מנגד, הנתבעים הציגו חוזה אחיד עליו חתם התובע עם הגעתו לישראל מול מעסיקו הקודם, ולטענתם חוזה זה הוא נוהל מחייב להעסקת עובד זר בענף החקלאות, והסכם זה ממשיך עם העובד בכל תקופת עבודתו בארץ, ושכרו משולם על-פי חוזה זה. במחלוקת זו, הדין עם התובע.
]
התובע גם נישאל בחקירה הנגדית האם קיבל את המשכורת האחרונה לחודש 12/2018 והשיב: "כן קבלתי אך עוה"ד שלי אמר לי שחסר סך 2,000 ₪".[footnoteRef:7] התובע העיד ביום 24.2.2019, כך שלא היתה מניעה ממנו מלבדוק באותו שלב את ההעברות הבנקאיות שבוצעו בגין חודש 12/2018, אולם הוא בחר שלא לעשות כן. זאת ועוד, מתשובת התובע ניתן להבין כי העברה בנקאית בוצעה, אולם בחסר, ואילו משאר טענותיו של התובע בכתבי הטענות עולה כי לטענתו המשכורת האחרונה כלל לא הועברה לחשבונו.
לאחר עיון בחומר הראיות ושמיעת העדויות שוכנענו כי התובע זכאי לפצויי פיטורים, וזאת מהנימוקים הבאים:
הלכה פסוקה קובעת כי "העסקתם של עובדים זרים מהגרי עבודה מותנית מאז ומתמיד ברשוי ובקבלת היתרים מרשויות השילטון. מאז ומתמיד תלויה קבלת היתרי ההעסקה בתנאים שונים, בין כאלה הקשורים במדיניות כללית, החלה על כלל ענפי המשק או על חלקם, ובין כאלה הנוגעים למעסיק הספציפי מבקש ההיתר... על חברת הבנייה שהפסיקה להעסיק את העובד מכורח החלטת הממשלה והוראות הנוהל החדש, חלה חובה לשלם פצויי פיטורים לעובדים עם הפסקת קשרי העבודה ביניהם".[footnoteRef:10] [10: בע"ע (ארצי ) 137-08 מטין אילינדז - פרידמן חכשורי חברה להנדסה ולבנין בע"מ (22.08.2010).
...
הנתבעים טוענים כי בין התובע לנתבעת התקיימו יחסי עבודה מצוינים במשך שנות עבודתו של התובע אצל הנתבעת, ובהתאם לכך זכויותיו שולמו כדין, ולכן יש לדחות את התביעה.
בנסיבות אלו יש לדחות את תביעתו של התובע בגין רכיב זה. [8: נספח 3.1 לכתב התביעה.
עם זאת, בסעיף 6 לחוק נקבע כי במקרים חריגים ניתן לייחס חוב של חברה לבעל מניות, באמצעות הרמת מסך ההתאגדות:
"6(א)(1) בית משפט רשאי לייחס חוב של חברה לבעל מניה בה, אם מצא כי בנסיבות הענין צודק ונכון לעשות כן, במקרים החריגים שבהם השימוש באישיות המשפטית הנפרדת נעשה באחד מאלה: (א) באופן שיש בו כדי להונות אדם או לקפח נושה של החברה; (ב) באופן הפוגע בתכלית החברה ותוך נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה, ובלבד שבעל המניה היה מודע לשימוש כאמור, ובשים לב לאחזקותיו ולמילוי חובותיו כלפי החברה לפי סעיפים 192 ו-193 ובשים לב ליכולת החברה לפרוע את חובותיה."
לאחרונה קבע בית הדין הארצי כי "...הרמת מסך תבוצע במקרים שבהם מצא בית המשפט ש"נכון וצודק" לעשות כן, ובכפוף לקיומם של שני תנאים: האחד, עשיית שימוש לרעה בעקרון האישיות המשפטית הנפרדת של החברה באופן שיש בו לקפח את נושיה או לקחת סיכון בלתי סביר ביחס ליכולתה לפרוע את חובותיה, כדוגמת מצבים של עירוב נכסים, תרמית/הונאה, הברחת נכסים וכיו"ב. התנאי השני עניינו מודעות או למצער חשד של בעל המניות בדבר שימוש פסול באישיות הנפרדת של החברה".
סיכום
על יסוד כל האמור התביעה מתקבלת באופן חלקי, והנתבעת תשלם לתובע את הסכומים כדלקמן:
פיצויי פיטורים בסך 22,957.5 ₪
קרן פנסיה בסך 16,306 ₪
דמי חגים בסך 7,717 ₪
מענק שנתי בסך 5,616 ₪
פיצוי בגין אי מתן הסכם עבודה בסך 1,500 ₪
מסכומים אלו יש לקזז סך 17,046 ₪ בגין הרכיב של "צו הרחבה".
לסכומים המפורטים בסעיף 72 יתווספו הפרשי ריבית והצמדה מיום 1.1.2019 ועד למועד התשלום בפועל.
התביעה כנגד נתבע מס' 2 נדחית.