ברקע ההליכים תביעת התובע, מר יואל אופיר (להלן: "התובע"), כנגד הנתבעים, מר ברוך גן וגב' אילנית יצחק (להלן: "גן", "אילנית" ושניהם ביחד: "הנתבעים"), להסרת קפוח ולמינוי רו"ח חוקר, בקשר עם ניהול עסקיה של "מרכז שירות ברגיל בע"מ" (להלן: "החברה" או "הנתבעת 3"); ותביעתו של גן, כנגד התובע, למתן פסק דין הצהרתי בדבר בטלות הסכם העברת המניות בחברה, מיום 3.8.2009, והשבת המניות שהוקנו לתובע לידיו.
ביום 13.5.2020 , קודם שהחל שלב שמיעת הראיות, הגיעו הצדדים בהמלצתי, להסדר דיוני אשר קיבל תוקף של החלטה , ובמסגרתו נקבע, בין היתר, כי ימונה מומחה על ידי בית המשט אשר יחווה דעתו באשר לשווי מניות החברה, נכון ליום 31.12.2016, תוך מתן דעתו לכלל הנושאים והסוגיות הנוגעים להתחייבויותיה של החברה ולנכסיה.
כב' בית המשפט העליון פסק כי לעניין זה יש להצביע על נימוקים משכנעים וכבדי משקל, על מנת להצדיק ביטולו של הסכם פשרה או הסדר דיוני, אשר קיבל תוקף של פסק דין או החלטה.
(ר' בעמ 2180/15 פלוני נ' פלוני (פורסם; 19.8.2018); רע"א 1581/13 פלוני נ' וקנין עמרם ובניו קבלני ביניין בע"מ (פורסם; 1.5.2013); ע"א 5914/03 שוחט נ' כלל חברה לביטוח (פורסם; 1.5.2005))
בהתייחסו לסוגיה זו קובע כב' השופט זילברטל ברע"א 1581/13 לעיל, כדלהלן:
"אכן, אין להקל ראש בתוקפן של הסכמות אליהן מגיעים בעלי הדין תוך כדי ניהול ההליך. בדרך כלל יש לכבדן וראוי שבתי המשפט יאכפו הסכמות אלה ולא יאפשרו להשתחרר מהן בנקל. אחרת יפגע הדבר ביכולת בית המשפט לנהל את ההליך ביעילות תוך הסתמכות על הצהרות והסכמות של פרקליטי הצדדים, תפגענה ציפיות לגיטימיות של הצדדים שעל פיהן הם נערכו וכו'. אלא שגם אין מקום לעמדה הקיצונית לפיה אותן הסכמות תאכפנה בכל מחיר, תהיינה הנסיבות אשר תהיינה...".
במסגרת פסק דין זה, נקבע כי קיימת הצדקה להתיר חזרה מהסכם דיוני, מקום בו הנסיבות השתנו, וכתב התביעה תוקן באופן בו ירעת המחלוקת שונה לחלוטין מזו שעל בסיסה הושג ההסכם הדיוני.
...
בבחינת למעלה מן הצורך תומצא החלטתי זו למומחה.
תוך שנתתי דעתי לכלל טענות הצדדים כמו גם השיקולים הצריכים לעניין אני מורה כי די בהחלטתי דלעיל לעניין המצאת המסמכים לידי המומחה וזאת בתוך 21 יום מהיום.
המזכירות תתבקש להמציא העתק החלטתי זו לצדדים.