוזם ההליך מההליך שהגיש. כך, למשל, במקרים בהם בעל דין חוזר בו מעתירה לבית המשפט הגבוה לצדק לאחר שבא על סיפוקו, אין הוא מחויב, על פי רוב, בהוצאות והמשיב אף עשוי להתחייב בהוצאותיו של העותר על פי אמות המידה שנקבעו בהילכת אל נסאסרה (בג"ץ 842/93 אל נסאסרה נ' שר הבינוי והשיכון, פ"ד מח(4) 217)." (הערה: ההדגשות בהחלטה זו אינן במקור – י.ש.).
...
לטענת התובעת, מאחר והתביעה הוגשה אך ורק בשל התנהלותה המקוממת של הנתבעת, על האחרונה לשאת בכל הוצאותיה הריאליות של התובעת; התובעת נשאה בהוצאות רחבות היקף בהכנת מכלול ההתנהלות המשפטית מול הנתבעת ובפרט בהכנת כתב התביעה ועלויותיה מסתכמות בסך של 90,654 ₪; סכום זה אינו רחוק מהתעריף המינימלי הקבוע בכללי לשכת עורכי הדין (התעריף המינימלי המומלץ), תש"ס-2000 (להלן: "כללי לשכת עורכי הדין") העומד על סך של 59,080 ₪ המחושב לפי תביעה מעל סכום של 1,077,855 ₪ בלבד, בזמן שבמקרה דנן, מדובר על תביעה שמשמעותה הכלכלית גבוהה הרבה יותר, מאחר ובמועד הגשת התביעה שווי השוק של מניות הנתבעת שהחזיקה התובעת, היה 60,738,871 ₪ ושכר הטרחה שהוצא בפועל הולם את נסיבות העניין; הנתבעת לא הותירה בידי התובעת ברירה אלא להגיש את כתב התביעה ולמעשה, מחודש פברואר 2021 לא הייתה כל מגבלה רגולטוריות על העברת מניות התובעת ומשרד התקשורת הבהיר את עמדתו באופן סופי ומוחלט ביום 17.3.2022 כי רישיון הנתבעת אינו מגביל עוד את סחירות המניות; התובעת ניסתה בכל יכולתה להשפיע על הנתבעת לנהוג כדין, אולם הנתבעת התייחסה בזלזול ובאדישות לפגיעה בתובעת; רק אחרי הגשת התביעה, שינתה הנתבעת מעמדתה והעסקה אושרה; הצעד שבסופו של דבר יזמה הנתבעת שהוביל לשחרור מניות התובעת - קרי, אישור שינוי תקנון הנתבעת באסיפה הכללית – כלל לא היה נדרש וככל שהנתבעת סברה כי נדרש שינוי בתקנון, היה בכוחה לפעול מיוזמתה ולזמן אסיפה כללית לצורך כך. הנתבעת מתנגדת לבקשה.
כלומר, הגם שהנתבעת לא קיבלה את עמדת התובעת בכתב התביעה - לפיה כלל אין צורך לתקן את התקנון בכדי לאפשר את עבירות המניות – אני סבור, כי הגשת התביעה קידמה את הליך אישור תיקון התקנון באסיפה הכללית, כך שבסופו של יום הנתבעת הודיעה לתובעת כי היא רשאית להוציא לפועל את עסקת העברת המניות, כפי שזו ביקשה בתביעתה.
בסופו של דבר, העניין נדון בפני האסיפה הכללית שכינסה הנתבעת ביום 20.10.2022, קרי רק לאחר שהוגשה התביעה.
עם זאת, אני סבור כי אין לפסוק לטובת התובעת את סכום ההוצאות שדרשה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום אשדוד נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום באשדוד ת"א 34520-06-18 בי - 52 מפציץ בע"מ נ' אלבז תיק חצוני: לפני כבוד השופט יהודה ליבליין התובעת ע"י ב"כ עו"ד א' ללקין בי - 52 מפציץ בע"מ הנתבעת ע"י ב"כ עו"ד י' גבאי סאלי אלבז פסק דין
בהתאם להוראות הסכם הזיכיון, מחד התחייבה התובעת לספק לנתבעת, מעת לעת, רשימה מלאה ומפורטת של כל הספקים עמם עובדת התובעת, ובנוסף להעניק לנתבעת את הידע הנידרש לצורך הפעלת חנות, במסגרת רשת החנויות הפועלות תחת השם "המעבדה", ואף להדריך אותה באשר לאופן ניהול החנות, ולתמוך בחנות באמצעות מערך פירסום; ומאידך, התחייבה הנתבעת כלפי התובעת, לשלם תמלוגים חודשיים בשיעור של 5% מסכום הקניות שתבצע הנתבעת, וכן למסור לתובעת את כל המסמכים הדרושים לצורך חישוב גובה התמלוגים.
מר חזן נישאל בעיניין זה בחקירתו הנגדית, אלא שגם מתשובתו לא עולה ראייה לבצוע מסע פירסום כלשהוא, ודאי שלא לעלויות כלשהן שבהן נשאה התובעת לצורך זה (ראו עמ' 19 לפרוט' ש' 9 - 18): "ש. בכתב התביעה אתה תובע סכום נוסף של 2% נוספים וזה עבור הוצאות פירסום – יש לך אסמכתא על כך שפרסמת את הרשת כי הרי לא עשית את זה?
הנתבעת טוענת בסיכומיה, שהיא איננה נידרשת לשלם דבר לתובעת בגין תמלוגים, היות ששילמה עד כה סך של 70,000 ₪ עבור הזיכיון, וסך נוסף של 13,492 ₪ בגין תמלוגים, וכי היא נימנעה מהגשת תביעה נגדית להשבת סכומים אלה, היות שלא סברה שהתביעה תתנהל באופן שיחייב אותה להציג את הכנסותיה שלה, כאשר כל שעשתה התובעת הוא הענקת זכות בשם "המעבדה" (ראו בסעיפים 36 - 37 לסיכומיה).
במסגרת הראיות שהוצגו על ידי התובעת, לא הונחה ולו תשתית בסיסית ביחס לקיומו של מוניטין, ואף לא תשתית ראייתית כלשהי, אשר תבסס טענה לפגיעה במוניטין, וזאת פרט לדרישה הכללית לסעד כספי בסך של 50,000 ₪, בגין פגיעה נטענת זו. לא יהיה זה מיותר לציין, כי על-פי עדותו של מר חזן, הנתבעת הייתה הזכיין היחיד של "הרשת" על אף טענתו שפנו אליו "כל מרכזי המסחר שניפתחו" (ראו עמ' 13 לפרוט' ש' 25), ועוד העיד מר חזן כי מ- 4 החנויות שהוא עצמו פתח נותרה רק אחת פעילה (ראו בעמ' 10 לפרוט' ש' 10 - 31).
...
כפי שיובהר מיד, יש לדחות את עתירת התובעת בעניין זה. אך תחילה יש לומר, כי לא ברור מהיכן למדה התובעת שיש להוסיף רכיב של מע"מ על הפיצוי המוסכם, ואף להוסיף הפרשי הצמדה וריבית בגינו.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אני מקבל את התביעה באופן חלקי.
הנתבעת תשלם לתובעת סך של 56,273.50 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

למעשה אין צורך בפניה נוספת למומחה מטעם בית המשפט, וניתן להגיע לתוצאה הרלוואנטית על בסיס חוות הדעת שהגיש בשעתו, וזאת כדי לחסוך בעלויות לצדדים.
בנסיבות אלה קיימת לפניו משוכה גבוהה להצדיק קבלת פיצוי בגין מוניטין.
כך בין היתר נותרה לעמוד על כנה קביעת כב' השופטת אבניאלי (בפיסקה 34 לפסק הדין) כי "הנתבעת לא חלקה אף היא על החישוב האריתמטי שערך המומחה, אך טענה כי מחוות הדעת עולה כי התובע חייב לה מאות אלפי שקלים, והוסיפה כי ייתכן שקיימים סכומים נוספים שלא הוזכרו בחוות הדעת, הלוקה באי סדר, לדבריה. במסגרת סיכומיה, הפניתה הנתבעת לסכומים שונים אשר לטענתה נמשכו על ידי התובע שלא כדין, והתעלמה מהעובדה שהמומחה לא קבע בחוות דעתו, או במסגרת התשובות לשאלות ההבהרה שהופנו אליו, כי הנתבעת זכאית לסכומים אלה. הנתבעת לא הגישה תביעה שכנגד ולא הוכיחה את הסכומים המגיעים לה לטענתה. הניסיון להתווכח עם מימצאי המומחה במסגרת הסיכומים ולטעון כי מדובר בסכומים שאינם שנויים במחלוקת, אינו במקומו משבחרה הנתבעת שלא להעמיד את העניין למבחן בפני בית המשפט" [ההדגשה הוספה].
ככל שלא ישולם סכום ההוצאות הנוסף תוך 30 יום מיום מתן פסק דין זה הוא יישא ריבית והצמדה כחוק עד התשלום בפועל (מיום מתן פסק דין זה).
...
התובעת טענה לפני החלטתי הקודמת כי יש לקיים הליך בו יוצגו מסמכי הנהלת החשבונות לשנים 2011-2006; לאפשר לצדדים לגבש רשימת מחלוקות, ולאפשר למומחה לקבוע את תוצאות ההתחשבנות.
לאחר מכן היא טענה כי החלטתי מיום 3.8.22 היא שגויה, שכן לא ניתנה לה ההזדמנות להוכיח את טענותיה, לא נקבעו לגבי טענות אלה ממצאים בפסק דינה של כב' השופטת אבניאלי, ומכאן שאין בנמצא מעשה בית דין.
לכן, אני שב על החלטתי בעניין השתק העילה והפלוגתא ממנה עולה כי: א) הקביעות בתביעת ברודסקי, שלא בוטלו, נותרו לעמוד על כנן.
לפיכך אני קובע כי על גב' כהן לשלם למר ברודסקי סך של 315,812 ₪, שאליו יש להוסיף הפרשי הצמדה וריבית כחוק, מיום הגשת תביעת ברודסקי ועד למועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת התובע/הנתבע שכנגד לביטול פסק דין שניתן נגדו ביום 25.5.2023 בתביעה שכנגד, בהעדר הגנה; הסכם מיום 30.4.2021 שנחתם בין הצדדים לבצוע עבודות קדוח כלונסאות על ידי התובע/הנתבע שכנגד (להלן: "המבקש") בפרויקט בנייה של הנתבעת/התובעת שכנגד (להלן: "המשיבה") הוביל להגשת הצדדים תביעות הדדיות.
ביום 25.5.2023 ניתן נגד המבקש פסק דין בהעדר הגנה בתביעה שכנגד ולפיו חויב המבקש לשלם למשיבה סך של 176,272 ₪, 20% על סך של 176,272 ₪ (35,254 ₪) וסך של 18,495 ₪ (סה"כ 230,021 ₪) בצרוף החלק היחסי של האגרה ושכר טירחת עו"ד (להלן: "פסק הדין").
או אז חש המבקש והגיש ביום 23.5.2023, על דעת עצמו, במסגרת "הודעה" תגובה לבקשה למתן פסק דין, במסגרתה ביקש בפעם השלישית ארכה של 30 יום להגשת כתב הגנה בשל לחץ עבודה, וכן ביטול את חיוב ההוצאות שהושת עליו בהחלטה קודמת.
כאשר נתבע אינו מגיש כתב הגנה במועד עליו לצפות בסבירות גבוהה כי יינתן פסק דין על יסוד האמור בכתב התביעה, ואין ממש בטענה כי לא ניתנה לנתבעים ההזדמנות להשיב לבקשה למתן פסק דין בהיעדר הגנה.
לא מצאתי בנימוק זה בסיס לביטול פסק הדין מחמת הצדק.
...
המשיבה מתנגדת וטוענת כי אין להיעתר לבקשה שהוגשה ללא תצהיר תומך וללא פרוט טעם כלשהו לאי הגשת כתב ההגנה במועד; וכן משהמבקש אינו משלם את ההוצאות שנפסקו לחובתו כתנאי להארכת המועד הקודמת להגשת כתב ההגנה, ולאור הזלזול הבוטה והמתמשך של המבקש בסדרי הדין והחלטות בית המשפט ואי עמידתו בתנאים לביטול פסק דין שניתן בהיעדר הגנה.
את טענת המבקש כי יש לבטל את פסק הדין משהגיש כתב הגנה בטרם ניתן פסק הדין, אין בידי לקבל במקרה זה; הפסיקה לפני חקיקת התקנות החדשות קובעת שיש לראות את מועד הדיון בבקשה למתן פסק-דין בהיעדר הגנה כגבול העליון שלאחריו לא ניתן עוד להכניס לתיק כתב-הגנה שהוגש באיחור, וכי אם הוגש כתב הגנה עד למועד הדיון בבקשה - יתחשב בו בית המשפט ולא ייתן פסק דין בהיעדר הגנה (ראו; רע"א 8743/01 אריעד מבנים בע"מ נ' אבי את אריק הנדסת חשמל בע"מ (8.4.2002) וההפניות שם); רע"א 6265/04 מאיר כסיף עו"ד נ' דורון רובין (10.10.2004)).
ביטול פסק הדין בנסיבות אלה, יעשה פלסתר את החלטות בית המשפט ואין לו הצדקה (למסקנה דומה ראו ע"א 1782/06 משרד הבינוי והשיכון נ' סולל בונה (פורסם בנבו, 6.4.2008)).
מכל האמור, הבקשה לביטול פסק הדין שניתן בתביעה שכנגד - נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו