מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פסיקת הוצאות אישיות בגין בקשת סרק לתביעה ייצוגית

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 8.6.21 הוגשה הבקשה מושא החלטה זו. בה צוין כי הגם שכל צד בטוח בצדקת טענותיו, המבקשים הגיעו לכלל מסקנה, כי בבקשת האישור (כמו גם בתביעות האישיות) טמונים קשיים לא מבוטלים, זאת בשים לב, לטענות המשיבות בתשובות מטעמן כי בשנים שחלפו מאז הגשת בקשת האישור, נפסקו מספר פסיקות, אשר הביאו לשינוי במצב המשפטי הנוהג.
על כן, ולנוכח מכלול הסכויים והסיכונים הכרוכים בניהול ההליך הגיעו המבקשים להחלטה שלא לנהלו והם מבקשים לחזור בהם על דרך הסתלקות בהתאם להוראות סעיף 16 לחוק תובענות ייצוגיות, תשס"ו-2006 הן מהבקשה לאישור והן מהתביעות האישיות, ללא צו להוצאות.
זאת על מנת, כך נראה, שלא לעודד הגשת בקשות סרק לאישור תובענה ייצוגית (כאמור בסעיף 3 לפסק הדין בעיניין יערי).
...
ביום 8.6.21 הוגשה הבקשה מושא החלטה זו. בה צוין כי הגם שכל צד בטוח בצדקת טענותיו, המבקשים הגיעו לכלל מסקנה, כי בבקשת האישור (כמו גם בתביעות האישיות) טמונים קשיים לא מבוטלים, זאת בשים לב, לטענות המשיבות בתשובות מטעמן כי בשנים שחלפו מאז הגשת בקשת האישור, נפסקו מספר פסיקות, אשר הביאו לשינוי במצב המשפטי הנוהג.
דיון והכרעה לאחר ששקלנו את האמור בבקשת ההסתלקות המוסכמת הגענו לכלל מסקנה כי יש להיעתר לה. הסתלקות מהליך ייצוגי, כחלק מהסכמה בין המבקשים למשיבות, נבדלת מהסכם פשרה רגיל, בכך שאינה יוצרת מעשה בית דין כלפי כלל חברי הקבוצה אלא רק כלפי המבקשים המייצגים המסוימים.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

המשיב מבקש להטיל הוצאות אישיות על ב"כ המבקשות בטענה כי הגיש בקשת סרק וכי ב"כ המבקשות משתמש בהליך המשפטי לרעה.
בהתאם להלכה הפסוקה, בשונה מהליך הדיון הנפרד המקובל בבקשה לסילוק על הסף של תובענות, לפי תקנות 100 ו-101 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984, הרי שבתובענות ייצוגיות, ככלל, אין לידון בבקשה לסילוק על הסף של בקשה לאישור תובענה ייצוגית בנפרד מדיון בבקשה לאישור הגשת התובענה הייצוגית, שהרי מדובר בהליך סינון מקדמי בתוך הליך מקדמי (ר' למשל רע"א 2022/07 הבנק הבנלאומי הראשון לישראל בע"מ נ' אר-און השקעות בע"מ (13.8.2007); רע"א 7096/11 עופר קומם נ' שמואל רוזובסקי (ניתן ביום 28.8.2012)).
...
אין בידי לקבל את עמדתן של המבקשות כי לאחר שלב אישור התובענה הייצוגית, וקבלת מענה מפורט מטעם המשיב, קיום הליך גילוי המסמכים, תשובות לשאלונים וחקירת עדים – המבקשות תבססנה את טיעוניהן.
נוכח המסקנה בדבר סילוק על הסף, איני נדרשת לשאלת הסמכות העניינית.
סוף דבר- אני מורה על מחיקת הבקשה לאישור התובענה הייצוגית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אין למבקש עילת תביעה אישית לתשלום שעות נוספות ברמה השבועית – משום שהמבקש מיתעלם משעות ההפסקה שאינן חלק משעות העבודה והמבקש קיבל את מלוא הגמול המגיע על פי דין.
גודל הקבוצה אינו מצדיק הגשת תביעה ייצוגית; לא הוצגה כל ראיה לפיה עילות התביעה מתקיימות בעיניין כלל חברי הקבוצה; עילות התביעה אינן מתאימות לדון בתביעה ייצוגית משום שעילות התביעה מצריכות לבחון באופן פרטני כל עובד ועובד ונסיבותיו הקונקרטיות; הסעד המבוקש שונה לחלוטין מעובד לעובד; המבקש לא המציא ראיות התומכות בתביעתו; הגשת התובענה הייצוגית אינה עדיפה מהגשת תביעות אישיות ואינה מוצדקת או הוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות העניין; המבקש אינו מסוגל לייצג ולנהל את עינייני חברי הקבוצה בדרך הולמת ובתום לב כנדרש.
עם זאת, סעיף 22(ג)(1) לחוק תובענות ייצוגיות קובע, כי בית המשפט רשאי, במקרים מיוחדים ומטעמים מיוחדים שירשמו, "לפסוק גמול למבקש או לתובע המייצג אף אם לא אושרה התובענה הייצוגית או שלא ניתנה הכרעה בתובענה הייצוגית לטובת הקבוצה". בפסיקת בית המשפט העליון בע"א 8114/14 מרקיט מוצרי ייעול בע"מ נ' סונול ישראל בע"מ (22.8.2018) (להלן: "עניין מרקיט") נקבע כי הסתלקות מתוגמלת היא אפשרית ולבית הדין שיקול דעת האם להעתר לבקשות בנידון במקרים מתאימים, לאחר ששוכנע, כי "התובענה הראתה עילת תביעה לכאורה", וכי התובע המייצג ובא-כוחו לא נקטו בהליך סרק.
כאשר מדובר בפסיקת שכר טירחה יש להיתחשב בהוצאות שהוציא בא הכוח המייצג, האופן שבו ניהל את ההליך, הפער בין הסעיפים שהתבקשו בבקשה לבין הסעדים שנפסקו לטובת הקבוצה.
...
עם זאת, סעיף 22(ג)(1) לחוק תובענות ייצוגיות קובע, כי בית המשפט רשאי, במקרים מיוחדים ומטעמים מיוחדים שירשמו, "לפסוק גמול למבקש או לתובע המייצג אף אם לא אושרה התובענה הייצוגית או שלא ניתנה הכרעה בתובענה הייצוגית לטובת הקבוצה". בפסיקת בית המשפט העליון בע"א 8114/14 מרקיט מוצרי ייעול בע"מ נ' סונול ישראל בע"מ (22.8.2018) (להלן: "עניין מרקיט") נקבע כי הסתלקות מתוגמלת היא אפשרית ולבית הדין שיקול דעת האם להיעתר לבקשות בנדון במקרים מתאימים, לאחר ששוכנע, כי "התובענה הראתה עילת תביעה לכאורה", וכי התובע המייצג ובא-כוחו לא נקטו בהליך סרק.
בהתאם לחוק ולפסיקה משהגיעה הערכאה הדיונית למסקנה כי יש לפסוק גמול ושכר טרחה במסגרת הסתלקות, יש לעשות כן לאור העקרונות המנחים הקבועים בסעיפים 22 ו-23 לחוק תובענות ייצוגיות.
סוף דבר הבקשה להסתלקות מתקבלת, וכך גם הבקשה לפסיקת גמול ושכר טרחה.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד צוין כי במהלך חקירת המצהיר מטעם המבקשת בישיבת ההוכחות שהתקיימה ביום 31.10.21 נחשף כי המבקשת אינה מקיימת עוד פעילות עסקית ממשית ונוכח דברים אלה מתעורר ספק כבד בדבר יכולתה לשלם בבוא העת את הוצאות המשיבה בהליך וקיים חשש ממשי שהמשיבה צפויה לעמוד בפני שוקת שבורה שעה שתבקש להפרע מהמבקשת בגין הוצאותיה (ר' בהרחבה סעיפים 1–6).
ברע"א 4381/17 תועלת לציבור נ' בנק הפועלים ואח' (פורסם בנבו, 2.10.17) נפסקה ההלכה ביחס לפסיקת הוצאות בהליך של תובענה ייצוגית, ונקבע בין היתר כדלקמן: בבוא בית המשפט לפרש את תקנה 2(ו) לתקנות תובענות ייצוגיות, הקובעת כי רק "מטעמים מיוחדים" ניתן יהיה להתנות את הדיון בבקשה לאישור תובענה ייצוגית בהפקדת ערובה להוצאות הנתבע, עליו לתת את הדעת על ההסדרים הכלליים שעניינם חיוב תובע בהפקדת ערובה.
כפי שציינתי לאחרונה (רע"א 7221/16 הטכניון נ' מילגרום, [פורסם בנבו] פסקה 3 (13.9.2017)), הסטאנדרט המחמיר ביחס לחברה בערבון מוגבל נועד למנוע שימוש פסול באישיותה המשפטית הנפרדת כדי להמנע מתשלום הוצאות לנתבע – ומשקף תפיסה לפיה זכות הגישה לערכאות של חברה, שהיא אישיות משפטית נטולת קיום "טבעי", משמעותית פחות.
בפן המהותי, על הנתבע המבקש לסטות מן הכלל ולחייב את מבקש האישור בהפקדת ערובה להצביע על עמידה במבחן האינטגרטיבי, המורכב מן הקריטריונים הבאים: לבקשת האישור סכויים דלים; חשש ממשי כי לא ניתן יהיה לגבות את הוצאות המשפט מן המבקש; והתנהלות בלתי ראויה של מבקש האישור, המעצימה את הפגיעה בזכות הנתבע לגביית הוצאות המשפט ובאנטרס הציבור למנוע תביעות סרק.
...
סוף דבר בפרשת קונדור תעשיות לעיל נקבע בין היתר כי: כידוע, החלטה בדבר הפקדת ערובה, ובדבר שיעורה, להבטחת הוצאות הנתבע, הן מסוג ההחלטות המסורות לשיקול דעתה הרחב של הערכאה הדיונית.
בסופו של יום ובהינתן כל האמור מעלה באתי לכלל מסקנה כי לא עלה בידי המשיבה להציג בפני בית המשפט "מסה קריטית" העולה כדי 'טעמים מיוחדים' המצדיקים חיובה של המבקשת בהפקדת ערובה בשלב זה של הדיון.
הנני מחייב את המשיבה בהוצאות הבקשה בסך כולל של 7,500 ₪אשר ישולמו עד ליום 10.3.22.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כמו כן, נטען כי מאחר שהמבקשים נמנים עם "קבוצת סמוחה", המגישה עשרות רבות של בקשות לאישור כנגד בנקים שונים, אזי כשם שבכל מיזם עסקי ישנם לא רק סכויים אלא גם סיכונים, על הקבוצה לצפות לחיוב בהוצאות ריאליות משמעותיות בגין הפסדיה.
לטענתם, על פי הפסיקה, לשם השמירה על מוסד התובענות הייצוגיות, יש להמנע מפסיקת הוצאות נגד מבקשים שבקשתם נדחתה, למעט במקרים של בקשות סרק.
תביעותיהם האישיות של המבקשים נדחות.
...
ביום 7.6.2021 התקיים בפניי דיון קדם משפט, בסופו ניתנה החלטתי לפיה לאור טענת המבקשים כי אין דין המרת מט"ח כדין העברת מט"ח, תערך פנייה במסגרת ההליך דנן לרגולטור על מנת שיחווה דעתו האם עמדתו שהובעה בעניין אופנהיים, באשר לפרשנות התעריפון המלא בקשר להעברת מט"ח (בהתייחס לשאלה "האם כאשר התעריפון המלא קובע כי עמלה מסוימת המתייחסת להעברה ו/או לטיפול אחר במטבע חוץ צריכה להיקבע במבנה של אחוז (מינימום מקסימום), רשאי הבנק לקבוע בתעריפון הבנק את אותה עמלה בתצורה הכוללת מספר סכומי מינימום התלויים בגובה הפעולה או עמלת מינימום בתוספת הנחות בגין פעולות בסכומים נמוכים") - שרירה וקיימת גם כאשר מדובר בהמרת מט"ח. ביום 28.6.2021 התקבלה עמדת הרגולטור, המפקח על הבנקים, ולפיה בכל הנוגע לשירות "עמלת חליפין", מכוח פרט (1) לחלק 5 לתעריפון המלא, הקבוע בתוספת הראשונה של כללי הבנקאות (שירות ללקוח) (עמלות), תשס"ח-2008, מתאפשר לבנקים לקבוע שני סוגים של תתי-שירותים בהתאם לשיקול דעתם, ובלבד שבכל שירות יוצג המחיר במבנה של "...אחוז (מינימום, מקסימום)", כאשר בתוך שני הסוגים של תתי-השירותים, רשאים הבנקים לקבוע מדרגות מחיר.
לאור התרשמותי מטענות הצדדים בהליך, ובהתחשב במידה רבה בעמדתו הברורה של המפקח על הבנקים שהוגשה בתיק דנן, במסגרתה הבהיר כי עמדתו בעניין אופנהיים רלוונטית גם לעניין שירות עמלת חליפין, וכי במסגרת שני סוגי תתי-השירותים שרשאים הבנקים לקבוע, כך שבכל שירות יוצג המחיר במבנה של אחוז מינימום ואחוז מקסימום, רשאים הם לקבוע מדרגות מחיר, סבורני כי מתייתר הצורך בהמשך בירורה של בקשת האישור כנגד המשיבים.
סוף דבר - בקשת ההסתלקות מאושרת.
תביעותיהם האישיות של המבקשים נדחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו