בית דין איזורי לעבודה בחיפה
סע"ש 45148-11-11
10 אוגוסט 2016
לפני: כב' השופטת דלית גילה
נציג ציבור (ע) - מר נפתלי פאר
נציג ציבור (מ) - מר דן איל
התובע
יוסף ביצ'צ'ו, ת.ז. 006957856
עי ב"כ: עו"ד יפעת תבור ואח'
הנתבעים
1. רשת עמל 1 בע"מ, ח.פ. 531705699
2. פרוספר בן-עזרא, ת.ז. 068567833
עי ב"כ: עו"ד שי תקן ואח'
פסק - דין
בשנים 1998 - 2002 שימש התובע רכז קורסי המבוגרים, ערב, בעמל הישגים; בשנים 1998 - 2008 שימש התובע כעוזר בטחון בבית-הספר; ובשנים 1998 - 1999 היה התובע חבר בועד מורי ביה"ס.
בשנים 1997 - 2008 שימש התובע גם כמחנך כיתה בביה"ס.
משנת 1995 היה התובע חבר באירגון המורים בבתי-הספר העל-יסודיים, בסמינרים ובמכללות (להלן: ארגון המורים); החל מחודש 9/01 ועד חודש 2/05, עבר התובע, מבחירתו, להיות חבר בהסתדרות המורים; ובחודש 3/05, חזר ועבר התובע לאירגון המורים.
כך או אחרת, לדעת התובע - ההחלטה על פיטוריו התקבלה עוד טרם "הבירור המשמעתי", שכן, עוד בטרם שמיעת טענותיו ניסתה הנתבעת להגיע איתו להסכם סיום יחסי העבודה ובסופו של יום הוא פוטר פיטורים שרירותיים, בלתי עינייניים, בטלים מעיקרם, בהיותם בנגוד להליכים הנדרשים לצורך פיטורים פדגוגיים ו/או מטעמי משמעת, כאשר הנתבעת לא הביאה עדים שהיה עליה להביא - את מר יגאל דורון, מי שהיה בתקופה הרלבנטית סגן מנהל האגף למשאבי אנוש, שהיה ממוען למרבית המכתבים בתקופה הרלבנטית, וכן את גב' חגית רימוך, מנהלת תחום בתי ספר של משרד התמ"ת ורשת עמל, או את מבקר הנתבעת, מר ניר אבנון, או העוזר הבכיר למנכ"ל, מר אלי מלול - ועל כן, קמה לחובת הנתבעים החזקה, כי אילו הובאו לעדות, היה בעדותם כדי לפגוע בגירסת הנתבעים.
על כל אלה יש להדגיש, כי במועד זמונו של התובע לבירור משמעתי ולשימוע בעקבותיו, נראה שהתובע לא היה חבר, כדין, בועד המורים בביה"ס, כעולה, מפורשות, מפסק-דין של "בית דין חברים של ארגון המורים", מיום 19.4.09 [נ/1], בעיניין תביעה שהגיש התובע נגד כמה מורים מביה"ס, בה נפסק, כי יש לבטל שתי מערכות בחירות שהתקיימו בביה"ס, לרבות הבחירות בחודש 9/08, בהן "נבחר" התובע לתפקיד חבר ועד; וכך נקבע [שם, סעיף 9]:
"9. לאחר עיון בכתב התביעה, בכתבי ההגנה של כל הנתבעים, מהמסמכים שהוגשו לעיונו של בית הדין ביום הדיון וכן מעדותו של התובע ודברי מזכירת הסניף ביום הדיון, עולות העובדות הבאות:
אנו שותפים לדיעה, כי לתובע היתה תרומה, לא מבוטלת, לאווירה של חוסר שתוף פעולה עם הנהלת ביה"ס, דבר שלא איפשר את המשך העסקתו שם.
עובדה היא, שגם ארגון המורים, אשר בתחילה תמך בתובע, לא המשיך לטעון כנגד החלטת הפיטורים, אחרי שהנושא נדון בוועדה הפריטטית, בהישתתפות יו"ר ארגון המורים, מר רן ארז, ששמו הולך לפניו, בהגנה שהוא מעניק למורים, החברים באירגון, במקרים הנראים לו מתאימים.
על כן - אין מקום לבטל את החלטת הפיטורים, להשיב את התובע לעבודתו בביה"ס, או לפצותו פיצוי כספי, כלשהוא, על אופן נתוק יחסי העבודה.
...
עובדות ועיקר טענות הצדדים
לאחר ששמענו את הצדדים, חזרנו ועברנו על טענותיהם בתצהירים ובסיכומים, ושקלנו את הדברים לכאן ולכאן, מצאנו, כי התובע הכביר עובדות, אשר לא היו הכרחיות; לא נחזור על כולן ואנו קובעים את העובדות הרלבנטיות, כדלקמן:
התובע, החל ללמד בביה"ס בתפקיד מורה לטרמודינמיקה, בתחום קירור ומיזוג אוויר, בהיקף משרה של 8 ש"ש; באותה תקופה, ביה"ס היה מורכב מבית-ספר מקצועי לנוער, בכיתות י'-י"ב, ומכללה להכשרה מקצועית של מבוגרים, החל מגיל 21, בשם "עמל הישגים", שם עבד התובע.
אנו מקבלים את גרסת הנתבעים, שההליך "דו שלבי", כמתואר, נועד להטיב עם העובד ולאפשר לו לפרוש את טענותיו ביסודיות בפני הרשת.
לאור כל האמור לעיל - ההחלטה על פיטורי התובע התקבלה כדין, מסיבה עניינית, מבלי שהנתבעת או המנהל חטאו בעוול של "לשון הרע" כלפיו.
עלה מהמסמכים הרבים שלפנינו, כי בהליך הפיטורים היו מעורבים גורמים בכירים בארגון המורים, שייצגו את התובע וייעצו לו, מתחילת הדרך ועד לקיום ועדה פריטטית, בה השתתף יו"ר ארגון המורים, מר רן ארז, ואושרה, הלכה למעשה, החלטת הפיטורים; לא מצאנו עילה לבטלה ותביעת התובע - נדחית, על כל ראשיה.