לדבריה, באותו מעמד מסר לה המנכ"ל כי לא מדובר בפיטורים מיידים, ואמר תיקחי את הזמן שלך", "עוד שבוע שבועיים".
מנגד, לטענת הנתבעת, המכחישה את דבר קיומה של השיחה הנטענת בין התובעת לבין לולו, ביום 2.11.10 (בטרם ידעה הנתבעת על היונה של התובעת) אכן היתקיים שימוע לתובעת במהלכו מסר מנכ"ל הנתבעת לתובעת על פיטוריה ואף נימסר לה מכתב הפיטורים, כאשר אף במועד זה לא מסרה התובעת שהיא בהריון, וקיבלה בהבנה את פיטוריה.
עקרי המחלוקות
כעולה מהחלטת בית הדין מיום 17.11.11 המחלוקות בין הצדדים הן:
א. האם כטענת התובעת היא פוטרה מעבודתה לאחר שנודע לנתבעת על הריונה ובעקבות הריונה או שמא כטענת הנתבעת התובעת פוטרה מטעמים של אי התאמה לפני שידעה הנתבעת על הריונה וללא כל קשר אליו ואף לפני שהתובעת מסרה על דבר הריונה למי מהנתבעת.
(1) קבלה לעבודה;
(2) תנאי עבודה;
(3) קידום בעבודה;
(4) הכשרה או הישתלמות מקצועית;
(5) פיטורים או פצויי פיטורים;
(6) הטבות ותשלומים הניתנים לעובד בקשר לפרישה מעבודה".
בהקשר לסעיף זה נפסק כי:
"סעיף 9(א) מורכב משני חלקים שהם בבחינת כלל וסייג לכלל. החלק הראשון והוא הכלל, קובע שאין לפטר עובדת שהיא בהריון, ללא היתר מאת השר הנוגע בדבר. החלק השני – קובע סייג לתחולתו של הכלל. הסייג הוא שהאיסור אינו חל על עובדת, בין קבועה ובין זמנית, שיעבדה אצל המעסיק פחות משישה חודשים רצופים..."
[ראה: ע"ע 1353/02 מרגלית אפלבוים נ' ניצה הולצמן, פד"ע לט 459 (פסה"ד מיום 22.9.03) (להלן – עניין אפלבוים].
הנשיא (כתוארו דאז) אדלר קבע באותו מקרה:
"רצונה הברור והמוכח של ניצה לעקוף את הוראות חוק עבודת נשים, רצון שהוביל אותה לפטר את מרגלית מספר ימים לפני מלאת שישה חודשים להעסקתה, הוא בבחינת קיום של חוזה העבודה שלא בתום-לב. עמדה על הצורך ליישם את דרישת תום-הלב גם בשלב סיום יחסי עובד-מעביד, חברתי, סגנית הנשיא א' ברק במאמרה "עיקרון תום הלב במשפט העבודה", כדלקמן:
"שקולי מעביד פרטי לפטר עובד צריך שיעשו בתום לב ובהגינות ולא בשרירות לב... המטרה היא שעובד לא יצטרך חדשות לבקרים לחפש לעצמו עבודה חדשה... בית הדין יבחן את תום הלב שבפיטורין, תוך איזון בין האנטרס המיוחד של כל עובד לא להיפלט לשוק העבודה לעומת האנטרס של המעביד לנהל את עסקו".
אשר לדרך בה ראוי היה לפעול בנסיבות דוגמאת אלו שבפנינו, בהן לאחר קבלת ההחלטה על פיטורי העובדת ובטרם הסתיימה עבודתה, התברר למעסיק שהעובדת בהריון, הרי שבפסק דין מאוחר יותר (ע"ע 285/09 פרופ' אריאל בן עמר שנזכר לעיל) היתייחס בית הדין הארצי לסיטואציה דומה, וקבע:
"במקרה שלפנינו, המרפאה מאשרת כי ידעה על ההיריון בסמוך לאחר הודעת הפיטורים, ותוך כדי תקופת ההודעה המוקדמת שניתנה על ידה למשיבה. המשיבה אף פנתה למרפאה בשלב זה וביקשה במפורש כי תמשיך להעסיקה. המרפאה מחויבת הייתה לפיכך, מרגע שנודע לה דבר ההיריון, להמשיך את העסקת המשיבה; לפנות לממונה על חוק עבודת נשים בבקשה למתן היתר; ולהעלות בפני הממונה את מכלול טענותיה - לרבות לגבי העידר הקשר בין הפיטורים להיריון, לגבי אי ההתאמה הנטענת של המשיבה לתפקידה, ולגבי הנזק הנטען שעלול להגרם למרפאה כתוצאה מהמשך עבודתה".
ובחזרה לפסק הדין בעיניין אפלבוים.
יתרה מכך, הואיל וכאמור אין בעניינינו תחולה להוראות חוק עבודת נשים, הרי שלא מדובר בנסיבות של בטלות הפיטורים, ועל כן אין מקום לפסוק לתובעת, פצויי פיטורים, דמי הבראה או חלף הודעה מוקדמת בהקף העולה על זה שניתן לה.
כך גם משקבענו כי התובעת לא פוטרה מחמת הריונה ולא פוטרה תוך הפרת חוק עבודת נשים, אין בידינו לשעות לעתירתה לחיוב הנתבעת בתשלום פיצוי בגין נזק לא ממוני עקב הפרת חובה חקוקה.
...
משהוסכם בין הצדדים כי המשכורת הקובעת של התובעת עמדה על 4,471 ₪ לחודש, התוצאה היא שהתובעת זכאית לפיצוי בסך 32,459 ₪ (4,471 ₪ X 7.26 חודש).
סוף דבר –
אשר על כן ולאור כל המבואר לעיל, התוצאה היא שתביעת התובעת מתקבלת באופן חלקי בלבד ואנו מחייבים את הנתבעת לשלם לתובע פיצוי ממוני בגין הפרת חובת תום בקיום חוזה העבודה בין הצדדים בסכום כולל של 32,459 ₪.
אשר להוצאות ההליך- לאחר שנתנו דעתנו לתוצאת פסק הדין כאמור לעיל ולחלק מתביעתה בו זכתה התובעת, לחומרה שאנו מייחסים להתנהלות הנתבעת, כמו גם לחוסר האמון שרחשנו לגרסת התובעת באשר למועד ההודעה על ההריון, החלטנו להשית על הנתבעת את הוצאות ההליך וזאת בסכום כולל של 5,000 ₪, אשר ישולמו לתובעת בתוך 30 מקבלת פסק הדין שאם לא כן, יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.