הבקשה מושא החלטה זו הוגשה ביום 02.08.2022 במסגרתה טען המבקש כי יש להחריג מן ההפטר שניתן לחייב החוב בגין הפצוי שהושת עליו במסגרת ההליך הפלילי בסך 5,143 ₪, כולל ריבית והצמדה כדין.
טענות הצדדים בתמצית
לטענת המבקש, בהתבסס על הוראת סעיף 77 לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: "חוק העונשין") לפיה דין פיצוי עונשי כדין קנס בכל הנוגע לסוגיית הגבייה, ונוכח הוראות ס"ק 69(א)(1) ו- 69(א)(2) לפקודת פשיטת הרגל (להלן: "הפקודה") לפיהן צו ההפטר לא יחול על חוב או חבות אשר נוצרו במירמה או על חוב שמקורו בהתחייבות להמנע מעבירה או המגיע למדינה בשל קנס, יש להחריג הפצוי שהושת על החייב מן ההפטר שניתן לו.
עוד טוען המבקש, כי נוכח מהות העבירות בעטיין הושת הפצוי, חומרתן ונסיבות ביצוען, ראוי כי ההפטר לא יחול על החוב שצמח הימנו.
לשיטת הנאמן, המבקש טוען, כי במהלך השנים יצר נפגע העבירה קשר עם מוקד המידע הטלפוני ובקש לברר המועד הצפוי לקבלת הכספים שנפסקו לזכותו, ולמרות זאת לא פעל המבקש להגשת תביעת חוב כנגד החייב במהלך השנים בהן התנהלו הליכי פשיטת הרגל כנגדו.
...
עוד נטען ע"י הנאמן, כי משאין המדובר בחיוב כספי המיועד למדינה אלא כזה הנגבה באמצעות המדינה לטובת נפגע עבירה, ומשמדובר בחוב בר תביעה, אין מקום להחרגת החוב, ודין הבקשה להידחות.
ברם, מסקנה זו מתבקשת לא בהכרח עקב השוואת מעמד הפיצוי למעמד הקנס (לכל הפחות) לצורך גבייה, אלא דווקא משיקולים ערכיים וחברתיים המצדיקים התייחסות אליו כדומה יותר לחוב שנוצר במרמה או בניגוד לתקנת הציבור, ומשכך הופכת שמיטת חוב זה והכללתו בהפטר לבלתי צודקת.
לאחר ששקלתי בדבר באתי לכלל מסקנה, כי המבקש הרים אמנם הנטל להוכחת טענתו לפיה אין מקום להחריג הפיצוי מן ההפטר שניתן לחייב, ברם לא ניתן להתעלם מחלוף הזמן וכאמור מעקרון ההסתמכות וסופיות הדיון, אף כי התנהלות החייב נגועה, כאמור, בחוסר תום לב.
הנה כי כן, דין הבקשה אמנם להתקבל, אך לא מצאתי לקבוע כי חובו של החייב כלפי המבקש עומד על 5,143 ₪ כנטען על ידו, נוכח מחדליו כאמור.