מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיצויים על טיפול שיניים ללא הסכמה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

טענות הצדדים טענות התובע התובע מסכים כי כבר בשנת 2009 נזקק לטפול נרחב בשיניו, ואף אינו חולק על כי היו מספר חלופות לטפול אך לטענתו, במקום לפרט מהן אפשרויות הטיפול, החליט הנתבע על דעת עצמו לטפל בו בשיטת "כיבוי שרפות" במשך יותר מתשע שנים, זאת ללא כל תמיכה בספרות הרפואית ותוך שהוא גובה ממנו סכום עתק של כ-900,000 ₪ במצטבר.
הנתבע טוען כי המצוין לעיל מייצג שיחות אותן ערכו התובע והנתבע בנוגע לתכנית הטיפול, וכי במסגרת אותה שיחה התקבלה הסכמה מדעת בעל פה. לאחר שמיעת עדותו של התובע ושל הנתבע, אני נוטה לקבל את גרסת הנתבע, כי ההליך הטיפולי הוסבר לתובע במשך השנים הארוכות בהן טופל על ידי הנתבע.
את הבסיס לקביעת הפצוי בגין פגיעה באוטונומיה בנסיבות בהן לא הוכח קיום נזק גוף כתוצאה מעוולה נזיקית, הניח כב' השופט אור בע"א 2781/93 דעקה נ' בית החולים "כרמל", חיפה פ"ד נג(4) 553 (1999), בעמ' 583 לפסק הדין, לאמור: "במקרים מן הסוג הזה, יתבטא הנזק בעיקר בתגובתו הנפשית והרגשית של התובע לכך שנעשה בגופו טפול רפואי ללא הסכמתו מדעת, ולהתממשותם של סיכונים אשר כלל לא הובאו בפניו בטרם הסכים לבצוע הטיפול (ראו בספרו הנ"ל [83] של Englard, בעמ' 164). בהערכת גובה הפצוי בגין נזק זה, עשויה להיות חשיבות לחומרת ההפרה של החובה לקבל את הסכמתו המודעת של החולה בטרם ביצוע הטיפול בו. המנעות ממסירת מידע משמעותי כלשהוא על הפרוצידורה שאותה מבקשים לבצע בחולה חמורה יותר, בדרך-כלל, מאי-מסירה של חלק מן האינפורמציה המהותית.
...
במקרה דנן הגעתי לכלל מסקנה כי הפיצוי בגין הפגיעה באוטונומיה הינו ברף הנמוך באופן יחסי.
הנזק שנגרם בסופו של יום אינו נזק משמעותי, הטיפול שניתן לתובע שימר את מצב שיניו במשך עשר שנים ולא הי בו כדי לפגוע בטיפולי ההמשך שנעשו לו. בהתחשב במכלול הנסיבות שתוארו, אני סבורה כי פיצוי בסך של 30,000 ₪ משקף פיצוי ראוי לפגיעה באוטונומיה במקרה זה. לסיכום התביעה מתקבלת באופן חלקי בלבד.
אני קובעת כי הנתבע ישלם לתובע סך של 30,000 ₪ בתוספת שכ"ט בשיעור של 23.4%, החזר אגרה כפי ששולמה והחזר הוצאות למומחים, הכל בכפוף להצגת חשבוניות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

בחוות דעתה מיום 15.08.2022 קבעה המומחית כי "יש לפצות את המטופלת על עקירת 5 שיניים בלסת התחתונה שלא היה נחוץ לעקרן, ביצוע שתלים במקומן+ מבנים, החלפה עתידית של שתלים+מבנים+כתרים וזאת בתרחיש לכתרPFM (חרסינה על מתכת) כולל כתרים זמניים, ולפצותה על ביצוע טפולי שורש מיותרים בלסת העליונה. אובדן 5 שיניים מקנה 1.25% נכות...". במענה לשאלות הבהרה, שבקש ב"כ התובעת, הוגשה ביום 22.09.2022 חוות דעת משלימה מטעמה של המומחית, שם הוסיפה המומחית כי "טפולי היתר שגרמו נזק בלתי הפיך למטופלת והקטינו את שרידות השיניים בפיה בלסת העליונה, וכן העקירות בלסת התחתונה שהסבו לה נזק בלתי הפיך ושנעשו ללא הסכמתה, וללא מתן תוכנית טפול הולמת על כל המשתמע מכך (כפי שציינתי בגוף חוות הדעת) אני סבורה שבית המשפט יחשב ויפסוק פיצוי הולם. לאור שאלות ההבהרה, החלטתי לפרט ולקבוע שעל הנתבעים לפצותה לפי הפרוט להלן ולהשלים את שהושמט בחישוב. אני מוצאת לנכון לחזור ולהדגיש, שהרופאים התרשלו בהתנהלותם לפני הטיפול ותוך כדי הטיפול, ולכן יש צורך לפסוק פיצוי הולם...". כמו כן, פירטה המומחית בחוות דעתה המשלימה את החישוב על פיו יש לפסוק לתובעת פיצוי לדעתה, תוך שלקחה בחשבון פיצוי בלסת העליונה עבור 5 מבנים על שיניים, 6 כתרי זירקוניה בשיניים קדמיות, ניתוח חניכיים, ובלסת התחתונה פיצוי עבור 7 מבנים על שתלים, ו-13 כתרי חרסינה זירקוניה.
...
ראו בעניין זה: רע"א 337/02 רונית מזרחי נ' כלל חברה לביטוח בע"מ, פיסקה 5 (13.03.2002) שם נקבע כי: "פסילתו של מומחה רפואי שמונה על-ידי בית-המשפט נעשית במקרים נדירים מאוד שבהם עלול להיגרם לאחד הצדדים עיוות דין, או במקרים שבהם פעל המומחה בחוסר תום-לב". וראו בעניין זה גם: דבריו של כב' השופט א' ריבלין ברע"א 5611/07 לינצקי נ' קופ"ח של ההסתדרות הכללית של העובדים בא"י (21.10.2007) שם נקבע "כי משמונה מומחה מטעם בית-המשפט, חזקה עליו שינהג באופן מקצועי, ויעשה מלאכתו נאמנה וכי לפיכך, פסילתו יכול שתיעשה רק בנסיבות חריגות. כך במיוחד, מקום שזה כבר נתן את חוות-דעתו וכאשר בתוצאת חוות-הדעת יש כדי להשפיע על שיקוליו של בעל-הדין המבקש את פסילתו". אני סבור כי המקרה שלפניי אינו מן המקרים המתאימים לפסילת חוות דעת המומחית.
התוצאה לאור כל האמור לעיל, החלטתי לדחות את הבקשה.
אני מחייב את המבקש בהוצאות התובעת בסך של 1,500 ₪ ניתנה היום, ו' כסלו תשפ"ג, 30 נובמבר 2022, בהעדר הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

על פי קביעתו של ד"ר מילר, הנתבע בחר בטיפול אגרסיבי, תוך הרחקה ברוטאלית של חומר שן בריא, ביצוע טפולי שורש לשיניים שלא היו זקוקות לכך, וציפויין בכתרי חרסינה; במקום להפנות את התובעת לטפול אורתודונטי שמרני.
טענת הנתבע בכתב ההגנה הייתה, כי המליץ לתובעת על טפול אורתודונטי, ואילו התובעת סירבה לכך בשל משך הטיפול (סעיף 5 לכתב ההגנה).
בפסיקת הפצוי בגין כאב וסבל יש לקחת בחשבון את כל האמור לעיל, ולפסוק לתובעת פיצוי ראוי בגין ההתרשלות בטיפול בה ובגין העידר הסכמה מדעת לדרך הטיפול שנבחרה.
סיכום ראשי הנזק: מצאתי כי יש לפסוק לתובעת פיצוי כדלקמן: טפולי שיניים מתקנים - 51,328 ₪ נזק לא ממוני - 150,000 ₪ הפסד הישתכרות בעתיד - 180,000 ₪ הוצאות שונות ועזרת הזולת - 10,000 ₪ סך הכל - 391,328 ₪ שתי הערות לפני סיום ראשית ראיתי לנכון לציין, כי הומלץ לצדדים להגיע לעמק השווה ולהידבר לפשרה, או לפסיקה במנגנון דיוני מקוצר אשר יבטא גם ערכים של פשרה.
...
מצב זה בלתי נמנע, משהגעתי למסקנה כי נעשה בתובעת טיפול רשלני, וכי נגרם לה כתוצאה מכך נזק משמעותי, לרבות נכות נפשית.
סוף דבר אני מקבלת את התביעה ומחייבת את הנתבע לשלם לתובעת סכום של 391,328 ₪.
כן ישלם הנתבע שכ"ט עו"ד בשיעור של 20% מהסכום האמור לעיל, בתוספת מע"מ, והוצאות משפט (לרבות הוצאות על חוות הדעת המקצועיות ושכר העדויות) בסך 15,000 ₪ (מסכום זה יש לנכות הוצאות שנפסקו לחובת התובעת בהחלטה מיום 31.3.19, כך שלאחר קיזוז ישלם הנתבע הוצאות בסך 13,000 ₪).

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

ענייננו בתביעה לתשלום פיצויים על סך 30,000 ₪ בעקבות היתנהלות הנתבעת במהלך טפולי שיניים ושקום הפה אשר לגירסת התובע לא בוצעו בהתאם למוסכם על ידי הנתבעת.
בנוסף עתר התובע לפיצויים בסך של 9,000 ₪ בגין עוגמת נפש, שכן משך 8 חודשים נאלץ להסתיר עצמו ולהסתובב ללא שיניים, עד אשר הותקנו שיניים על ידי מטפל אחר.
משעה שהתביעה שלפניי כוללת טענות לרשלנות רפואית וכן טענות שבשיקול דעת רפואי, בזיקה לטיב ההליך, ובהסכמת הצדדים , אין מקום לקביעת מסמרות בהקשר זה. בית המשפט הבהיר את האמור במעמד הדיון בפני הצדדים ובכלל זה העמיד את התובע על זכותו להגיש הליך מתאים בעיניין רשלנות רפואית ואת ההשלכות שבוויתור על הטענות בדבר רשלנות רפואית,  והתובע ציין כי הוא מוותר על כל טענה בדבר רשלנות רפואית או טפול לקוי, ומתמקד בטענה כי כמות הטיפולים איננה הולמת את הסכומים ששילם וכי הנתבעת הפרה את ההסכמות אשר גובשו בין הצדדים.
...
אילו הונח לפני בית-המשפט הסבר מעין זה המניח את הדעת, עשוי היה הדבר להוביל למסקנה כי הנתבעת על רופאיה התנהלה ללא רבב.
בנסיבות אלו, מצאתי כי על הנתבעת לפצות את התובע בגין נזקיו, אולם מאידך לא שוכנעתי כי התובע הוכיח את אלה.
התובע נאלץ להפסיק את הטיפול אצל הנתבעת ולעבור לטיפול במקום אחר, וזאת בשל אי הבנה בין הצדדים אשר שוכנעתי כי אין מקורה בהתנהלות התובע.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הוא טוען כי אין בנתונים המתייחסים לתקופת לימודיו בית הספר כדי להצדיק חריגה מחזקת השכר הממוצע במשק, ואף פרופ' גרוסוסר הסכים שאין בנתונים אלו כדי ללמד על העתיד שהיה צפוי לתובע.
אמו של התובע ציינה בתצהירה כי עקב התאונה נגרמו לתובע הוצאות רפואיות רבות, לרבות בשל רכישת תרופות, קנביס רפואי, בדיקות, ייעוץ רפואי, רפואה משלימה, טפולי שיניים, מתיחות של הגוף, אימונים אישיים בחדר כושר, עיסוי רפואי, רכיבה טיפולית והוצאות נילוות לאישפוז וכן נסיעות לטיפולים רפואיים, מעבר למימון שניתן על ידי קופת החולים או ביטוח לאומי.
לאחר ששקלתי טענות הצדדים והראיות, אני מעמידה הפצוי בגין התאמות דיור לעבר ולעתיד ובגין תוספת שטח דיור לצורך מגורי מטפל, בשים לב לקבלות שהוגשו ולחוות הדעת, כאשר בעיניין זה תוספת שטח של כ – 18 מ"ר, קרובה לזו שמפורטת בחוות דעת המומחה מטעם הנתבעים, נראית סבירה בעיני, על סכום כולל של 650,000 ₪ נכון להיום.
ריבלין, בספרו, מציין את השיקולים לכאן ולכאן ומסכם כי "השאלה היא שאלה של מדיניות משפטית, בסופו של דבר, והיא כרוכה בין היתר בבחירה אם להטיל את נטל הפיצויים על המעביד הלא מבוטח" (אליעזר ריבלין תאונת הדרכים - תחולת החוק, סדרי דין וחישוב הפיצויים 433-432 (מהדורה חמישית, 2020)).
...
התובע טוען בסיכומיו כי ממכלול הראיות בתיק, לרבות חוות דעתו של פרופ' גרוסוסר, עולה בבירור כי הנכויות מהן הוא סובל בשל התאונה, המשלבות מגבלות פיסיות, קוגניטיביות, רגשיות והתנהגותיות, שוללות כל כושר השתכרות ולכן הוא זכאי לפיצוי מלא בגין הפסדי שכר בעבר ובעתיד.
ריבלין, בספרו, מציין את השיקולים לכאן ולכאן ומסכם כי "השאלה היא שאלה של מדיניות משפטית, בסופו של דבר, והיא כרוכה בין היתר בבחירה אם להטיל את נטל הפיצויים על המעביד הלא מבוטח" (אליעזר ריבלין תאונת הדרכים - תחולת החוק, סדרי דין וחישוב הפיצויים 433-432 (מהדורה חמישית, 2020)).
אם ייקבע כי קרנית נחשבת צד שלישי ולא מעביד ולמוסד תעמוד זכות חזרה כלפיה, הרי שבסופו של דבר בעל הרכב – מתיר השימוש – הוא מעבידו של הנפגע - יישא בנטל הכספי של זכות החזרה של המוסד, שהרי לקרנית זכות חזרה שלא ניתן לשלול לפי החוק, וזוהי בדיוק התוצאה שביקש המחוקק למנוע באמצעות סעיף 82(ג) לפקודת הנזיקין.
"היו כמה מבוטחים מלבדו שקיבלנו אותם שנים אחורה ואנחנו החלטנו כהחלטה מחוזית לא לגעת בהם...זה היה המון שנים אחורה" (עמ' 105).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו