דיון
הגם שהתובעים בשתי התביעות עתרו לפסקי דין הצהרתיים שהם זכאים להרשם כבעלי זכויות בחלקה, מהותן האמתית של התביעות היא אכיפה של ההתחייבויות שלטענתם המנוח עבד התחייב כלפיהם על פי הסכמי המכר.
בת"א 1060/06 נידרשתי להכריע בשאלה אם ייפויי כוח אלה היקנו למנוח עבד הרשאה לבצע עיסקאות מכר בשם אחיו, ובקשר לייפוי כוח 1976 קבעתי כי:
"ייפוי הכוח משנת 1976 שנחתם על ידי זוהיר אינו תומך בטענות התובעים. גם כאן מדובר במסמך שהוא ייפוי כוח כללי הנותן בידי עבד את מכלול הסמכויות לעשות פעולות בכל הנוגע לרכושו. אולם לא ניתן להסיק ממנו הרשאה של זוהיר למכור לתובעים את זכויותיו בחלקה. יצוין כי בדיון שהתקיים ביום 12.2.12 שבו נחקר מוחמד על תצהירו, הוגש לו המוצג ת/15 שהוא תצהיר שנחתם על ידי עבד ביום 29.4.85. בא כוח התובעים ביקש כי מוחמד יאשר שחתימת עבד על התצהיר זהה לחתימתו על הסכמי המכר, ומוחמד טען שלא כך הדבר (עמ' 57 לפרוטוקול), אלא שבעניינינו חשוב דוקא תוכנו של התצהיר, שכן ניתן למצוא בו הסבר לתכלית שלשמה ניתנו לעבד ייפויי הכוח מתאריכים 26.8.76 ו-14.7.77. נאמר שם על ידי עבד שייפויי כוח אלה "שמשו אסמכתא לבית המשפט המחוזי בחיפה ולפקיד ההסדר ועל פיהם תוקנו כל הרישומים כשאני חתמתי בשם של אחיי הנ"ל על סמך הייפוי כוח הנ"ל".
ולעניין ייפוי הכוח 1977 קבעתי:
"בסעיף 4 לתצהירו של סמיר (נ/1) הוא הסביר כי ייפוי הכוח הנוטריוני מיום 14.7.77 נועד להסדיר את העניינים הנוגעים לעזבונו של סעיד מוחמד חמדאן, אחיהם המנוח של הנתבעים, ואכן, עיון בנוסחו של ייפוי כוח זה מלמד שאין בו הרשאה, מפורשת או מכללא, שמכוחה יכול היה עבד לפעול בשמם של פריד וסמיר ולמכור לתובעים את זכויותיהם בחלקה. ייפוי כוח זה מנוסח כפי שמנוסחים מסמכים מסוג זה, ולא ניתן להסיק ממנו הרשאה כזו שלקיומה טוענים התובעים (ע"א 4356/09 ברטל נ' פז חברת נפט בע"מ (13.4.11)). יצוין שלמסקנה דומה הגיע גם השופט ע' גרשון בפסק דינו מיום 22.4.12 בת"א 236/04, שבו הוא דחה תביעה נגד פריד בנימוק שלא הוכחה הרשאה שניתנה לעבד להיתקשר בשמו, וקבע כי ייפויי הכוח מיום 14.7.77 אינו מאפשר את המסקנה שהוא מהוה הרשאה למכור זכויות במקרקעין. יתר על כן, ייפוי הכוח ניתן בשנת 1977 ובאותה עת לא היה עבד, כפי שלא היו גם אחיו, בעלי זכויות בחלקה, וממילא לא ניתן היה להקנות באמצעות ייפוי כוח זה הרשאה למכור את מה שאינו בידיהם".
על רקע דברים אלה, קבעתי כי ייפויי הכוח לא היקנו למנוח עבד הרשאה למכור את זכויות האחים חמדאן בנכסי עזבון.
לתמיכה בטענתו זו הפנה זוהיר לפרוטוקול דיון שנערך בת"א 914/92 ביום 15.10.92, שעניינו בהתדיינות בין זוהיר וסמיר למנוח עבד, ושם אמר בא כוחו של האחרון "כי אין בידו ייפוי כוח מכל מין וסוג שהוא בר תוקף מאח המבקש" (העתק פסק הדין צורף כנספח לתצהיר זוהיר).
...
בעדותו של מחמוד הוסבר כי הערה זו מתייחסת להסכמים שנחתמו בשעתו עם פתחי ועם אבו מוך, ועדות זו מקובלת עליי.
סיכומו של דבר, תביעתם של התובעים (בשני התיקים) לאכיפת הסכמי המכר מתקבלת, ובכפוף לתשלום כל המסים ותשלומי החובה המתחייבים מכך לפי הוראות כל דין הם זכאים לאכיפת הסכמי המכר ולרישום זכויותיהם במרשם המקרקעין.
בנסיבות העניין, ובמיוחד נוכח השתהות התובעים בנקיטת צעדים למימוש זכויותיהם בהתאם להסכמי המכר, החלטתי שכל צד יישא בהוצאותיו.