מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

פיצוי נזקים נפשיים ממוות בתאונה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

על-פי עדותו, טרקטורון ועליו שני אנשים התנגשו ברכבו, ואחד מהם נהרג בתאונה.
התובע כניזוק עקרי וכניזוק משני הנתבעת טענה כי מאחר ונכותו של התובע בעקבות התאונה היא נכות נפשית, ונכות נפשית זו נגרמה מכך שצפה במראות קשים של פגיעתו הפיזית של אדם אחר, התובע הוא בבחינת ניזוק משני; ומאחר והוא אינו עומד בתנאי הילכת אלסוחה (רע"א 444/87 אלסוחה נ' עזבון המנוח דוד דהאן ז"ל, פ"ד מד(3) 397 (1990)), אין מקום לפצותו על ניזקו הנפשי.
...
עם זאת, עדותו של המומחה בתחום הנפשי, לפיה לתובע נגרמה טראומה בתאונה (ע' 4 ש' 22) וכי התפתחה אצלו פתולוגיה נפשית ברורה (ע' 5 לחוות דעתו), מקובלת עלי.
הוצאות רפואיות ונסיעות 1500 כאב וסבל 17,000 ______ סה"כ 23,986 ₪ הנתבעת תשלם לתובע סך של 23,986 ₪.
עוד תשלם הנתבעת לתובע, בגין אגרה, סך של 699 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961 מיום 14.2.2013 ועד לפרעון בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על פי מבחנים אלה המילים "זה מגיע לרמי", כדברים שאמרה התובעת לנתבע בהתייחס לבנו של מר שני שנהרג בתאונה, מתקבלות על פי המבחן האובייקטיבי בעיני אדם סביר כאמירה שיש בה להשפיל את התובעת ולבזותה ולפיכך מהוים לשון הרע.
כבר נקבע כי אין מקום למסלול נוסף של תביעה לפצוי בגין עגמת נפש בעילה נזיקית ואין לפסוק "פיצוי כפול" בגין נזק בלתי ממוני גם לפי עוולת רשלנות וגם לפי חוק איסור לשון הרע (ראו; פסק הדין בעיניין אילנה דיין).
...
בפסק הדין בעניין שרנסקי, נקבעו הדברים הבאים: "מהותו של מושג תום הלב בהגנת תום הלב בחוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965 אינה בהכרח תואמת בתכניה את משמעותו של מושג זה בהקשרים אחרים של המשפט. הגנת תום הלב בדיני איסור לשון הרע עניינה דרך התנהגות ומצב נפשי מסוים של המפרסם, אשר בנסיבות מסוימות, בהצטרפן לפרסום לשון הרע, יצדיקו מתן פטור למפרסם מאחריות. המחוקק הנחה, באמצעות הוראות סטטוטוריות בדבר נטל ההוכחה, מתי מתקיימת דרישת תום הלב ומתי היא נשללת, בסעיף 16 לחוק. הפן החיובי של החזקה שבסעיף 16 בוחן האם הפרסום לא חרג מתחום הסביר בנסיבות הרלבנטיות לעניין, שאז חזקה כי נתקיים במפרסם תום לב, אלא אם הוכח אחרת; הפן השלילי של החזקה בוחן האם הדבר שפורסם לא היה אמת, והמפרסם לא האמין באמיתותו או לא נקט אמצעים סבירים לברר את אמיתותו, שאז חזקה כי לא מתקיים תום לב לגביו. חלופה נוספת לשלילה, לכאורה, של תום לב היא מקום שהמפרסם התכוון לפגוע בנפגע במידה גדולה משהייתה סבירה להגנת הערכים המוגנים על ידי הגנת תום הלב. הפן החיובי של חזקת תום הלב, עניינו יסוד אובייקטיבי של סבירות הפרסום, בהינתן נסיבותיו של העניין. הפן השלילי של החזקה עניינו יסודות אובייקטיביים וסובייקטיביים משולבים אלה באלה, הבנויים מנתון אובייקטיבי שעניינו בכך שדברי הפרסום אינם אמת, וקיום אמונה סובייקטיבית של המפרסם שהם אינם אמת, או אי נקיטת אמצעים סבירים על ידיו לברר את אמיתותם; לחלופין, בין אם הדברים הם אמת, ובין אם לאו, קיומה של כוונה סובייקטיבית במפרסם לפגוע בנפגע בדרך החורגת מהמידה הסבירה האובייקטיבית, הנדרשת להגנת הערכים המוגנים מכוח הגנת תום הלב. די בהפרכת חזקת תום הלב בפן החיובי שלה, כאמור בסעיף 16(א) לחוק, או כי נתקיימה החלופה השלישית לחזקת חוסר תום לב בפן השלילי על-פי סעיף 16(ב)(3) לחוק, כדי להניח תשתית מספקת למסקנה כי מדובר בפרסום שאינו נהנה מהגנת תום הלב". במקרה זה, גם אם הנתבע האמין שהדברים שייחס לתובעת במכתב אכן נאמרו לו על ידה, אני סבורה שמתקיים הפן השלילי של החזקה להיעדר תום לב במובנו של סעיף 16 (ב)(3) לחוק איסור לשון הרע.
במקרה זה, ולאחר שנתתי דעתי למכלול נסיבות המקרה והשיקולים, בשים לב לתוכן האמירה, לכך שמדובר באמירה אחת, תפוצת הפרסום על ידי הנתבע לאדם אחד שלא אהד עוד קודם את התובעת, במכתב שנמסר לאותו אדם (להבדיל מפרסום בעיתון, רדיו או רשת חברית), פוטנציאל הפגיעה לצד רף הפגיעה הנמוך בתובעת כתוצאה ממסירת המכתב למר שני וסירוב הנתבע להתנצל קודם להגשת התביעה - אני סבורה כי יש לפסוק לתובעת פיצוי בסך של 3,500 ₪ בלבד, שישולם על ידי הנתבע.
בשים לב לכך שהפיצוי שנפסק נמוך בשיעור משמעותי מסכום התביעה, הנתבע ישלם לתובעת את החלק היחסי של סכום האגרה ששולם (מחצית ראשונה ושנייה) כיחס סכום הפיצוי שנפסק לסכום התביעה וכן והוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום מופחת של 2,500 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

בהתאם לכך, קבע בית המשפט המחוזי, כי מתקיימים במשיבה התנאים שנקבעו בהילכת אלסוחה לשם מתן פיצוי על נזקיו של נפגע משני בתאונה, ולפיכך היא זכאית לפצוי בגין הנזקים הנפשיים שנגרמו לה, בעקבות מותו של בעלה המנוח בתאונת הדרכים.
...
בחינת השיקולים הרלבנטיים במקרה דנן, מובילה למסקנה כי יש מקום להורות על עיכוב חלקי של תשלום כספי הפיצויים שנפסקו לטובת המשיבה בבית המשפט המחוזי.
לאור השיקולים אשר פורטו לעיל, ובהנחה שיש ברשות המשיבה נכסי נדל"ן שמהם תוכל, ככל הנראה, המבקשת להיפרע אם יתקבל ערעורה, אני סבור כי יש להורות על עיכוב חלקי בלבד של תשלום הפיצויים, אשר נפסקו לטובת המשיבה בבית המשפט המחוזי, וטרם הועברו לרשותה על ידי המבקשת.
לפיכך, אני מורה כי המבקשת תעביר למשיבה סכום של 250,000 ש"ח, מתוך 1,000,000 ש"ח שטרם העבירה לה. 750,000 ש"ח הנותרים יופקדו בחשבון נאמנות משותף על שם בא כוחה של המשיבה, עו"ד עמיקם חרל"פ, ועל שם המבקשת, עד להכרעה בערעור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בכתב התביעה המתוקן, תובעים הורי המנוח כיורשיו, וכן הם תובעים גם בשם עצמם בגין נזק גוף (נפשי) שנטען שניגרם להם כ"נפגעים" בתאונה בה נהרג בנם.
אזכיר כי ארבעת התנאים שנקבעו בהילכת אלסוחה להכרה במי שטוען כי נפגע בנזק נפשי מבלי שהיה נוכח בתאונה עצמה, כניזוק עקיף, מהתאונה, הם כדלקמן: היותו של הניזוק העקיף קרוב מישפחה מדרגה ראשונה של הניזוק העקרי; היתרשמות עצמאית של הניזוק העקיף מן הארוע (לא נשללה על הסף זכאות לפצוי גם כאשר ההתרשמות מן הארוע הנה מ"כלי שני", והנזק היה צפוי בנסיבות העניין); קיומה של קרבה במקום ובזמן בין הפגיעה בניזוק העקרי לבין הווצרות הנזק הנתבע על ידי הניזוק העקיף; נידרש כי הפגיעה נפשית, אצל הניזוק העקיף תהא חמורה, עד שתעלה כדי מחלת נפש או הפרעת נפש, שיש בהן משום נכות ניכרת, שניתן להוכיחה באמצעות חוות דעת רפואית.
...
כפי שעולה מהדיון בבקשה להלן, בסופו של דבר אני מוצע כי עלי להכריע בבקשה תוך איזון אינטרסים בין האינטרס של יציבות הדין לבין האינטרס של זכות הגישה לערכאות.
אמנם התובע פנה לטיפול פסיכיאטרי רק בחלוף שנה וחצי מיום התאונה, אך אני מקבל כי אין הדבר אומר כי לתובע לא נגרמה נכות נפשית.
גם אני, לענייננו, אינני מוצא כי העובדה שמי מהתובעים פנה לטיפול רפואי "באיחור", יש בה כדי לשלול את זכותו להיבדק על ידי מומחה פסיכיאטרי אשר יחליט מהי מידת הנכות אשר נותרה לו, באם נותרה, בכל הקשור לתאונה נשוא תיק זה. מודע אני לטענת המדרון החלקלק, לפיה, משמעות ההחלטה המקבלת את הבקשה הנדונה, בנסיבותיה, עלולה להיות שבכל מקרה מוות בתאונה ידרשו משאבים, שבסופו של דבר יפלו על הציבור, לבדיקת קרובי כל מי שחייו נקטלו בדרכים; אך אני מוצא, כי לא בכל תאונה מדובר במות בחור בן 20 בסמוך לבית הוריו, וכי ניתן לאזן את משמעותה הכלכלית של ההחלטה, על ידי השתת מימון הביניים של שכר המומחה, במקרים המתאימים, על המבקשים.
ועוד הבהרה ואזהרה; אדגיש, כי טרם דנתי וטרם החלטתי בהחלטה זו - בטענת התובעים כי הם עומדים בהלכת אלסוחה; כל שקבעתי הוא ייתכנות, היינו, קבעתי שאין לשלול על הסף את התקיימות תנאים 1, 2 ו-3 של אלסוחה בנסיבות ענייננו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפיכך, אני מורה על תיקון כתב התביעה כמבוקש, על מנת שהתובע 1 יוכל להוכיח את זכותו לפצוי בגין הנזק הנפשי שניגרם לו עקב מות בנו בתאונה.
...
לפיכך, לאחר שעיינתי ובחנתי בשנית את טענות הצדדים, ואת המסמכים הרפואיים של התובעת שהוצגו בפניי, ועל סמך ההלכה הפסוקה בעניין זה, סבורני כי יש במסמכים הרפואיים שצורפו ראשית ראייה לאפשרות קיומה של נכות עקב התאונה, המחייבת מינוי מומחה רפואי בתחום הפסיכיאטרי לתובע.
אשר על כן, אני ממנה בזאת את ד"ר נוח גונן, כמומחה רפואי מטעם בית המשפט בתחום הפסיכיאטרי, על מנת שיחווה דעתו בדבר מצבו הרפואי של התובע בגין תאונת הדרכים מיום 4.8.14.
המזכירות תשלח החלטתי זו לב"כ הצדדים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו