התובעים הגישו תביעה לפירוק שתוף, על דרך של חלוקה בעין, של הזכויות בחלקה 171 בגוש 10080 במושב גן שומרון (להלן: "החלקה").
במקרים אלה יהיה פירוק השתוף על דרך מכירת המקרקעין למרבה במחיר.
...
כפי שמציינת נינה זלצמן בספרה, מעשה בית דין בהליך אזרחי (1991), עמ' 231 ואילך, טרם הוכרעה שאלה זו על-ידי בית המשפט העליון, כאשר במהלך השנים הובעו שתי העמדות:
"בחינת התפתחותה של ההלכה הפסוקה בנושא זה מלמדת, קודם כל, על אחדות דעים בבית המשפט העליון בשאלת כוחה המחייב, כהשתק פלוגתא, של הכרעה בשאלה אינצידנטלית שנעשתה מכוח סעיף 76, כאשר שבה 'השאלה האינצידנטלית' ועולה לדיון במישרין לפני בית המשפט או בית הדין בעל הסמכות הייחודית לדון בה. אין בכוחה של קביעה 'אינצידנטלית' של בית המשפט הראשון לשמש מעשה בית דין לגבי בית המשפט או בית הדין בעל הסמכות הייחודית. .... על פי הגיונם של דברים מתבקשת אף המסקנה, כי הכרעה שנעשתה על ידי בית משפט בפלוגתא כלשהי, מכוח סמכותו הנגררת על פי סעיף 76, תהווה השתק פלוגתא בהתדיינות אחרת בין אותם צדדים כשאותה פלוגתא עולה שוב כשאלה 'אינצידנטלית' בבית משפט שאין לו הסמכות לדון בה במישרין. ואמנם, בע"א 473/67 עיזבון המנוח ראוטנשטיין נגד לביא, הביע השופט ויתקון דעה המחייבת תוקפו של מעשה בית דין במקרה כזה, אך השאיר את השאלה בצריך עיון. בע"א 153/71 יורשי המנוחה אלטשולר נ' בנינים ברחוב אלנבי בתל אביב בע"מ, התווה מ"מ הנשיא (זוסמן את ההלכה הבאה .... אך כנגד דברים ברורים אלה ניתן להעמיד אמרות כלליות שנאמרו במספר פסקי דין, ואשר מהן ניתן ללמוד, כי לעולם לא תוכל הכרעה שנעשתה לפי סעיף 76 להקים השתק פלוגתא בכל התדיינו אחרת, אפילו היא עולה גם שם כשאלה אינצידנטלית בלבד. כך למשל, עומר השופט ויתקון בע"א 7/64 שור נגד מדינת ישראל .... ובע"א 246/66 קלוז'נר נגד שמעוני אומר הנשיא (אגרנט) ....
נוכח הקבוע בהחלטה זו, על מנת לאפשר לתובעים לשקול הגשת תביעה לבית המשפט המחוזי כמו גם לאפשר לחוכרים לשקול עמדתם ביחס לפירוק השיתוף, אני קובעת את התיק לתזכורת פנימית ביום 15.6.2021.