בנימוקי הזיכוי נקבע, כמפורט בהרחבה בהכרעת-הדין, כי משקלן של הודאות המבקש לפני הסוכן הוא דל ואפסי, זאת, בין-השאר, לאור תוכנן, נסיבות גבייתן, משקלן הפנימי, ואי-התיישבותן עם הראיות הפורנזיות שהיו בתיק; כי גם משקלן של גרסאות שתי העדות בעיניין זהוי המבקש יחד עם המנוחה מספר שעות לפני היעלמותה, הוא נמוך ודל, בשל נסיבות חקירתן של העדות, משקל הגרסאות, הסתירות ביניהן ואופי הזיהוי שכלל לא היה ודאי; וכי בראיות הנוספות לא נימצאו כל תימוכין לביסוס האישום.
באשר לעילה הראשונה, שעניינה "העדר יסוד לאשמה", גורסת המשיבה, כי הראיות שנאספו בתיק ערב הגשת כתב-האישום, וכן אלו שהובאו במהלך שמיעת הראיות, הקימו סיכוי סביר להרשעת המבקש, שעיקרן – הודאתו באוזני הסוכן הסמוי, וכן חיזוקים נוספים, ובעיקר עדויותיהן של שתי עדות הראייה אודות המפגש המוקדם הנטען בין המבקש לבין המנוחה.
דיון והכרעה
המסגרת המשפטית
המסגרת הנורמאטיבית בעיניין הבקשה דנן מצויה, כאמור, בסעיף 80 לחוק, הקובע כי "משפט שניפתח שלא דרך קובלנה וראה בית-המשפט שלא היה יסוד להאשמה, או שראה נסיבות אחרות המצדיקות זאת, רשאי הוא לצוות כי אוצר המדינה ישלם לנאשם הוצאות הגנתו ופצוי על מעצרו או מאסרו בשל האשמה שממנה זוכה, או בשל אישום שהוטל לפי סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982, בסכום שייראה לבית המשפט... ".
בתקנות סדר הדין הפלילי (פיצויים בשל מעצר ומאסר), התשמ"ב-1982 נקבעו הוראות בעיניין הוצאות ההגנה (בתקנה 9) ובדבר פיצוי בגין מעצר או מאסר (תקנה 8).
באשר לעילה השנייה – "נסיבות אחרות המצדיקות זאת" – מדובר ב"עילת מסגרת", המאפשרת הפעלת הסמכות על-ידי בית-המשפט בגישה "מרחיבה" ו"מאוזנת" יותר, שבגדרה הנסיבות הנשקלות הִנן "גמישות". חלופה זו מקנה לבית-המשפט שיקול דעת רחב; כאשר מן הפסיקה עולה רשימה, שאיננה סגורה, של נסיבות אשר על-פיהן ניתן לפסוק פיצויים לנאשם שזוכה, זאת על-בסיס שתי קבוצות של נסיבות: האחת – שעניינה הליך החקירה והמשפט, והשנייה – המתייחסת לנסיבות האינדיבידואליות של המבקש שזוכה.
כמו-כן הודגש, כי "מושג המפתח" לעניין העילה השנייה הוא "העוול" שניגרם לנאשם שזוכה "בהסתכלות כוללת", מעבר לנזקים הטבועים בעצם קיומו של הליך פלילי; ובכלל זה – שיקולים הנוגעים לאופן טיפולן של המישטרה והתביעה במכלול, תקופת המעצר, אי-חקירת טענת אליבי, ועוד (ע"פ 5097/10 בעיניין בוגנים, לעיל, בפִסקה 20; וכן ראו: ע"פ 4466/98 בעיניין דבש, לעיל, בעמ' 91; וע"פ 6621/01 רוברט בדליאן נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(5) 870 (2002)).
...
בכל הנוגע לשתי העדות, מוסיף ומציין המבקש, כי המשיבה כשלה בכך שלא בחנה כראוי את גרסאות העדות, עוד בטרם הגשת כתב-האישום, זאת לנוכח הסתירות המהותיות (הן בין הגרסאות עצמן והן ביחס לראיות אחרות), והראיות שהיו בדבר לחצים קשים ופסולים שהופעלו על-ידי החוקרים כלפי העדות במסגרת חקירתן – אמצעים פסולים שהתלונות בעניינם היו מתועדות בתיק החקירה, אך לא הועברו על-ידי החוקרים או הפרקליטות לבדיקת מח"ש.
המבקש מוסיף וטוען, כי הייתה חובה על המשיבה לבחון את הראיות המרכזיות – הן ביחס להתוודותו בפני הסוכן והן ביחס להודעותיהן של שתי העדות, עוד לפני הגשת כתב-האישום, וכי בחינה כזאת מובילה למסקנה שמלכתחילה מדובר בראיות דלות, בעלות משקל אפסי, כפי שנקבע בהכרעת-הדין.
לטענת המבקש – היעדר בחינה אובייקטיבית על-ידי המאשימה בטרם הגשת כתב-האישום, של מארג הראיות, אל מול התעלמות מוחלטת משיטות החקירה הקיצוניות, החריגות והפסולות ששימשו לגבייתן – מובילה למסקנה שלפיה לא היה יסוד לאישומו של המבקש ולא היה מקום, אפוא, להעמידו לדין; כאשר מסקנה זו מתחזקת נוכח מחדלי החקירה הרבים והמשמעותיים בתיק, ובכללם אי-חקירת טענת ה"אליבי".
יש לבחון, בין-השאר, האם על-סמך התשתית הראייתית שהייתה מונחת לפני התביעה עובר להגשת האישום, "היה תובע סביר וזהיר מגיע למסקנה שיש מקום להגשת כתב-אישום", וכי קיים "סיכוי סביר להרשעה" (ע"פ 5097/10 בעניין בוגנים, לעיל, בפִסקה 18; וכן ראו: ע"פ 4466/98 בעניין דבש, לעיל, בעמ' 89).
כן צוין, כי "המשיבה רואה חשיבות בהפנמת הכרעת הדין והערות בית-המשפט הנכבד הכלולות בו, ופועלת לשם כך"; אך מעבר לאמור, לא דווח כי יצא מסמך כלשהו בכתב, בין על-ידי הפרקליטות ובין על-ידי המשטרה, הן לשם הפקת לקחים, והן לצורך הנחיית הגורמים המתאימים, ובעיקר במשטרה, למניעת תקלות, חלקן חמורות, כמו אלו שנתגלו בחקירת תיק זה.
סבורים אנו, כי בענייננו יש מקום לחייב את אוצר המדינה בתשלום פיצויים למבקש ולוּ מכוח העילה השנייה שבסעיף 80 לחוק, בשל הצטברותן של נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת – הן נסיבות הנוגעות לחקירה והן נסיבות אישיות.