מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיצויים והוצאות הגנה בתוספת 50% על מאמץ מיוחד בגין מעצר

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

עוד נטען, כי במסגרת עילה זו יש לתת משקל מהותי לנסיבותיו האישיות של המבקש, ובהן: תקופת מעצרו הממושכת והתמשכות ההליכים בעיניינו; הנזק הנפשי שניגרם לו בגין מעצרו וההליך המשפטי; הפגיעה בשמם הטוב של המבקש ובני משפחתו; אבדן מקום עבודתו, והפגיעה הכלכלית בו ובבני משפחתו, לרבות ההוצאות הרבות להן נידרש לשם ניהול משפטו וקבלת חוות דעת של מומחים מטעמו.
ב"כ המבקש פירטה את הדיונים שהתקיימו בתיק העקרי - לרבות בהליך הגישור שהתקיים בין הצדדים, בתיק המעצר ובהארכות המעצר בבית המשפט העליון; פירטה את הסכומים המירביים שנקבעו לכל דיון בתקנות הפיצויים, המסתכמים ב-73,848 ₪ בתוספת מע"מ; ועתרה לתוספת של 50% על הסכום האמור, לנוכח "המאמץ המיוחד שהושקע בתיק הנידון לנוכח, בין היתר, היתנהלות היחידה החוקרת", ובסך הכל עתרה לתשלום סך של 110,772 ₪ + מע"מ, דהיינו סך של 129,603 ₪.
בתגובתה שבכתב לתחשיב הנזק שהוגש על ידי ההגנה, חזרה המשיבה על עמדתה, אך טענה כי אם בית המשפט יחליט כי יש לפסוק פיצוי למבקש, הרי שלא קיימת הצדקה לפסיקת תוספת של 50% לגבי שכ"ט עו"ד, שכן לא הוכח כי הושקע מאמץ מיוחד המצדיק תוספת זו, ואף בפסיקה אליה הפניתה ב"כ המבקש לא נפסקה תוספת שכזו.
אבחן להלן את הפסיקה הרלוואנטית בלבד, שבה דובר בזיכוי מחמת הספק (ולא זכוי מלא או חזרה מכתב האישום), ובנסיבות שיש להן דמיון מסוים לענייננו, תוך בחינת הקריטריונים שנשקלו במסגרתה לצורך קביעת הפצוי: בע"פ 7770/10 טורי ואח' נ' מדינת ישראל (20.9.11) בית המשפט העליון פסק למערערים פיצוי בשיעור של 50% מגובה הפצוי על ימי המעצר (ללא הוצאות הגנה), לאחר שבית המשפט המחוזי דחה את בקשתם לפצוי, הגם שנקבע כי אין מדובר במקרה מובהק לפצוי.
...
לאור החלטתי דלעיל, יש לשלם למבקש 30% מסכום זה, דהיינו סך של 145,908 ₪.
לאור החלטתי דלעיל, יש לשלם למבקש 30% מכלל הוצאותיו, דהיינו סך של 31,470 ₪.
לסיכום, אני מורה כי המדינה תשלם למבקש פיצוי בגין ימי מעצרו והוצאות הגנתו, בסך כולל של 177,378 ₪, וזאת בתוך 90 יום מיום קבלת ההחלטה במשרדי המשיבה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2017 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

בעקבות כך הגיש המבקש את הבקשה דנן ובה עתר לפסוק לו את הסכום המירבי בגין הוצאות הגנתו וימי מעצרו, כולל מעצר הבית, ושאר הנזקים שנגרמו לו, בתוספת 50% בגין מאמץ מיוחד.
ראשית כל יצוין, כי בעקבות האמור בתגובת המשיבה, המבקש תיקן את מחדלו והגיש תצהיר מטעמו לאימות העובדות הכלולות בבקשתו, כמתחייב מהוראות תקנות סדר הדין (פיצויים בשל מעצר או מאסר), תשמ"ב–1982 (להלן – "התקנות"), אשר מחילות את תקנות סדר הדין האזרחי על הדיון בבקשות מסוג זה. בנסיבות אלו, יש לראות את הפגם שדבק בבקשה כמתוקן, ובהתאם לכך הדיון בה ייעשה לגופו של עניין.
אחרית דבר: לסיכום, על המשיבה לפצות את המבקש בעד 3 ימי מעצר, בהתאם לתעריף הנקוב בסעיף 8(א) לתקנות, ולשפות אותו בגובה מחצית מהסכום המירבי בגין הוצאות הגנתו (היינו, עבור 12 ישיבות), לפי האמור בתקנה 9(א) לתקנות והתעריף הנקוב בתוספת לתקנות.
...
כמו המשיבה, אני סבורה כי כעקרון, הזכות לתשלום פיצויים מכוח סעיף 8 לתקנות נקבעה עבור ימי מעצר, ואילו שחרור נאשם בתנאים מגבילים, אף אם מדובר במעצר בית מלא, אינו מזכה בתשלום פיצויים לפי הסעיף הנ"ל משום שאלה הם תנאי 'שחרור' ולא תנאי 'מעצר'.
באיזון הראוי בין כלל השיקולים, אני סבורה כי יש לפצות את המבקש בגין שלושה ימי מעצר, וכן לשפות אותו בגובה מחצית מהסכום המרבי בגין הוצאות הגנתו (היינו, עבור 12 ישיבות).
אחרית דבר: לסיכום, על המשיבה לפצות את המבקש בעד 3 ימי מעצר, בהתאם לתעריף הנקוב בסעיף 8(א) לתקנות, ולשפות אותו בגובה מחצית מהסכום המרבי בגין הוצאות הגנתו (היינו, עבור 12 ישיבות), לפי האמור בתקנה 9(א) לתקנות והתעריף הנקוב בתוספת לתקנות.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

אוסאמה שוויקי (להלן: "המבקש") מבקש לפסוק לו פיצויים והוצאות הגנה בהתאם לסעיף 80 לחוק העונשין, תשל"ז- 1977 (להלן: "חוק העונשין") בתוספת 50% על מאמץ מיוחד, בגין מעצרו מיום 8.2.2011 ועד לשחרורו ביום 20.10.2013 לאחר זיכויו בבית המשפט העליון.
...
נזקים חברתיים ועוגמת נפש הם מנת חלקו של כל מי שעומד לדין פלילי ולמי שמורשע ביתר שאת; ברם, אין בכך כדי להוות נסיבה המצדיקה פיצוי, שכן, יש להניח כי במקרים כאלה או אחרים ימצא בית המשפט לנכון לזכות נאשם לאחר שמיעת ראיות, בניגוד לעמדת המאשימה, גם אם עקב ההליך כולו נגרמו לנאשם נזקים באופן אישי.
בענייננו, כתב האישום כנגד המבקש הוגש על בסיס תשתית ראייתית ענפה- ראיות, עדויות רבות, חקירה נרחבת ומעמיקה- אשר הובילה בסופו של דבר להרשעת המבקש בעבירת רצח בבית משפט זה. בבית המשפט המחוזי (השופטת אפעל גבאי, מ"ת 18596-03-11) נקבע, עם הגשת כתב האישום, כי קיימת תשתית ראייתית מספקת כדי לעצור את המבקש עד לתום ההליכים ובית המשפט העליון (השופט רובינשטיין בבש"פ 6174/11) לא התערב בהחלטה זו. בפסק הדין שבערעור, ניתח בית המשפט העליון את הראיות שעל בסיסן הרשיע בית המשפט המחוזי את המבקש וקבע כי יש לזכותו, וזאת מחמת הספק, תוך שהובהר הקושי הרב בקביעה זו. משכך, טענות המבקש לפיהן לא היה יסוד לאשמה נדחות.
התוצאה לאחר שקילת כל השיקולים המפורטים לעיל ולאור הנסיבות האמורות, דין הבקשה לפיצויים להתקבל באופן חלקי, כך שיפסק פיצוי חלקי למבקש פיצוי חלקי בגין הוצאות הגנתו במשפט בשיעור של שליש מהסכום המרבי הקבוע בתקנה 9 לתקנות הפיצויים בגין החזר הוצאות הגנה; וכן, בשיעור שליש מהסכום שהתבקש לעניין רכיב ימי המעצר על פי סעיף 8 לתקנות.

בהליך חוקי עזר עירוניים - ברירת משפט (חע"מ) שהוגש בשנת 2014 בשלום קריית גת נפסק כדקלמן:

בפניי בקשה שהגישו הנאשמים בתיק (להלן: "המבקשים"), להורות למאשימה (להלן: "המשיבה") לפצותם בגין הוצאות הגנתם, ובתוספת 50% בגין מאמץ מיוחד, לפי סעיף 80 לחוק העונשין, התשל"ז- 1977 (להלן: "חוק העונשין").
" מתוקף סמכותו על פי סעיף 80 לחוק העונשין , התקין שר המשפטים את תקנות סדר הדין (פיצויים בשל מעצר או מאסר), תשמ"ב- 1982 (להלן: "התקנות"), במסגרתן נקבע הסכום המקסימלי לתשלום הוצאות הגנה על פי חוק העונשין.
...
גם אין בידי הראיות לקבוע, שהסיבה לכך שהמבקש נכשל בקמפיין הבחירות שניהל, היתה נעוצה בכך שהוגשו כנגדו כתבי האישום נשוא התיקים הנ"ל. במצב דברים זה, ומאחר וכל שיש בפניי הנן טענות בעלמא ביחס לנזקים ולפגיעה בשמם הטוב של המבקשים, איני יכול לקבל הטענות והן נדחות.
לפיכך, לאור הסמכות שניתנה לי בתקנה 9(ב) לתקנות, אני קובע כי לפיצוי שנפסק למבקשים תתווסף תוספת של 50%, בסך של 15,825 ₪.
סוף דבר, אני מורה למשיבה לשלם למבקשים פיצוי בגין הוצאות הגנה על פי סעיף 80 לחוק העונשין בסך של 47,475 ₪ תוך 21 יום מהיום.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2003 בעליון נפסק כדקלמן:

לאחר שעיינתי בבקשת המערער, בתצהירו, ובתגובת המדינה, אני שם את סכום הפיצויים וההוצאות להם זכאי המערער כמפורט להלן: בסעיף של פיצוי בגין ימי מעצר, בסיס החישוב לכל יום הנו 278.96 ₪.
במצב זה, קשה לראות בהחלטת בית המשפט מעשה בי דין המונע, בשלב הנוכחי, הפעלה של שיקול דעת לעניין גובה ההוצאות להן זכאי המערער בסעיף זה. מתוך עיון בחומר שצורף, נראה לי כי תיק זה אמנם הצריך מאמץ מיוחד, אך אין מדובר בתיק חריג בהיקפו ומורכבותו במידה המצדיקה פסיקה של תוספת מלאה של 50%.
אמת המידה להכללת הוצאות במסגרת פסיקת הוצאות ופיצויים לפי סעיף 80 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, היא האם המדובר ב"הוצאות הגנתו" של הנאשם.
...
לאחר שעיינתי בבקשת המערער, בתצהירו, ובתגובת המדינה, אני שם את סכום הפיצויים וההוצאות להם זכאי המערער כמפורט להלן: בסעיף של פיצוי בגין ימי מעצר, בסיס החישוב לכל יום הינו 278.96 ₪.
הצדדים חלוקים בשאלה האם זכאי המערער לתוספת של 50%, בגין קיומו של קושי מיוחד בתיק זה. לטענת המדינה, בית המשפט הורה על תשלום הסכום המירבי הקבוע בתקנות, אך לא הורה על תשלום תוספת כאמור, ועל כן, יש לדחות את הבקשה.
במצב זה, קשה לראות בהחלטת בית המשפט מעשה בי דין המונע, בשלב הנוכחי, הפעלה של שיקול דעת לעניין גובה ההוצאות להן זכאי המערער בסעיף זה. מתוך עיון בחומר שצורף, נראה לי כי תיק זה אמנם הצריך מאמץ מיוחד, אך אין מדובר בתיק חריג בהיקפו ומורכבותו במידה המצדיקה פסיקה של תוספת מלאה של 50%.
בית המשפט קמא לא שלל את הגיון הגשתה של חוות הדעת, ואף ציין, בהקשר זה, כי "אין חולק שניתן היה לבצע פעולות חקירה נוספות על אלו שנעשו, אך בהעדר ראיות נוספות אין כדי לפגוע בראיות שכן הובאו בפני ביהמ"ש, ודי היה בראיות אלה לצורך הגעה למסקנות שלעיל". אינני סבור כי בנסיבות אלה, ובהעדר טענה כי מדובר בהוצאה הנגועה בחוסר תום לב או פגם דומה, יש סיבה שלא להכיר בה. התוצאה היא, כי ההוצאות בגין חוות הדעת, בסך 6,725 ₪, יובאו אף הן בחשבון.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו