התובע עתר לשכר עבודה בסך 50,000 ₪ (20,000 ₪ לחודש) לתקופת עבודה מיום 14.06.16 עד 31.08.16; שכר עבודה עבור טפול בספקים לאחר סגירה כפויה בסך 15,000 ₪ (5,000 ₪ לחודש); פצויי הלנה בסך 103,300 ₪ [בתביעתו המקורית עתר סה"כ לסך 70,000 ₪]; בכימות הרכיבים ציין התובע כי בנוסף לרכיבי התביעה, דרש גם החזר הוצאות עבור שכירות משרד ע"ס 44,460 ₪ (10 חודשים * 4,446 ₪); 4,500 ₪ אלגרונט - מרכזיית טלפונים; 3,000 ₪ עיריה; 2,500 ₪ הובלות והרכבה; 1,200 ₪ ניקיון.
יודגש כבר עתה כי אל לו לבימ"ש ליתן יד ולאשר היתנהלות כאמור, העולה לכל הפחות לכאורה, כדי הונאת רשות המיסים וקבלת דבר במירמה מהמוסד לביטוח לאומי.
בשורה ארוכה של פסקי דין נקבע כי מעמדו של אדם כעובד או כעצמאי נבחן עפ"י מערכת היחסים בפועל בין הצדדים ומכלול נסיבות המקרה, בהתאם למבחנים שהותוו בפסיקה ולא עפ"י המוסכם בין הצדדים או עפ"י התאור שבחרו להעניק למערכת היחסים ביניהם [ראו לעניין זה ע"ע (ארצי) 300274/96 שאול צדקא - מדינת ישראל גלי צה"ל, פד"ע לו 625;ע"ע (ארצי) 478/09 יצחק חסידים - עריית ירושלים (פורסם בנבו, 13.1.11)].
כך בדוא"ל מיום 16.08.16, מציין בפניו איציק כי:
"אם מסוף חודש אוגוסט ותחילת ספטמבר לא יהיה תוצאות מעל 500 ליום בממוצע. כל ההתנהלות במוקד יהיה עפ"י תכניות שאני ינחה אותך לביצוע ללא שיקול דעת. אלא אם כן אתה הממן. המוקד הוא שלך וההצלחה היא שלחה כל הכוונות שלי שאתה לא תכנס לחובות ללא הכנסות".
לאחר תשובתו של התובע מיום 18.08.16, בה הוא מיפרט באריכות את המצב העובדתי איתו נאלץ להיתמודד, מציין כי לא הבין "את הרעיון של עד 01/09/16, אם אין תוצאות אז אתה תכנס עם שיטות העבודה שלך ואז מה אני אמור לעשות כאן? איזה צורך יש לך בי כאן?!"-איציק עונה בדוא"ל מיום 21.08.16, כי "בפגישה הבעת חוסר רצון וספיקות לקבלת עזרה מהירה לקידום המוקד עפ"י הידע שלנו. הטענה המרכזית כי אתה יודע מה שאתה עושה ויש לך ניסיון עשיר. למרות זאת קיבלת אמון עד לסוף החודש להביא את המוקד לפעילות מכירה סבירה מינימאלית. וזאת בהסכמתך תוך שיקול דעת. להזכירך אתה אמרת תוך מספר ימים יתחילו לפרוץ ואני נתתי לך יותר. הסיכום האחרון שלי ושלך עומד כפי שסוכם...".
בתשובתו, בדוא"ל מיום 21.08.16, ענה התובע :
"לא הבעתי חוסר רצון וספיקות לקבלת עזרה מהירה!... אני מצטער אם אתה לא מתייחס עניינית לנקודות המשמעותיות שכתבתי על מנת שנוכל לבנות את הדברים על פי הנתונים האמיתיים שיש לנו כאן ונתקדם, אתה בעצם אומר לי במילים פשוטות – תחפף! תגיד לי מתי ואיך...".
באותו יום השיב איציק :
"אין לי כוונה לחפף אותך...המוקד הוא שלך ויישאר שלך לטוב או לרע...לאור התייחסותך במכתב האחרון כי אתה רוצה להפסיק. ההחלטה היא שלך".
בדוא"ל מיום 22.08.16, מציין התובע בין היתר :
"2. רק בפגישה השלישית בינינו התחלת להשחיל את הנושא של המוקד יהיה שלי, אתה משקיע את הכסף ומהמכירות שיהיו אני אמור להחזיר לך את ההשקעה, עד אז הייתי בטוח שמדובר במנהל מוקד שכיר. 3. אני בטח לא נבהל מזה...לכן זרמתי אתך שאתה משקיע את הכסף להקדמת המערכת ומהמכירות תוחזר לך השקעתך ורווחים שיש לך מהעמלות מול חברת הביטוח מהמכירות שלנו".
ראשית נציין כי סוכן המנהל פעילות בחצרים שברשותו והכנסתו נקבעת בהתאם להקף המכירות, אינו נחשב "עובד" מכיוון שאינו מישתלב בפעילות הרגילה של החברה [ראו לעניין זה בג"ץ 319/78 שמן תעשיות בע"מ נ' בית הדין הארצי לעבודה ושלמה וולף, פ"ד לד (2) 75].
בפן השלילי, על אף שההסכם נחתם מול התובעת, הרי שהתובע הציג עצמו כעצמאי בקוה"ח. שוכנענו כי כך הציג עצמו גם בפגישה מול איציק, ורק בשל "קשייו" (רשות המיסים והביטוח הלאומי), לא היה מעוניין או לא יכול היה להנפיק חשבוניות מס ו/או לחתום על הסכם היתקשרות עם הנתבעים.
יחד עם זאת, משהתובעות בתיק הנ"ל, הגישו תביעתן רק נגד הנתבעים דנא נקבע (שם) כי הנתבעת 2 היתה מעסיקה במשותף של התובעות, ביחד עם התובע, שכן אין היא יכולה "לטמון ראשה בחול" ולהתעלם מכך שעובדות שהועסקו ע"פ מיזם שנחתם בינה לבין התובע עבדו והשקיעו מזמנן ולא קיבלו שכר על עבודתן.
...
אשר על כן, אנו קובעים כי עותק הכרעתנו יועבר למנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, ולשלטונות מס הכנסה והמע"מ.
לאחר שנשקלו דברי נציגי הציבור ועמדתם – מצטרפת האב"ד, בנסיבות שתוארו לקביעתם האמורה.
סוף דבר
התביעה נדחית.
התובע ישלם הוצאות משפט לנתבעים יחדיו בסך 1,200 ₪, ושכ"ט ב"כ הנתבעים בסך 7,000 ₪ סכומים שישולמו תוך 30 יום מהיום, אחרת הסכום יישא בה"ה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.