התובעת אינה טוענת כנגד סבירות הוראת הסכם האופציה המאפשרת חילוט תמורת האופציה כפצוי מוסכם בגין אי מימוש האופציה, ולא אדרש לשאלה זו.
בסיכומים מבקשת התובעת להבחין בין אי מימוש האופציה בתום תקופת האופציה לבין הודעה על ביטול האופציה בתוך תקופת האופציה, וטוענת כי משהיא הודיעה על ביטול האופציה בתוך תקופת האופציה - הסכם האופציה מבוטל מלכתחילה, חלה חובת השבה של כספי האופציה ואין בידי הנתבעת לטעון לחילוט הכספים.
טענת הנתבעת בסכומים לכך שאישור רמ"י לשימוש החורג הוא לכל היותר תנאי מפסיק, נטענה לראשונה בסכומים ולא אדרש לה.
למעלה מזה, הנתבעת עצמה אישרה ב"תצהיר על ביטול מכירה" שהגישה למיסוי מקרקעין בעקבות ביטול ההסכם בפסק הדין החלקי של בית המשפט המחוזי, כי הסכם האופציה הותנה בתנאי מתלה - אישור רמי לשימוש החורג - המהוה תנאי מתלה לעסקה וכי תנאי זה לא היתקיים (ראו; ההצהרה שנחתמה על ידי מר ציוני ואומתה בידי עו"ד שטרית נספח יא' לתצהיר מר רז ובה נאמר: "מצ"ב פסק דין לביטול העסקה. תנאי מתלה לעיסקה, קבלת אישור רמ"י לשימוש חורג לא היתקבל. בנושא זה קיימת תביעה בין הצדדים לגבי נסיבות ואחריות לאי קיום התנאי. ההסכם בוטל והצדדים מקיימים הליך משפטי הנוגע לפצוי" (ההדגשה לא במקור - א.ב).
טענת התובעת היא שהנתבעת הייתה מודעת להגבלת אפשרות מכירת היחידות והצמדת שטחים צבוריים, אך הסתירה זאת מהתובעת וכי הנתבעת, באמצעות נציגה בעיסקה מר עזיזי, הציגה בפני התובעת עובר להתקשרות בהסכם האופציה, ששינוי הייעוד למעונות סטודנטים אושר ללא הגבלת שימוש ותוך יכולת למכור יחידות בפרויקט לאחרים ועל יסוד מצגים היא היתקשרה עם הנתבעת בהסכם האופציה.
ואולם, על אף מחדל הנתבעת באי הבאתו של מר עזיזי לעדות, משטענות התובעת נסמכות אך על עדותו של מר רז אותה אינני מקבלת, התובעת לא צלחה את רף משוכת ההוכחה המוטל עליה.
התביעה לפיצויים
בסעיף 7.2 להסכם האופציה הוסכם כי לאחר חתימת ההסכם, התובעת תעשה על חשבונה את כל הנידרש על מנת לקדם את הפרויקט ובכלל זה תישא "בכל הוצאות היזום והתכנון שיבוצעו על ידו, לרבות תשלום ליועצים, אדריכלים, עורכי דין, שמאים, אגרות, היטלים ו/או כל הוצאה אחרת, ללא יוצא מן הכלל". התובעת מבקשת לחייב את הנתבעת בכתב התביעה בתשלום הוצאות שהוציאה לצורך קיום ההסכם ובעקבות ביטולו בסך 370,787 ₪ נכון למועד הגשת התביעה.
תביעת התובעת להחזרת ההוצאות היא תביעה לקבלת פצויי הסתמכות - "פיצויים שליליים" - שנועדו להחזרת המצב לקדמותו ולהעמיד את הצד הנפגע מהפרת חוזה, באמצעות פיצוי כספי, במצב בו הוא כאילו לא הופר החוזה (ראו; סעיף 10 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה); ע"א 355/80 נתן אניסימוב בע"מ נ' מלון טירת בת שבע בע"מ, פ"ד לה(2) 800 (1981) (להלן: "עניין אניסימוב").
...
לאור האמור אינני מקבלת את התביעה לתשלום פיצוי בגין הוצאות התובעת.
סוף דבר
התביעה נדחית.
תקנה 152 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018 קובעת "בתום הדיון יפסוק בית המשפט הוצאות סבירות והוגנות, זולת אם מצא שקיימים טעמים מיוחדים שלא לחייב בהוצאות כאמור". תכלית חיוב ההוצאות בראי תקנה 151(א) לתקנות הוא "לשפות את בעל הדין שכנגד על הוצאותיו בהליך בהתחשב בתוצאותיו, במשאבים שנדרשו לניהולו ובהתנהלות בעלי הדין" כאשר במסגרת שומת ההוצאות נדרש על פי תקנה 151(ב) לבטא את "האיזון הראוי שבין זכות הגישה לערכאות, הגנה על זכות הקניין של הפרט ושמירה על שיוויון בין בעלי הדין". בהתאם לאמות מידה אלה ולאחר בחינת אופן ניהול ההליך, מידת מורכבות התיק והיקף העבודה שהושקעה, הגם שהתביעה אשר הוגשה על סך של 1,170,000 ₪ נדחתה במלואה, אני סבורה כי ההוצאות המשפטיות ושכר הטרחה שנפסק לזכות הנתבעת הוא סביר והוגן בשים לב למשאבים שנדרשו לניהול ההליך בפניי שלא התאפיין במורכבות מיוחדת.