מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיצויים בשל הפקעת נכס מקרקעין המהווה חלק (כ 40%) מהחלקה

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רקע והשתלשלות העניינים העותרות זמקום השקעות ונכסים בע"מ ודר פז חברה לבניין והשקעות בע"מ (להלן: זמקום ודר פז) הנן בעלים במשותף של קרקע הידועה כחלקה 4 בגוש 7131, ברח' יורדי הים בבת ים, בחלק הצפוני של חוף הים, אשר שטחה 2,947 מ"ר (להלן: הקרקע או החלקה).
ברי כי ביצוע הפקעה של מקרקעין מהוה פגיעה חמורה בזכות הקניין של הפרט; אומנם, מתן פיצוי כספי בגין ההפקעה משמש לא פעם לאיזון בין האינטרסים הנוגדים, ויש בו כדי לרכך את הפגיעה בזכות הקניין ואולם אין בפצוי משום מענה לפגיעה באוטונומיה הגלומה ביסוד הכפייה שבמעשה ההפקעה (ראה: בג"ץ 3240/15 ראש מועצת ענאתא, טהא מוחמד נועמאן חמדאן נ' מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית, פסקה 17 לפסק דינה של כב' השופטת ענת ברון, פורסם בנבו, 07.01.2019, להלן: עניין חמדאן).
וכך נקבע בפיסקה 16 לפסק הדין: "לדעתי, הפיתוח של השצ"פ בחלקה הסמוכה אינו מעיד בהכרח על זניחת מטרת ההפקעה במקרקעין מושא דיוננו. נהפוך הוא. קיומו של שצ"פ בחלקה סמוכה מעלה את חשיבות השצ"פ בחלקה 77, שכן איחוד השטחים בעתיד לכדי רצף של שטח ירוק אחד יוליד שטח צבורי אפקטיבי ומרווח אשר יטיב עם כלל תושבי הסביבה, הן בבניינים שכבר ניבנו והן באלה שעל פי התכנית עוד צפויים להיבנות, בייחוד בחלקה 77 עצמה. לעמדת הועדה, המקרקעין מושא ההליך דנן והמקרקעין בסביבה הסמוכה להם מהוים דוגמה ברורה וממשית למחסור בשטחים צבוריים פתוחים עליו עמדה המומחית דוידוביץ' בחוות דעתה. בעורף חלקה 77 המיועד למגורים, טרם מומשו זכויות הבניה המוקנות על פי התכנית החלה לבניה רוויה, וכיום ניצב עליה בנין קטן, ותיק המאוכלס בדיירים מעטים. אולם, לכשתמומשנה זכויות הבניה הקיימות צפויה חלקה 77, וחלקות נוספות הסמוכות לה (שגם בהן טרם מומשו זכויות הבניה בהתאם לתכניות החלות), לאכלס דיירים רבים נוספים". בקביעתו כי הערייה לא זנחה את מטרת ההפקעה הסתמך בית המשפט אף על חוות דעת המומחית שהביאה הערייה, ממנה ניתן היה ללמוד כי האיזור בו ממוקמת חלקת העותר נתון במחסור כרוני של שטחי ציבור (פסקה 18 לפסק הדין).
אמנם, כך צויין, אחד הטעמים לכך היה העדר יכולת כלכלית של המועצה המקומית לשאת בפצוי שתיאלץ לשלם לעותרים בגין הפקעה של למעלה מ-40% מהחלקה, טעם אשר יכול להצדיק את הותרת סמכות ההפקעה על כנה, בפרט במצב של חוסר בקרקעות המיועדות לצורכי ציבור, אולם טעם זה לבדו אינו יכול להצדיק שהוי עד אין קץ במימוש סמכות ההפקעה, וזאת לנוכח הפגיעה המתמשכת בעותרים ובזכותם לקניין.
...
