בסעיף 7.1 להסכם העקרי נקבע כי בין הצדדים ייחתם הסכם היתקשרות למתן שירותים (נספח ד' להסכם העקרי), במסגרתו יעניקו התובעים 2-1 לקולורדו, באמצעות טוביה, שירותי שיווק, הפצה ומכירה של מוצרי מחלקת תוצרת גמורה, לתקופה של עשר שנים, בתמורה לתשלום חודשי בסך של 15,000 ש"ח (להלן: "הסכם השירותים").
בכתב התביעה שכנגד אמנם טענו הנתבעים, בתמצית ובאופן כללי בלבד, כי "קיימת בהקשר זה הפרה צפויה, לאור היתנהלות הנתבעים [שכנגד] עד כה, הפרה המצטרפת ליתר הפרות ההסכם". אך זאת, מבלי שנעשה כל ניסיון להבהיר אילו פעולות קונקרטיות מבססות את הטענה לקיומה של הפרה צפויה, בהתאם לתנאי סעיף 17 לחוק החוזים - תרופות, ואילו עובדות וראיות מוכיחות את קיומה בדרגת ההסתברות הגבוהה הנדרשת לשם כך (ר': פרידמן וכהן – כרך ד', בעמ' 96-93; שלו ואדר, בעמ' 143-140; מיגל דויטש ביטול חוזה בעקבות הפרתו 135-134 (1993); משה גלברד "הפרה צפויה של חיוב בהצעת הקודקס האזרחי החדש" מאזני משפט ה 229, 241-239 (התשס"ו)).
במסגרת זו בחן המומחה מטעם בית המשפט את הכנסות מחלקת תוצרת גמורה בשנת 2017; את הקף ההכנסה הצפויה במועד חתימת ההסכם העקרי ממכירת מוצרי קיץ וחורף לשנת 2017; את צפי הגידול השנתי בהכנסה בשנים שלאחר מכן; את הרווח הגולמי שמחלקת תוצרת גמורה היתה צפויה להפיק; את ההוצאות הקבועות והמשתנות בהן מחלקת תוצרת גמורה היתה צפויה לשאת; ולבסוף את השעור לפיו יש להוון את חלקם של התובעים מרווחיה הצפויים של מחלקת תוצרת גמורה.
תחילתה של מגמה זו בפסק הדין המנחה בע"א 3912/90 Eximin S.A תאגיד בלגי נ' טקסטיל והנעלה איטל סטייל פררארי בע"מ, פ"ד מז(4) 64, 88 (1993), אשר בהתבסס על ספרו של אריאל פורת הגנת אשם תורם בדיני חוזים (1997), הכיר לראשונה בעקרונות של אשם תורם וחלוקת אחריות בדיני החוזים, וזאת על פי שלוש דרכים אפשריות לחלוקת אחריות:
"(א) חלוקה לפי השוואת מידת חוסר תום הלב, שדבק בכל אחד מהצדדים; (ב) חלוקה לפי השוואת התרומה הסיבתית של כל אחד מהצדדים לנזק; (ג) חלוקה תוך שילוב של מידת חוסר תום הלב והתרומה הסיבתית האמורה לנזק".
עקרונות אלו, שכאמור שואבים את כחם מעקרון תום הלב, מאפשרים להגיע לתוצאה צודקת יותר במצבים שאינם שחור ולבן, בהם שני הצדדים נהגו בחוסר תום לב ותרמו במשותף ליצירת ניזקו של האחר.
יא.2 פיצוי בשל נזקים עקיפים שנגרמו לתובעים מהפרת ההסכם העקרי ומביצוע עוולות נזיקיות
אני סבור כי התובעים לא הוכיחו את זכאותם לפסיקת הפצוי שהתבקש בסך של מיליון ש"ח בגין נזקים נטענים שגרמו להם הנתבעים, ובכלל זאת נזקים שהתבטאו בקריסתם הכלכלית של התובעים 2-1 ובפגיעה במוניטין שלהם בשל ייצור מוצרים באיכות ירודה על ידי קולורדו.
...
לסיכום, לסכום הפיצויים לו זכאים התובעים בגין הפרת ההסכם העיקרי, בסך של 1,263,156 ש"ח, יש להוסיף ריבית והפרשי הצמדה לפי חוק פסיקת ריבית החל מיום 1.1.2017, הוא המועד אליו הוון שיעור הרווחים הצפויים בחוות דעת המומחה מטעם בית המשפט, ועד למועד התשלום בפועל.
סוף דבר
נוכח כל האמור לעיל, התביעה מתקבלת בחלקה נגד קולורדו (הנתבעת 1) ונדחית נגד הנתבעים 4-2.
בנסיבות העניין, לאחר שנתתי דעתי לשיקולים הקבועים בתקנה 153(ג) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, הגעתי למסקנה כי יש מקום לקבוע שכל צד יישא בהוצאותיו.