נטען כי בנושא פרשנות ההסכם, הממונה נתלה באופן הרמטי בהחלטתו לדחות את התביעה המתוקנת על "מעשה בית דין" שנוצר עם פסיקת בית הדין הרבני הגדול שביטל את החיוב במזונות.
"
בית הדין הארצי עמד על פרושו של סעיף 38(א) לחוק הגימלאות בע"ע (ארצי) 20819-03-13 תמם - מדינת ישראל, הממונה על תשלום הגימלאות, 24.02.2015:
"על פי סעיף זה "לעניין חוק זה", כלומר לעניין -חוק הגימלאות- דינה של אשה שהתגרשה מבעלה, וזה התחייב בתשלום מזונותיה על פי פסק דין או על פי הסכם בכתב, רואים אותה, לעניין הזכויות הקשורות במותו לעניין חוק הגימלאות, כאילו לא התגרשה ממנו, ובילבד שאם תגיע לה קצבה, היא לא תעלה על סכום המזונות שנתחייב בו בעלה בחייו.
עוד נטען כי החלטת הממונה שהתשלום העתי נוגע להסדר הרכושי אינה מתיישב עם העובדה שהמנוח לא יכול היה להתחייב, מכוח זכאותו לפנסיה, לתת מכספים אלה עבור רכוש אותו הוא חייב לה.
בנוסף, המערערת טענה שבנה ביקש מעו"ד ספראי לרשום מפורשות בהסכם כי מדובר בחיוב עבור מזונות, אלא שלטענת עו"ד ספראי לא היה ניתן לרשום זאת מאחר שבית המשפט לעינייני מישפחה לא היה מאשר הסכם שכזה, לאור החלטת בית הדין הרבני הגדול (סעיף 18 ב(ט) לסיכומי המערערת).
קבלת עמדת המערערת כיום משמעה עקיפת החלטתו המפורשת של בית הדין הרבני, אשר אושרה בבג"צ.
בחינת החלטת הממונה באספקלריה של הדין המינהלי
סמכות בית הדין לבחון את תקינות החלטת הממונה על הגימלאות, נקבעה בסעיף 43 לחוק הגימלאות:
"(א) תובע הרואה עצמו נפגע על ידי החלטה או החלטת בינים של הממונה, רשאי לערער עליה לפני בית דין איזורי כמשמעו בחוק בית הדין לעבודה, תשכ"ט-1969.
בנגוד לטענת המערערת, הממונה לא השתית את החלטתו על סעיף 17 לפסק דינו של בית הדין האיזורי (בנגוד להנחיית בית הדין הארצי), אלא דן בנתונים העובדתיים שעמדו בפניו ואלה אינם מנותקים מכלל ההליכים שקדמו להחלטתו, במיוחד כאשר טענות המערערת התמצו בפרשנות ההסכם שנחתם ככזה המהוה חיוב מזונות.
...
התמונה הכוללת העולה מהראיות שהוצגו, שהן אותן ראיות שהיו לפני הממונה, מובילה למסקנה זהה, לפיה ההסכם עליו המערערת מסתמכת אינו הסכם מזונות ומשום כך אינה זכאית לגמלת שארים מהמשיבה, על יסוד הוראת סעיף 38(א) לחוק הגמלאות.
מעבר לכך יש להדגיש, כי מקום בו מדובר בכספי הקופה הציבורית, גם אם לטעמנו הממונה פעל מנקודת מוצא שגויה, אין זה סביר שהמערערת תוכר כזכאית לגמלה רק על יסוד פגם בשיקול הדעת של הרשות המנהלית.
לאור כל המפורט לעיל, לא מצאנו שנפלה טעות בהחלטת הממונה, ודין הערעור להידחות.