הציטוט במלואו הינו: "לעמדת היועץ המשפטי דין הערעור להתקבל.... לשיטת היועץ המשפטי, הדרך הראויה לפתוח בהליך השבת בעלות בקרקע שהופקעה על-ידי רשות, במסגרת הליכים תכנוניים, היא להגיש הצעה לשינוי ייעוד לרשות התכנון המוסמכת להורות על כך...". בסיום פסק הדין, בית המשפט הבהיר, וזאת במפורש, כי לאור הכרעתו בשאלות אחרות, לא מצא לנכון לדון בטענה זו של היועמ"ש. כב' השופט עוזי פוגלמן הדגיש בסיום פסק הדין (בפסקה 19 לפסק דינו): "נוכח מסקנתנו זו לא נדרשנו להכריע בסוגיות אחרות שהועלו ע"י הצדדים לערעור, וביניהן טענת היועץ המשפטי לממשלה כי על הפרט חלה, ככלל, החובה למצות את ההליך התכנוני טרם פנייה לבית המשפ בתביעה להשבת הקרקע". (הדגשה שלי – מ' א' ג') היינו, לא רק שבית המשפט לא אמר את הדברים במפורש, ולא מובאים דברים בשם אומרם, אלא שהציטוט הינו של עמדת היועמ"ש, כשבית המשפט בוחר להדגיש כי נמנע מלדון בטענה זו של היועמ"ש. לעניין זה, מבלי להוסיף דבר, אביא מדבריה של ד"ר לימור זר גוטמן במאמרה "חובת עורך הדין לא להטעות את בית המשפט", עיוני משפט, כרך כד, 413, 432 (תש"ס-תשס"א): "עורך דין מפר את חובתו לא להטעות כאשר הוא מציג רק את דעת המיעוט מתוך פסק דין מבלי לציין עובדה זו, ומבלי לציין כי היתה גם דעה אחרת שאף שהתקבלה לבסוף. טענה משפטית, להבדיל מטענה עובדתית, נתפסת בתחום מומחיותו ושליטתו הבלעדית של עורך הדין, כך שניתן להטיל לגביה חובה מוחלטת. כפי שנאמר בחלק קודם של המאמר, שעסק ביסוד הנפשי, עורך הדין מוחזק כמי שבדק ויודע את ההלכה המשפטית לאשורה, ולכן, כל הצגת טענה משפטית שגויה, קלה כחמורה, מהווה הפרה של החובה". (הדגשה שלי – מ' א' ג').
בעיקר, במקרה זה בו בית המשפט לא רק שאינו מאמץ עמדה זו, אלא מציין במפורש כי בחר שלא לדון בה. סוף דבר העתירה מתקבלת.
אני קובעת כי פקעה זכותן של המשיבות לבצע את ההפקעה מכח התוכניות החלות על הקרקע, ואני מורה כי על המשיבות להימנע מלנקוט בהליכי הפקעה ביחס לחלקה 4 בגוש 7131, ברח' יורדי הים בבת ים. למניעת כל ספק, בכפוף לאמור בדבר מניעת האפשרות לבצע הפקעה, אין בפסק דין זה כדי לשנות דבר מההוראות האחרות או מהייעוד שנקבע בתכניות התקפות, ובכלל זה ייעוד השטח לשצ"פ, וזאת כל עוד התוכניות לא שונו כדין על ידי גורמי התכנון המוסמכים בהליכים על פי דין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 7.10.10 פורסמה בילקוט פרסומים מספר 6140 הודעה בהתאם לסעיפים 5 ו-7 לפקודה על הפקעת חלק מהחלקה, המיועד לצרכי ציבור מכוח תכנית כ/155ג. ביום 27.12.2012 פורסמה בילקוט פרסומים מספר 6518 הודעה לפי סעיף 19 על כך שחלק החלקה שהופקע הפך לקניינה הגמור והמוחלט של הנתבעת.
וכן ראו דברי כב' השופט ע' פוגלמן בפסק דין מסרי בפיסקה 27: "ברי כי הזכות לקבלת פצויי הפקעה היא זכות בעלת שווי כספי, ואף על פי כן בעסקת תמורה נכון היה בית המשפט זה להניח כי זכות אישית הקשורה לקרקע – בעניינינו הזכות לקבלת פצויי הפקעה- הועברה מכללא לקונה. מכאן ברור הדין ביחס למכר ללא תמורה- קרי, בעסקת מתנה: כאשר פלוני מעביר לאלמוני ללא תמורה נכס מקרקעין שברשותו, ולפלוני זכות בעלת שווי כספי הקשורה במקרקעין (הזכות לקבלת פצויי הפקעה), תהא הדעת נוטה לקבוע, בהעדר ראיה לסתור, כי זכות הגברא הועברה גם היא, מכללא, למקבל המתנה. ראיה לסתור במקרה זה- אין". וכן פסק דין שניתן בעקבות פסק דין מסרי ע"י כב' השופט מ' רניאל בת"א 11309-10-15 סאמיה חכים ג'ובראן נ' עריית חיפה (פורסם בנבו, 2.11.2016), שם נקבע: "נוכחנו לראות, כי מהענקת קרקע ללא תמורה ניתן ללמוד, מכללא, גם על המחאת הזכות לקבלת פצויי הפקעה." (פסקה 48 לפסק הדין).
הנתונים בחוות הדעת השמאים הועתקו מהתשריט שערך המודד לגבי כלל השטחים שהופקעו מתוקף תכנית כ/155ג' ולא את החלק העולה על 40% בגינו מגיע לתובע לכאורה פיצויים (כפי שעולה מחקירת השמאי בעמ' 11 לפרוטוקול).
לטענתה, אין בפני בית המשפט מדידה המהוה ראיה קבילה מטעם התובע.
כך למשל, בע"א 589/87 משרד השיכון ואח' נ' בירנבוים ואח' (פורסם בנבו,5.4.95), נאמר מפי השופט אור: "מטרת הפיצויים בגין הפקעה היא להעמיד את בעל הזכות במקרקעין שהופקעו, באותו מצב כספי שבו היה עומד אילמלא ההפקעה, כך שבכספי הפיצויים שיקבל יוכל לשוב ולרכוש זכות דומה לזו שהופקעה ממנו... משום כך, קביעת הפיצויים תיעשה בהסתמך על מצב המקרקעין לפני ששונה הייעוד". ראו גם ספרו של פרו' א. נמדר הפקעת מקרקעין, תשע"א – 2011, עמ' 538-539: "...בקביעת שווי המקרקעין המופקעים אין להיתחשב בשווים בהיתחשב בתכנית המפקיעה. כבר ציינו לעיל כי שווי המקרקעין המופקעים ייקבע על פי שוים בשוק החופשי ולא לפי ערכם לרשות המפקיעה. השימושים החדשים לפי התכנית המפקיעה, מורידים, לרוב, את ערך המקרקעין, אך עשויים הם גם להעלות את שוים כאשר המדובר בקרקע שנועדה בתכנית הקודמת לשימושים פחותים ולא מיטביים. הכלל הוא כי אין להיתחשב בשווי לפי התוכנית המפקיעה גם במקרה של הפחתת השווי כאמור לעיל וגם במקרה של העלאת השווי בגלל השימושים החדשים בקרקע שהתכנית מתירה". לאור האמור לעיל אני דוחה את טענת הנתבעת כי היה על השמאי מטעם התובע להוכיח את ייעוד החלק שהופקע ביתר במועד הקובע של כל תכנית ותכנית ועל כך לחשב את שווי הפצוי.
...
כך למשל, בע"א 589/87 משרד השיכון ואח' נ' בירנבוים ואח' (פורסם בנבו,5.4.95), נאמר מפי השופט אור: "מטרת הפיצויים בגין הפקעה היא להעמיד את בעל הזכות במקרקעין שהופקעו, באותו מצב כספי שבו היה עומד אלמלא ההפקעה, כך שבכספי הפיצויים שיקבל יוכל לשוב ולרכוש זכות דומה לזו שהופקעה ממנו... משום כך, קביעת הפיצויים תיעשה בהסתמך על מצב המקרקעין לפני ששונה הייעוד". ראו גם ספרו של פרו' א. נמדר הפקעת מקרקעין, תשע"א – 2011, עמ' 538-539: "...בקביעת שווי המקרקעין המופקעים אין להתחשב בשווים בהתחשב בתכנית המפקיעה. כבר ציינו לעיל כי שווי המקרקעין המופקעים ייקבע על פי שווים בשוק החופשי ולא לפי ערכם לרשות המפקיעה. השימושים החדשים לפי התכנית המפקיעה, מורידים, לרוב, את ערך המקרקעין, אך עשויים הם גם להעלות את שווים כאשר המדובר בקרקע שנועדה בתכנית הקודמת לשימושים פחותים ולא מיטביים. הכלל הוא כי אין להתחשב בשווי לפי התוכנית המפקיעה גם במקרה של הפחתת השווי כאמור לעיל וגם במקרה של העלאת השווי בגלל השימושים החדשים בקרקע שהתכנית מתירה". לאור האמור לעיל אני דוחה את טענת הנתבעת כי היה על השמאי מטעם התובע להוכיח את ייעוד החלק שהופקע ביתר במועד הקובע של כל תכנית ותכנית ועל כך לחשב את שווי הפיצוי.
אני סבורה כי מקומה של טענה זו להתברר במסגרת הליך ותביעה נפרדת.
סוף דבר לאור כל האמור אני מורה כדלקמן: אני מחייבת את הנתבעת לשלם לתובע פיצויים בסך של 130,500 ₪ נכון למועד הקובע 7.12.2010.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ההליך לפני תובענה שהוגשה על דרך המרצת פתיחה, למתן סעד הצהרתי, לפיו ייקבע כי התובע זכאי לקבל פיצויים בגין הריסת מבנה בעקבות הפקעת קרקע עליה עמד חלק מהמבנה.
עוד סיכם מר תודה, כי שיעור ההפקעות בחלקה הנובע מתכנית 358 אינו עולה על 40% ועומד על כ-33.86% הפקעה בלבד, ולפיכך לתובע לא קיימת עילה לתביעת פיצויים.
בהקשר זה אף צוין, כי רק חלק מהמבנה נהרס בהתאם לצוו ההריסה המינהלי, ונותר ממנו שטח של 247 מ"ר המשמש לאחסנה, וכלשונו של מר תודה: "המבנה שנותר לאחר פריצת הדרך לא נפגע וכיום הוא מאפשר שימוש סביר בנכס ואכן בחלקו הגדול הוא משמש שימוש מסחרי לאחסנה" (ראו עמ' 10).
סעיף 190(א)(1) לחוק התיכנון והבניה, המפנה לסעיף 20 לפקודה, מסמיך את הועדה המקומית לתיכנון ולבניה להפקיע מקרקעין לצרכי ציבור שנקבעו, מבלי לשלם פיצוי בעבור השטח המופקע, ככל שהופקע שטח הקטן מארבע עשיריות (40%) משטחו הכולל של המיגרש, וכך מורה הסעיף: "סעיף 20 לפקודה האמורה יחול גם על הפקעת מקרקעין לצרכי גנים, שטחי נופש וספורט וכן לבניני חינוך, תרבות, דת ובריאות, ובכל מקום שמדובר באותו סעיף על "רבע" יבוא "ארבע עשיריות"; אולם לא יופקע חלק ממגרש, בתשלום או ללא תשלום, אם כתוצאה מכך יפחת שוויה של יתרת המיגרש.
טענת האפליה ב"ב התובע טען, במסגרת סיכומיו שנשמעו ביום 8.9.2919, כי בערייה קיימת מדינות של תשלום פיצויים עבור הריסת מחוברים שניבנו ללא היתר בניה, כך שאי מתן תשלום לתובע במקרה הנידון, מהוה אפליתו של התובע לרעה לעומת בעלי מבנים אחרים שקבלו פיצוי.
...
כמו כן, אין בידי לקבל את טענת השמאי תודה, לפיה העירייה זכאית לדמי שימוש עבור המבנה.
אשר על כל האמור לעיל, הנני מחליט כדלקמן: (א) הנני דוחה את המרצת הפתיחה שהגיש התובע.
(ב) כמו כן הנני מחייב את התובע, לשלם למשיבות, ביחד ולחוד, הוצאות משפט (כולל ש"ט עו"ד ומע"מ) בסכום כולל של 23,400 ₪.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

(א) אם הופקע לצרכי ציבור, ללא תשלום פיצויים, חלק משטח קרקע רצוף, שבבעלות אחת של אדם, או מספר אנשים, מכוח אחד מבין "חוקי הרכישה" המנויים ברשימה הסגורה המופיעה בסעיף 1 לחוק לתיקון דיני הרכישה, אף בטרם תחילת תוקפו של החוק האמור (להלן: ההפקעה הקודמת) ולאחר מכן הופקע מכוח חוק התיכנון והבניה חלק נוסף "מאותה חלקה", או מאותה יחידת קרקע שממנה נעשתה ההפקעה הקודמת (להלן: ההפקעה הנוכחית) – הוועדה המקומית פטורה מתשלום פיצויים לבעלי הקרקע במועד ההפקעה הנוכחית, וזאת בנוגע לשטח מופקע מיצטבר של עד 40% מהשטח הכולל של "אותה חלקה", כפי שהיתה ערב ביצוע ההפקעה הקודמת, דהיינו: אילמלא בוצעה בה ההפקעה הקודמת; באשר לעודף השטח המופקע מעבר ל-40 האחוזים האמורים תהיה הוועדה חייבת בתשלום פיצויים, והכל – בתנאי שהשטח המופקע בהפקעה הנוכחית איננו עולה על 40% משטחו הנוכחי של המיגרש שבו מבוצעת ההפקעה הנוכחית (ראו גם: עניין צאיג).
עמד על כך המלומד א' נמדר בספרו הפקעת מקרקעין (תשע"א-2011) בעמ' 470, בזו הלשון: "העיקרון השולט בדיני ההפקעות בישראל הוא שהפקעת מקרקעין תתבצע תוך תשלום פיצויים לבעליהם, ואילו הפקעה ללא תשלום פיצויים מהוה חריג לעיקרון הנ"ל ויש לצמצמה אך ורק למקרים שהמחוקק התירם במפורש. עיקרון זה מבוסס על כך שזכות הקניין מהוה זכות יסוד בעלת אופי חוקתי, ופגיעה בה צריכה לעבור בהצלחה "מסלול מכשולים" כדי שהמחוקק יתן לה "הכשר" ותוקף חוקי".
הפקעת נכס מקרקעין של אדם, על משמעויותיה החריפות, חייבת להיות למען מטרה ברורה ומוגדרת, ואין די במטרה מעורפלת כגון "שבאחד הימים היא עשויה לשמש צורך צבורי זה או אחר, כפי שיוחלט ברבות הימים" (בג"ץ 1135/93 טריידט ס.א., חברה זרה נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה, הרצליה, פ"ד מח(2) 622, 633 (1994).
...
אף לא שוכנעתי כי ניתן להחיל את החריג לכלל האמור, שיסודו במהלך תכנוני רחב היקף (ראו פסקה 23 לפסק הדין בעניין שמוחה).
אין בידי לקבל טענה זו. המומחה הבהיר לעניין זה בתשובותיו לשאלות ההבהרה מיום 27.12.18, כי ביום 4.11.13, אושרה הודעת ההפקעה ביחס למקרקעין.
סוף דבר ביתרת טענות הצדדים לא מצאתי ממש ולאור המקובץ – אני מאמץ את מסקנות המומחה ביחס לאמדן שווי פיצויי ההפקעה המגיעים למבקשים וזאת כמפורט בסעיף 9 לחוות דעתו מיום 7.7.16, בחלופה של פיצוי ללא הפחתת 40% המותרים להפקעה ללא תמורה, בסכום של 2,748,560 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

מנגד, מאחר ומדובר בהפקעה, אזי חלות עליה ההגבלות הקבועות בסעיף 190(א)(1) לחוק התיכנון והבניה, ביחס לפטור מתשלום פיצוי בגין הפקעה בשיעור של עד 40% מהמקרקעין.
הלכה מלפני בית המשפט, היא כי האיסור "להרחיב חזית" עיקרו בכך שבעל דין אינו רשאי לחרוג מגדר המחלוקת כפי שהוצבה בכתבי הטענות, אלא אם כן נענה בית המשפט לבקשתו לתקן את כתבי טענותיו, או אם הצד שכנגד נתן לכך את הסכמתו, במפורש או מכללא (ע"א 6799/02 יולזרי משולם ואח' נ' בנק המזרחי המאוחד בע"מ-סניף בורסת היהלומים ואח', פ"ד נח (2) 145, 151 (השופטת חיות); א' גורן, סוגיות בסדר דין אזרחי (מהדורה שמינית), 602; רע"א 282/06 לילי נקוי יבש בע"מ נ' עילית חברה לביטוח בע"מ (פורסם בנבו, 31.12.2006); רע"א 2233/14 נחה נחמה ברזל נ' עו"ד אמנון גלברט - כונס הנכסים ומנהל מיוחד (פורסם בנבו, 11.6.2014) (להלן: "עניין ברזל")).
האם התובעים קיבלו פיצוי בגין הפקעת חלקה 139 במסגרת שיחזור הזכויות שבוצע בגין חלקה 138 במסגרת תכנית רע/2005/ב? מאחר וקבעתי לעיל, כי ממילא התובעים לא היו זכאים לפצוי וכי הנתבעות הרימו את הנטל להוכיח, כי חלקם במקרקעין הושבח בעקבות הפרשת חלקה 139 לצרכי ציבור, באופן המהוה פיצוי, למעשה איני נידרש לידון בטענת הנתבעות, כי התובעים קיבלו פיצוי גם במסגרת שיחזור הזכויות שבוצע עבור חלקה 138.
...
עוד לפני כן, המנוח התנגד לתכנית 190 במהלך הכנתה (נספח 6 לתצהיר התובעים) ומשזו אושרה לבסוף, המנוח/התובעים לא נקטו כל פעולה נוספת עם אישור התכנית, במסגרתה ניטלה מהם חלקה 139 והם זנחו טענותיהם בעניין זה. לכן, נראה כי בסופו של דבר, הם השלימו עם אותה תכנית מאחר ולא נקטו בהליכים משפטיים (כדוגמת ערר, עתירה מינהלית) וזו אושרה לבסוף.
לאור כל האמור לעיל ומסקנתי בנוגע לטענת השיהוי, מתייתר מאליו הצורך בדיון בטענת ההתיישנות שהעלו הנתבעות בשים לב לעניין ארידור.
סוף דבר לאור האמור לעיל, דין התביעה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו