התובעת 2 עתרה לשיפוי בגין נזקים עקיפים שנגרמו לה עקב הפעלת פוליסת הביטוח אצל הנתבעת 1, כגון השתתפויות עצמיות והפסד הנחת "העידר תביעות". (להלן: תביעת התיחלוף).
מגדל, בתמצית, שבה על טיעוניה שבכתב טענותיה, תוך הסתמכות על גישה אחרת בפסיקה ביחס לפרשנות הסייג שבסעיף 62 (ד) לחוק חוזה הביטוח.
בהנתן האמור, האם קמה לביטוח ישיר זכות תיחלוף כנגד מגדל, והאם לגברת עיסא קמה זכות שיפוי כנגד מגדל?
הצדדים הסתמכו על פסקי דין אחדים שניתנו בבתי משפט השלום וכן בבתי המשפט המחוזיים, כאשר ניתן לזהות שתי גישות עיקריות: האחת, תומכת בזכות תיחלוף תוך אי-החלת הסייג שבסעיף 62 (ד) לחוק חוזה הביטוח שעה שהנתבעת היא חברת ביטוח, ולא אדם שמבוטחת התובעת לא היה תובע (ע"א (מחוזי ת"א) 2372/03 סהר חברה לביטוח בע"מ נ' פניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ (31.7.2005)).
בנוסף, צוין, כי הענקת זכות התיחלוף עשויה להשפיע לטובה על מחירי הביטוח, שכן המבטחים יוכלו לקבל – ולו חלקית – את תגמולי הביטוי ששלמו למבוטחיהם – מהמזיקים (אוריאל פרוקצ''יה "תניית התיחלוף בפוליסות לביטוח רכב" משפטים יא 125, 131 (תשמ"א)).
...
במקרה שלפני, לכל הפחות מדובר על קרובי משפחה הן בפוליסת הביטוח של התובעות והן בפוליסת הביטוח של מגדל, ומכאן המסקנה, כי לא היו תובעים האחד את השני בתורת ניזוק-מזיק.
בהינתן האמור, דין תביעת התחלוף להידחות, ודין תביעת ההשבה להתקבל.
סיכום ומסקנות
נוכח האמור, תביעת התחלוף (תא"מ 11775-10-18) נדחית ואילו תביעת ההשבה (תא"מ 55082-02-19) מתקבלת.