עוד טענה כי למרות שמכתב הפיטורים נימסר לה בחודש מאי, עד חודש אוגוסט הייתה סבורה כי לא פוטרה בפועל וברגע בו הודיעו לה רשמית כי אינה משובצת כמורה, התריעה כנגד מעשה אסור זה.
התקנון - עוד חולקת התובעת כי על הצדדים חלות הוראות תקנון שירות עובדי הוראה המגביל את מועד הפיטורים טרם סיום שנה"ל (להלן: "התקנון") כעמדת הנתבעת, וטוענת כי הנתבעת מעסיק פרטי לכל דבר ועניין.
לטענתה יש להעמיד הפצוי ע"ס 30,000 ₪ בהיתחשב בכך כי חובת השימוע הופרה באופן בוטה, כבוד התובעת נרמס, היא פוטרה ללא סיבה, מבלי להיתחשב בכך שאינה צעירה בותק וכי לא נפל דופי בהתנהגותה.
לגופו של עניין התובעת לא פוטרה על רקע היותה אם לילדים או בשל הריונה וכיוצ"ב ואף עדותה העידה על כך.
הפצוי -לאור כך שהתובעת לא הוכיחה טענותיה – אין ליתן לה פיצוי בגינן.
דיון והכרעה
איסור הפיטורים מכוח חוק עבודת נשים
סעיף 6(א) קובע כי – "עובדת שקרובה ללדת יתן לה מעסיקה תקופת לידה והורות ולא יעסיקנה בתוך תקופת הלידה וההורות".
סעיף 6(ב)(1) מגדיר את תקופת הלידה וההורות – "תקופת הלידה וההורות היא עשרים ושישה שבועות, מהם שבעה שבועות או פחות מזה, כרצון העובדת, לפני יום הלידה המשוער והשאר אחרי יום הלידה".
ס"ק 6(ב)(2) מבהיר כי – "עובדת רשאית לקצר את תקופת הלידה וההורות, ובילבד שתקופת הלידה וההורות לא תפחת מחמשה עשר שבועות...".
סעיף 9(ג)(1) לחוק עבודת נשים קובע כדלקמן – "לא יפטר מעסיק עובדת או עובד בתקופת לידה והורות או בימי העדרם מעבודה לפי סעיף 7(ג)(2) או (ג2), ולא ייתן הודעת פיטורים למועד החל בתקופות האמורות".
סעיף (ג)(1א) מוסיף על כך – "לא יפטר מעסיק עובדת או עובד בתקופה של 60 ימים לאחר תום תקופת הלידה וההורות או לאחר תום ימי ההעדרות, כאמור בפיסקה (1), לפי העניין, ולא ייתן הודעת פיטורים למועד החל בתקופה האמורה, אלא בהיתר מאת שר התעשיה המסחר והתעסוקה.."
מקובלת עלינו טענת התובעת כי בתקופה מ- 7.12.16 ועד הלידה ביום 29.12.16 היא שהתה בחופשת מחלה.
כדי להניח את הדעת, נפרט לעניין מסקנתנו זו.
פס"ד בוסי[footnoteRef:3], אחת מאסמכתאות שהובאו על ידי הנתבעת, קובע לעניין מעמדו הנורמאטיבי של התקנון כי – "אנו קובעים, כי תקנון שירות עובדי הוראה המפורסם על ידי משרד החינוך באתר האנטרנט הרישמי של המשרד הוא בגדר פירסום רישמי של משרד החינוך ומהוה ראייה להוכחת תנאי השכר והעבודה של עובד הוראה בחינוך הרישמי. " [ההדגשה הוספה].
מעבר לכך, בתקנון עצמו קיימת הוראה מפורשת, אותה גם הנתבעת צרפה, היונקת מהוראות חוק עבודת נשים ולפיה – "לא יפטר מעביד עובדת בחופשת הלידה, בימי העדרה מעבודה מתום חופשת הלידה ועד תום 6 חודשים מאותו יום...או במשך תקופה של ארבעים וחמישה ימים לאחר תום חופשת הלידה או ימי ההעדרות כאמור, ולא יתן הודעת פיטורים למועד החל בתקופות האמורות".[footnoteRef:4] [4: נוסח התקנון המפורסם ומפנה כאסמכתא לחוק עבודת נשים (ייאמר כי הנוסח בתקנון הנו נוסחו הקודם של החוק).
תימוכין למסקנתנו ניתן למצוא באי העלאת טרוניה כלשהיא מטעם התובעת לפגיעה בזכותה להשמיע את טיעוניה כנגד כוונת הנתבעת לפטרה, בחילופי המכתבים בחודש אוגוסט 2017 סמוך למועד סיום עבודתה חרף היותה מלווה בייעוץ משפטי.
[8: ע"ע (ארצי) 23402-09-15 אריאל ברד – קנסטו בע"מ (28.2.2017) (להלן: "פס"ד ברד – קנסטו")]
נזק התובעת בגין פיטוריה שלא כדין הוגדר בכתב תביעתה כפגיעה בסכוייה למצוא עבודה בשנת הלימודים הבאה, ונידרש פיצוי השווה ל- 12 חודשי משכורת לפחות.
...
באשר לפיצוי מכוח חוק עבודת נשים, סעיף 13א(1) לחוק עבודת נשים מאפשר לבית הדין "לפסוק פיצויים אף אם לא נגרם נזק של ממון, בשיעור שייראה לו בנסיבות הענין".
בסעיף 13א(ב)(1) יש התייחסות ספציפית לפיצוי בגין נזק ממוני מכוח סעיף 9 –
"מצא בית הדין האזורי לעבודה כי העובד או העובדת שהגישו תובענה, פוטרו בניגוד להוראות סעיף 9, יפסוק פיצויים שסכומם לא יפחת מ-150% מהשכר שהיה מגיע להם במהלך התקופה המזכה; ואולם רשאי בית הדין, מטעמים מיוחדים שיירשמו, לפסוק פיצויים בסכום אחר שיקבע; לענין חישוב השכר לפי סעיף קטן זה, יחולו הוראות סעיף 13ב לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963, ותקנות לפי סעיף 13 לחוק האמור".
בהמשך בסעיף 13(ב)(2) "לענין סעיף קטן זה, "התקופה המזכה" – תקופה שתחילתה ביום הפיטורים או ביום שבו המעסיק ידע או שהיה עליו לדעת על קיומה של העילה להגבלת הפיטורים, לפי המאוחר, וסיומה במועד המוקדם מבין אלה:
(1) תום התקופה שבה חלה הגבלת הפיטורים כאמור;
(2) אם ניתן היתר פיטורים לפי סעיף 9 - יום תחילת תוקפו של ההיתר;
(3) אם העובד או העובדת הוחזרו לעבודה- יום החזרה לעבודה" .
נוכח הגבלת סכום התביעה ל- 40,000 ₪ ודחיית רכיב הפיצוי הממוני על סך 20,000 ₪, החלטנו לחייב הנתבעת לשלם לתובעת פיצוי על סך 20,000 ₪ בגין פיטוריה שלא כדין בתקופה המוגנת.
סוף דבר
על סמך האמור הרינו קובעים כי על הנתבעת לשלם לתובעת סך של 20,000 ₪ כפיצוי בגין הפרת חוק עבודת נשים.