מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פסיקת הוצאות משפט לחובת ביטוח לאומי בשל התנהלות לא תקינה

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2019 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בית הדין דחה תביעה זו. אשר לנזקים מליקויים רפואיים, נקבע כי "לא הוכח כל קשר בין נזקים אלה לעבודתה של התובעת ולהתנהלותו הפסולה של הבנק. יתירה מכך, התובעת הודתה שפריקת הכתף אירעה כשנפלה בזמן שערכה קניות ובאשר לנימול בידיים, אישרה שלא ביקשה מהבנק או מביטוח לאומי פיצוי בגין נזקים אלה. אשר לנזקים הכספיים בגין הלוואה מקרן ההשתלמות ומקופת האשראי, הגם שעדותה של התובעת בנושא זה לא הייתה ברורה, ממילא משנפסק לתובעת שכר בתקופת החל"ת (גם אם שכר מינימום) פסיקת פיצוי בגין נטילת הלוואות בתקופה זו מהוה כפל פיצוי" (סעיף 60).
גם המעסיק מערער על פסק הדין, וטוען כי עצם הגעתה של העובדת לבנק אין משמעה שהיא העמידה עצמה לרשות העבודה וקביעה זו מנוגדת להלכה הפסוקה; קביעת בית הדין האיזורי כי נפל פגם במעשי הבנק עת דיווח למשיבה ימי חופשה ועת סיווג אותה כמצויה בחופשה ללא תשלום הנה שגויה; שגה בית הדין האיזורי בקבעו כי פעולות הבנק בעיניין ניצול ימי החופשה של המשיבה ויציאתה לחופשה ללא תשלום נעשו מבלי שניתנה לה זכות טיעון ומבלי לקבל את הסכמת הועד; העובדת השתהתה בהגשת תביעתה כימעט שלוש שנים ובכך הסכימה לאופן העסקתה; לא היה מקום לזקוף לחובת הבנק את ההחלטה שלא לפטרה; טעה בית הדין האיזורי בהטילו אשם תורם על הבנק ביחס לתקופה בה העובדת כלל לא התייצבה לעבודה; כמו כן, נטען שטעה בית הדין האיזורי עת חייב את המעסיק בהוצאות משפט בסך 35,000 ש"ח, נוכח העובדה שנדחתה רוב רובה של תביעת העובדת, שעמדה על סך של כ-6.5 מיליון ש"ח. העובדת טוענת במענה, כי העמידה עצמה לרשות העבודה ועל כן זכאית לשכר מלא בכל התקופה; הודעות הבנק על שינוי תפקידה היו חד צדדיות; צדק בית הדין האיזורי בקביעתו שנפל פגם במעשי הבנק, עת סיווג את העובדת כמצויה בחופשה ללא תשלום, מבלי שניתנה לה זכות טיעון ומבלי לקבל את הסכמת ועד העובדים, כפי העולה מן הראיות; העובדת לא השתהתה ולא הסכימה להתנהלות הבנק, שכן פנתה אל הגורמים המתאימים בבנק לקבל מענה לפניותיה, טרם הגשת התביעה; צדק בית הדין האיזורי כשזקף לחובתו של הבנק את ההחלטה שלא לפטרה ועת פסק לעובדת פיצוי בגין עוגמת נפש.
בשיקלול הדברים אנו סבורים כי יש מקום לפסיקת פיצוי בלתי ממוני שכן מצב בו עובד מצוי לאורך שנים בחופשה ללא תשלום שלא על דעתו – אינו תקין.
...
בית הדין קבע כי לעובדת הוצעו מספר תפקידים לאורך השנים החל משנת 2004 וכי היא דחתה הצעות אלה, וכלשונו: "אנו דוחים את טענת התובעת כי במהלך כל השנים לא הציעו לה תפקיד אחר.
בנסיבות אלה, ובשים לב לכך שלעובדת תרומה ניכרת להתהוות הנזק הממוני בהיקף הנטען, אנו סבורים כי המיקום הגאומטרי לאחריות המעסיק היא בדרך של פסיקת נזק שאינו ממוני כביטוי למורת הרוח מהתנהלותו בשלהי העסקתה של העובדת, ולא בדרך של פסיקת פיצוי ממוני בגין כך שהעובדת איבדה את זכותה לשכר מאחר שלא התייצבה למקום אליו שובצה.
משכך, החלטנו לדחות את הערעור בנקודה זו הן נוכח קביעתו של בית הדין האזורי כי "עדותה של התובעת בנושא זה לא הייתה ברורה" והן נוכח כך שלתפיסתנו לעובדת תרומה נכבדה בהתהוות הנזק הממוני הנטען, וביטוי לחלקו של המעסיק ניתן במסגרת פסיקת הפיצוי הבלתי ממוני.
לאור כל האמור, החלטנו לדחות את ערעור העובדת ולקבל את ערעור הבנק בחלקו, כך שהחיוב בהפרשי שכר בגין התקופה הראשונה (78,506 ש"ח) ובגין התקופה השנייה (141,900 ש"ח) והחיוב בגין חופשה שנתית (18,100 ש"ח) – מתבטלים.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

ממן מגלמת את חלק העובד בדמי הביטוח הלאומי בגין הטבות אלו.
לטענת המוסד, שגה בית הדין האיזורי בציינו כי המוסד לא היתנהל בשקיפות וכי נסתרה חזקת התקינות המנהלית; בקביעתו כי נפל פגם בשקול הדעת שיש בו להביא לביטולו של הקנס; בקביעתו כי על המוסד להפעיל שיקול דעת ביחס למימצאי ביקורת הנכויים של מס הכנסה; בעיניין בר אילן - בקביעתו כי הסכם פשרה אינו מצג שהמוסד יכול להסתמך עליו ללא ביקורת; בקביעה כי המוסד היתנער מתוצאות הגבייה הגלובלית או משיום דמי הביטוח; בעיניין נס – בקביעה כי אין להטיל קנס בטרם יידע המוסד את המבוטח בהפרשי דמי הביטוח בהם חויב.
בקשר לכך מקובלת עלינו פסיקת בית הדין האיזורי בעיניין ממן (בסעיף 31) כי כשם שהמוסד יכול לקבוע שומה בנגוד לדו"ח שהוגש לו על ידי נישום ולגבות על הכנסה זו דמי ביטוח לאומי, קל וחומר, בעקבות הסכמה בעיניין בין נישום למס הכנסה.
משמעות הדברים הרלוואנטיות לענייננו היא, כי באי חיוב קנס או בהפחתתו באופן מלא במסגרת הביטוח הלאומי נוצר למעשה חסר בערכה של קרן החוב, מאחר שהקנס הוא שממלא גם את הפונקציה של שמירה על ערכו הריאלי של הכסף שתכליתו היא ביטוחית סוציאלית ומהוה מקור לתשלום גמלאות (מעבר לפונקציה של הפצוי העונשי הגלומה בקנס, דהיינו שהקנסות הם תמריץ כלכלי לציות לחובת התשלום).
כך נקבע בעיניין עב"ל 10820-09-17 המוסד לביטוח לאומי - אריה מיזל (30.7.19) (להלן - עניין מיזל), מפי חברתי השופטת חני אופק-גנדלר, בסעיף 60 לחוות דעתה: "הצמדה – רכיב זה נועד לשמור על ערכו הריאלי של הכסף ולמנוע שחיקתו מחמת חלוף הזמן. ויתור על הפרישי הצמדה, וקביעה כי החוב ישולם בערכיו הנומינליים, מביאה לשחיקתה הריאלית של קרן החוב. שחיקה זו של קרן החוב אינה מובנת מאליה נוכח היות דמי הביטוח תשלום חובה, אותו קבע המחוקק הראשי, ותוצאה זו קשה בראי תכליתם הסוציאלית הייחודית של דמי הביטוח הלאומי, עליה עמדנו לעיל. משכך, שיקול הדעת בויתור על הפרישי הצמדה צריך להיות מופעל בזהירות רבה ביותר ביחס לויתור על ריבית או קנסות פיגורים. עוד אציין כי בעיניין סעד ובמסגרת הצורך בקידום ערכי צדק בגבייה חרף השהוי (שהיה שם גבוה מזה שבפנינו) המליץ בית המשפט העליון למדינה לשקול ויתור על רכיב הריבית והקנסות בלבד, ולא על רכיב הפרישי ההצמדה". ומן העבר האחר ניצב תשלום הקנס במלואו בשיעור הקבוע בחוק, כאשר תשלום קנס במהותו הוא תשלום, כנלמד מהמונח "קנס", הכולל אלמנט של פיצוי עונשי.
שומת הנכויים לשנת 2006 בעיניין ממן בעיניין ממן קבע בית הדין האיזורי כי חל שהוי בקביעת המוסד באשר לשומת הנכויים לגבי שנת 2006 - "לא ניתן הסבר מדוע ביקורת הנכויים לשנת 2006 הוצאה רק בשנת 2013 שכן ההסבר בדבר ביקורת נכויים של המל"ל שבאה בעקבות ביקורת נכויים של מס הכנסה לא חל לגבי שנת 2006... מסקנתנו היא כי יש מקום לבטל את שומת הנכויים לשנת 2006 מחמת שהוי". בעיניין זה אנו סבורים, בנגוד לנפסק על ידי בית הדין האיזורי, כי לא נפלה שגגה עת חויבה ממן בתשלום בגין שומת לשנת 2006.
...
שומת הניכויים לשנת 2006 בעניין ממן בעניין ממן קבע בית הדין האזורי כי חל שיהוי בקביעת המוסד באשר לשומת הניכויים לגבי שנת 2006 - "לא ניתן הסבר מדוע ביקורת הניכויים לשנת 2006 הוצאה רק בשנת 2013 שכן ההסבר בדבר ביקורת ניכויים של המל"ל שבאה בעקבות ביקורת ניכויים של מס הכנסה לא חל לגבי שנת 2006... מסקנתנו היא כי יש מקום לבטל את שומת הניכויים לשנת 2006 מחמת שיהוי". בעניין זה אנו סבורים, בניגוד לנפסק על ידי בית הדין האזורי, כי לא נפלה שגגה עת חויבה ממן בתשלום בגין שומת לשנת 2006.
לא למותר לציין בקשר לכך את שנקבע בעניין מיזל הנ"ל, דברים היפים אף לענייננו: "כאשר רשות מבקשת לפעול לגביית חוב (שהוא תשלום חובה) טרם חלוף התקופה בה היא מוגבלת מלעשות כן – יש לנקוט משנה זהירות טרם קביעה כי העיכוב בביצוע פעולה בתוך תקופה שהמחוקק קבע מאיין את אפשרות גביית החוב. זאת, בין אם החוב נתון להתיישנות המשפיעה על אפשרות הגשת תובענה ותקופה זו טרם חלפה (ענין תלמוד תורה) ובין אם החוב נתון למגבלה אחרת מכוח דין לעשית פעולה מינהלית לגבייתו שאינה התיישנות וזו טרם חלפה (ענין סער)". אשר על כן, נדחית טענת ממן לשיהוי ביחס לשומת הניכויים לשנת 2006.
סוף דבר – ערעורי המוסד מתקבלים בחלקם כמפורט לעיל, כך שעל חובת תשלום דמי הביטוח, יוטלו הפרשי פסיקת ריבית והצמדה  לפי חוק  פסיקת ריבית והצמדה, החל מהמועד בו קמה חובת תשלום דמי הביטוח (השלב הראשון), והחל ממועד עריכת השומה על ידי מס הכנסה (השלב השני) - חלף תשלום הקנס במלואו, עד לתשלומם של דמי הביטוח.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

ביום 24.4.2013, בסיום דיון בתיק ת"פ 4119-09, ההליך הפלילי שהתנהל נגד מר מזרחי (להלן: "ההליך הפלילי"), חזרה בה המאשימה מכתב האישום ומשכך זוכה מר מזרחי מכל האישומים נגדו, וכך נכתב בפרוטוקול הדיון: " ב"כ המאשימה: נוכח הערות בית המשפט ולאחר שבחנו שוב את חומר הראיות בהתאם לעדויות והחקירות שנשמעו במהלך דיון זה ובשל בחינת סיכונים וסכויים, הגענו להסכמה עם באי כח הנאשמים 1-2 של חזרה בהסכמה מכתב האישום לפי סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב) התשמ"ב-1982. לגבי הנאשם 3 [מר מזרחי – ו.ו.ל] אנו חוזרים בנו מכתב האישום לפי סעיף 94 (א) לחוק. הנאשמים מתחייבים שלא להגיש תביעת נזיקין או בקשה להוצאות הגנה כנגד גוף כלשהוא בגין תיק זה.
בית הדין האיזורי בקביעת סכום הפיצויים היתחשב, מחד בשיקולים לקולה וביניהם האפקט המצנן שעשוי להווצר לפנייה למישטרה ככל וייקבע סכום פיצויים גבוה; ניסיונו של מר ח'דר להגן על מקום עבודתו; למעשה מדובר בפירסום אחד, כלומר שיש לראות את הפנייה למעסיקה ולמשטרה כאחת; שמו של מר מזרחי לא הלך לפניו, זאת משבמסגרת ההליך עלו טענות שלא הופרכו על היתנהלות לא תקינה בעבר.
כלומר, טענתו של מר ח'דר היא שמשהוא פעל בהתאם לחובתו החוקית, קמות לו ההגנות הקבועות בסעיפים 15(2) ו-15(8) לחוק.
אולם, כידוע כלל זה אינו כלל הרמטי אשר אין לחרוג ממנו, ואכן כבר נקבע כי כאשר ערכאת העירעור סבורה כי קיים צורך להתערב בקביעות אלו בשל סתירה מהותית בעדויות או בראיות, אף חובה עליה להתערב בקביעות אלו [עב"ל (ארצי) 11488-12-21 המוסד לביטוח לאומי - אהרון ראובן (24.7.2022); ע"ע (ארצי) 34042-06-20 מוחמד כעאבנה – יאיר אזולאי (20.6.2022); ע"ע (ארצי) 1160-05-11 אלעד כהן - בוריס יעקובוב (6.6.2013)].
יתרה מכך, כבר נקבע בפסיקה כי נקודת המוצא בבחינת היתנהלות רשויות מוסמכות היא כי הרשות תיבדוק את המידע לפני שתנקוט בצעדים לפיו, קרי שכתב אישום לא היה מוגש מבלי שהיה ולו שמץ של ראייה בעיניין, כלומר שבעצם הגשת כתב האישום יש כדי ללמד שהיה קיים ולו חשד ממשי באשר לארוע השער.
...
כמובן, שאין בכך שהוגש כתב אישום כדי להוות תנאי שבלעדיו אין, כמו גם שאין בכך כדי להביא למסקנה בהכרח כי הפרסום הינו פרסום אמת, אך לטעמנו במקרה זה, עצם הגשת כתב האישום וביטולו בנסיבות אלו מהווה משקל במכלול הדברים.
וכך קבע בית המשפט העליון בבג"ץ 64/91 סלים חילף נ' משטרת ישראל, מז 653, 658: "אפילו נמסר מידע ללא ביסוס, החוק מניח כי הרשות תבדוק את המידע לפני שתנקוט צעדים על-פיו." על כן, לטעמנו לא עמד מר מזרחי בנטל לסתור את החזקה כי מר ח'דר פעל בתום לב בפרסום הדברים, ומשכך למר ח'דר עומדות ההגנות המנויות בסעיף 15 לחוק, כאמור לעיל.
סוף דבר משלמר ח'דר עומדות ההגנות הקבועות בסעיפים 15(2) ו-15(8) לחוק, דין הערעור בע"ע 36172-08-21 (ערעורו של מר ח'דר) להתקבל ודין הערעור בע"ע 6698-10-21 (ערעורו של מר מזרחי) להידחות, כך שהחיובים אשר נקבעו בפסק דינו של בית הדין האזורי בטלים.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

טענת התובעת התבססה על פסיקה הנוגעת לחובתה של חברת ביטוח פרטית לפרט את מלוא נימוקיה במכתב הדחייה (רע"א 10641/05 הפניקס נ' אסולין (4.5.06)), והן על פסיקת הנוגעת להתנהלות פקיד התביעות בנתבע.
נקדים ונאמר כי על הטענות הנוגעות לחובות המוטלות על חברת ביטוח פרטית הדוחה תביעה דינן להדחות, הן מן הטעם שכידוע דיני הביטוח אינם חלים על הביטוח הלאומי, ובעיקר מן הטעם שקיימת פסיקת ספציפית ומאוחרת של בית-הדין הארצי העוסקת באופן הניסוח של מכתבי דחייה, ובמשמעות של העדרו של נימוק זה או אחר מהמכתב, ומובן כי פסיקה זו הנה ההלכה המחייבת, ולא פסיקה מוקדמת יותר של בית המשפט העליון שעסקה בחוזי ביטוח פרטיים.
אשר לחובות המוטלות על פקידת התביעה – בעיניין זה הסתמכה התובעת בעיקר על פסק הדין בעיניין איידנוב שניתן לאחרונה (עב"ל 35969-11-20 איידינוב נ' המוסד לביטוח לאומי (9.1.22)), שממנו – כמו גם מהאסמכתאות הרבות המובאות בו במסגרת חוות-דעתה של כב' השופטת חני אופק גנדלר – אכן עולה כי "עקרונות בסיסיים של מנהל תקין" מחייבים את הנתבע להעלות את טענות ההגנה שלו בצורה ברורה כבר במכתב הדחייה.
עם זאת, בכל הנוגע לתוצאות הפגם, הרי שכפי העולה מסעיף 29 ואילך לחוות דעתה של כב' השופטת חני אופק גנדלר, התרופה במקרה של מחדל שכזה הנה ככלל פסיקת הוצאות, ולא הקניית זכות למבוטח אף שאינו עומד בדרישות הדין.
...
לעניין זה, מקובלת עלינו טענת הנתבע בסיכומו, לפיה התשתית העובדתית לה טוענת התובעת הינה לב ליבו של המחלוקת בתיק זה, וניתן למצוא לכך עיגון הן במכתב הדחיה – גם אם ניתן ונכון היה לנסחו באופן ברור ומפורט יותר – והן בכתב ההגנה.
אשר לבחינת התביעה לגופה – לאחר בחינת מסכת העדויות והראיות, וכן טענות הצדדים, הגענו לכלל מסקנה כי התובעת לא הוכיחה תשתית עובדתית המצדיקה, על פי הפסיקה, מינוי מומחה, וננמק: ראשית התובעת היתה העדה היחידה בהליך שלפנינו.
על מבוטח התובע הכרה שכזו לעמוד בתנאים שנקבעו בפסיקה לעניין זה. משלא עמדה בכך התובעת, אין מנוס מדחיית תביעתה.
סוף דבר נוכח כל האמור, מסקנתנו הברורה הינה כי התובעת לא הוכיחה תשתית עובדתית להכרה במסלול המיקרוטראומה, ועל כן דין התביעה להידחות כבר בשלב זה, ללא מינוי מומחה רפואי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

לפני תביעה לפצוי ניזקי גוף שנגרמו לתובע בתאונה מיום 10.7.2014, במהלך עבודתו במפעל הנתבעת 1; הארוע בו ניפצע התובע הוא תאונת עבודה שהוכרה על-ידי המוסד לביטוח לאומי.
חרף פרק הזמן הארוך מאוד – למעלה מתשעה חודשים, שחלף בין הגשת כתב-התביעה המתוקן לבין הגשת כתב-ההגנה המתוקן, לא צירפו הנתבעים חוות-דעת מומחים לכתב-ההגנה, בנגוד לחובתם לפי תקנות 127 ו-128(ב) בתקנות סדר הדין האזרחי משנת 1984 שחלו אז. לנתבעים ניתנו ארכות מפליגות להגיש חוות-דעת מומחים מטעמם בהחלטות מן הימים 24.2.2022, 27.6.2022, 28.9.2022 ו-30.1.2023.
על-גבי בקשת הנתבעים לדחות את הדיון ניתנה, עוד טרם תחילתו, החלטה זו: "אני מורה על הוצאת חוות-הדעת שצורפו לבקשה מן התיק. הן הוגשו שלא כדין תוך עשיית דין עצמית; הארכה הנדיבה האחרונה להגשתן תמה זה מכבר, ביום 9.3.2023 - על-פי החלטה מיום 2.3.2023; מאחר שלא הוגשו במועד - אף לא בתקופת הארכה, חל האמור שם, קרי, לא תנתן שהות נוספת להגשתן. בפסק-הדין אדרש לפסיקת הוצאות בשל היתנהלות הנתבעים, אשר כרוכה בהתעלמות מהוראות הדין ומהחלטות שיפוטיות". משום כך אני מחייבת את הנתבעים בתשלום הוצאות בסך של 5,000 ₪ לאוצר המדינה, ביחד ולחוד.
ודאי כך כאשר הוא עומד במריו למרות שניתנו לו הזדמנויות לא מעטות להשלים את שהחסיר במהלך הרגיל והתקין של היתנהלות דיונית.
הנתבעים ישלמו לתובע סך 125,000 ₪ בצרוף הוצאות משפט בגין אגרה בסך 712 ₪ אשר יישא הפרישי הצמדה וריבית כחוק מיום תשלום האגרה (11.11.2019) עד יום פסק-הדין ובצרוף שכ"ט עו"ד (כולל מע"מ) בסך 29,250 ₪ בערכי יום פסק-הדין (להלן יחד הסכום הפסוק).
...
הנתבעים ישלמו לתובע סך 125,000 ₪ בצירוף הוצאות משפט בגין אגרה בסך 712 ₪ אשר יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום תשלום האגרה (11.11.2019) עד יום פסק-הדין ובצירוף שכ"ט עו"ד (כולל מע"מ) בסך 29,250 ₪ בערכי יום פסק-הדין (להלן יחד הסכום הפסוק).
הנתבעים ישלמו לאוצר המדינה סך של 5,000 ₪.
הנתבעים ישלמו לתובע את הסכום הפסוק תוך שלושים יום מן המועד בו יומצא להם פסק-הדין; סכום שלא ישולם במועד יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום פסק-הדין ואילך עד מועד התשלום בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו