מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פירוק חברה מטעמי צדק וחדלות פרעון ניתוח משפטי והלכות מנחות

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

הנשיאה א' חיות: ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי חיפה (כב' השופטת י' קראי-גירון) מיום 3.9.2015 בה"פ 63819-01-14 אשר דחה את תביעת המערער לפירוק שותפות שנוצרה לטענתו בינו ובין המשיבה (להלן: החברה) ועריכת חשבונות.
לטענת החברה נוכח הוראות סעיף 80 לחוק הפרוצידורה האזרחית העותמאני וסעיף 8 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, לא ניתן לכונן שותפות בפרויקט ללא מיסמך בכתב וכזה אין בנמצא בעניינינו.
השאלה האם היסודות הנדרשים לקיומה של שותפות התמלאו במקרה נתון, היא שאלה מעורבת של עובדה וחוק: "השאלה, מתי הממצאים העובדתיים מצטברים מצביעים על קיומה של שותפות היא שאלה משפטית, אך קביעת התשתית העובדתית העולה מעל פני הראיות באשר לקיומה של שותפות שאלה שבעובדה היא [...] עמדנו על כך לא אחת בפסיקתנו והתגבשו קווים מנחים לבחינת הנושא. כך אצלנו וכך גם בהלכה המקובלת בדין האנגלי והאמריקאי. כך למשל ראוי לבחון, בין היתר, את אלה: הכוונה של הצדדים להיות שותפים; הצגתם של הצדדים לציבור כשותפים; הישתתפות הצדדים בנכסים ובחזקה של העסק; הזכות השווה של הצדדים לנהל את העסק; הזכות ההדדית של הצדדים לחייב זה את זה בעינייני העסק; הישתתפות הצדדים ברווי העסק; מישכם של היחסים בין הצדדים" (ראו: ע"א 167/89 תנעמי נ' חמסי, פסקה 10 (7.4.1992)).
משלא עלה בידי לוי להציג ראיות המבססות את דבר קיומה של השותפות, צדק בית משפט בדחותו את טענת לוי בעיניין זה. מדובר בקביעה עובדתית המבוססת על מימצאי מהימנות ועל ניתוח הראיות שהוצגו וכידוע, אין זה מדרכה של ערכאת העירעור להתערב בממצאים ובקביעות מסוג זה של הערכאה הדיונית (ראו לדוגמא ע"א 8557/06 עריית פתח תקווה נ' חב' אולימפיה בניה השקעות ופיתוח (1994) בע"מ, פסקה 9 (15.9.2010)).
אם לא די בכך, מתווספים לכל האמור דבריו של לוי בבית המשפט קמא לפיהם: "מצבה של א.לוי בעייתי היום, היא הייתה חדלת פירעון לפני שנתיים [שנת 2012] ... היום להתחיל לחטט בכל מיני דברים זה לא טוב לאף אחד, לא לי ולא לחברה" (פרוטוקול הדיון מיום 12.11.2014, עמ' 20, שורות 26-25).
...
לנוכח המסקנה שאליה הגעתי אין צורך להידרש לסוגיית אי החוקיות אשר עלתה אף היא בפסק דינו של בית המשפט קמא והצדדים אף התייחסו אליה במסגרת טיעוניהם בערעור.
מאידך גיסא, אם אכן כיוון לוי במונח "מיזם משותף" למקרה פרטי של התקשרות היוצרת שותפות (ראו לעניין זה סיכומי המערער בסעיף 37) כי אז דין טענה זו להידחות מאותם טעמים שבגינם נדחתה טענתו בדבר קיומה של שותפות, דהיינו בשל אי הוכחת התקשרות מסוג זה והרכיבים המאפיינים אותה (למהותה של התארגנות המהווה מיזם משותף ראו: ע"א 5876/06 אינטגרציה אנכית בע"מ נ' ראדא תעשיות אלקטרוניקה בע"מ, פסקה 11 (4.2.2009)).
בשל כל הטעמים המפורטים לעיל, אציע לחבריי לדחות את הערעור.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

תחילה אפנה לניתוח עילות הפרוק עליהן התבססה בקשת הפרוק אותה קיבל בית המשפט המחוזי, ועל יסוד ניתוח זה אבחן את טענות הצדדים בעירעור שלפנינו.
" העילות לפירוק עמותה אינן מוגבלות אפוא למקרים של חידלות פרעון, אלא כוללות עילות הנגזרות מייחודה של יישות משפטית זו [השוו לעילות לפירוק חברה בסעיף 257 לפקודת החברות [נוסח חדש], התשמ"ג-1983 (להלן: פקודת החברות)], וזאת בדומה ליישויות משפטיות אחרות אשר העילות לפירוקן נגזרות אף הן ממאפייניהן הייחודים (ראו למשל: סעיפים 45-41 לפקודת השותפויות; סעיף 46(1) לפקודת האגודות השיתופיות, וכן ראו לעניין זה דוד פרנקל דיני עמותות בישראל 197-196 (התש"ס-2000) ובן-ציון גרינברגר ונחמיה בן-תור דיני עמותות להלכה ולמעשה כרך ב 489-488 (התשס"ב-2002) (להלן: גרינברגר ובן-תור)].
סבורני כי אמות מידה אלה המנחות את רשם העמותות בבואו להפעיל את סמכותו על פי סעיף 50 לחוק העמותות, צריך שתנחנה אף את בית המשפט בבואו לבחון קיומה של עילה לפירוק עמותה מחמת אי חוקיות בפעילותה כאמור בסעיף 49(1) לחוק העמותות, וזאת מבחינת קל וחומר.
אחד מן המקרים אשר לדידי מאפשרים את הפעלת עילת פירוק זה הוא במצב בו העמותה אינה פועלת עוד לקידום מטרותיה אך מוסיפה היא לנצל את הטבות המס או הטבות אחרות להן היא זכאית כעמותה או שהיא מוסיפה לקבל כספים מתורמים, וזאת בדומה להכרה בעילה לפירוק חברה משקולי צדק ויושר במצב בו החברה הפכה להיות חברת בועה המהוה מסגרת ריקה מתוכן שתכליתה הוצאת כספים מבעלי המניות.
...
אף אם אניח כי רשם העמותות לא הוכיח ברמת מספקת כי מוסדות העמותה לא נוהלו על פי הוראות תקנונה של המערערת ועל פי הוראות חוק העמותות, סבורני כי עמד הוא בנטל הוכחת הפגמים שנפלו בניהולה התקין של המערערת בהיבט הכספי, לרבות אי רישומן של תרומות שהתקבלו לטענתה וחלוקת כספים ללא רישום חשבונאי מסודר.
אף טענות המערערת הנוגעות לנסיבות שביסוד השימוש שעושה עמותת "מוסדות נדבורנה" במבנה אין בהן כדי להועיל לה. גם אם הייתה זו השקעתה הכספית של עמותה זו שאיפשרה את השלמת המבנה, אין בכך כדי לשנות מן המסקנה כי מזה זמן המערערת אינה פועלת לקידום מטרותיה.
אשר על כן, סבור אני כי בצדק קבע בית המשפט המחוזי כי מכלול הנסיבות מלמד כי יש להורות על פירוקה של המערערת, הן על יסוד העילה הקבועה בסעיף 49(1) לחוק העמותות והן על יסוד העילה הקבועה בסעיף 49(5) לחוק העמותות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

כאשר חברה נקלעת לחדלות פרעון, כל עוד לא הסתיימו הליכי הפרוק לא ניתן לדעת מה הסכום שיופק ממימוש נכסי החברה.
סעיף 6(א) לחוק החברות קובע כך: (1) בית משפט רשאי לייחס חוב של חברה לבעל מניה בה, אם מצא כי בנסיבות הענין צודק ונכון לעשות כן, במקרים החריגים שבהם השמוש באישיות המשפטית הנפרדת נעשה באחד מאלה: (א) באופן שיש בו כדי להונות אדם או לקפח נושה של החברה; (ב) באופן הפוגע בתכלית החברה ותוך נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה, ובילבד שבעל המניה היה מודע לשימוש כאמור, ובשים לב לאחזקותיו ולמילוי חובותיו כלפי החברה לפי סעיפים 192 ו-193 ובשים לב ליכולת החברה לפרוע את חובותיה.
הסעיף יוצר הירארכיה מפורשת, כאשר השאת רווחים מוגדרת כתכלית העסקית הראשית, ושיקולים עיסקיים הם אלה המנחים את פעילותה של חברה, הגם כי במסגרת השיקולים השונים ניתן אכן "להביא בחשבון" מעגל זיקות נוסף.
משמעות הרמת המסך במקרה זה הנה הלכה למעשה יצירת יריבות בין המערערים המייצגים את החברה ונושיה לבין המשיבות – על כל הכרוך בכך, והפיכתן לבעלות דין לכל דבר ועניין בהליך חידלות הפרעון בעיניינה של החברה.
על טיעוני חברי בעניינים אלה, המקובלים עלי בעקרם, אבקש להוסיף את ההערות הבאות: "מסך ההיתאגדות" מהוה, במקרה הרגיל, מחסום המונע מנושיה של חברה בעירבון מוגבל (להלן: חברה) לתבוע את בעלי המניות של החברה בגין חובות החברה כלפיהם, וזאת בין אם מדובר באנשים פרטיים ובין אם מדובר בתאגיד אחר.
ואולם, שאלה זו לא הועלתה על ידי המשיבות, ויתכן מאוד שבצדק לאור האנטרס הייחודי שיש בבירור שאלת "הרמת המסך" במקרה בו עסקינן (והשוו: ברק מדינה "תביעה לסעד הצהרתי - האומנם 'הליך סרק'?" משפטים כד 605, 621-610).
ראו שם, בעמ' 288); זוהר גושן, "מבט ביקורתי על חוק החברות החדש: תכלית החברה, הצעות רכש והתובענה הייצוגית" משפטים לב 381, 395-383 (1998); ידידיה צ' שטרן "תכלית החברה העסקית – פרשנות והשפעות מעשיות" משפטים לב 327 (תשס"ב); ידידיה צ' שטרן "האם חברות נועדו להשיא את רווחיהם של בעלי המניות? ניתוח ‏כלכלי ביקורתי" משפטים ועסקים א 105 (2004); עמיר ליכט "תכליות החברה" משפט ועסקים א 173 (2004); עלי בוקשפן "על חברה וחברה, ועל מעמדו של סעיף 11 לחוק החברות ‏במשפט הישראלי" משפט ועסקים א 229 (2004); גרוס, בעמ' 132-123.
...
במצב דברים זה, אפשר מבחינה מעשית להגיע למסקנה כי החוב לא התיישן, ואילו טענת "הרמת המסך" התיישנה.
כפי שיפורט להלן, המקרה בו עסקינן אומנם שונה במידת מה מן המקרה הטיפוסי של "הרמת מסך" לטובת נושה, ואולם בכך אין כדי לשנות מן המסקנה האמורה: ראשית, התביעה בה עסקינן היא תביעה למתן סעד הצהרתי לפיו ניתן לבצע "הרמת מסך" נגד המשיבות (בעלות המניות באגרקסקו) ביחס לחובותיה של אגרקסקו חברה לייצוא חקלאי בע"מ (בפירוק) (לעיל להלן: אגרקסקו), ולא תביעה למתן סעד אופרטיבי אשר יחייב את המשיבות לשאת בחוב מסוים של אגרקסקו.
סיכומו של דבר, לאור האמור לעיל, אינני סבור כי העובדה שאגרקסקו נוהלה לאורך שנים רבות באופן מסוים המקים לכאורה עילה ל"הרמת מסך", מקימה למשיבות טענת התיישנות נגד הפעלת המנגנון של "הרמת מסך" ביחס לתביעות חוב שטרם התיישנו, ככל שמתקיימים התנאים המצדיקים "הרמת מסך". לפיכך, שותף אני לעמדת חברי, השופט מינץ, כי לא היה מקום לדחות חלק מהתביעה על הסף מטעמי התיישנות.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הלכה למעשה, עניין לנו בשרשור חברות או "אשכול ענבים תאגידי", אשר מרבית חלקיו יכולים אף יכולים להמשיך ולפעול כאתמול שילשום, אף אם תקלע חברת דלק נדל"ן לפירוק ותתאיין משפטית וכלכלית; זאת, כאשר חלק מ"הענבים באשכול" – ודוקא אלו הנראים רחוקים מהישג ידם של הנושים, נראים כבעלי ערב כספי עצום.
מכאן, למעשה, ההערה שהערתי במהלך הדיון – מצבו של מר יצחק תשובה שונה בתכלית מזו של בעל השליטה באפריקה-ישראל, בזמנו; ולא בכדי, בעוד שהאחרון טען לחוסנה ויכולתה של החברה להמשיך ולפעול, הרי שבעל השליטה דכאן ופרקליטיו מכריזים בפה מלא כי החברה חדלת פירעון, ולמעשה כי מר תשובה עצמו לא ינזק אף אם תגיע לפירוק ותוציא את הנושים כשידיהם על ראשם.
כאן, מישתלבות לא רק הטענות שנשמעו מפי המחזיקים הפרטיים, כי השקיעו בחברה משום שידעו כי מר תשובה והתשלובת שלו עומדים מאחוריה, אלא גם האשמות מרחיקות לכת עוד יותר, על ריקון נכסים מן החברה לטובת גופים אחרים בתשלובת.
שנית; הרשות מודה, בהגינותה הרבה, כי עד כה לא היה כלל מנחה, כך שבהסדרי נושים מסוימים נערכה הצבעה פרטנית, ואילו באחרים נאמנים אכן הצביעו הצבעה כללית בשם כל הסדרה, לרבות מצביעים שלא נכחו באסיפות (לעניין זה, ראה סעיף 13 לעמדת הרשות והערת השוליים הנלווית לה).
בעיניין זה, לא מן המותר לצטט כמה מהנימוקים שמעלה הרשות לניירות ערך בדבר מעמד המחזיקים הפרטיים, אשר מדברים בעד עצמם: "מטרת פרק ה1 לחוק ניירות ערך, העוסק בנאמן לתעודות התחייבות, היתה יצוג משותף של מחזיקי תעודות ההיתחייבות מאותה סדרה, באופן שבו בפני החברה ו/או בפני גורמים אחרים כדוגמת נושים אחרים שלה, יתייצב גוף אחד ולא קבוצה של נושים רבים. מתן כח לנאמן לנצל את כוחה של הסדרה כולה עשוי לשרת את תכלית החוק" ולעומת זאת: "קביעה כי כל מחזיק תעודות התחייבות יידרש להצביע באורח עצמאי באסיפת נושים אחת שתכונס על-ידי בית המשפט, עלולה להחליש את כוחה של הסדרה. חברה עשויה לצפות כי בסופו של יום תיתקבל ההכרעה בעיניינה באסיפת נושים אחת, ולפיכך לרכז את מאמציה בניהול משא ומתן מול מחזיקים יחידניים גדולים, ותוך נקיטת טאקטיקה של "הפרד ומשול" והתעלמות מן הנאמן" (ההדגשות אינן במקור – ו.א) זאת ואף זאת; הרשות לניירות ערך עומדת, ובצדק, על סכנת ה"פיחות הזוחל" שיכרסם באחוזי הנוכחות וההצבעה של המחזיקים הפרטיים; וכי קיימת חפיפה בין העמדה המאפשרת לנאמן לייצג את הסדרה לבין המצב שיתרחש אם תגיע החברה לפירוק, במסגרתה ממילא יגיש הנאמן תביעת חוב אחת עבור כל הסדרה.
לחץ שכזה, הנובע מאחוז אחזקות מהותי, (ולא מסחטנות של פרט בודד או של בא-כוח אשר הקדים ורכש "שתי אגרות כאן ושלוש מניות שם", כדי לנסות ולתפוס מקום מרכזי בדיון), לא רק שהנו לגיטימי, אלא שהוא חלק בלתי נפרד מדיני ההסדרים, עד כדי כך כי להעדרו עשויות להיות תוצאות הרות אסון, ולא נכונות מבחינת הדרך המשפטית הזכרתי, לא לשוא, אף בהחלטתי הקודמת בדבר הפיכת מר תשובה לצד, את מושג "מחיר הקפאת ההליכים" או בעניינינו "מחיר ההסדר". אל לנו לשכוח, כי מעבר לכל שקולי הבעד והנגד, קיים בעל שליטה המבקש (אמנם באמצעות חברה בשליטתו) שלא להחזיר את מלוא חובותיו, לא פעם באמצעות שימוש ב"מלכודת האין ברירה"; ובעניינינו, מדובר בבעל שליטה אשר הקבוצה בה הוא מחזיק היא עתירת נכסים, וכלל לא מצויה בסכנת קריסה וחדלות פרעון כללית.
מנגד, אין ספק כי השאלה של תביעה אישית, על הסיכון והסכוי שהיא צופנת, עשויה להיות מנותחת באורח שונה על-ידי מי שמושקע אך בדלק נדל"ן, לבין מי שמושקע גם בחברות אחרות בקבוצה, העשויות להנזק מהדרדרות מצבו של מר תשובה.
...
בנסיבות המקרה, אין עסקינן בתשלובת שעסקיה קרסו ככלל, או מצויים בסכנת קריסה אם תדחה הצעת ההסדר ו"תיפול לבנה מן הקיר" בדמות חברה חשובה בקבוצה שתקלע לפירוק (באורח דומה למשל, לחשש שעלה בפרשת אפריקה-ישראל, בו קריסת החברה עשויה היתה לגרור אחריה את החוליות המשורשרות מעליה, ולהגיע בסופו של דבר לאיום ישיר כנגד בעל השליטה עצמו, כולל בשל ערבויות אישיות שחתם לחלקים אחרים בשרשור החברות); אף אין עסקינן במצב אחר, שגור לא פחות, של בעל שליטה אשר נאבק למניעת הכרזת החברה שלו כחדלת פרעון, ואי לכך מנסה לקדם הסדר בכדי לשכנע את הנושים להניח לה להמשיך ולהתנהל.
המסקנה העולה מן האמור לעיל, אם כך, הרי שבכל הנוגע לעמדת הסדרות הארוכות ומר תשובה, הרי שהרשות לניירות ערך "באה לברך ונמצאה מקללת"; ודומה, כי קריאה מושכלת של עמדתה אך מחזקת את הרושם, כי לכל הפחות, שתי האפשרויות המוצעות יכולות "לחיות בשלום" עם דיני ניירות ערך; וכך היה גם בעבר.
יוצא, כי לשאלה דנן אין תשובה פשוטה אחת, ויש להיזהר מפתרון קל ונוח שבסופו של דבר, נזקו יהיה רב מתועלתו.
אי לכך, אני מחליטה כדלקמן: ההצבעה על הסדר הנושים עצמו יערך באספת נושים אחת לכל הסדרות; זאת, בהתאם לעמדת רוב הצדדים ובניגוד לעמדת הסדרות הקצרות.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כך למשל, בעל התפקיד כפוף לכללי הצדק הטבעי, המחייבים מתן היזדמנות ראויה לנושים לשטוח את טענותיהם ולקבל את יומם בפניו (בש"א (מחוזי נצ') 1214/09 א. ג'ברין בע"מ נ' רו"ח יצחק קרמין - הנאמן להסדר הנושים של חב' א.ג'ברין, בפיסקה 9 (נבו 14.12.2009); ורדה אלשיך וגדעון אורבך הקפאת הליכים – הלכה למעשה 720 (מהדורה שנייה 2010) (להלן: "אלשיך ואורבך")).
בין היתר, אל לו להכריע בשאלות שלא שהיו מונחות בפניו או להעלות טענות משפטיות ביוזמתו אלא במקרים נדירים ומיוחדים תוך מתן זכות טיעון לצדדים ביחס לטענות אלו (ע"א 536/89 פז חברת נפט בע"מ נ' גד לויטין, פ"ד מו(3) 617, 625 (1992); ע"א 4839/92 יוסף גנז נ' מרדכי כץ, פ"ד מח(4) 749, 761-760 (1994); ע"א 8021/03 משה אלישע נ' יוסף אלישע, בפיסקה 13(ג) (10.11.2004); ע"א 11771/04 לישכת עורכי הדין בישראל נ' האירגון הבנלאומי של עורכי דין ומשפטנים, בפיסקה 20 (נבו 22.1.2007); שלמה לוין תורת הפרוצידורה האזרחית – מבוא ועקרונות יסוד 129 (1999)).
למעשה, רובה ככולה של הכרעת החוב השנייה הוקדשה לניתוח חוות הדעת הנוגדות שהוגשו על ידי הצדדים ביחס לשאלה אחרת לחלוטין- שאלת שווי החברה שבפרוק.
כידוע, "בית משפט של חידלות פרעון נידרש פעמים רבות לגלות יצירתיות וגמישות מחשבתית כדי למנוע תוצאות קשות שתגרמנה על פי השיטה של 'ייקוב הדין את ההר'" (חדל"ת (מחוזי ת"א) 43652-09-20 אופיר נאור, נאמן אי די בי חברה לפתוח בע"מ נ' ממונה על חידלות פרעון מחוז תל אביב, בפיסקה 41 (נבו 6.3.2022)‏‏).
ברוח זו נפסק ברע"א 8038/20 ב.ר.ן יזמות והשקעות בע"מ נ' חיים ומשה מנגד בע"מ (בפרוק), בפיסקה 28 (נבו 26.1.2021)‏‏: "נראה כי מגמת המחוקק לא הייתה בפקודה ואינה כיום בחוק להצר את צעדיו של בית המשפט לחדלות פרעון בעשייתו השיפוטית המורכבת במציאת פיתרונות מיטביים למכלול הסוגיות והקשיים המתעוררים בהליכי חידלות פרעון הנידונים לפניו." נותר אפוא למצוא את הדרך הנאותה לחילוץ העגלה מהבוץ.
...
הטענות הנוספות שהעלה גיל, דינן להידחות משום שמדובר במיחזור של טענות שהועלו בעבר וכבר נדחו שלוש פעמים: תחילה בפסק הבורר, לאחר מכן בפסק הדין משנת 2015 ולבסוף בפסק הדין משנת 2018 שאימץ את פסק הדין משנת 2015.
סוף דבר מכל הטעמים שפורטו לעיל, הכרעת החוב השנייה של המנהל המיוחד מבוטלת בזאת.
בכפוף לכך, שני הערעורים נדחים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו