מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיצויים לחוכר קרקעות חקלאיות של מינהל מקרקעי ישראל

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

רקע עובדתי בשנת 1985 נחתם הסכם חכירה בין המשיב 3, מינהל מקרקעי ישראל כשמו אז (להלן: המינהל) לבין מר שמואל וינקלר ומר איסר וינקלר (אלה יקראו יחד להלן: וינקלר), שלפיו נרשמו זכויות החכירה במקרקעין ברמת השרון, הידועים כגוש 56605 חלקה 196, וגוש 6603 חלקה 29 (להלן: המקרקעין), לטובת וינקלר וכן ניתנו להם זכויות לעיבוד חקלאי של המקרקעין (להלן: הסכם החכירה).
בעקבות ביטול הסכם החכירה, ובהתאם להחלטות הרלבנטיות של מועצת מקרקעי ישראל לפצוי חוכרים של קרקע חקלאית שייעודה שונה – קמה לוינקלר זכות לקבל פיצוי מהמינהל.
...
בהקשר זה ראוי לציין כי חרף כך שהמשיבות לא פנו לוועדת הערר כדי לתקוף את החיוב בהיטל בגדר המועדים הקבועים לכך בדין – המשיבות פנו למינהל, שכאמור הבהיר להן עוד בשנת 2007 (ובשנת 2008 גם למערערות עצמן) כי בכפוף לקיום הסכם הפיצוי – חל על המקרקעין ההסכם בדבר התשלומים, הקובע תשלום של "חלף היטל השבחה". זאת ועוד: טענת השיהוי נדונה בהרחבה והוכרעה בבית המשפט לעניינים מינהליים הנכבד, וסבורני כי אין מקום להתערב בקביעות ובממצאים שהוסקו בהקשר זה, בגדרם נפסק בצורה מבוססת ומנומקת כי המערערות לא הצליחו להוכיח את יסודות השיהוי, כפי שהותוו בפסיקתנו.
ביחס לטענות המערערת הנוגעות להיעדר יריבות, היעדר ניקיון כפיים והסתרת מסמכים מצד המשיבות – סבורני כי טענות אלה לא היה בהן כשלעצמן כדי להוביל למסקנה כי יש לקבל את הערעור, וזאת משום שאף בהן, אפילו היה בהן ממש (ואין אנו קובעים כאמור) – אין, בנסיבות העניין, כדי לשנות את תוצאות פסק הדין, מושא הערעור.
סוף דבר – נוכח כל האמור לעיל אציע לחבריי לדחות את הערעור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

ביום 29.6.2011 נחתם איפוא הסכם החכירה בין המשיבה (בשמה הקודם: "מינהל מקרקעי ישראל") לבין המבקש ויתר יורשי הוריו המנוחים, במסגרתו הוחכרה ליורשים הקרקע המהוה בחלקה חלק מחלקה 90 בגוש 3628 וחלק מחלקה 28 בגוש 3629, לתקופה של 49 שנים, למטרת "מטעים ו/או גידולים אחרים". דמי החכירה השנתיים נקבעו לפי דרוג "גידולי שדה". במסגרת הסכם החכירה נקבע, בין היתר, כי במקרה שישונה ייעוד המוחכר עפ"י תכנית או עפ"י כל דין, יהיה המחכיר (הוא הרשות) זכאי להביא את תקופת החכירה לסיום מוקדם, בכפוף לזכותו של החוכר לפצוי עבור זכות החכירה לעיבוד חקלאי, שעיקרה הפסד הכנסה עתידי הנובע מהעיבוד החקלאי לכל יתרת תקופת החכירה (ראו סעיף 15 להסכם החכירה).
עוד נקבע, כי תחולנה על החוכר, מעת לעת, החלטות מועצת מקרקעי ישראל הרלוואנטיות לגביו שתהיינה בתוקף באותה עת בעיניין שינוי ייעוד בשטח חקלאי (ראו סעיף 16 להסכם החכירה, שהוכפף לסעיף יג להסכם הפשרה, אשר דן בתחולתה של החלטה 727 של מינהל מקרקעין ישראל שהייתה בתוקף אותה שעה על זכויות בעלי הזכויות).
לפיכך, הוצע להסדיר, במסגרת פרק ג' לחוק, הליך מזורז לתיכנון ואישור תכניות רחבות הקף למגורים, ואילו במסגרת פרק ד' להצעת החוק, נקבעו הוראות שנועדו להסדיר את זמינות קרקעות המדינה, עליהן חלות התכניות, ואשר מוחזקות ע"י חוכרים חקלאיים ובעלי זכויות אחרים, אשר חלה עליהם חובה להשיב את הקרקע לידי המדינה.
...
המבקש מלא כרימון טענות נגד התנהלות הרשות – והרשויות והגופים שבאו לפניה – כלפי משפחתו ומורישיו, ובפיו אף טענות קשות להפלייה ולחוסר תום לב. מבלי להקל ראש בטענות המבקש ביחס להיסטוריה של החלקה, לא שוכנעתי כי לצורך הכרעה בטענות המבקש נגד תוקפם של הצווים שהוצאו בעניינו, יש צורך להידרש לטענות הרבות שהעלה המבקש.
הסכם הפשרה שקיבל תוקף של פסק דין נחתם כאשר המבקש ובני משפחתו היו מיוצגים ע"י עו"ד ולא הובאה לפניי הצדקה כלשהי לפתוח מחדש במסגרת הליך זה מערכת הסכמית זו, שלהבנתי הצדדים מושתקים מלטעון בניגוד לה. אשר לטענות ההפלייה, לבד מהעלאתן באופן סתמי, לא הונחה לפניי כל תשתית שתאפשר מסקנה בדבר הפלייה כלשהי שננקטה כלפי המבקש.
הרשות שבה והצהירה שהיא נכונה לנהוג כלפי המבקש בדיוק באותו אופן בו נהגה עם אחרים, בהתאם להחלטות מועצת מקרקעי ישראל ובהתחשב בחלקיהם היחסיים במקרקעין, ולא הובאה לפניי כל ראייה שתוביל למסקנה כי לא נהגה כך. למעלה מן הצורך אציין, כי ההליך שלפניי עסק בתקיפת הצווים בלבד.
סיכום העולה מן המקובץ, כי דין הבקשה להידחות, וכך אני מורה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בכפר סבא 22 דצמבר 2016 ת"א 41341-03-12 בן צור ואח' נ' מינהל מקרקעי ישראל ואח' לפני כב' סגנית הנשיאה השופטת, רחל קרלינסקי התובעים 1. שושנה בן צור 2. דוד שמואל בן צור הנתבעים 1. רשות מקרקעי ישראל (מינהל מקרקעי ישראל) 2. רשות נחל ירקון ( נמחק ) 3. עירית הוד השרון ( נמחק) 4. רמת הדר כפר שיתופי להתיישבות חקלאית בע"מ פסק דין
ההסכם קבע כי מטרת השכירות היא "עבוד חקלאי של המושכר למטרת גידולים עונתיים בלבד, דהיינו מטע - שלחין". ראשית, בסמוך למילה "מטע" נכתב "גידולים עונתיים" - דבר שיש בו כדי להקהות את האפשרות לטעות אשר לגידול מטע עצי זית, אשר אינו גידול עונתי.
שאלת זכאות לפצוי עפ"י החלטות מועצת מקרקעי ישראל לטענת התובעים, מאחר שרמ"י ידעה על הצורך הנטען בכל אדמות מגד לצורכי ציבור עוד טרם הגישה את כתב התביעה הראשון לפינוי ביולי 2007, עוד טרם הסתיים הסכם השכירות עם רמת הדר, הרי שעל רמ"י לפצות את התובעים עבור השקעותיהם בקרקע בהתאם להחלטה מס' 1297 מיום 29.10.12 (שהחליפה את החלטה מס' 1023) שעניינה כללים לפצוי בעד קרקע חקלאית המוחזרת לרמ"י בהתאם לסוג הגידול (מטעים) או בהתאם לשינוי הייעוד (הקמת אגנים ירוקים או פארקים או מגורים או מבני תעשייה ומסחר).
בישיבת מועצת מקרקעי ישראל מיום 6.11.13, החליטה לתקן את החלטת מועצה 1023, וקיבלה תחתיה את החלטה מס' 1297, שעניינה "הפסקת חכירה בקרקע חקלאית - כללים לקביעת פיצוי בעד קרקע חקלאית המוחזרת לחזקת רשות מקרקעי ישראל" ("החלטת ממ"י").
...
מן המקובץ, בהעדר תמיכה ראייתית לנזק שנגרם בפועל בניגוד להערכת הנזק ע"י המומחה מטעם התובעים אין מנוס מלקבע כי התובעים לא עמדו בעול ההוכחה כדבעי.
לסיכום לאור האמור התביעה נדחית.
בהתחשב בכל האמור לעיל, יעמוד חיוב ההוצאות ע"ס של 5,500 ₪ בלבד לכ"א מהנתבעות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום אשדוד נפסק כדקלמן:

החיוב ברווח יזמי לעניין נכס מסחרי קנה לו שביתה בפסיקת בתי המשפט בערכאות הדיוניות (לדוגמא: ע"א (ב"ש) 36149-04-21 דוד נאקאש נ' רשות מקרקעי ישראל - מחוז דרום (30.12.2021), סעיף 14; ת"א (י-ם) 46736-02-15 בן צבי נ' מינהל מקרקעי ישראל (4.2.2020) פסקה 51; ת"א (י-ם) 19296-03-16 רשות מקרקעי ישראל נ' בוזגלו, (31.5.2021), פסקה 6; ת"א (פ"ת) 8842-08-16 רשות מקרקעי ישראל נ' מטרני (27.1.2021), עמ' 7-8).
טענת הקזוז בגין השקעות הנתבעים במקרקעין לטענת הנתבעים, בהתאם לפסיקה, ועל יסוד החלטות מועצת מקרקעי ישראל, ובעיקר החלטה 1297: ''הפסקת חכירה בקרקע חקלאית - כללים לקביעת פיצוי בעד קרקע חקלאית המוחזרת לחזקת רשות מקרקעי ישראל'' (להלן: ''החלטה 1297''), קמה להם הזכות לפצוי בגין השקעות שהשקיעו במקרקעין.
ראשית, עיון בהחלטה מלמד כי אכן כטענת התובעת, היא אינה רלבאנטית לעניינם של הנתבעים, אשר הפעילו במקרקעין עסק מסוג משתלה, ולא עסקו בעיבוד חקלאי של גידולים עונתיים.
...
אין בידי לקבל את טענות הנתבעים בכל הנוגע לתחולת החלטה 1297 בעניינם.
לאחר ששקלתי את טענות הצדדים בעניין הערבות הבנקאית, באתי לכלל מסקנה חד משמעית לפיה יש מקום לראות בתשלום ששולם באמצעות חילוט הערבות הבנקאית כתשלום על חשבון החוב בגין דמי השימוש.
סיכומם של דברים נוכח כל האמור בפסק דין זה עד כה, נפנה לערוך את חישוב דמי השימוש הראויים שעל הנתבעים לשלם לתובעת, החל מיום 1.10.12, ועד למועד הפינוי בפועל, וזאת בהתאם לממצאי חוות דעתו של מומחה ביהמ"ש מר האושנר: ביחס לתקופה היחסית משנת 2012 – 10,758 ₪ (חיוב חודשי בסך 3,586 ש"ח לחודש, למשך 3 חודשים).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כאמור במסמך זה, ההסכמה במסגרתו הייתה כי שינוי הייעוד ייעשה במסגרת החלטת מועצת מקרקעי ישראל מס' 727 ובהתאם לה, לרבות וויתור מצד החוכרים על המקרקעין הנדונים לטובת המינהל ויישום מנגנוני הפצוי שיקבלו החוכרים, בכסף או בקרקע לבחירתם, כקבוע בהחלטה זו. מיכרז המקב"ת ובחירת היזם - בסמוך לאחר כריתתו של הסכם 96', פירסם המינהל ביום 13.6.1996 מיכרז להתקשרות עם יזם בחוזה לתיכנון המקרקעין מושא ההליך דנן ולקבלת אופציה לרכישת זכויות במקרקעין (מיכרז מר/1002/96, להלן: "מיכרז המקב"ת").
אולם, לצד מציאות נמשכת זו, של העידר נתק בין הצדדים וקיום מפגשים ומגעים בנושא המקב"ת, הרי שבהתכתבויות פורמאליות נוספות מאוחרות יותר בין הצדדים, בשנת 2013 ובשנת 2014, חזר המינהל על עמדתו במכתב הביטול, לפיה התובעת אינה זכאית לפצוי כלשהוא מכוח החלטה 727 והבהיר כי עם הפקדת התכנית לשינוי היעוד, ולקראת אישורה, החוכרים אף יידרשו להשיב את המקרקעין למינהל ויהיו זכאים אך לפצוי בגין קרקע חקלאית בהתאם להוראות החלטת מועצה 1285.
נוסחו של כתב הוויתור עליו חתמו החוכרים בהמשך להסכם 96' כולל אף הוא היתייחסות לכך שכתב הויתור נחתם בהתאם להסכם זה "... וליישום החלטה 727 של מינהל מקרקעי ישראל, אשר הנה נספח לסיכום..." (פורת/39).
העד מר דגני העיד בנוגע למעורבותו בפרשה, כי בעת מתן תצהירו הוא משמש כמנהל אגף בכיר שיווק ומכרזים בחטיבה העסקית במטה הרשות, וכי בתפקידיו הקודמים שימש כסגן מנהל אגף שיווק וכלכלה במינהל וכן ריכז את נושא פדיון קרקעות חקלאיות לרבות במחוז המרכז ובין היתר שימש כמרכז הצוות לגיבוש הוראות המעבר להחלטות מועצה בועדת ניסים (ס' 2 לתצהירו, עמ' 187 ש' 17-26 לפר').
...
אני סבורה, כי עמדה זו של הרשות, המבטאת את אחריות הרשות להשלכת הקביעות הצפויות בנוגע ליחסים החוזיים בינה לבין שובל אייל אף על התובעת, הינה עמדה משפטית נכונה וראויה, אשר יש בה כדי להשקיף באופן כולל ושלם על הסכם 96' במצב הדברים שלאחר פסק הדין בבג"ץ שיח חדש והוראות המעבר שקיבלה הרשות בעקבותיו.
אכן, מצאתי כי דין טענות התובעת בהליך דנן, להידחות, וזאת מהטעמים אשר פורטו לעיל.
משכך, ולמרות שיתכן ופיצול סעדים בנסיבות כאמור כלל אינו נדרש, הרי שבהתחשב במכלול טעמים אלו, ובהעדר התנגדות ממשית מצד הנתבעת, אני מוצאת להיעתר לבקשת התובעת בעניין זה וליתן היתר לפיצול סעדים כמבוקש (ר' בעניין זה ע"א 3790/02 אשורי נ' אביזאדה (13.04.2003)).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו