מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פסילת ראיה לא רלוונטית במשפט

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

בעיניין זה עולה השאלה, האם היתנהלותו של התובע מובילה לדחייה כוללת של עדתו ? בע"א 765/18 שמואל חיון נגד אלעד חיון (01.05.2019)‏‏ נקבע: "סבורני, כי שקרים אלו של בעל דין הנוגעים לעניינים המצויים בליבת המחלוקת – הם לבדם – צריכים היו לשמש בסיס לדחיית תביעתו ללא צורך בניתוח ראיות נוספות. דחיית התביעה בשל שקרים אלו הייתה – ועודנה – תוצאה מתחייבת לנוכח שלושה כללים שעניינם פרוצידורה וראיות. מדובר בכללים ידועים ומושרשים, אך הפעלתם נתונה במידה רבה לשיקול דעתה של הערכאה הדיונית, ומסיבה זו – כך נראה לי – היא לא יצרה עדיין נורמות כלליות ותקדימים מחייבים. כאן המקום להציג כללים אלו ולעמוד על טיבם, ראשון-ראשון, ואחרון-אחרון. מבין כללים אלו, הכלל הבסיסי והעתיק ביותר הוא חזקה ראייתית הקובעת כי מי שמשקר ביודעין בדבר אחד, משקר בכל עדותו: Falsus in Uno, Falsus in Omnibus. חזקה זו מהוה חלק מהמשפט המקובל האנגלי שמשמש מסד לדיני הראיות הנהוגים במקומותינו. היא עברה גלגולים שונים ורוככה במרוצת השנים. מעמדה כחזקה חלוטה שאינה ניתנת לסתירה ניטל ממנה זה מכבר, וכיום היא משמשת חזקה שבשיקול הדעת, שהפעלתה תלויה בשום שכל של הערכאה הדיונית...הפעלתה של חזקה זו (להלן: חזקת השקר) במקרהו של בעל דין אשר מוסר ביודעין עדות שקרית בנושא מרכזי להתדיינות, המצוי בליבת המחלוקת, הנה ברורה ומובנת מאליה. ברוב רובם של מקרים כאלה, אם נכריע את הדין לחובתו של בעל דין ששיקר – וזאת, אף מבלי לנתח ראיות אחרות – לא נטעה. הסתמכות על חזקת השקר יכול שתובילנו להחלטה לא נכונה במקרים חריגים שבחריגים (אם לא נאמר זניחים). המשאבים השפוטיים שאותם יש להשקיע כדי לאתר את המקרים הללו ולהגיע לחקר האמת גם בהם, יהיו כרוכים בעלויות מוגזמות מבחינה חברתית. עלויות אלו תהיינה גבוהות יותר מהמחיר של טעות בקביעת עובדות באותם מקרים חריגים שבחריגים. אשר על כן, הפעלתה השיטתית של חזקת השקר תמזער את העלות החברתית הכוללת של טעויות ושל האמצעים השפוטיים שנועדו למנען – תוצאה רצויה לכל הדיעות, שכל מערכת משפטית צריכה לשאוף להגיע אליה...". מנגד: בע"א 9073/15 פלוני נגד "כלל" חברה לביטוח בע"מ (04.09.2017)‏‏ נקבע: "במסגרת הנקודה השלישית יש לחדד כי שקריו של תובע אינם חוסמים את דרכו כשלעצמם. אין חזקה חלוטה לפיה יש לדחות את גירסתו של תובע שקרן, ושיקולי מדיניות משפטית אינם תומכים בדחיית תביעה רק לנוכח שקריו של תובע. השקרים מתבטאים במשקל שיש לתת לראיותיו – אם לעדותו שלו ואם לראיות אחרות שהציג, בתלות בנסיבות המקרה. אולם אם גירסתו של התובע מוכחת במידה הדרושה באמצעות ראיות מהימנות – יש לקבל את גירסתו חרף שקריו. התרופה להתנהלות דיונית נפסדת מעין זו יכולה להיות, למשל, במישור פסיקת ההוצאות. אך בסופו של יום, על ההכרעה בתביעה גופא להעשות על פי התשתית הראייתית שהונחה, על מה שיש בה ועל מה שאין בה. כך נעשה גם כאן. היתנהלותו של המערער לא נזקפה לחובתו, כשלעצמה, בעת ההכרעה בעירעור. הפסול שנפל בה בא לידי ביטוי ביכולתו להוכיח את עמדתו או להנות מן החריג הדיוני של העברת נטל ההוכחה." וכן: בע"א (מחוזי תל אביב-יפו) 3203/01 מנורה חברה לביטוח בע"מ נגד חאג' יחיא ראג'י (13.02.2005)‏‏: "המערערות אינן חולקות על הממצא העובדתי האמור, שהרי בית משפט קמא אימץ למעשה את טיעוניהן בסיכומים...אלא שלשיטתן של המערערות, כך יש להבין, קיים מעין כלל "פסלות ראייתי אוטומאטי": משדחה בית המשפט את גרסת המשיב, עליו לדחות מניה וביה את תביעתו.
במענה לשאלות שנשאל השיב, כדלקמן: הוא נישאל "אילו הוראות ניתנו לתובע לגבי אופן ביצוע העבודה והשיב: "לעבוד בזהירות, להיות ממוקד". וכן נישאל מתי נודע לך לראשונה על התאונה בה נפגע התובע והשיב: "מיד לאחר קרות התאונה". הוא נישאל האם התובע עבר הדרכות בטיחות והשיב: "כן. הן הועברו על-ידי בכל עבודה שמצריכה זהירות". הוא התבקש לצרף את הוראות ההפעלה למכשיר המדובר והשיב: "לא רלוואנטי". נציג הנתבעת 1 העיד במשפט (עמוד 12 שורה 18 והלאה).
...
בעניין זה עולה השאלה, האם התנהלותו של התובע מובילה לדחייה כוללת של עדתו ? בע"א 765/18 שמואל חיון נגד אלעד חיון (01.05.2019)‏‏ נקבע: "סבורני, כי שקרים אלו של בעל דין הנוגעים לעניינים המצויים בליבת המחלוקת – הם לבדם – צריכים היו לשמש בסיס לדחיית תביעתו ללא צורך בניתוח ראיות נוספות. דחיית התביעה בשל שקרים אלו הייתה – ועודנה – תוצאה מתחייבת לנוכח שלושה כללים שעניינם פרוצדורה וראיות. מדובר בכללים ידועים ומושרשים, אך הפעלתם נתונה במידה רבה לשיקול דעתה של הערכאה הדיונית, ומסיבה זו – כך נראה לי – היא לא יצרה עדיין נורמות כלליות ותקדימים מחייבים. כאן המקום להציג כללים אלו ולעמוד על טיבם, ראשון-ראשון, ואחרון-אחרון. מבין כללים אלו, הכלל הבסיסי והעתיק ביותר הוא חזקה ראייתית הקובעת כי מי שמשקר ביודעין בדבר אחד, משקר בכל עדותו: Falsus in Uno, Falsus in Omnibus. חזקה זו מהווה חלק מהמשפט המקובל האנגלי שמשמש מסד לדיני הראיות הנהוגים במקומותינו. היא עברה גלגולים שונים ורוככה במרוצת השנים. מעמדה כחזקה חלוטה שאינה ניתנת לסתירה ניטל ממנה זה מכבר, וכיום היא משמשת חזקה שבשיקול הדעת, שהפעלתה תלויה בשום שכל של הערכאה הדיונית...הפעלתה של חזקה זו (להלן: חזקת השקר) במקרהו של בעל דין אשר מוסר ביודעין עדות שקרית בנושא מרכזי להתדיינות, המצוי בליבת המחלוקת, הינה ברורה ומובנת מאליה. ברוב רובם של מקרים כאלה, אם נכריע את הדין לחובתו של בעל דין ששיקר – וזאת, אף מבלי לנתח ראיות אחרות – לא נטעה. הסתמכות על חזקת השקר יכול שתובילנו להחלטה לא נכונה במקרים חריגים שבחריגים (אם לא נאמר זניחים). המשאבים השיפוטיים שאותם יש להשקיע כדי לאתר את המקרים הללו ולהגיע לחקר האמת גם בהם, יהיו כרוכים בעלויות מוגזמות מבחינה חברתית. עלויות אלו תהיינה גבוהות יותר מהמחיר של טעות בקביעת עובדות באותם מקרים חריגים שבחריגים. אשר על כן, הפעלתה השיטתית של חזקת השקר תמזער את העלות החברתית הכוללת של טעויות ושל האמצעים השיפוטיים שנועדו למנען – תוצאה רצויה לכל הדעות, שכל מערכת משפטית צריכה לשאוף להגיע אליה...". מנגד: בע"א 9073/15 פלוני נגד "כלל" חברה לביטוח בע"מ (04.09.2017)‏‏ נקבע: "במסגרת הנקודה השלישית יש לחדד כי שקריו של תובע אינם חוסמים את דרכו כשלעצמם. אין חזקה חלוטה לפיה יש לדחות את גרסתו של תובע שקרן, ושיקולי מדיניות משפטית אינם תומכים בדחיית תביעה רק לנוכח שקריו של תובע. השקרים מתבטאים במשקל שיש לתת לראיותיו – אם לעדותו שלו ואם לראיות אחרות שהציג, בתלות בנסיבות המקרה. אולם אם גרסתו של התובע מוכחת במידה הדרושה באמצעות ראיות מהימנות – יש לקבל את גרסתו חרף שקריו. התרופה להתנהלות דיונית נפסדת מעין זו יכולה להיות, למשל, במישור פסיקת ההוצאות. אך בסופו של יום, על ההכרעה בתביעה גופא להיעשות על פי התשתית הראייתית שהונחה, על מה שיש בה ועל מה שאין בה. כך נעשה גם כאן. התנהלותו של המערער לא נזקפה לחובתו, כשלעצמה, בעת ההכרעה בערעור. הפסול שנפל בה בא לידי ביטוי ביכולתו להוכיח את עמדתו או ליהנות מן החריג הדיוני של העברת נטל ההוכחה." וכן: בע"א (מחוזי תל אביב-יפו) 3203/01 מנורה חברה לביטוח בע"מ נגד חאג' יחיא ראג'י (13.02.2005)‏‏: "המערערות אינן חולקות על הממצא העובדתי האמור, שהרי בית משפט קמא אימץ למעשה את טיעוניהן בסיכומים...אלא שלשיטתן של המערערות, כך יש להבין, קיים מעין כלל "פסלות ראייתי אוטומטי": משדחה בית המשפט את גרסת המשיב, עליו לדחות מניה וביה את תביעתו.
כאב וסבל: נוכח טיב הפציעה, הטיפולים הרפואיים שאותם עבר התובע, הניתוח שעבר, האשפוז החד יומי, שיעור נכותו, אני קובע על דרך האומדנא בראש נזק זה פיצוי בסך 25,000 ₪.
תוצאה: לאור כל האמור לעיל, אני מקבל את התביעה.
בנוסף, תשלמנה הנתבעות לתובע את שכר טרחת עו"ד בשיעור 20% + מע"מ, וכן את הוצאות המשפט כפי שהוצאו.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

במסגרת בירור מחלוקת זו מצרפות המשיבות כראיה את אותה הקלטה באמצעותה עותרות להוכיח שהמבקש היה מעורב בעריכת הצוואה ובכך להביא לפסילתה ו/או פסילתו מלרשת והמבקש מיתנגד לכך – כיצד ינהג בית המשפט? רקע רלבאנטי וטענות הצדדים בתמצית : המבקש והמשיבות הנם אחים וכולם ילדיה של המנוחה ו.ג. שפרטיה בכותרת (להלן : "המנוחה").
הראיה אינה "האזנת סתר" אלא "הקלטת סתר" או מותר אך מכוער: אם ההקלטה שלפניי הייתה פרי האזנת סתר אסורה בנגוד לחוק האזנות סתר, ברי כי הדיון באפשרות הצגתה כראיה היה מסתיים כבר בנקודה זו, שכן לא ניתן לעשות שימוש ראייתי כלשהוא בראיה שהושגה בנגוד לחוק האזנות סתר התשל"ט - 1979 (ראו ע"פ 1995 )) וכן ראו: הרדוף לעיל בעמ' - 147 ) 309 ( 1302/92 מ"י נ' נחמיאס ואח', פ"ד מט( 148 ).
...
לפיכך אני קובע, כי ההליך שנוהל בסיוע האפוט' לדין היה הליך גישור לכל דבר וענין.
(( פלונית (פורסם בנבו, ניתן ביום 20/6/2005 ) לעיל בפסקה תוצאה: אשר על כן ולאחר שערכתי הבחינה הראייתית והערכית המתאימה, שוכנעתי, כי ההקלטה ותמלולה הן בבחינת ראיה שאינה קבילה בהליך שלפניי.
משכך, אכן אין ולא הייתה כל הצדקה להתיר צירוף ההקלטה והתמלול כראיה בתיק זה ואני מורה על גריעתה ופסילתה מלשמש ראיה קבילה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

בנסיבות אלו, בשים לב לעוצמת הפגם בפניה לבית המשפט, שאינה גבוהה, בחומרת העבירות בהן מואשם הנאשם, ובהן עבירת ההתפרצות אשר היא בבחינת מכת מדינה ואשר פוגעת כלכלית ונפשית באזרחים, באתי לכלל מסקנה כי יש להעדיף את האנטרס הצבורי על פני פסלות הראיה.
החומר הרלוואנטי לא עבר ליחידה החוקרת טרם מתן הצוו, ומצאתי כי לא היה ניסיון להטעות את בית המשפט בעת בקשת הצוו, כטענת ההגנה, אלא רשלנות, אשר אינה יורדת לשורשו של ענין ואינה מצדיקה את פסילת החיפוש.
...
כשנשאל אם נעצר והטלפון שלו נתפס, שינה מספר פעמים גרסאות, ובסופו של דבר טען כי נלקח טלפון מהרכב, אך הוא אינו יודע של מי הטלפון (עמ' 113 - 114).
בהתחשב בהלכה הפסוקה שלעיל, ולאחר שהתרשמתי מהנאשם באולם בית המשפט במסגרת מספר ישיבות הוכחות ובהן בעת עדותו בפניי, ולאחר שהזהרתי עצמי בדבר הקושי הטמון פעמים רבות בזיהוי דמויות, באתי לכלל מסקנה כי הנאשם הוא האדם המצולם בתמונות ובסרטון לצד שלל הגניבה.
לפיכך, מורשע הנאשם בביצוע העבירות בהן הואשם.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

בע"פ 28090-02-15 מדינת ישראל נ' אדרי ( פורסם בנבו, 15.5.16), סעיפים 26-27 לפסק הדין פירט ביהמ"ש את סוגי השיקולים אותם על ביהמ"ש לאזן במסגרת דוקטרינת הפסלות הפסיקתית: "... בבואו לערוך את האיזון הראוי, על בית המשפט לשקול שיקולים רלוואנטיים הנובעים משלוש קבוצות שיקולים עיקריות: קבוצת השיקולים הראשונה עניינה בחומרתה ואופייה של אי החוקיות שהייתה כרוכה בהשגת הראיה; קבוצת השיקולים השנייה עוסקת במידת ההשפעה של אמצעי החקירה הפסול על הראיה שהושגה, ובכלל זה נבחנת השאלה האם יש באי החוקיות שנפלה בהשגת הראיה כדי להשפיע על מהימנותה ועל ערכה הראייתי העצמאי של הראיה. בהקשר זה נקבע ככלל כי ככל שעסקינן בראיות חפציות, שהן בעלות קיום עצמאי ונפרד מאי החוקיות שהייתה כרוכה בהשגתן, לא יהיה באי החוקיות האמורה כדי לפגוע באמינותן; קבוצת השיקולים השלישית בוחנת את ההשפעה שתהיה לפסילת הראיה על מלאכת עשיית הצדק במובן הרחב והיא בוחנת, בין היתר, את המחיר החברתי הכרוך בפסילת הראייה אל מול התועלת החברתית העשויה לצמוח ממנה" .
אשר על כן, לגישתי, גם אם יאמר כי דבקה אי חוקיות בעיכוב הנאשם- עוצמת אי החוקיות אינה קשה, והטעמים לפסילת הראיות אינם גוברים על הטעמים לקבלתם.
...
מעבר לכל האמור לעיל - קיימות ראיות רבות בתיק שבפניי שהינן ראיות חיצוניות ואובייקטיביות, הקושרות הנאשם לעבירות המיוחסות לו בכתב האישום, ואלה ראיות שלא נאספו או נתפסו על ידי המעכבים קרי אינן נובעות מן העיכוב גופו.
כמו כן , כאשר עולה מראיות התביעה מסקנה מפלילה לכאורה, אזי הימנעות הנאשם מלהעיד במשפטו ולעמוד למבחן החקירה הנגדית מותירה את מסקנת ההפללה ללא משקל שכנגד, ועשויה להוביל להרשעתו .
סוף דבר לאור האמור לעיל ועל פי סעיף 21 לחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), תשל"א -1971 הנני קובע כי הנאשם ביצע את העבירות המיוחסות לו בכתב האישום.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לעניין זה נקבע בע"פ 5121/98 יששכרוב נ' התובע הצבאי, פ"ד סא(1) 461 2006) (להלן: "הילכת יששכרוב"): "הנחת המוצא בשאלת קבילותן של ראיות היא זו הנוהגת עימנו מאז ומתמיד, ולפיה ראיה שהיא רלוואנטית - קבילה במשפט. עם זאת, בהתאם לדוקטרינה האמורה לבית-המשפט שיקול-דעת לפסילת קבילותה של ראיה בפלילים, אם נוכח לדעת כי הראיה הושגה שלא כדין וקבלתה במשפט תיצור פגיעה מהותית בזכותו של הנאשם להליך הוגן שלא בהתאם לגדריה של פיסקת ההגבלה. מדובר בנוסחת איזון עקרונית השואפת להשגת פשרה ראויה בין מכלול הזכויות והאינטרסים הרלוואנטיים לשאלת קבילותן של ראיות שהושגו שלא כדין, ובהם: חשיפת האמת העובדתית, הלחימה בעבריינות וכן ההגנה על שלום הציבור ועל זכויות נפגעי העבירה מחד גיסא; אל מול ההגנה על זכויות הנאשם ועל הגינות ההליך הפלילי וטוהרו מאידך גיסא.
במקרה זה מצאתי שבאיזון בין אי החוקיות שבחיפוש שבוצע, לבין הפגיעה, הראיות שהושגו ומשקלן במארג הראייתי אין לפסול אותן, אך משקל של נתון זה יהיה מיזערי.
...
בנושא זה, שהינו זיהוי שנערך על ידי בית המשפט באמצעות השוואה לתמונה שמהווה ראיה חפצית, יש להפנות להלכה בע"פ 602/06 אברהם נ' מדינת ישראל, פסקה 4 (22.1.2007), שם נאמר: "הלכה היא כי בית המשפט רשאי לסמוך על מראה עיניו ועל התרשמותו ממראהו של נאשם בכל הנוגע לזיהויו...לא זו בלבד, שבית המשפט רשאי לעשות שימוש בכלי זה, אלא שתפקידו השיפוטי מחייב אותו להיעזר במראה עיניו, וכל עוד לא מדובר בהתרשמות הדורשת מומחיות – אין בכל כל פסול". וכך אני קובעת, כי מדובר בצילומו של הנאשם, זאת על אך ששלל זאת מכל וכל.
סוף דבר: לאחר שבחנתי את כלל הראיות, שמעתי את העדים, מצאתי שגרסת עדי התביעה לאירוע; המתלונן ועד הראייה, אמינה עלי בהיותה הגיונית, נתמכת בראיות שהוצגו לי ונשזרת זו בזו.
מכל האמור, אני מוצאת כי התביעה הוכיחה מעל לספק סביר את הנטען בכתב האישום והעובדות המפורטות בו, למעט כך שהחפץ החד הנצפה בסרטון הוא סכין מטבח באורך של 30 ס"מ, שכן, עד הראייה לא חזר על כך שראה את הסכין ולא מסר את תיאורה ובנוסף, הסכין שנתפסה בזירה לא הוכחה ככזו שהייתה מעורבת באירוע הדקירה ולפיכך, אני מרשיעה את הנאשם בעבירה של פציעת המתלונן בנסיבות מחמירות ובאמצעות חפץ חד ומזכה אותו מעבירת החזקת סכין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו