מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיצויים בגין מתן היתר בנייה לאנטנה סלולארית

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 5.5.2005 הגישה המערערת לועדה המקומית "בקשה לתביעת פיצויים לפי פרק ט' לחוק" (נספח ג' לערעור), בשל אישור התמ"א אשר פורסמה ביום 30.5.2005 המתירה להתקין אנטנה סלולרית במקרקעין הסמוכים למקרקעי המערערת.
לצורך ביטול ההיתר השגוי משנת 2004, נתנה הועדה המקומית ביום 21.4.2005 היתר חדש שמספרו 20050099 (להלן: "ההיתר משנת 2005"), ולפיו מותר להרוס את האנטנה הקודמת שנבנתה בנגוד לתמ"א, ובמקום זאת להגביה את האנטנה כפי שהיתה בשנת 1997 ב– 3 מטר (לגובה של 33 מטרים) ועל גביה להתקין את המתקנים הסלולריים של 3 חברות הסלולאר הנ"ל. בעקבות ההיתר משנת 2005 נהרסה האנטנה שנבנתה לפי ההיתר משנת 2004.
בסע' 4.5 לשמאות שצרפה המערערת לערעורה (צורף לנספח ג' לערעור, להלן: "השמאות") צויין בכותרת בשתי שורות, אחת מתחת לשנייה: "התכנית הפוגעת תמ"א 36א'". אינני מקבלת את הנמקת הועדה כי שמאי המערערת הודה בסע' 6 לחוות דעתו בפרשנות הועדה לסע' 197 לחוק, לפיה הפיצויים ניתנים בגין הפגיעה שגרם היתר הבנייה ולא בגין פגיעת התמ"א. מעיון בחוות הדעת השמאית עולה כי כוונת השמאי באותו סעיף הייתה שהתאריך הקובע לעניין הערכת שווי הנזק שגרמה התמ"א הוא יום מתן ההיתר ואין בכך כדי ללמד שהנזק נגרם ע"י ההיתר ולא ע"י התוכנית.
...
בסע' 4.5 לשמאות שצירפה המערערת לערעורה (צורף לנספח ג' לערעור, להלן: "השמאות") צויין בכותרת בשתי שורות, אחת מתחת לשנייה: "התכנית הפוגעת תמ"א 36א'". אינני מקבלת את הנמקת הוועדה כי שמאי המערערת הודה בסע' 6 לחוות דעתו בפרשנות הוועדה לסע' 197 לחוק, לפיה הפיצויים ניתנים בגין הפגיעה שגרם היתר הבנייה ולא בגין פגיעת התמ"א. מעיון בחוות הדעת השמאית עולה כי כוונת השמאי באותו סעיף הייתה שהתאריך הקובע לעניין הערכת שווי הנזק שגרמה התמ"א הוא יום מתן ההיתר ואין בכך כדי ללמד שהנזק נגרם ע"י ההיתר ולא ע"י התוכנית.
לפיכך, למרות שההיתר משנת 2004 בוטל בסופו של דבר, יש גם בו כדי להצביע על הפגיעה במקרקעי המערערת עוד ביום פרסום התמ"א. עצם העובדה שההיתר משנת 2004 בוטל ע"י ההיתר המאוחר יותר משנת 2005 איננה מאיינת את הפגיעה במקרקעין, שכן בפועל ניתן היתר להקמת אנטנה אחרת, שמצויה בשטח כיום.
סיכום לאור כל האמור לעיל, במצטבר, אני מקבלת את הערעור, במובן זה שהתיק יחזור לועדת הערר על מנת שתדון בתביעה על כל היבטיה לגופו של עניין, ותקבע מה שווי הפגיעה שנגרמה למקרקעי המערערת, אם בכלל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2006 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

זוהי תביעה שהוגשה על ידי מר כיוף סוהיל (להלן: "התובע") כנגד מוטורולה תיקשורת ישראל בע"מ (להלן: "הנתבעת") בגין נזקים שנגרמו לביתו של התובע שהיה מצוי בשלבי בניה בעקבות נפילתה של אנטנה סלולרית על חלק מביתו.
האם זכאי התובע לפיצוי לנוכח העובדה שלא היה לתובע היתר בניה לבניית המבנה שנפגע כתוצאה מקריסת האנטנה וגובה הפיצוי המגיע לתובע, אם בכלל, לנוכח טענת הנתבעת לעניין העדר הוכחת הנזק מצידו של התובע ואי מילוי חובתו של התובע להקטין את הנזק.
זאת ועוד, הגם שבעת שתוספת המבנה נזוקה כתוצאה מקריסת האנטנה היה המבנה עדיין בהליכי בניה לא פעל התובע מאז 9/9/00 ועד היום לקבל היתר בניה כחוק מהועדה המקומית לתיכנון ולבניה ובפועל לא השלים את הבניה במבנה, לרבות תיקון הנזקים אשר על פי חוות דעת מומחה ביהמ"ש, ד"ר פיזנטי, אינם עולים על 32,000 ₪ בתוספת מע"מ. התובע ציין בעדותו כי בעת ארוע הקריסה של האנטנה הצליח בעסקיו והיה לו עסק משגשג ועל כן ניתן לצפות היה מהתובע להקטין את נזקיו ולהשלים את הבניה הדרושה, לרבות תיקון הנזקים שנגרמו בשל קריסת האנטנה.
...
לסיכום: לאור האמור, הנני מקבלת את התביעה בחלקה ומורה כדלקמן: הנתבעת תשלם לתובע סך של 9,600 ₪ בגין ניזקי המבנה כפי חלקה בנזקי התובע בתוספת מע"מ כחוק והפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 2/12/02 ועד לתשלום המלא בפועל.
הנתבעת תשלם לתובע סך של 5,000 ₪ בגין עוגמת נפש.
הנתבעת תשלם לתובע הוצאות משפט הכוללות אגרה משוערכת וחלקו של התובע בשכר טירחת מומחה ביהמ"ש, מר פיזנטי, וכן שכר טרחת עורך דין בשיעור של 17.5% מן הפיצוי שנפסק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום קריית גת נפסק כדקלמן:

עו"ד סומך הורה לחיימוביץ להעביר 186 מסמכים לצדדי ג' ללא ידיעתו והסכמתו של התובע, למרות שלא היה ממונה על חופש המידע אצל הנתבעת, היה ברור לו שהמסמכים האמורים הנם בבחינת חומר חקירה, ולשיטתו חל איסור להעבירם לצדדי ג' טרם החלטת התובע, והחלטתו לגבי העברת המסמכים נעשתה כשנה טרם שהתקבלה החלטתו של התובע; לעו"ד סומך היה אינטרס לפגוע בתובע מכיוון שהציג בפני יחידת הפיקוח הארצי על הבנייה ראיות לכאורה לבצוע עבירות פליליות לרבות על ידי עו"ד סומך עצמו; התובע חשף פעולות שונות שהוכשרו על ידי עו"ד סומך, שלא כדין, כגון השכרת דירה על ידי צדדי ג' לנתבעת ללא אישורים מתאימים, אי דיווח על עבירות בנייה, שימוש חורג באנטנות סלולאריות, הצרת צעדי התובע בהגשת קובלנה פלילית בעיניין האנטנות הסלולאריות בשל הגבלת הגישה למסמכים להיתר בנייה, טופס 4 והבקשה להיתר בלבד; עו"ד סומך לא דיווח על העבירות שהיו ידועות לו בפרויקט; צדדי ג' עשו שימוש במסמכים שקיבלו על פי הנחייתו של עו"ד סומך בתביעת לשון הרע שהגישו כנגד התובע, בכתב התשובה בתביעה לביטול הסכם המכר, ובתלונת שוא שהוגשה למישטרה; המסמכים שהועברו לצדדי ג' היו חסרי ערך עבורם מכיוון שהתמקדו בעיקר בהתנהלות הועדה המקומית ובעלי תפקידים; עו"ד סומך סרב להוציא תעודת עובד ציבור בתביעת לשון הרע ואילץ את התובע לשאת במימון בדיקות מעבדה לגבי מערכות הבניין.
הסעדים שנתבעו- פיצויים ללא הוכחת נזק בשל כל פגיעה לפי חוק הגנת הפרטיות, התשמ"א- 1981 (להלן: "חוק הגנת הפרטיות"; "החוק") שמטעמי אגרה הועמד על סך של 160,000 ₪, והוצאות המשפט.
ראוי לציין כי חלק מהפניות הוגשו באמצעות התובע בכובעו כיו"ר נציגות הדיירים ולא מצאתי שדיירי הבית העלו טענה של פגיעה בפרטיות, או שהובאו לצורך מתן עדות בעיניין זה (ראו למשל עמודים 123, 129, 131, 133, 135, 141, 143, 145, 147, 148, 149, 153, 158, 160, 161, 162, 165, 171, ו-181 לתצהיר התובע).
בעיניין שנידון ב-עע"מ 1662/14 יחיא ג'יוסי נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבניה טייבה (5.10.2016), נקבע כי לציבור נתונה הזכות לעיין בתיק הבניין מבלי להדרש לבקשה על פי חוק חופש המידע, בכפוף לחריגים שנקבעו בתקנות התיכנון והבניה (רשוי בניה), התשע"ו-2016 (לפי סעיף 62 לתקנות הנ"ל ניתן לחרוג מזכות העיון בהיתר על פי בקשתו של בעל זכות במקרקעין, מטעמים הנוגעים לשמירה על פרטיותו של אדם, קיומו של סוד מסחרי, ביטחון הציבור, או ביטחון המדינה).
...
השלישי- העברת הודעת חיוב על ארנונה לתובע ביום 14.4.2015; המסמכים התבקשו על ידי הקבלן ביולי 2013 וככל שהועברו, הועברו בסמיכות למועד זה ומכאן שדין הטענה להידחות מחמת התיישנות; לחילופין, המדובר בפניות רבות של התובע בכובעו כנציג הבית המשותף וכיו"ר ועד הבית, ומכאן שהתובע פעל כנציג הגופים הנ"ל ולא כאדם פרטי, והיה עליו לצפות שהתלונות יועברו לידיעתו של הקבלן לצורך תגובתו ובירור התלונות; המסמכים לא נשאו גוון או אופי פרטי או אישי ולכן לא נגרמה פגיעה בפרטיותו של התובע, ככל שהמסמכים הועברו; על פי הנחיית עו"ד סומך, שצוינה בסעיף 3 לכתב התביעה, ניתן להעביר חומר הנוגע לקבלן, ורק חומר השייך אישית לתובע לא ניתן להעביר לאחרים, ומכאן שהעברת שני המסמכים ששימשו את צדדי ג' בתביעת לשון הרע כנגד הנתבע נעשתה כדין; המסמכים שהועברו, לטענת התובע, הוגשו לנתבעת כחלק מתלונות ודרישות מנהליות, אזרחיות ופליליות, ולצורך בירור תלונה מנהלית קיימת חובה, ולכל הפחות מוקנה לרשות שיקול דעת לעמת את הנילון עם חומר החקירה; התובע דרש מנציגי הנתבעת לפעול לביטול טופס 4 שניתן לבניין והיה מקום לקבלת עמדת הקבלן; העברת המסמכים נעשתה שלא במהלך חקירה פלילית ומשכך ניתן ואף הייתה חובה להעביר את המסמכים לעיונו של הקבלן; עצם הגשת המסמכים והפצתם על ידי התובע לגורמים רבים ומגוונים, כגון הנתבעת, משרד הפנים, משרד המשפטים, וגורמים נוספים, היא הנותנת שהעברתם לא הייתה נגועה בהפרת הפרטיות; התובע לא סייג את מכתביו לצורך שמירתם אצל נמעניהם בלבד; לנתבעת עומדות הגנות הקבועות בחוק הגנת הפרטיות; צילום דירתו של התובע נעשה במהלך ביקור שנערך לפי בקשתו לצורך בדיקת מצבה של הדירה ובידיעתו של התובע שהבחין באפרים מצלם את הדירה ולא ביקש ממנו להפסיק; התובע לא הציג ראשית ראיה לכך שהודעת החיוב בארנונה הודבקה על דלת דירתו וטענתו בעניין זה מוכחשת.
התובע טען כי הטעם האמיתי להעברת המסמכים לקבלן על ידי חיימוביץ היה רצונו לבוא בחשבון עם התובע שטען לפני יחידת הפיקוח הארצית על הבנייה כי חיימוביץ הציג מצגי שווא על תקינות בדיקות המעבדה, וזאת על מנת שהקבלן יוכל לעשות בהם שימוש בתביעת לשון הרע שהגיש כנגד התובע (הקבלן עשה שימוש בשני מסמכים בתביעת לשון הרע), אלא שסבורני שלא הונחה תשתית ראייתית של ממש לצורך הוכחת הטענה ואין בידי לקבלה.
התובע נסמך בסיכומיו, בין היתר, על פסק הדין שניתן ב-תא"מ (שלום ת"א) 27044-10-11 מרדכי שוורץ נ' אבישי נחום (28.7.2014), אך סבורני שיש מקום לערוך אבחנה בין נסיבות המקרה שנדון שם לבין ענייננו.
התוצאה התוצאה הינה שהתביעה נדחית.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

בעקבות מתן היתר הבניה, דרשה הועדה המקומית מהמבקשת לשלם היטל השבחה.
באותו מקרה, דנה חברתי השופטת ד' ברק-ארז בשאלה מהו המועד להגשת תביעת פיצויים לפי סעיף 197 לחוק בגין תמ"א 36, שהתוותה עקרונות להצבת מיתקני שידור (אנטנות סלולריות) בכל שטח המדינה.
נחזור לעניין מגן, שם נקבע כי תמ"א 36 אינה מייחדת מקרקעין מסוימים להצבת מיתקני שידור סלולריים, ולכן "רק לאחר שהוצאו היתרים מכוחה של התוכנית, ניתן לדעת היכן ימוקמו מיתקני שידור, ובהתאמה אלו מקרקעין עשויים להפגע כתוצאה מסמיכותם למקום שבו יוקם מתקן שידור" (שם, פסקה 29, הדגשה הוספה – י"ע).
עוד הדגישה חברתי השופטת ברק-ארז כי אין בעובדה שתכנית המתאר הארצית מאפשרת להוציא היתרי בניה מכוחה כדי שתחשב "קונקרטית" דיה לחייב בתשלום פיצויים בגינה: "אכן, אחד המאפיינים המיוחדים של התוכנית הוא שחרף היותה תכנית מתאר ארצית היא מאפשרת להוציא היתרי בניה מכוחה, ללא צורך בקיומן של תכניות מקומיות מפורטות יותר [...] לכאורה, יש בכך כדי לשוות לה אופי של תוכנית קונקרטית. אולם, זו אינה קונקרטיות מספקת, מאחר שגם כך התוכנית רובצת כ'עננה' מעל שטח המדינה כולו, וכל עוד לא הוצא ההיתר לא ניתן לדעת היכן מתממשת הפגיעה.
...
עם זאת, בסופו של דבר, אני סבורה שיתרונותיה של הפסיקה הנוכחית עולים על חסרונותיה.
אולם אני סבורה כי קיים שוני מהותי בין תכנית מתאר ארצית נעדרת מיקום קונקרטי, לבין תכנית שמלכתחילה חלה באזור קונקרטי, גם אם קיים חוסר ודאות מסוים לגבי אופן יישומה בו. טעם אפשרי נוסף להבחנה עשוי להיות טמון בהיקף שיקול הדעת המוקנה לרשויות באשר להענקת ההיתר.
אני סבורה שטוב ייעשה אם המחוקק יבהיר את ההסדר המשפטי החל בתחום זה, תוך התייחסות למאפיינים ייחודיים של תכניות מתאר ארציות שונות, ובהן תכניות שמאפשרות להוציא היתר בניה לפיהן (בהקשר זה ראו והשוו: בג"ץ 8077/14 עיריית יוקנעם נ' המועצה הארצית לתכנון ולבניה, פסקאות 82-66 לחוות דעתו של השופט פוגלמן ופסקאות 4-3 לחוות דעתי (22.12.2015); עניין מגן אינטרנשיונל, בפסקאות 31-28; נמדר, בעמ' 209-208).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו