מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פסילת עצמו של שופט וביקורת פסיקת בית המשפט העליון

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון ע"א 8855/21 לפני: כבוד הנשיאה א' חיות המערער: פלוני נ ג ד המשיבות: 1. עו"ס חוק הנוער 2. פלונית ערעור על החלטתו של בית המשפט לעינייני מישפחה בתל אביב-יפו מיום 14.11.2021 בתנ"ז 64076-07-21 אשר ניתנה על ידי כבוד השופט י' אליהו בשם המערער: עו"ד עופר רחמני ][]פסק-דין
ערעור על החלטת בית המשפט לעינייני מישפחה בתל אביב-יפו (השופט י' אליהו) מיום 14.11.2021 בתנ"ז 64076-07-21 שלא לפסול עצמו מלדון בעיניינו של המערער.
עוד ציין המותב כי התרשם שלשכת הרווחה מספקת למשפחה טפול הולם, והוסיף "טוב יעשה [המערער] אם במקום להמשיך ולעמוד מנגד 'בגדר צופה' תוך העלאת ביקורת בלתי פוסקת כלפי כולי עלמא, תוך היתנערות מוחלטת מכל אחריות ונגיעה למצבם של הקטינים, יפעל לחידוש ויצירת קשר עם ילדיו [...]". ביום 19.10.2021 הגיש המערער בקשה לביטול דיון שנקבע ליום שלמחרת, על רקע העובדה שהגיש בקשה לפסילת המותב.
בבקשה הוסבר כי בא-כוחו של המערער (להלן גם: בא-הכוח) הגיש בקשת פסלות ביום 18.10.2021, אך זו לא נקלטה במערכת, ולעמדת בא-הכוח "הדברים אינם מקריים ומתרחשים בשל ביקורתו החריפה [של בא-הכוח] על ההטיה הקשה של כבוד [המותב] כנגדו וכנגד מרשו". בקשת הפסלות עצמה צורפה כנספח לבקשה ונטען בה, בין היתר, כי המותב מחזיק ב"דיעה מקובעת" נגד בא-הכוח בעקבות הליך קודם שהתנהל בפני המותב בעיניינם של בא-הכוח עצמו ובני משפחתו.
...
עוד מציין המערער כי היחס השלילי של המותב לבא-כוחו אינו עומד בבסיס הערעור אלא מהווה "רקע בלבד". דין הערעור להידחות.
אף לא שוכנעתי כי קמה בענייננו עילת פסלות בעקבות האופן שבו התייחס המותב לטענה בדבר הניסיון של המשיבה למעשה אובדני, לרבות במסגרת ההחלטה מיום 13.9.2021.
אשר על כן, הערעור נדחה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

על כתב האישום לדייק בעובדות, ולשקף הצגה הולמת של היתנהגות הנאשם ונסיבות ביצוע העבירה, כפי שהן עולות מהראיות, עם זאת, אין התביעה צריכה לפרט בכתב האישום את כל השתלשלות העניינים, הסובבת כל פרט מפרטי האישום, לפרטי פרטיה, זו תתבאר במשפט, עם הנחת מלוא חומר החקירה בפני בית המשפט, כך היא הפסיקה עוד מקדמת דנא (ע"פ 88/58 קייזר ואח' נ' היועמ"ש לממשלה; רע"פ 4484/92 רפאל נ' מדינת ישראל (1992)).
עוד נפסק, כי הבקורת השיפוטית על ניסוח כתב האישום מצומצמת למדי, ויש להפעילה במשורה, ורק במקרים חריגים, הנגועים בחוסר סבירות קצוני.
בית המשפט העליון בשבתו כבית הדין הגבוה לצדק, הבהיר, מפי כב' השופט יצחק עמית, כי אין מקום להתערב בשקול דעתה של התביעה הנסמכת על התשתית הראייתית וכי "...החלטה לגבי אופן ניסוח כתב האישום היא במובהק מסוג ההחלטות שבליבת הסמכות ושיקול הדעת של התביעה...", ולא מצא להתערב באופן ניסוח כתב האישום, על אף טענותיו של העותר, שנגעו לפרטים מהותיים בהשתלשלות העניינים, ויכלו לתרום, בראיית העותר, לביסוס הגנה עצמית.
סעיף 284 לחוק העונשין קובע כדלקמן: "עובד הציבור העושה במילוי תפקידו מעשה מירמה או הפרת אמונים הפוגע בציבור, אף אם לא היה במעשה משום עבירה אילו נעשה כנגד יחיד, דינו מאסר שלוש שנים". סעיף 13 לכתב האישום מתאר את טיב פעולותיו של לוי לטובת הנאשם כמפורט לעיל, לאחריו בא סעיף 14 המתאר כיצד הנאשם חש מחויבות אישית עמוקה כלפי לוי, עקב הסיוע לבחירתו, כשבהוראת סעיף 14 צוין "הנאשם גנדלמן נקלע למצב של ניגוד עניינים חריף בין תפקידו הצבורי לבין רצונו להטיב עם לוי ולהבחר לכהונה נוספת כראש הערייה". בסעיף 15 מצוין, כי הנאשם לא דיווח על ניגוד העניינים ליועצת המשפטית של הערייה, לא חתם על הסדר ניגוד עניינים, לא פסל את עצמו מלדון בענייניו של לוי, לרבות בכובעו כיו"ר הועדה המקומית לתיכנון ובניה.
...
משכך, אני מורה על תיקון 52 לכתב האישום, בהתאם לאמור בסעיף 32 לתגובת המאשימה.
אני מורה כי סעיף 52 לכתב האישום יתוקן כך שיירשם בו: "בכל מעשיו המתוארים בסעיפים 10-36 לעיל בכתב אישום זה, הנאשם עשה במילוי תפקידו מעשה מרמה או הפרת אמונים הפוגע בציבור". אבהיר כי המאשימה רשאית תוך 7 ימים להציע ניסוח אחר ובלבד שהוא יתייחס, כמו הניסוח הזה, למעשים המהווים לשיטתה את ביצוע העבירה המיוחסת לנאשם.
סוף דבר כתב אישום מתוקן, הכולל את ההערות המפורטות בהחלטה זו, יוגש בתוך 7 ימים מהיום.

בהליך קובלנה פלילית (ק"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

בשל הקשיים המובנים הכרוכים בקובלנה פרטית, אל מול השלכותיה האפשריות הקשות כלפי נאשמים, נשמעו בפסיקת בית המשפט העליון, לאורך שנים, קולות רבים שקראו לבחון את ביטולה (ראו למשל, רע"פ 9818/01 ביטון ואח נ' סולטן ואח', פ"ד נט(6) 554 (2005) (להלן: "הילכת ביטון"); רע"פ 1955/12 נמרי נ' בינימיני ואח' (9.5.2013)), ולאחרונה גם בבג"ץ 1322/22 דיאנה כהן נ' כב' השופט שמואל מלמד (31.3.2022) (להלן: "בג"ץ כהן"), השמיע כב' השופט י' עמית קול ביקורת נוקב וקריאה למחוקק לבחון את ביטול מוסד הקובלנה הפרטית.
"דומה בעינינו כי המקרה שלפנינו יכול להבהיר על שום מה ראה בית המשפט העליון ברכה בהצעת החוק לביטול מוסד הקובלנה הפלילית. ראשית, לאור החלופות העומדות בפני מי שרואה עצמו נפגע ממעשיו של אחר - חלופות שהיו קיימות גם במקרה דנן – לאמור: הגשת ערר על החלטת המישטרה לסגור את התיק, או נקיטת הליך אזרחי (כפי שבסופו של דבר עשו המערערים). למותר להזכיר כי במסגרתו של הליך אזרחי נטלי ההוכחה קלים מאלה של הקובלנה הפלילית וסכוייו של נפגע לקבל הכרה בנזקיו גבוהים יותר. שנית לאור החשש, הקיים גם במקרה דנן, לפיו מניעי הקובל הם מניעים פסולים". ולענייננו, שעה שבכתבה פורסמו תמצית עקרי הטענות של הנאשמים בתביעתם האזרחית כלפי הקובל, הרי שגם אם היה קיים ספק בשאלה האם הקובלנה מבססת אשמה לבצוע עבירה על חוק איסור לשון הרע, וכאמור אני סבורה אחרת, בירור הקובלנה בהליך הפלילי במקביל להליכים האזרחיים שמנהלים הצדדים זה כנגד זה, ונוכח תוכן הפירסום והאשמות לגופן – לא מצאתי קיומו של אינטרס צבורי בבירור הקובלנה הפלילית.
...
לאחר שנתתי דעתי לכתבי הטענות ולאחר ששמעתי באריכות את טענות הצדדים, מצאתי לקבל את הבקשה למחיקת הקובלנה, מאחר שהיא לא מגלה עבירה פלילית.
אוסיף כי אני סבורה שהליך הקובלנה שהוגש נעדר אינטרס ציבורי.
מכל הטעמים הללו, בהתאם להוראת 150 לחוק סדר הדין הפלילי, אני מורה על ביטול הקובלנה נגד הנאשמים.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

אחד יסבור ובצדק שהוא מנוע מהגשת מועמדות חודשיים לפני מועד הפסילה, ובמיוחד שהמכרז עצמו מציין את המועד האחרון להתכנסות הועדה כיום 18.6.23.
אף שמקרה מעין זה לא נדון בפסיקת בתי הדין לעבודה ככל שהצלחנו לעיין, הרי שקביעות אלו אינן חדשות ובוססו זה מכבר בפסיקת בית המשפט העליון.
נוסיף, שייתכן שיש ממש בטענת המדינה לפיה מאימרות אגב של בית המשפט העליון בבגץ 7228/19 ‏‏מדינת ישראל נ' בית הדין הארצי לעבודה בירושלים עולה כי ייתכן שהוא סבר כמובן מאליו שפסילה לתפקיד משמעה פסילה מהתמודדות אליו – אם כי הדברים לא נבחנו שם במפורש.
למדינה לאור ההתנהלות כפי שפורטה מעלה והביקורת עליה, ישלם המבקש שכר טירחה והוצאות בשיעור מופחת של 2000 ₪.
"ההחלטה אושרה בידי נציגי הציבור ועותק נמצא בתיק בבית הדין. לצדדים מופץ עותק בחתימה אלקטרונית של השופט לבדו". בועז סנדרוב, נציג ציבור שלמה פארי, נציג ציבור עמיצור איתם, שופט ניתן היום, י"ב אלול תשפ"ג, (29 אוגוסט 2023), בהיעדר הצדדים ויישלח אליהם.
...
לאחר ששקלנו את טעוני הצדדים הגענו למסקנה שדין הבקשה והתביעה להידחות: אכן יש טעם לפגם מסוים בכך שהמדינה נימקה את פסילת המבקש בנימוק אחד והעלתה נימוק אחר במסגרת הדיון בבית הדין.
הבקשה ועמה התביעה נדחות אפוא.
התובע ישלם למשיב 3 הוצאות והשתתפות בשכר טרחה בסך 5000 ₪.
למדינה לאור ההתנהלות כפי שפורטה מעלה והביקורת עליה, ישלם המבקש שכר טרחה והוצאות בשיעור מופחת של 2000 ₪.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

למרות קביעתו האמורה של השופט ברק, שלפיה תכונותיה של עילת הסבירות שהוצגו בפסק דינו משקפות את הדין המצוי ששרר אז, נראה כי הדיעה הרווחת בקרב מלומדים רבים היא שמדובר בפסק דין תקדימי ביחס למאפייניה של עילת הסבירות ותכניה (ראו, למשל: דפנה ברק-ארז משפט מנהלי כרך ב 725 (2010) (להלן: ברק-ארז, משפט מנהלי); כן ראו כהן, אשר מתארת את "מהפכת הסבירות בשנות השמונים של המאה העשרים" (שם, בעמ' 783-782), וטוענת כי בעיניין דפי זהב "גובשה [...] הגישה הגמישה יותר כלפי העילה, אשר הובילה, במיוחד לטענת המבקרים, לעשייה אקטיביסטית ברמה שלא היה לה תקדים קודם לכן" (שם, בעמ' 796); וכי "מבחני הסבירות [שנוסחו בעיניין דפי זהב – י"ו] הם מרחיקי-לכת יחסית לעבר" (שם, בעמ' 799); כך הביע גם מ' מאוטנר את עמדתו כי "תחת הכותרת 'סבירות' חולל בית-המשפט העליון בשנות ה-80 שינוי רדיקאלי", בעזרת הקניית "תכנים חדשים" ל"מושגים משפטיים מוכרים"; וכי ממועד מתן פסק הדין בעיניין דפי זהב "ראה עצמו בג"ץ מוסמך לפקח על שיקוליה של הרשות, גם אם נקבע על-ידו שכולם נימצאו בגדר השיקולים שהרשות הייתה מוסמכת לשוקלם" (מנחם מאוטנר "הסבירות של הפוליטיקה" 5 תיאוריה ובקורת 25, 25, 27 (1994); כן ראו והשוו: זמיר, אשר מדגיש כי הוא אינו מחזיק בדיעה הרווחת שלפיה בעיניין דפי זהב נוצרה עילה חדשה (זמיר, הסמכות המינהלית, בעמ' 3560-3559); ואולם, הוא ממשיך ומציין כי "לעילת הסבירות שני מובנים [...] שהם שונים מאד זה מזה, מבחינה עקרונית ומבחינה מעשית" (שם, בעמ' 3868); כי "המובן השני [...] המתייחס לסבירות של שיקול הדעת" נוצק לעילה זו בפסק הדין בעיניין דפי זהב (שם, בעמ' 3850-3849); וכי "רק בשנות השבעים והשמונים [עילת הסבירות – י"ו] סיפחה אליה את הפגם בשקול הדעת המנהלי, כלומר מתן משקל בלתי ראוי לשיקול מסוים או איזון בלתי ראוי בין השיקולים" (שם, בעמ' 3865; ראו גם בעמ' 3869).
אך גם שם, מסכם השופט ברק את הניתוח המשפטי, ומגיע לשלוש מסקנות: "האחת, כי באופן עיקרוני-תורתי, קיימת אפשרות שבית-משפט בחברה דמוקרטית יצהיר על בטלותו של חוק הנוגד עקרונות יסוד של השיטה [...]". מטבע הדברים, חלק זה של דבריו, בדעת מיעוט, זכה לתהודה רבה בעת האחרונה, אך חשובות לא פחות הן שתי המסקנות האחרות: "השנייה, כי על-פי התפיסה החברתית והמשפטית המקובלת אצלנו, אין בית המשפט נוטל לעצמו סמכות זו להכריז על בטלותו של חוק הנוגד עקרונות יסוד של שיטתנו. תפיסה זו, קיבלנוה בירושה מהתפיסה האנגלית ופיתחנו אותה על רקע המציאות של הדמוקרטיה שלנו. כך אנו נוהגים זה למעלה מארבעים שנה. היא משקפת את ההסכמה החברתית בישראל, והיא נהנית מקונצנזוס של הציבור הנאור. רק על רקע תפיסה זו ניתן להבין את המחלוקת המפלגת אותנו באשר לצורך בחוקה נוקשה ובביקורת שיפוטית. השלישית, כי לאור התפיסות החברתיות-משפטיות הנהוגות בישראל, ולאור הפסיקה העקבית של בית-משפט זה במשך השנים, אין זה ראוי, כי נסטה מגישתנו המקובלת והמשקפת את המסורת המשפטית-פוליטית שלנו, ואין זה ראוי, כי נאמץ גישה חדשה, המכירה בכוחו של בית המשפט להצהיר על בטלותו של חוק – שאינו סותר הוראה משוריינת בחוק-יסוד – והנוגד עקרונות יסוד של השיטה. אם נעשה כן, ניראה בעיני הציבור כמי שחורג מהקונצנזוס החברתי באשר לתפקידו ולכוחו של שופט בחברה הישראלית. תפיסת החברה הישראלית את התפקיד השפוטי אינה עולה בקנה אחד עם פסיקה מרחיקת לכת זו. נראה לי, כי תפיסת הציבור היא, כי הכרעה כה חשובה ועמוקה צריכה להעשות – בשלב זה של חיינו הלאומיים – על-ידי העם ונציגיו הנבחרים" (שם, בעמ' 557).
סעיף 43 לדבר המלך במועצה על ארץ ישראל, משנת 1922, הקובע כי "בית המשפט העליון, בשבתו כבית דין צדק גבוה, יהא לו השיפוט לידון ולהחליט באותם הענינים שאינם תביעות או משפטים אלא בקשות שאינן בגבולות שיפוטו של כל בית משפט אחר ואשר יש צורך לפסוק בהן למען הצדק". למרות זאת, כלל שופטי בית המשפט העליון המנדטורי, לאורך עשרות שנות פעילותו, לא סברו כי בידיהם הכוח לפסול חוקים מנדאטוריים, ככל שיש צורך בכך 'למען הצדק', רק מכוח אותה הסמיכה שניתנה להם "לידון ולהחליט באותם הענינים [...] אשר יש צורך לפסוק בהן למען הצדק". אם נחזור חזרה למשפט הישראלי, הרי שאותו קונצנזוס – בתוקפו עומד, עד ימינו-אנו ממש.
...
כשלעצמי סבורני, כי אין זה סוף הדרך.
ניטיב אפוא לעשות, אנו השופטים, אם נוסיף ונאמר בשולי פסק הדין: "אכן, בצעד חריג וחסר-תקדים, נאלצנו ברוב דעות להורות על פסילתו של חוק-יסוד. באופן פורמלי, לא היה מנוס מלהורות על ביטולו המוחלט של דבר החקיקה, אף בנוסחו ה'רזה', שכן אין זה בסמכותנו לכתוב את דבר החקיקה מחדש. יחד עם זאת, מקבלים אנו את מרותו של המכונן, את מרותו של העם שאֵלו הם נציגיו. נעשה כמידת יכולתנו, על מנת להגשים את רצונו של המכונן. לפיכך, משקבענו כי נוסח 'רזה' של החוק, לא היה נפסל על-ידנו, אזי אין אנו רואים צורך להמתין לחקיקתו של חוק-יסוד חדש שיקבע הסדר דומה. בהעדר מגבלה חוקית, ומשהדבר מצוי בגדרי סמכותנו, נודיע עתה, כי מעתה והלאה, נסיג את הגלגל לאחור. לא נשתמש עוד בעילת הסבירות בעניינן של החלטות הממשלה ושׂריה, אלא אם כן נקבע כי ישנם נתונים חד-משמעיים, המלמדים כי אותה החלטה כה בלתי-סבירה, באורח קיצוני, עד ששום ממשלה סבירה לא היתה יכולה לקבל החלטה שכזו. אותו מבחן ותיק וטוב, שהיה באמנה איתנו מראשית הדרך ועד לפסק הדין בעניין דפי-זהב; סבירות נוסח 'וונדסברי'". 'אל תגידו יום יבוא, הביאו את היום, כי לא חלום הוא, ובכל הככרות הריעו רק שלום'.
אשר על כן, העתירות מתקבלות במובן זה שיוכרז על בטלותו של תיקון מס' 3 לחוק-יסוד: השפיטה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו