פצויי הלנת פצויי פיטורים
התובע טען - כי משנפסקו יחסי העבודה לאלתר, הרי, שמועד סיום העסקתו חל ביום העבודה האחרון, בתאריך 22.5.16, ומשהועבר לו רק בתאריך 4.7.12 טופס 161, קרי - למעלה מחודש ימים לאחר הפיטורים, אזי, הנתבעת חבה גם בתשלום פצויי הלנת פצויי פיטורים, בסך 1,263 ₪ [ת/1, סע' 26-24, לפי ייעוץ משפטי].
משכך - תבע הן את סכום "הקנס" והן "החזר שכר".
בתצהירו המשלים טען התובע - לפי עצה משפטית - כי הנתבעת נכתה ממשכורתו מבלי שקבלה את הסכמתו לבצוע הנכוי, בכתב או בעל פה, בטרם הנכוי ו/או לאחריו, כאשר הנכוי בוצע בנגוד להוראת סעיף 25(א) לחוק הגנת השכר, הקובע רשימה סגורה של נכויים המותרים לנכוי משכר עבודה[ת/2, סע' 11-7]; כמו כן, תבע בנפרד תשלום בגובה הקנס הקבוע לעבירה, לפי סעיף 25ב' לחוק הגנת השכר, יחד עם סעיף 61(א)(2) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 [שם, סע' 12].
...
כפי שנראה להלן, לא שוכנענו, כי נמסרה לתובע ההודעה, בדבר תנאי עבודתו; וודאי לא הודעה כדבעי, לפי החוק הרלוונטי.
יש לדחות, אפוא, את תביעתו ברכיב זה.
על מנת לסבר את האוזן נוסיף, כי נפסק, אמנם, על-ידי בית-הדין הארצי לעבודה, [ע"ע 154/10 שניידר - ניצנים אבטחה בע"מ (3.5.2011, במאגר ממוחשב)], כי:
"הדרישה למסור לעובד הודעה בכתב על תנאי עבודתו אינה עניין טכני, אלא מהווה חלק מהחובה לנהוג בתום לב ובדרך המקובלת ביחסי העבודה. בין תכליותיה ליידע את העובד באופן שקוף ומלא על כל תנאי עבודתו; ליתר אי הבנות או סימני שאלה ביחס לתנאי העבודה; ולמנוע מחלוקות משפטיות לגבי תנאי העבודה המוסכמים. הפרתו של חוק הודעה לעובד מהווה עבירה פלילית, אך יש לה גם השלכות במערכת ביחסים המשפטית שבין העובד למעסיק ... בנוסף, עצם הפרת החוק אפשר שתגרום לנזק לא ממוני שהעובד זכאי לפיצוי בגינו - מבלי שמוטלת עליו החובה להוכיח נזק ממוני או קונקרטי לצורך כך."
אולם, המשמעות של מסירת הודעה על תנאי העסקה, החסרה פרטים מהותיים, היא שבתובענה של עובד, שבה שנוי במחלוקת עניין מהעניינים המנויים בסעיף 2 לחוק ההודעה, תהיה חובת ההוכחה על המעסיק, ובלבד שהעובד העיד על טענתו, בעניין זה. נוכח הממצאים במקרה שלפנינו ובשים לב לנטלי ההוכחה - על אף שקיבלנו את גרסת התובע, כי לא קיבל הודעת תנאי עבודה, כחוק, מצאנו, שלא נגרם לו נזק או עוול, עקב כך, שכן - ידע את היקף שעות עבודתו וקיבל תמורה על עבודה מעבר למכסה (גם אם הפחיתו מהתשלום אם נעדר ולא ביצע את המכסה המוסכמת), וכן קיבל את מלוא ימי החופשה בשכר, שהגיעו לו לפי היקף העסקתו (ללא קיזוז ממכסת החופשה הצבורה, בשל אי הופעתו לעבודה, במלוא השעות שנדרשו, שגררה רק הפחתה מהשכר של משרה מלאה).
סוף דבר
התביעה התקבלה בחלקה ועל הנתבעת לשלם לתובע את הסכומים הבאים:
פיצוי בגין אי עריכת "שימוע", כדין, לפני פיטורים - 10,000 ₪;
יתרת תמורת "הודעה מוקדמת" - 1,694 ₪;
פיצויי הלנת פיצויי פיטורים - 1,263 ₪.