מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פסיקת הוצאות למרות שהבקשה לאישור תביעה ייצוגית שנדחתה

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מהלך הדברים לאחר ההחלטה וטענות הצדדים ביום 10.11.21 הגיש קוזליק "בקשה למזכירות בית המשפט להנפקת שובר תשלום" ובה טען שבהחלטה נקבע כי "על ב"כ המבקש, עו"ד אבי שטרית, לשלם לקופת המדינה סך של 100,000 ₪" ובקש "להנפיק שובר תשלום לעו"ד שטרית". ביום 15.11.21 הגיש קוזליק "בקשה להבהרה" ובה טען שבהחלטה נקבע כי "על ב"כ המבקש, עו"ד אבי שטרית, שייצג את הח"מ בהליך והיה למעשה הגורם הרלוואנטי לניהול התיק, בשונה מהמבקש, לשלם סך של 100,000 ₪ לקופת המדינה". לטענתו "למרות האמור" הנפיקה המזכירות שובר תשלום הממוען רק אליו, ולפיכך הוא מבקש "להנפיק את שובר התשלום הממוען לעו"ד אבי שטרית". ביום 16.11.21 הגישו עורכי הדין המייצגים: "בקשה לעיון מחדש בהחלטה בדבר השתת הוצאות על המבקשים". בבקשה זו נטען כי נשללה מעורכי הדין זכות הטיעון עובר להשתת החיוב האישי כנגדם, וכי בית המשפט נתפס לכדי טעות בשל אי ידיעתו את העובדות הנוגעות לפיטורי עו"ד שטרית על-ידי קוזליק על רקע אי הסכמתם לעניין הסכם הפשרה בתביעות הבנק בשל ההליך הייצוגי והעובדה כי ההסכם יפגע בחברי הקבוצה.
כך נפסק, למשל, בע"ע (ארצי) 48523-10-12 ירון בלו נ' אביב יעל דרומה בע"מ בפיסקה 87 (נבו, 07.05.17) (להלן: עניין בלו): "האפשרות של חיוב ב"כ המייצג בהוצאות עקב דחיית הבקשה לאישור תובענה כייצוגית נסמכת על המעמד העצמאי של ב"כ המייצג בהליך, כמי שנידרש לייצג את טובת הקבוצה בכללותה ואת אינטרס הציבור, בלא שקבל לכך ייפוי כוח מחברי הקבוצה וכן, על התפקיד המשמעותי שהוא ממלא בהתוויית ההליכים ולעיתים גם ביוזמה לפתוח בהם. תפקיד ההופך אותו לשותף להליך ולא רק מייצג בו." מעמדו של בא כח המייצג, במיוחד במצב של ניגוד עניינים בין האנטרס של המבקש לבין האנטרס של חברי הקבוצה, נדון בהרחבה על-ידי כב' השופט עופר גרוסקופף בת"צ (מרכז) 4263-03-11 אשל היאור בע״מ נ' חברת פרטנר תיקשורת בע״מ (נבו 05.04.12) (להלן עניין אשל היאור, שם, בפס' 23): "התפיסה לפיה המבקש/התובע המייצג אינו יכול להחליף כרצונו את בא הכוח המייצג משקפת מודל יחסים ייחודי לתובענות ייצוגיות, השונה ממודל היחסים המתקיים במקרה הרגיל בין מתדיין לעורך הדין המייצג אותו. מודל היחסים הרגיל בין מתדיין לעורך דינו הוא מודל יחסים אנכי, במסגרתו המתדיין הוא אדון ההליך, ועורך הדין הוא עושה דברו. לעומת זאת מודל היחסים המתקיים בתובענה הייצוגית בין המבקש/התובע המייצג לבין בא הכוח המייצג הוא מודל יחסים אופקי, במסגרתו יש להליך שני אדונים, שכל אחד מהם חיוני להצלחת התובענה: המבקש/התובע המייצג, מאחר שעילת התביעה האישית שלו היא בגדר נקודת משען ארכימדית לפי סעיף 4 לחוק תובענות ייצוגיות; בא הכוח המייצג, מאחר שהוא בעל המיקצוע האמון לפי סעיף 17 לחוק על ייצוג האינטרסים של כלל חברי הקבוצה (וזאת כבר מרגע הגשת הבקשה להכרה בתובענה כייצוגית).
ראשית, כפי שראינו, החוק מגדיר בנפרד את שני נושאי התפקידים (מבקש/תובע מייצג ובא כוח מייצג), ומחייב אישור פרטני של כל אחד מהם על ידי בית המשפט (לרבות הכרה באפשרות של אישור בא כוח מייצג למרות פסילת המבקש); שנית, וגם על כך עמדתי לעיל, סעיף 17 לחוק מטיל על בא הכוח המייצג חובת נאמנות כלפי הקבוצה כבר ממועד הגשת הבקשה להכרה בתובענה כייצוגית; שלישית, בשונה מהכלל הרגיל, לפיו בית המשפט פוסק שכר טירחה והוצאות רק לטובת המתדיין, ולא לטובת עורך הדין (ראו , בתובענה ייצוגית יש לבית המשפט סמכות לפסוק תשלום נפרד לכל אחד מנושאי התפקידים: שכר טירחה לטובת בא הכוח המייצג (ראו סעיף 23 לחוק תובענות ייצוגיות), וגמול לטובת המבקש/התובע המייצג (ראו סעיף 22 לחוק).
...
בעניין אשל היאור נגזרה ממודל זה המסקנה שלפיה, הודעת המבקש על הפסקת ייצוגו על ידי בא הכוח המייצג מפסיקה אמנם את יחסי ההרשאה הקיימים ביניהם אולם אין בה להביא לביטול מעמדו העצמאי של בא הכוח המייצג בתובענה הייצוגית.
המסקנה האופרטיבית האפשרית הנוספת הנגזרת ממודל זה קשורה לנושא החיוב בהוצאות, משיש במודל האמור להצדיק חיוב בהוצאות של ב"כ המייצג כשותף וכגורם עצמאי בהליך, בנסיבות מסוימות שבהן הבקשה לאישור התובענה כייצוגית נדחית.
לאור האמור לעיל אני קובעת, כהחלטה משלימה, כי קוזליק ועורכי הדין באי כח המייצגים יישאו בהוצאות שנפסקו לטובת אוצר המדינה, כך שקוזליק ישלם סך של 40,000 ₪ ועורכי הדין ישלמו (ביחד ולחוד ביניהם) סך של 60,000 ₪ נוספים.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המבקש דחה את טענות המשיבה ביחס ליכולתו לשמש תובע ייצוגי שעה שהוא מועסק במשרד באי כוחו וטען כי על פי הפסיקה, אין פסול בכך.
חרף הנתונים שמסרה המשיבה מהם עולה כי נשלחו דברי פירסומת ללקוחות שאינם מוגדרים כמאושרי דיוור, לא מצאתי לאשר את התובענה כייצוגית.
"בתי המשפט הבהירו, וחזרו והבהירו, כי הליך של תובענה ייצוגית אינו מכשיר מתאים לבירור טענה להפרות ספורדיות של החוק, הפרות שיש לצפות שיתרחשו מעת לעת אצל עוסקים (ראו ע"א 3948/11 חגי נ' פרטנר תיקשורת בע"מ [פורסם בנבו] (ניתן ב- 20.11.2012); ת"צ (מרכז) 33277-12-11 ליבוביץ נ' קרסו מוטורס בע"מ [פורסם בנבו] (פסק דין הדוחה בקשה לאישור תובענה כייצוגית ניתן ב- 14.5.2014); ת"צ (מרכז) 9582-05-13 גינר נ' חברת החשמל לישראל בע"מ [פורסם בנבו] (פסק דין הדוחה בקשה לאישור תובענה כייצוגית ניתן ב- 27.3.2016); ת"צ (מחוזי ת"א) 27578-08-15 דהרי נ' מנקס אונליין טריידינג בע"מ [פורסם בנבו] (פסק דין הדוחה בקשה לאישור תובענה כייצוגית ניתן ב- 22.1.2017 ע"י השופטת אסתר נחליאלי חיאט))" (ראו ת"צ (מרכז) 24969-06-15 ואלריה לוין נ' ישראייר תעופה ותיירות בע"מ (פורסם במאגר משפטי)).
אשר להוצאות המשפט: ככלל, כאשר תובענה המוגשת נגד בעל דין נדחית, יש לפסוק לטובתו הוצאות.
חרף זאת, אין מקום לפסיקת הוצאות לטובת המשיבה.
...
אשר להוצאות המשפט: ככלל, כאשר תובענה המוגשת נגד בעל דין נדחית, יש לפסוק לטובתו הוצאות.
לאור כל האמור, לא מצאתי ליתן צו להוצאות.
המזכירות תשלח החלטתי לצדדים ותעדכן את פנקס התובענות הייצוגיות.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עם זאת, וחרף העמדות השונות שהובעו, אין לקבוע כי נכון למצב הדין הנוכחי אין משמעות לשאלה מיהו מבקש אישור התובענה כייצוגית, ואף שאין לכחד כי יש חשיבות רבה לב"כ המבקשים כ'שחקן' בהליך הייצוגי, פעמים רבות מבקש האישור הוא דוקא יוזם ההליך והרוח החיה מאחורי ייזום הגשת בקשת האישור.
"הלכה היא כי על בית המשפט לנהוג במתינות בבואו להטיל הוצאות בגין דחיית בקשות לאישור תובענה ייצוגית... ואולם, כלל זה אינו חל לגבי מקרים בהם מוגשת בקשת סרק בחוסר תום לב. במקרים כאלה חשוב להרתיע בדרך של פסיקת הוצאות ריאליות מפני ניצול לרעה של מוסד התובענה הייצוגית" (ע"א 2729/14 ארומה אספרסו בר בע"מ נ' נג'ם, פסקה 5 (24.3.2016)).
...
כאשר בית המשפט מגיע לכלל מסקנה כי התנאים לעיל ההכרחיים לאישור תובענה כייצוגית לא מתקיימים, מסור לו שיקול הדעת לבחון האם בנסיבות העניין יש להורות על דחיית התובענה כייצוגית או שמא יש להורות על אישור התובענה כייצוגית תחת שימוש בסמכות בית המשפט להורות על החלפת תובע מייצג ו/או בא כוחו (ראו: רע"א 3698/11 שלמה תחבורה (2007) בע"מ נ' ש.א.מ.ג.ר. שירותי אכיפה בע"מ, פסקאות מ-מב (6.9.2017) (להלן: "עניין שלמה תחבורה"); ע"א 2718/09 "גדיש" קרנות גמולים בע"מ נ' אלסינט בע"מ, פסקה 22 (28.5.2012)) (בענייננו אף הציעו המבקשים עצמם להחליף את המבקשים בתובעים מייצגים אחרים כשהבינו את משמעות ההתנהלות (סעיף 16 לסיכומי התשובה מטעם המבקשים)).
לטעמי, לא מדובר בענייננו בהסתלקות גרידא מטעמי טעות סתמית ואני סבורה כי יש לעובדה שהוגש הליך אחר שהסתיים באופן שהסתיים משמעות משפטית כבדת משקל במישור האיסור על התנהלות של שימוש לרעה בהליכי משפט.
סיכום ומסקנות בהתאם לאמור לעיל, ובהינתן שלאחר שעיינתי בבקשת האישור ובטענות הרבות והסתמיות שנכללו בה, ולאחר שגם לגוף הדברים מצאתי כמו כבוד השופט גרוסקופף לעיל כי "דרך פעולה זו של הבנק היא בהתאם לאמור בתעריף ובהתאם לדין וממילא אין מקום לניהול תובענה כנגד הבנק בעניין זה" (עניין שאולי) ולא הוצגה כל הוראה שבדין האוסרת על המשיבים לפעול כפי שהם פועלים הרי שהתרשמתי כי אין מדובר בבקשה המגלמת אינטרס ציבורי כלשהו עד כדי תמיכה בהמשך בירורה, שבעתיים כך לאור התנהלות המבקשים כמתואר בפירוט בהחלטה דנא, ומשכך אני דוחה את בקשת האישור.

בהליך בש"מ (בש"מ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

המבקשת טענה כי מאחר שזהו הדין שנקבע ביחס למקרים של הסתלקות של תובע מרצונו, הרי שאין לפסוק גמול ושכר טירחה במקרה של דחיית בקשה לאישור תובענה ייצוגית.
על כן, המבקשת ביקשה להאריך את המועד, על מנת שתוכל לערער על פסיקת ההוצאות.
למעלה מן הצורך אוסיף עוד כי לא מצאתי שהרלוונטיות של הקביעות בעיניין אומ"ץ לפסק הדין נושא ההליך הנוכחי הן במידה כזו המצדיקה את הארכת המועד חרף חלוף הזמן כאמור.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בטענות הצדדים שוכנעתי כי דין הבקשה להידחות.
על כן, הבקשה נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נטען כי מבדיקת תדפיסי תנועות חשבון הארנונה שהופקו ע"י הערייה (נספח י' לבקשת האישור) עולה כי הערייה השיבה את כספי הארנונה בצרוף הצמדה בלבד למרות שהיה עליה להעביר את הזיכוי גם בצרוף הפרישי ריבית.
לאחר עיון בטענות הצדדים, הגעתי למסקנה ולפיה דין הבקשה לאישור להדחות, הגם שתביעתן האישית של המבקשות מוצדקת וזאת מהנימוקים כדלקמן: המסגרת הנורמאטיבית הכללית ביחס לבקשה לאישור תובענה ייצוגית: א) אזכיר מושכלות יסוד ולפיהם התנאים לאישור תובענה ייצוגית קבועים בסעיפים 3, 4 ו- 8 לחוק תובענות ייצוגיות.
באשר לפסיקת הוצאות: לאור התוצאה ולפיה הבקשה לאישור נדחית ובכל זאת התברר כי תביעה האישית מוצדקת.
...
בסיכומו של דבר, לא עלה בידי המבקשות להוכיח שעניינן אינו עניין פרטי, אלא התנהלות מעוולת של העירייה תוך הפרת הסיפא של סעיף 6 לחוק הרשויות המקומיות והודעת החדילה שניתנה על ידה בתובענה הייצוגית הראשונה.
לסיכום: לאור האמור לעיל, דין הבקשה לאישור התובענה כתובענה ייצוגית להידחות, הגם שעילת התביעה האישית התבררה כמוצדקת.
באשר לפסיקת הוצאות: לאור התוצאה ולפיה הבקשה לאישור נדחית ובכל זאת התברר כי תביעה האישית מוצדקת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו