הנגישות החלופית ניתנת לשיקול דעתה של הרשות – למשל, הרשות יכולה להעניק את השרות לאדם עם מוגבלות במקום אחר מאותו מבנה לעיל, בקומה אחרת מקומה שמוענק אותו שירות במבנה, וכל דרך שאדם עם מוגבלות יכול לקבל את השרות שמעניקה הרשות.
סעיף 19ח(ה) קובע:
(1) לא יפעיל אדם מקום צבורי, ובכלל זה לא יתקשר עם הבעלים של המקום לשם מתן שירות צבורי בו, אלא אם כן בוצעו במקום התאמות הנגישות בהתאם להוראות פרק זה או פרק ה'1א לחוק התיכנון והבניה;
(2) על אף האמור בכל דין, לא ביצע הבעלים התאמות נגישות לפי פרק זה או לפי פרק ה'1א לחוק התיכנון והבניה, רשאי השוכר לבטל את חוזה השכירות, לא ייחשב למפר החוזה, ולא יחויב בפצוי בשל הביטול".
"
בדברי ההסבר להצעת החוק (ה"ח הממשלה תשפ"א מס' 1443, כ"ג באלול התשפ"א, 31.8.2021, עמ' 1290, בעמ' 1342, סעיף 14 לחוק ההתייעלות הכלכלית (תקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"ב-2021 נאמר ביחס לסעיף 19ט(ג1א) לחוק השויון כדלקמן:
"בתוספת השלישית לחוק השויון נקבע כי חובת ההנגשה תחול במלואה ברשויות מקומיות החל מיום כ"ו בחשוון התשפ"ב (1 בנובמבר 2021). בשל הצורך לבצע התאמות תכנוניות וכן התאמות בינוי משמעותיות ברשויות המקומיות, מוצע להאריך את המועדים להשלמת ההנגשה של מבנים קיימים ומקומות שאינם בניינים, החייבים בהנגשה לפי סעיף 19ט לחוק השויון, לתקופה שלא תעלה על 4 שנים החל מיום כ"ח באדר ב' התשפ"ב (31 במרס 2022) (ראו סעיף 19ט(ג1א) לחוק השויון כנוסחו המוצע). הארכה זו תנתן באופן מדורג, כאשר בכל שנה תדרש הרשות המקומית לעמוד בכמה תנאים, ובהם חובה לפרסם רשימה של המקומות החייבים בהנגשה, השלמת ההנגשה של 25% מהמקומות החייבים בהנגשה במהלך השנה שחלפה והקצאת תקציב לבצוע התאמות הנגישות במהלך השנה שלגביה מבוקשת דחיית המועדים."
מכאן עולה כי בהתאם לתיקון מספר 19 לחוק השויון, הוארך המועד להנגשת המבנים הציבוריים עד יום 31.3.2022.
לעניין זה ראו דברי בית המשפט בתא"מ (שלום חד') 66994-01-18 ג'ואהר שהאב נ' המועצה המקומית ג'יסר אל זרקא (1.3.2022), פסקה 28 לפסק הדין:
"במועד בו ביקש המנוח להגיע למחלקת הרווחה, בחודש דצמבר 2017, עדיין היה תאריך היעד הסופי לגמר ההנגשה בתחום המועצה רחוק. המועצה לא היתעלמה ממנו אלא פעלה לקיום חובותיה כמתואר בתצהיר העד שלה, כשהיא מיתמקדת בבניית מבנה חדש, מותאם ומונגש שיישרת אותה ואת אוכלוסייתה לאורך זמן. אין בכך כל פסול והדבר אינו מכונן מעשה עוולה על-פי חוק השויון".
ב"כ הנתבעת ציין כי בנסיבות בהן מבקש אדם עם מוגבלות לקבל שירות על-ידי משרד שאינו מונגש, נערכת הפגישה במשרד אליו קיימת גישה מונגשת.
...
למען הזהירות אציין, כי גם אם אקבל כי הנתבעת לא טענה במפורש כנגד הוספת הטענה בדבר מחדל המועצה המקומית להסדיר הנגשה חלופית, ולפיכך ניתן לראותה כמסכימה לשינוי החזית, דין הטענה להידחות לגופה.
בנסיבות העניין, מקובלת עלי עמדת המועצה המקומית כי בשים לב לכוונתה להעביר את המחלקה לשירותים חברתיים למבנה חדש ומונגש, לא מצאה לנכון להשקיע משאבים תקציביים במבנה הקיים, שממילא אינו בבעלותה.
סופו של דבר
מורם מהאמור עד כה כי התביעה נדחית.