2.2 יוער כי הטענה לחיוב בפיצויים עונשיים נמחקה מכתב התביעה בהחלטת בית המשפט (כב' השופטת גנות) מיום 9.6.2014 ובסיכומיו זנח התובע את טענתו לפיה התאונה אירעה בשל ציוד צלילה תקול שסופק לו על ידי הנתבעים ותחתיה, על יסוד חוות דעתו של מר יוני אלון, טען לאחריות הנתבעים מחמת שלא נקטו באמצעי זהירות שהיה עליהם לנקוט כמועדון צלילה סביר וכי לא פעלו על פי ההנחיות והפרו חובות חקוקות, כך שהתאפשר לתובע לצלול מבלי שהציג יומן צלילות ומבלי שנידרש לבצע צלילת רענון ולהבדק בדיקה רפואית לאור גילו (כנגד מהלך זה נטען על ידי הנתבעים לשינוי חזית – ראו בקשה 15 לפסילת חוות דעתו של מר יוני אלון (נדחתה בהחלטת כב' השופטת גנות) וסיכומי הנתבעים).
הגורם לתאונה
התביעה הוגשה, מלכתחילה, על בסיס הטענה לפיה התאונה אירעה בשל כשל בציוד ששכר התובע מעם מנטה, טענה אשר נתמכה בחוות דעתו של פרופ' ניר פלד מומחה ברפואה פנימית, מחלות ריאה ואונקולוגיה, אותה מצא לתת כבעל "ניסיון רב שנים כצולל פעיל מאז שנת 1989 וצלילה ברמה של 3 כוכבים (1998), כרופא צלילה (מאז 1995) כרופא לוחם בשייטת 13 במהלך שירות סדיר כרופא זוטר ובכיר (שנים 1995-1998) וניסיון רב בניתוח אירועים של תאונות צלילה במהלך השרות כמפורט מעלה".
בחוות הדעת מיום 5.4.2014 (ת/6) קבע כי "על בסיס הנתונים" שהיו בידיו ("ניסיון הצלילה הקודם של" התובע "והעובדה כי סימן לבן זוג ולבת זוגתו כי אין לו אוויר במיכל הצלילה") וחרף היעדרם של "הנתונים הטכניים אודות בדיקת המיכשור טרם הצלילה ולאחר התאונה או/ו את דוח חקירת המישטרה", ניתן להעריך "בסבירות גבוהה כי מדובר בתאונת צלילה לצולל מנוסה על רקע טכני ואשר אינה קשור למצבו הרפואי ... טרם הארוע. תקלת הציוד הטכנית הובילה ... (את התובע) לעלות לפני השטח בעליית חרום. במהלך עלייתו או/ו הגעתו לחוף שאף מים לריאותיו וטבע".
עוד ובנוסף שלל איבוד הכרה וארוע לבבי חריף במהלך הצלילה וכן מצב של דחק נפשי- "היות והצולל הצטלם טרם הארוע, ניתן להניח גם כי מדובר בצולל מנוסה אשר היה נינוח ואשר לא פעל מתוך דחק נפשי".
לצד כל קביעותיו מצא המומחה להוסיף הסתייגות/הבהרה - "דוח טכני מפורט נידרש על מנת להעריך במדוייק את הגורמים לארוע זה, ואבקש להציגם בפניי עם קבלתם על ידי ... (התובע) למען התאמת חוות דעתי בהתאם".
המומחה נידרש לחקירה נגדית (עת/6) ומעדותו עולה כי בקביעתו לפיה התאונה אירעה בשל ציוד צלילה תקול, כלל לא כיוון לתקלה בבלון הגז ואף לא במשקולות, הציוד ששכר התובע ממנטה-
"ת: ככה. תקלות מהסוג הזה קורות הרבה פעמים בווסת עצמו. זה הציוד הכי רגיש לתקלות. מכל האויר, הוא בסוף רק מכל אויר...
בסוף התאונה, אחרי שפינינו את הנפגע באמבולנס, הגיעו שוטרים, לקחו את כל ציוד הצלילה, לקחו את כל המסמכים, אחרי זה הוזמנתי לעדות, ואז הגיע הפקח של רשות הצלילה, שקוראים לו רמי סדנאי, והוא חקר את כל המסמכים, ונתן לנו את המסקנה שלו, ושם זה ניגמר, מבחינתי"
(עמ' 194-195 לפרוטוקול ישיבת יום 19.7.2020) (ההדגשה אינה במקור)
לחסר זה היתייחס אף המומחה מטעם הנתבעים, ד"ר מלמד, בחוות דעתו (נ/15), שם ציין כי לא באה לפניו כל אינדיקאציה ביחס להצגת 'יומן הצלילות' על ידי התובע -
"משכיר ציוד במועדון צלילה מחויב לבקש: 1. תעודת צלילה בתוקף (הוצגה תעודת צלילה בתוקף)
...
סבורני כי יש להיזהר מפרשנות שתרוקן לחלוטין מתוכן את סעיף 5 לפקודת הנזיקין ותהפוך אותו ל"אות מתה".
סוף דבר
אין לי אלא לחתום את הכרעתי בציטוט מעדותו של מר יוני אלון, אשר אישר דברים שכתב במאמר שפורסם ביחס לסיכונים הכרוכים בצלילה הקולעים , לדידי, לנסיבות שבאו לפניי -
"אין צלילות מסוכנות או אתרי צלילה מסוכנים, יש צוללים מסוכנים, צולל מסוכן הוא כזה שאינו מעריך נכון את כישוריו ובכלל זה ניסיונו והכשרתו, הוא מתפתה לבצע צלילה שהיא מעבר ליכולתו, אינו מעריך נכון הכוונה גם לאלה שמתעלמים מתחושותיהם הפנימיות ואשר נוטלים חלק בצלילות שלגביהן הם יודעים מראש וחשים שהן חורגות מתחום יכולת ההתמודדות שלהם ובכל זאת מנסים לבצע אותן ... אם חולים לא צוללים, הגורם הבא בשכיחותו הוא צולל שאינו בקו הבריאות ואשר מחליט לצלול תוך התעלמות לעתים בוטה מסימפטומים פיזיולוגיים שהם תוצאה ממחלתו או התרופות שהוא נוטל"
(עמ' 61-62 לפרוטוקול ישיבת יום 20.12.2019) (ההדגשה אינה במקור)
התובע הוא אותו צולל "שאינו בקו הבריאות", אשר החליט "לצלול תוך התעלמות ... בוטה מסימפטומים פיזיולוגיים שהם תוצאה ממחלתו" ומ"התרופות שהוא נוטל" ואף חמור מכך – החליט לצלול תוך התעלמות ברורה מאיסור רפואי מפורש ותוך הסתרתו מכל גורם רלוונטי שנקרה בדרכו ליעד.
מכל הטעמים המבוארים בהכרעתי דין התביעה להידחות וכך אני מורה.