בפסיקה נקבע, כי הפצוי לפי סעיף 13 אינו משקף בהכרח את ההפסד בפועל של דמי שכירות בעיסקה מרצון (ע"א 3079/08 מדינת ישראל נ' הקדש קרן עזרה ע"ש יעקב הייטנר) והנפקע אינו חייב להראות חיסרון כיס ממשי עקב אובדן דמי השכירות אשר נשללו ממנו בשל תפיסת החזקה על ידי הרשות המפקיעה (ע"א 254/68 עריית פתח תקווה נ' מנטל פ"ד כב(2), 902).
משכך, בעת קביעת פצויי הפקעה יש להביא בחשבון את הפוטנציאל הטמון בקרקע ושינויים מאוחרים למועד ההפקעה אשר היו וודאיים במועד האמור או שניתן היה לצפות למימושם בעתיד הנראה לעין (ע"א 9355/02 מדינת ישראל נ' ג'ורג' יוסף ראשד, פ"ד נח(4), 406).
בסעיף 13 לפקודה נקבע, כי: "מקום שקנה שר האוצר החזקה בקרקע כל-שהיא, בהמשך להודעה לפי סעיף 7, ישלם פיצויים לבעליה של אותה קרקע ולכל בני-אדם הזכאים בזכות או טובת-הנאה כל-שהן בה, בשל אבדן דמי- חכירה לתקופה שבין הזמן, אשר בו קנה שר האוצר אחיזה כנ"ל, והזמן אשר בו שולמה השכירות, המגיעה על אותה קרקע לפי הסכם, לאדם הזכאי בה, או הזמן שבו שולמו פיצויים בגין אותה קרקע לאותו אדם או לבית-המשפט לפי קביעות הפקודה הזאת, הכול לפי המועד המוקדם יותר. בתנאי, כי מקום שהציע שר האוצר בכתב לתובע כל-שהוא סכום כל-שהוא כפיצויים בגין אותה קרקע, והסכום שגמלו בית המשפט לאותו תובע, או שקיימו התובע ההוא, אינו עולה על הסכום המוצע, ישלם שר האוצר לאותו תובע-פיצויים בשל אבדן דמי- חכירה רק בגין התקופה שבין הזמן, שבו קנה שר האוצר אחיזה כנ"ל, והזמן שבו הוצעה אותה הצעה".
הינה כי כן, מלשון החוק עולה, כי סעיף 13 מעניק לנפקע זכות לפצוי בגין אובדן דמי חכירה עד למועד בו שולמה השכירות המגיעה על הקרקע או הזמן בו שולמו פיצויים בגין אותה קרקע.
בע"א 7809/01 מסד חברה הדדית להלוואות וחסכונות בע"מ נ' הסוכנות היהודית לארץ ישראל, פ"ד נט(1)) , 701 קבע בית המשפט העליון, כי לאור לשונו ותכליתו של סעיף 13 לפקודה הרי שהפיצוי שנקבע במסגרתו הוא בעבור התקופה שממועד תפיסת החזקה על ידי הרשות המפקיעה ועד למועד תשלום הפיצויים בגין הפקעת המקרקעין ולא עד מועד התשלום של אובדן דמי החכירה.
בית המשפט העליון קבע, כי הדבר כתוב בבירור בסעיף 13 ואף מתבקש מהגיונו של הסעיף שבקש לפצות את בעל המקרקעין בגין אובדן יכולת השמוש שלו במקרקעין המופקעים עד מועד "מכירתם" לרשות המפקיעה באמצעות קבלת פצויי ההפקעה.
...
לאחר הגשת התביעה הגישו הצדדים הסכם פשרה חלקי לפיו הנתבעת תשלם לתובעים סך של 3,830,869 ₪ המהווה הסכום שאינו שנוי במחלוקת לעניין פיצוי 19/20 מהחלקה, למעט החלק הנטען של התובעות מס' 19 ו-20.
סבורני, כי כאשר מדובר בהסכם חכירה לא רצוני הרי שיש להעמיד את שיעור דמי החכירה על הרף העליון אשר נקבע בפקודה.
מקובלת עליי עמדת המומחית אשר הביאה בחשבון את הפוטנציאל הגלום בקרקע ומשפיע על שוויה.
עם זאת, סבורני, כי כאשר מדובר בעקרונות בנוגע לפיצוי, להבדיל מקביעת שווי הקרקע, קיימת הצדקה רבה יותר להחיל את אותם עקרונות על קרקעות סמוכות.