אין בו כל היתייחסות להפקעה או לפצויי הפקעה והפיצוי שהוא מדבר נוגע להחזר השקעות של הסוכנות במשבצת ולפצוי שיקבע שר החקלאות ככל שהסיום המוקדם ארע "לפני הורדת היבול". סעיף 17 לחוזה המשולש קובע כי במקרה של שינוי בגבולות המשבצת "כתוצאה משינויים בתכנית בנין עיר, הסדר קרקעות וכיוצא באלה" מתחייבות האגודות "לפנות את שטח המשבצת, תוך מתן פיצוים למישבת [הסוכנות] ולאגודה לפי האמור בסעיף 14 דלעיל". מכאן שבדומה לסעיף 22, גם סעיפים 14 ו- 17 נועדו לייתר את הצורך להפקיע חלקים מהמשבצת במקרים שבהם המנהל רואה צורך להחזיר לעצמו את ההחזקה בהם, ואין לפרשם כמתייחסים לפיצויים במקרה של הפקעה על פי פקודת הקרקעות.
...
סוף דבר
מן הטעמים המפורטים לעיל אציע לחבריי לקבל את הערעורים שהוגשו על ידי יגל, צפריה והמדינה (ע"א 8378/11, ע"א 9029/11, ע"א 9032/11) במובן זה שייקבע כי הזכויות שהוקנו לסוכנות על פי החוזה המשולש אינן מקימות לה זכאות לקבלת פיצויים בגין הפקעת קרקעות המשבצת למעט פיצוי בשל השבחת הקרקע, אך השבחה כזו לא הוכחה במקרה דנן.
אני שותף אפוא למסקנה אליה הגיעה חברתי כי אין לראות את הסוכנות כשוכרת או כחוכרת של המשבצת, וכי הזכות האובליגטורית שיש לסוכנות לרשום שעבוד לצורך החזר ההלוואות, אינו מקים לה זכות לקבלת פיצויי הפקעה.
סוף דבר, שאני סבור כי אין לסוכנות מעמד של שוכרת או חוכרת על פי ההסכם המשולש, וכי מעמדה בהסכם זה ניתן בהיותה זרוע מבצעת למשימות קליטה, התיישבות ובניין הארץ, וכדברי השופט רובינשטיין בעניין ימית (בפסקה ל"ד):
"הסוכנות היהודית היא כאמור גוף דו-מהותי בדרגה עליונה. היא זרוע של העם היהודי, היא מצויה ברמה הגבוהה ביותר של גוף שאינו ממשלתי, ומקבילה מבחינה מהותית בעניינים רבים לגופי ממשל, כפי שכאמור היתה בתקופת המנדט עד לקום המדינה, והמשיכה בצורות אחרות מאז קום המדינה".
מעמד זה, של גוף מיישב, לא בא להקנות לסוכנות זכות במקרקעין או "טובת הנאה" מקום בו משתלמים לאגודה פיצויי הפקעה.