תיקון או פיצוי?
כאמור, התובעים עומדים על קבלת פיצוי כספי ביחס לליקויים שנמצאו בדירותיהם וברכוש המשותף.
ובמקרים בהם מסרב בעל דירה לאפשר לקבל לבצע תיקונים – הרי שבמקרים המתאימים יחושב הפצוי לפי עלות התיקון לקבלן [השווה למשל ע"א 5602/03 סגל נ' שיכון ופיתוח לישראל בע"מ (28.2.05) שם נקבע כי (ההדגשה אינה במקור):
"תקופת הבדק מיועדת לאפשר איתורם של פגמים ואי התאמות בדירה בתוך תקופה קצובה ותיקונם על ידי המוכר. לתקופת הבדק חשיבות במישור של יחסי הצדדים לחוזה, היות שבקביעת תקופת הבדק נילקח בחשבון אופיו המיוחד של הממכר – דירה חדשה אשר ליקויים בבנייתה עשויים להתגלות אך לאחר זמן – וניתנת אפשרות למוכר לעמוד בקיום חיוביו החוזיים ולמסור ממכר תקין לקונה בעבור התמורה החוזית. כן יש לתקופת הבדק חשיבות במישור רחב יותר – תקופת הבדק תורמת ליעילות המערכת המשפטית ומונעת הקצאה בלתי יעילה של משאבים על ידי שהיא מייתרת, ולו באופן זמני, את הצורך בהגשתן של תביעות בגין פגמים ואי התאמות שנתגלו בדירה במהלך תקופה זו. אלה יתוקנו על ידי המוכר בלא שתדרש פניה לבית המשפט. כמובן, במידה שסבורים הקונים כי המוכר לא כיבד חיובו החוזי לתקן הליקויים בשנת הבדק, פתוחה בפניהם האפשרות לפנות לערכאות בתביעה. מכאן, ככלל, לצדדים כולם, כמו-גם למערכת המשפט, אינטרס בהקפדה על כך שקונים לא יגישו תביעתם בגין ליקויי בניה בטרם הודיעו למוכר על הליקויים ויאפשרו לו לתקנם עד תומה של שנת הבדק.
ר' בהקשר זה ע"א 472/95 זלוצין נ' דיור לעולה, פ"ד נ (2) 858, שם נקבע כי:
"...נראה לי שזכותו של המוכר לערוך תיקונים בעצמו מוצתה, בלא הצלחה, ואין לכפות על הקונה תיקונים חוזרים של אותו מוכר, שאיבד את אמונו ואת חזקתו באותו עניין. זאת ועוד, הזכות לתקן נתונה למוכר המודה בליקוי ומוכן לתקנו. ספק רב בעיניי אם זכות זו עומדת למוכר המכחיש את עצם הליקויים, או המזלזל בהם מראש".
הנתבעת כאמור אינה מיתכחשת לעצם קיומם של הליקויים (היא מעלה מספר טענות ביחס לחלק מקביעות המומחה, ועל כך עוד להלן).
פיצוי חלקי, לפי החלק היחסי של הרוכשים ברכוש המשותף – אינו משיג מטרה זו.
אני דוחה לפיכך את טענת הנתבעת לפיה הסכום לשיפוי ביחס לרכוש המשותף עומד לכל היותר על 50% מהסכומים שנקבעו בחוות דעת המומחה (ולפי חלקם היחסי של התובעים 1-3 ברכוש המשותף).
...
עוד אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעת 1 הוצאות בסך 14,650 ₪, וכן שכ"ט עו"ד ומע"מ בסכום כולל של 16,000 ₪.
לתובעים 2-3 – פיצוי בסך 124,100 ₪, לפי הפירוט הבא:
ליקויים (לרבות ירידת ערך) 60,100 ₪
פיצוי בגין איחור במסירת הדירה 54,000 ₪
עגמת נפש 10,000 ₪
סה"כ: 124,100 ₪
עוד אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעים 2-3 הוצאות בסך 14,125 ₪, וכן שכ"ט עו"ד ומע"מ בסכום כולל של 15,000 ₪.
עוד אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעת 4 הוצאות בסך 3,500 ₪, וכן שכ"ט עו"ד (ומע"מ) בסכום כולל של 8,500 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.