מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פירוק שיתוף בנכס מקרקעין ואכיפת הסכם מכר

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רקע בין הצדדים לבקשה מיתנהל בבית משפט זה (ת.א. 8957-06-14), הליך לפירוק שתוף של נכס מקרקעין.
על כן, במסגרת המרצת הפתיחה הם עותרים לאכוף את ההסכם, ולחייב את ממושה של המכירה.
ב) חוזי חכירת הנכס מול מנהל מקרקעי ישראל; ג) שטר העברת השכירות של הנכס; ד) כרטסות משיכות השותפים משנת 2008 עד היום; ה) כל המסמכים הנוגעים להלוואות הבעלים בשותפות; ו) מאזני הבוחן של השותפות לשנים 2008-2016 מאושרים וחתומים על ידי רו"ח; ז) דוחות כספיים של השותפות לשנים 2008 -2016 מאושרים וחתומים על ידי רואה חשבון; ח) טופס י"א (טופס פחת) של השותפות; ט) חוזי השכירות שעשתה השותפות עם השוכרים בנכס; י) דפי הבנק של השותפות החל משנת 2008 ועד היום.
...
תוצאה אני דוחה את הבקשה, בשלב זה של הדיון.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

על הפרק שתי תביעות בין שתי אחיות בנוגע לנכס מקרקעין המצוי בבעלות שתיהן , ברחוב .x בעיר x 4 ("x" ולהלן "התובעת", ו/או "הנתבעת שכנגד" ו/או ) x ' תביעה ראשונה הוגשה על ידי הגב ולהלן: "הנתבעת" 5 ) x ' לפירוק השתוף בנכס ודמי שימוש ; תביעה שניה הוגשה על ידי הגב למתן צו הצהרתי וצו עשה לאכיפת הסכם מכר במקרקעין 6 ("x" ו/או "התובעת שכנגד" ו/או .
...
לא יכולה האחות שלה המחצית השניה בדירה, תשלום דמי שימוש ראויים עת הדירה עומדת ריקה 7 ,x מאחותה מכל שוכר ! שתי האחיות הן הבעלים במשותף ומצופה מהן לפעול בשיתוף פעולה לצורך הקטנת נזקיהן והשכרת הדירה לצדדי ג' , לפחות עד לפירוק השיתוף או הכרעת ביהמ"ש. משלא השכילו לעשות זאת שתיהן - אין ממש בתביעתה לתשלום דמי שימוש ראויים וזו נדחית.
סוף דבר 18 בניכוי סך של 50,000 ,x 92 .
הנני מורה על מינויים של ב"כ הצדדים ככונסי נכסים לצורך מכר הדירה בהקדם האפשרי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

יצוין, כי ביום 24.07.1983, חתמו האחים חמדאן על הסכם לחלוקת עזבון אביהם בו חילקו את כל נכסי המקרקעין שירשו מאביהם ובכך למעשה הסכימו על פירוק השתוף ביניהם (להלן: "הסכם החלוקה").
בהמשך, הוגשו שתי תביעות שהדיון בהן אוחד, במסגרתן עתרו הנתבעים מס' 2-9, בין היתר, למתן לסעד הצהרתי, לפיו הם זכאים להרשם כבעלי זכויות במקרקעין (ת"א ביאדסה נ' עיזבון המנוח עבדאלרחים חאג' אחמד ואח', וכן ת"א 32204-05-10 מסרי ואח' נ' עיזבון המנוח עבדאלרחים חאג' אחמד ואח' (15.02.2016)) (להלן: "פסק-הדין של בית המשפט המחוזי"), במסגרתן קיבל בית המשפט המחוזי, את התביעה, וקבע, כי הנתבעים מס' 2-9, זכאים לאכיפת הסכמי המכר ולרישום זכויותיהם במירשם המקרקעין, על-פי השטח שאותו רכש בהסכם המכר כשהוא מחולק ב-24,829.
...
אין בידי לקבל טענה זו – ועל היעדר רכיבי תום-הלב והתמורה בהסכם עליו חתמה התובעת, עמדתי זה עתה בהרחבה.
על יסוד כל האמור לעיל, דוחה אני את תביעת התובעת.
אני מחייב את התובעת בתשלום שכ"ט עו"ד בסכום כולל של 15,000 ש"ח (כולל מע"מ), בחלקים שווים לנתבעים מס' 2-9.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

המדובר בתביעת התובע לפירוק שתוף בנכס מקרקעין הרשום על שם הצדדים, ובתביעת הנתבעת למינוי כונס נכסים להעברת זכויותיו של התובע בנכס על שמה.
כן נאמר, "אין צורך לומר כי ככל שהמשיב לא יחפוץ לגבות את החוב הפסוק בדרך של מכירת הדירה, כי אז זכויותיו במחצית הדירה נותרות על כנן, על כל המשתמע מכך". התובע מפרש החלטה זו כמתייחסת אל פסק הדין מיום 7.7.16 - המבוסס על מתוה מוסכם - כאל חוזה או הסכם לפיו הנתבעת תרכוש את זכויותיו בדירה תמורת 570,000 ש"ח אשר הנתבעת הפרה, באופן המאפשר לו בחירה בין אכיפת החוזה - וגביית התשלום בסך 570,000 ש"ח; לבין ביטול החוזה - אז זכויותיו בדירה יישארו בבעלותו וכך הוא מפרש את המלים: "כי אז זכויותיו במחצית הדירה נותרות על כנן, על כל המשתמע מכך". לטענת התובע, כיון שאי-תשלום הסכום של 570,000 ש"ח מהוה הפרה יסודית של החוזה, הרי שזכותו לבטלו "בהתאם לסעיף 7(א) לחוק החוזים תרופות" (סעיף 124 לכתב התביעה).
נמצא, כי גם אם נקבל את טענת התובע לפיה החלטת בית המשפט המחוזי מיום 22.1.17 משמעה היתייחסות לפסק הדין מיום 7.7.16 כאל הסכם שהתובע יכול לבחור לאכוף או לבטל, וגם אם לצורך הדיון נניח כי לא הוכח קיומו של הסכם קזוז, עדיין התובע לא היה יכול להגיש את תביעתו לפירוק שתוף באופן שהוגשה.
אכן, טענה זו התקבלה בהחלטת כבוד הרשמת גור אריה מיום 12.10.21 בה נקבע "קביעתי הנה כי על פי פסק דינו של כבוד בית המשפט המחוזי, פטור החייב מדמי המדור ממועד פסק הדין... בקשת החייב בטענת 'פרעתי' לפיה אינו חב בדמי מדור ילדיו מתקבלת". אכן, ישנו קושי בכך שבשנת 2020 התובע הגיש תביעה לפירוק שתוף בנכס בטענה שההסכם בוטל, ובמקביל טוען בלישכת ההוצאה לפועל בשנת 2021 כי ההסכם פוטר אותו מתשלום מדור.
...
לאחר שמיעת טענות הצדדים קבע בית המשפט המחוזי, כי התובע יעביר לנתבעת את מלוא זכויותיו בדירה בהעברה אגב גירושין (סעיף 1 לפסק הדין), כי תמורת חלקו של התובע תשלם הנתבעת סך 570,000 ש"ח (סעיף 2 לפסק הדין), כי מכאן ואילך תהיה הנתבעת אחראית לבדה לפירעון חוב המשכנתא (סעיף 3 לפסק הדין), וכן כי סכום המזונות שנקבע בבית משפט זה יעמוד על כנו אך בנוסף יעביר התובע לקטינים, באמצעות הנתבעת, את מלוא קצבת הילדים המתקבלת בפועל, ככל שמתקבלת, מחו"ל. אין חולק, כי הנתבעת לא שילמה את הסכום שנקבע בפסק הדין (570,000 ש"ח) אם כי החלה לשאת לבדה בהחזרי המשכנתא.
סוף דבר, ומכל הטעמים והנדבכים, אין בידי לקבל את טענת התובע לפיה "זכותו" להודיע על ביטול "ההסכם" - פסק דינו של בית המשפט המחוזי - ולדרוש את פירוק השיתוף בדירת הצדדים ולפיכך דין תביעתו להידחות.
תביעת הנתבעת עם זאת, אינני סבור שהוצגה עילה להיעתר - בשלב זה - לתביעת הנתבעת למנות את בא כוחה "ככונס נכסים לצורך העברת חלקו של הנתבע על שם התובעת, וזאת במידה ולא יעביר בכוחות עצמו, לאלתר את זכויותיו בדירה של התובעת". לשיטת הנתבעת, חובתו של התובע להעביר את זכויותיו בדירה על שמה נקבעה בסעיף 1 לפסק דינו של בית המשפט המחוזי מיום 7.7.16 "המשיב... יעביר למערערת... את מלוא זכויות... וזאת בהעברה אגב גירושין". והיא עומדת בפני עצמה ואינה תלויה באמור בסעיף 2 לפסק הדין בו נקבע "תמורת חלקו של המשיב בדירה תשלם המערער למשיב סך של 570,000 ש"ח". עוד טוענת הנתבעת, "למעלה מן הדרוש, ואף שתמורת חלקו [של התובע - ע"ש] לא נקבעה כתנאי לביצוע פסק הדין... שילמה התובעת את תמורת חלקו בדירה" (עמוד 3 סעיף 9 לכתב התביעה בהתבסס על טענת קיזוז דמי המזונות).
סבורני, כי הדברים אינם מתיישבים עם לשונו של פסק הדין מיום 7.7.16 ("המשיב... יעביר למערערת... תמורת חלקו של המשיב תשלם המערערת"), או עם תכליתו.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

רקע והשתלשלות העניינים במוקד המחלוקת בין הצדדים הזכויות בנכס מקרקעין הידוע כחלקה 319 בגוש 38003 ברחוב החלוץ 124 בבאר שבע (להלן: המקרקעין).
בפסק הדין צוין כי בשל המחלוקת שקיימת בין הצדדים ביחס לרכישת 25% מזכויות המוכרים במקרקעין על ידי הרוכשים, תיוותר התמורה בגין מכירת חלק זה מהמקרקעין בנאמנות בידי בעל תפקיד שימונה לבצע את פירוק השתוף.
זאת, הן מאחר שמדובר בפסק דין שניתן בהסכמה מבלי שמוצו ההליכים בין הצדדים ומבלי לגרוע מכל טענה ביחס לאכיפת הסכמי המכר; והן מאחר שדוקא המוכרים הם אלה שהפרו את הסכמות הצדדים בכך שביצעו עסקה העומדת בנגוד לפסק הדין, תוך שינוי שיעור אחזקותיהם במקרקעין ויצירת יתרון לא הוגן לתבור.
...
בסופו של דבר הגיעו הצדדים להסכמות אשר ייתרו את ההליך נכון לאותה עת; ועל כן ניתן ביום 21.5.2023 פסק דין מוסכם לפיו טענות הצדדים ביחס לתוקפם של הסכמי המכר שמורות להם, כמו גם הזכות להגיש תביעה מתאימה בהמשך.
הווה אומר – ככל שבסופו של דבר יינתן פסק הדין המורה על אכיפת הסכמי המכר, ברי כי יהיה על תבור להעביר את הזכויות שמכר דלויה לרוכשים בהסכמי המכר ואשר הועברו אליו במסגרת העסקה בינו לבין דלויה בחזרה לרוכשים.
אשר על כן, אני סבורה כי יש לצמצם את צו המניעה הזמני שניתן בהחלטתו של בית משפט קמא כך שיאסור על העברת הזכויות אותן התחייבו דלויה ותבור למכור לרוכשים במסגרת הסכמי המכר לצדדים שלישיים.
סוף דבר: הערעור מתקבל באופן חלקי, בהתאם לאמור בסעיף 14 לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו